Skocz do zawartości
IGNORED

StampAmp - taki GainClone w klasie D

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Może troszkę nie w temacie, ale mam dylemat, czy w D-ampach istnieje "bezstresowa" :) mozliwość odpięcia do wyjścia tradycyjnych zabezpieczeń przed stałym na wyjściu, typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub na układzie uPC1273. Ma makurat TRIPATH'a na TP2050 - boje się o moje głośniki. Jak to widzicie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hello. Ja znaczki oddałem już dawno temu, ale napisać coś trzeba. Hmmm. Któregoś dnia zadzwonił do mnie Waldi_06 czy nie chciałbym posłuchć wzmaka w klasie D. Oczywiście, że chciałbym, więc pojechałem do Waldiego a on mi daje takie małe pudełeczko i mówi że to to! Ja zaglądam i w śmiech. Co się śmiejesz, podłączaj i słuchaj mówi. W domu zaczynam podłączać, pokazuje kobiecie, dziwnie się na mnie patrzy. Ale jak podłączyłem i usłyszałem to nie mogłem uwierzyć, że to to działa, ba i to jak działa. Od razu czuć energię, basik szybciutki, kontrolowany, co nie oznacza, że jest go za mało. Bardzo ucieszyły mnie też wysokie rejestry, bardzo dobre, nie ostre, dzwięczne. Wokale wyraźne, dość przyjemne. Fakt po 3 godzinach troszkę mi ucho spompowały, ale to wina moich kabli, pożyczyłem coś porządniejszego i było dużo lepiej. Co do sceny dzwiękowej, to jest ona szeroka ale nie ma już głębi, wszystkie niuanse, smaczki pchają się do przodu na pierwszy plan (fakt, że szczegółów jest dużo). Ale można się przyzwyczaić. No i tak po tygodniu się przyzwyczaiłem, że żal było mi oddawać. Ale najlepsze w tym były miny znajomych jak im pokazywałem te wielkie wzmacniacze, 50w trafo na dywanie i trochę kabli dookoła a później zapuszczałem muzykę. Bardzo zacny sprzęt. Brawo. Jak da się coś takiego zmontować dla siebie to chcę 2sztuki. Brawo.

No i to jest przyszłośc DIY audio. Powstaje coraz więcej układów w klasie D i tylko patrzec jak rozpanoszą się wśród DIYowców znudzonych już analogowymi konstrukcjami. Świat idzie do przodu. Mnie się marzy płytka pod jeden z układów Texasa - TAS5613 lub TAS5611. Dla TAS5613 - 65W w stereo dla 8ohm przy 1% THD+N. Na stronie TI jest nawet projekt evaluation boardu. Chociaż na tą chwilę chyba ciężko będzie te układy dostac.

Witam po dlugiej nieobecnosci i przede wszystkim zycze Wam Szczesliwego Nowego Roku :) Rzadko tutaj ostatnio zagladalem bo myslalem, ze watek powoli umrze smiercia naturalna i nie bedzie wiekszego zaintertesowania ze wzgledu na stosunkowo trudny montaz ukladu :) ale jednak cos sie dzieje co nie ukrywam bardzo mnie cieszy :) i dzieki za wszystkie wpisy opinie :) zaraz siade i na spokojnie dopisze jeszcze cos nowego od siebie.

Waldi_06 ~ dzieki za uwagi. Po pierwsze sprawa z tym delikatnym brumieniem. Generalnie klasyczne wzmaki klasy do sa stosunkowo wrazliwe na napiecie zasilania a dokladnie maja dosyc slabe tlumienie zmian napiecia zasilania (PSRR - Power Supply Rejection Ratio). Producent kostki podaje:

Power Supply Rejection f = 1KHz: 60 dB

chociaz nie mialem czasu zeby samemu zmierzyc ale troche trudno mi w to uwierzyc po tym co slyszalem bo 60dB to raczej sporo... Jezeli tylko napiecie zasilania jest troche niedofiltrowane to odrazu slychac lekkie brumienie :( i to dla 50Hz wiec moge sobie wyobrazic ze przy 1kHz bedzie jeszcze gorzej ... Obecnie do plytek sa dolutowane rownolegle dwa kondy chyba 1500µF Panasonic FM. W takiej konfiguracji i z wydajnym trafem tak jak piszesz tego brumienia juz praktycznie nie ma ale jak trafo zaczyna minimalnie sie obciazyc to sie lekko pojawia. Zmniejszenie pojemnosci ponizej 1000µF bedzie powodowalo za kazdym razem powrot lekkiego brumu.

Pojemnosci te sa tez niezbedne zeby wzmak mogl oddac pelna moc :) w przypadku tego wzmaka jest troche inaczej niz w przypadku klasycznej klasy AB. Tutaj pelna moc jest oddawana przy pelnym zasilaniu powiedzmy 24V. Kiedy zasilanie spadnie to maksymalna moc razem z nim - zadna nowosc :), albo inaczej mowiac przy pelnym wysterowaniu wzmacnicz zacznie sie nieprzyjemnie przesterowywac jak spadnie napiecie zasilania, obcinac czubki sygnalu co widac gdzies na obrazkach z oscyloskopu wczesniej. W przypadku zasilaczy niestabilizowanego wiadomo ze jak pociagniemy wiecej pradu to napiecie spada i pojawiaja sie silne tetnienia :( musial bym to jeszcze raz zmierzyc ale z tego co pamietam to oddajac pelna moc tetnienia mialy kilka voltow! :( W klasycznym wzmaku daje sie zasilacz na kilka V wiecej i nie ma problemu - byle pelny wysterowany sygnal nie spotkal sie wartoscia z opadnietym napieciem zasilania i przestewru nie powinno byc (jezeli nic innego nie obetnie). Tutaj niestety nie moza sobie dac paru V zapasu bo nie wolno przekraczac 24V :( Dlatego do wzmakow klasy D standardowo stosuje sie stabilizowane zasilacze impulsowe ale te sa czesto wiele bardziej skomplikowane niz sam wzmacniacz :) Jak bede mial troche czasu to postaram sie porobic pomiary jak sie ten wzmak spisuje ze taka przetwornica. Ale jak mowie ze wzgledu na skomplikowanie raczej zostaniemy przy zasilaniu niestabilizowanym.

Jezsze innym rozwiazaniem bylo by zastosowanie takiego zasilacza stabilizowanego jak forumowa do GC ktory ma w miare duza wydajnosc pradowa - potrzebna by bylo mniej wiecej 2-3 A 24V.

Dzieki za pozytywne opinie odnosnie brzmienia wzmaka :) Ja musze powiedziec, ze jak pierwszy raz sluchalem eval boarda z MPS z ta kostka to bylem kompletnie mile zaskoczony - to byl zdecydowanie najladniej grajacy wzmak w swojej klasie :) ale o tym juz chyba pisalem wczesniej :) Kostki graja jak dla mnie rewelacyjnie :) milym i przyjemnym dzwiekiem jak na taka prosta klase D. Prawda, ze nie jest to lampa albo klasa A ale inne PODOBNE klasy D to przy tam wzmaku troche jak pily tarczowe :) Tak jak piszecie szczegolnie dobrze wypadly gorne rejestry z ktorymi proste klasy D maja czesto problemy. Jakosc wysokich jest jednak znaczaco zalezna od czestotliwosci PWMa modulatora na wyjsciu. Zaleznosci jest prosta - im wyzsza czestowliwosc PWMa tym lepsze brzmienie wysokich ale nizsza sprawdnosc :( Poprostu FETy na wyjsciu musza sie czesciej na sekunde przelaczyc pod obciazeniem a wiadomo ze moc na nich wydziela sie glownie podczas przelaczenia . Wiecej przelaczen - wieksza tracona moc ... Masymalna czestotliwosc PWMa z jaka te kostki potrafia pracowac siega 1MHz! :) i z tego co pamietam to te plytki ktore sa w obiegu sa puszczone na jakies 700 albo 800kHz - dlatego tak ladnie graja :) Robilem tez testy tak zeby wyciagnac maksymalna sprawnosc do zasilania malego suba do kompa i puszczalem wtedy kostki na 300kHz. Przy nizszej czestotliwosci PWMa sa wyraznie chlodniejsze grajac na pelnej mocy :)

czegevara ~ przygladalem sie juz tym nowym kostka z TI i przyznam sie ze wygladaja bardzo interesujaco :) Chociaz osobiscie mam niestety nienajlepsze doswiadczenia ze kostkami wzmacniaczy D od TI :( sluchalem eval boardow z TAS5414A, TAS5424A oraz TPA3100D2 i kazda z nich gra moim zdaniem nawet nie przecietnie ... ostro i srednio przyjemnie :( zrobilem nawet swoja plytke, opisywalem na forum w watku:

Ukryta Zawartość

lacznie z wszelkimi bajerami typu OPA1632 na wejsciu i porzadne elementy i niestety dalej dzwiek byl sredni :( a i same kostki gorace wiec zadna zaleta tej klasy D :(

Mam tez jedno jedyne niezwykle pozytywne doswiadczenie z wzmakiem cyfrowym ze stajni Texasa - konstrukcja kolegi Jaromira ktora sie RyTM nazywa :) Z tego co pamietam to wzmak byl oparty na najlepszym modulatorze Equibit TAS5015 i gral fantastycnie :) sluchalem tego wiele lat temu bedac u Jaromira w domu i do dzisiaj pamietam to brzmienie - jeszcze raz moge pogratulowac wspanialego ukladu i to tyle lat temu gdy jeszcze takie wzmaki to byla kompletna egzotyka :) sam zawsze chcialem sobie cos takiego tez zrobic ale na checiach sie narazie skonczylo :( moze kiedys ... chociaz uklad jest mocno skomplikowany :(

Moze warto by sie w takim razie dokladnie przygladnac tym nowym kostkom i podlubac jakas plytke :) Ale jak juz to po co sie rozdrabniac dla TAS5613 lub TAS5611? mozna by odrazu dac TAS5630 600W mono :)))

Ukryta Zawartość

Witam, ChUmI myślę że zainteresowanie tym projektem parę osób wykaże:-) Dwie takie kostki to koszt ok 30zł+płytki ok 25zł+ drobnica do tego 30(?)zł+ przesyłka to w 100zł myślę że szło by się zmieścić. Tylko czy byś się podjął skompletowania i rozsyłania kitów?

benek161 ~ bedzie na dniach nowa plytka pod ten wzmacniacz :) Poprawilem wszystko co mi sie nie do konca na starej plytce podobalo :) Przede wszystkim dalem miejsce na kondensatory filtrujace ktore w poprzedniej wersji byly dolutowane w powietrzu i powiekszylem diody w prostowniku bo poprzednio byly troche za male do dluzszej pracy z pelna moca. Dodatkowo polorzylem gniazdo wejsciowe zeby bylo prosciej z montazem. Calosc troche powiekszyla plytke co tez jest OK bo bedzie wiecej miedzi wokol scalaka i bedzioe go mozna bardziej meczyc :) Mialem skonczyc plytke do niedzieli ale wyglada na to, ze przeciagnie sie do konca tego tygodnia ...

Co do zestawow to w moim przypadku absolutnie odpada - przepraszam ale poprostu nie mam czasu. Poza tym mieszkam w Niemczech wiec juz z powodu kosztow wysylki bylo by to problematyczne... Jezeli jednak bedzie zainteresowanie i ktos podejmie sie zorganizowania to udostepnie z checia cala dokumentacje w EAGLE. Sam sie dziwie ze udalo mi sie wykroic tyle czasu zeby przerobic plytke :) Jestem z miesiaca na miesiac coraz bardziej zawalony projektami i powoli kompletnie hobbystyczne audio odchodzi w zapomnienie :(

Będę niedługo robił płytki do tego wzmacniacza więc wykonam także dla chętnych. Akcja oczywiście non-profit. Niestety nie mam czasu aby zająć się częściami, ich wysyłką, etc etc.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

no wlasnie koledze gagatkowi objecalem wyslac projekt plytki do konca tygodnia ale jak to zwykle ze mna bywa troche mi sie przeciagnelo :) Ale robie co moge :) Ostatnio wstaje o 5:00 wypadam z domu i wracam do niego, o tak jak np teraz, dzisiaj, po 22:00 :))) Jak sie teraz zabiore za dokonczenie plytki to narobie tyle bledow ze jak sobie tylko o tym pomysle to juz wiem ze raczej pojde spac ... bo jutro o 5:00 bedzie znowu dzwonil budzik :) Ale do konca nadchodzacego weekendu juz sie powiniennem wyrobic bo mi juz niewiele zostalo do zrobienia na tej plytce :)

arkotic 4szt.PCB 4szt.(zestaw części)

gnaked 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

Chumi - luz nikt Cię nie goni - bez presji jest znacząco szybciej, chyba ze ktoś ja lubi :)

>gnaked 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

>kjeld 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

benek161 2szt. PCB (zestaw części)-zależnie od ceny

gnaked 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

kjeld 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

benek161 2szt.PCB (zestaw części)-zależnie od ceny

maxdila 4szt.PCB 4szt.(zestaw części)

1.arkotic 4szt.PCB 4szt.(zestaw części)

2.gnaked 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

3.kjeld 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

4.benek161 2szt.PCB (zestaw części)-zależnie od ceny

5.maxdila 4szt.PCB 4szt.(zestaw części)

6.utopia. 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

7.Krzych 2. 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

Dopisuję się do listy chętnych

8.Yotomeczek 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

8.Yotomeczek 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

9.Sonik 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

>Dopisuję się do listy chętnych

>

>1.arkotic 4szt.PCB 4szt.(zestaw części)

>2.gnaked 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

>3.kjeld 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

>4.benek161 2szt.PCB (zestaw części)-zależnie od ceny

>5.maxdila 4szt.PCB 4szt.(zestaw części)

>6.utopia. 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

>7.Krzych 2. 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

>8.Yotomeczek 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

>9.Maciej71 2szt.PCB 2szt.(zestaw części)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.