Skocz do zawartości
IGNORED

StampAmp - taki GainClone w klasie D

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, odnośnie niedosłanych kondensatorów dostałem taka wiadomość

"Panie Grzegorzu,

Zglaszal Pan brak 100 sztuk 1735541.

Poniewaz elementu nie posiadamy juz na magazynie a jego dostawa przewidziana jest na koniec maja,

w zalaczniku przesylam note korygujaca na brakujaca ilosc."

Dlatego jakby ktoś miał dojście do taniego źródła takiego kondzia to w ilości 100szt. to proszę na priv. Napisałem Do Chumiego ile może być mniejsze napięcie w tym miejscu, ale coś czuje ze dużo nie zejdziemy.

• 2 tygodnie później...

Przesyłka od Chumiego jest już w Polsce :), jeszcze jednak nie u mnie :(. DHL lotniczy - nie wiem jak oni latają z Niemiec, bo u nas ostatnio nie ma pyłu wulkanicznego.

Dobre wieści,

Dotarła do mnie przesyłka od Chumiego ze scalakami. Wysyłka w poniedziałek. Wcześniej tylko do gagacka scalaki pójdą do polutowania reszty.

Prośba do tych którzy nie przysłali mi namiarów do wysyłki, wyślijcie je na maila w o mnie.

Sorry, ze to wszystko tak dlugo trwalo - glownie z mojej winy :) ostatnio jestem tak zawalony projektami, ze kompletnie mi wcielo czas na sprawy hobbystyczne ... ale mam nadzieje, ze teraz jak elementy sa u GNAKED to za niedlugo pierwsze klony beda graly :)

Uff...

Chumi nie zwalaj na siebie wszystkiego każdy miał jakieś obsówy, wulkan zrobił sporo opóźnień z przesyłkami, no i ostatni tydzień powódź.

Pierwsza partia przesyłek poszła wczoraj dziś do tych co otrzymałem adresy.

Jeszcze nie mam adresów grip, sonic, Yotomeczek

Do gagacka poszły scalaki do lutowania.

Tak ze jak będą polutowane scalaki wysyłam pozostałe zestawy.

Proszę dajcie szybko znać jakby coś się nie zgadzało.

zbuj - dokumentację masz na stronie 2 wątku

Może Chumi wrzuci aktualna wersje w pdfie żeby można było powiększyć

Mam tylko aktualny schemat, a na płytce to nie wiem czy zaszły jakieś zmiany wiec nie będę mieszał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Paczuszka dzisiaj do mnie dotarła. Wszystko super zapakowane, opisane, wielkie dzięki. Gdy otworzyłem paczkę przeżyłem mały szok, jakie to małe. Teraz tylko grzać lutownice i lutować.

Pozdrawiam

No przeciez wrzucilem dokumentacje na stronke :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wraz z widokiem plytki tak zeby kazdy widzial co i gdzie jest poukladane :) Faktycznie te elementy typu tranzystory w obudowach SC-70 sa male :) trzeba troche cierpliwosci i troche wiecej topnika dodac, a potem plytke umyc dobrze spirytusem albo jakims innym srodkiem do mycia zeby nie pozostawaly smieci pomiedzy tymi malymi nozkami :) Jak lutowac scalaka opisalem wczesniej :)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

pkrecz, 4 Cze 2010, 11:15

>>madly

>

>Czy dostałeś ode mnie paczkę z układem prototypowym ?

>Wysłałem jakiś czas temu i cisza .....

Pkrecz - nie, ale paczki do 3city i na do mojej poczty w Oliwie potrafią dochodzić po 2 tygodniach, więc na razie bez alarmu, w pn dopytam.

R21 ma wartosc 4k7 ale nie jest to jakos zbytnio krytyczne, jak ktos da 47k to tez powinno dzialac - ograniczy on jedynie prad jaki plynie w linii ENABLE - najpierw przez tranzystor T1 a potem przez diode D20.

R14 jest w obudowie 1206, pady sa troche wieksze niz pod MELFy. Ten rezystor jest tak duzy ze wzgledu na rozpraszana na nim moc. Piny JP1 maja sluzyc do podlaczenia jakiejs diody LED na panel przedni w obudowie jezeli ktos takowa potrzebuje :) Jak podlaczamy diode LED na napiecie 24V to juz trzeba uwazac na moc rezystory ograniczajacego prad :( W tym przypadku napiecie na tym rezystorze bedzie okolo 22V i nie nalezy dawac rezystory wartosci mniejszej niz 2k2 w obudowie minimum 1206 - da to prad plynacy przez diode okolo 10mA co pozwala juz bardzo mocno swiecic ale moc tracona na rezystorze to bedzie 220mW czyli na granicy obudowy 1206, ktora katalogowo potrafi odprowadzic 250mW. Przy 220mW bedzie napewno miala jakies 40-50 stopni powyzej temperatura otoczenia. Trzeba pamietac ze taka dioda bedzie swiecic non stop, wiec jak przekroczymy maksymalna moc to po kilku miesiacych rezystor mogl by ulec uszkodzeniu. Ja dalem w miare bezpieczna wartosc 4k7 co daje prad diody ponizej 5mA i wytracana moc na rezystorze okolo 100mW.

Taka informacja bo tylko jedna osoba zgłosiła braki, a jak się pomyliłem to raczej u wszystkich tak samo.

R13 i R14 nie było liczone w zestawie, dodane zostały później. Zworke na połączeniu wylewek masy można zrobić bez problemu kynarem, srebrzanką lub większą kropla cyny.

Przez te zmiany na płytce rezystorów do diod faktycznie się popełniłem błąd przy pakowaniu. Brakuje 2szt 4k7 i dośle potrzebującym te rezystory.

Z tym rezystorem R13 to jest tak - masy sa i tak polaczone na gornej stronei plytki w jednym punkcie przy wejsciu scalaka :) wiec montowanie R13 nie jest potrzebne. Pad pod ten rezystor jest przygotowany, zeby mozna bylo sobie dodatkowo polaczyc masy tez na dolnej warstwie - mase wejsciowa audio bezposrednio z masa zasilania. Poczatkowo na tej dolnej stronei masy byly polaczone ale tak na wszelki wypadek je rozdzielilem ... sa rozne szkoly :) jedni mowia ze masy powinny byc polaczone tylko w jedym punkcie a inni ze powinna byc jak najwieksza powierzchnia masy najlepiej w postaci osobnej warstwy na calej plytce. Czesto nabiera to wlasnie znaczenia w przypadku takich konstrukcji jak wzmacniacze klasy D bo przeciez tutaj biegaja sygnaly PWM 24V 1MHz i znaczny prad :))) a to potrafi sie przeniesc po wszystkim :)

Wiec proponuje na poczatek tego rezystora nie montowac a potem jak juz wzmak bedzie gral sprobowac sie wsluchac czy polaczenie mas na dole przez zworke R13 robi jakas roznice - u mnie nie ma ... hmmm ... prawie zadnej :) a jezeli jest to na granicy mozliowsci pomiarowych mojego EMU :)

A R14 to juz pisalem - jest tylko potrzebny do diody na przedni panel :) Jezeli ktos nie bedzei tam nic podlaczal to nie potrzebuje tego rezystora montowac :) dzwieku to napewno nei zmieni :) A jak juz ktos bedzie sobie chcial zamontowac diode na przedni panel to radzil bym najpierw ta diode zamontowac i podlaczyc ja przez jakis normalny przewlekany rezystor do 24V, dobrac sobie tak rezystor zeby ladnie swiecila a potem taka dobrana wartosc zamontowac na plytce pamietajac zeby nie przekraczac nominalnej mocy rezystora zeby sie nie przegrzewal. Jezeli komus wyjsdzie ze musi koniecznie dac 1k zeby dioda mu ladnie swiecila to mozna odrazu zapomniec o SMD i trzeba zaraz ladowac rezystor o mocy przynajmniej 1W poza plytke :) Tak jak mowie w SMD na plytce mozna sie pokusic o zejscie z wartoscia rezystora do 2k7 ... moze 2k4 ale moze juz byc cieply wtedy :) wiadomo im mniejszy rezystor tym dioda bedzie mocniej swiecic :)

I jeszcze jedna sprawa - dostalem kilka zapytan na priva i moze lepiej odpowiem wszystkim w watku :) chodzi o podlaczenie wescia symetrycznego do niesymetrycznego zrodla. Tutaj sposoby sa dwa :) Jeden teoretycznie prawidlowy to podlaczenei + wejscia symetrycznego do + sygnalu z niesymetrycznego zrodla i - wejscia symetrycznego z masa niesymetrycznego zrodla. W takim przypadku masy obu ukladow pozostaja niepolaczone. U mnie jednak czasem sie takie prawidlowe polaczenie nie sprawdzilo i musialem podlaczac obie masy razem - to zalezalo od zrodla :) Wtedy podlaczalem plus z plusem a minus wesjcia symetrycznego z masa wejscia i to do masy zrodla ... poprostu kazdy musi sprobowac u mnie zawsze jedna opcja grala igla - a czesto obie wersje daja takie same rezultaty - probowac i jeszcze raz probowac :)

A mnie panowie zastanawia ten cały układ "ENABLE". Czemu to ma służyć, jak to działa i po co to komu? Sporo elementów a sens dla mnie nie znany. Może mi ktoś wyjaśnić co to za zwierzyna?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.