Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór plazmy Samsunga

MPB

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chciałbym, aby ten wątek stał sie pojedynkiem pomiędzy zwolennikami szajsunga, a zwolennikami panasa. Ja porównałem ps50b850 z tx-p50v10e i ten pierwszy choć tanszy jest według mnie lepszy ( nie dziwię sie, że na rynku amerykańskim panasonik poległ z kretesem) . Sam mam lx5090 pionnera wiec mam skale porównawczą.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Ja sam myślę nad Samsungiem z numerkiem 680 o przekątnej 63 cale. Ew. Pioneer 6090, który jest teraz w dobrych cenach, nie wiem tylko jak on wyjdzie cenowo łącznie z podstawą no i zawsze 3 cale mniejszy:).

W warunkach sklepowych obraz z nowych szajsungów 650 i 680 bardzo mi się podobał. Ostry i z ładną czernią. Nie wiem, ale panasoniki w sklepach jeszcze nigdy mnie nie zachwyciły, zawsze odnoszę wrażenie braku kontrastu i wyrazostości, jakby zamglenia. Nie widziałem też nigdy dobrej czerni. MOże to kwestia kiepskich ustawień fabrycznych, bo znajomy kupił i jest zachwycony.

650 został też dobrze oceniony przez what-hi-fi, test winner itp. - oczywiście nie ma co się tym tak do końca sugerować, ale w tym przypadku to co widziałem na żywo odpowiada temu co tam piszą.

pzdr

Moje spostrzeżenia są identyczne apropos czerni i kontrastu w panasoniku. Co do wyboru na twoim miejscu kupiłbym pionnera. Co do moich dylematów nie wiem czym się różnią te dwa Samsungi przy bezpośrednim porównaniu - seria 7 (PS50A756)ma starszy panel mniej energooszczędny i teoretycznie z mniejszym kontrastem, nowy model serii 6 (PS50B650)panel najnowszej generacji. Cena strszego jest trochę wyższa.

....gadajta co chceta a i tak panasonic,chyba , że pioneer,ale ten wycofuje się chyba z rynku plazm.Po za tym trzeba za niego(pioneer) dać dużo więcej kasy co nie jest na tyle adekwatne do różnicy w jakości obrazu;)

przyłączę się do zwolenników Panasonica.

Kwestia jakości obrazu w sklepach zależy przede wszystkim od wysokości prowizji sprzedających.

Gdy przed zakupem szwendałem się po sklepach RTV również zwróciłem uwagę na przeważnie gorszy obraz z Panasonica. Samsung oraz LG były dużo lepsze. W sklepie.

Wystarczyło że wyjechałem do UK i jakoś takich różnic już nie widzę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przy porównywaniu sam ustawiam obraz. Znam wszystkie tanie sztuczki sprzedawców. Panasonik to dobra firma, jeszcze rok temu zastanawiałem sie czy panas czy pionek, wybrałem pionka. Szajsunga nie brałem pod uwagę. Teraz kolega poprosił mnie o poradę, ma do wydania 5000pln, za mało na pionka:)

Może nie fanem , gdyż sam oglądam na tę chwilę na LG ale tylko dlatego, że gdy go kupowałem panasole były ,delikatnie mówiąc,brzydkie.Teraz zupełnie się to zmieniło,mają świetny dizajn nie wspominając o jakości obrazu .Jednakże od kilku miesięcy oglądam na nie moim,niestety,panasonicu fullHD i naprawdę nie ma on raczej zbyt dużej konkurencji.

TomekL3, 13 Sie 2009, 20:45

>>>Jednakże od kilku miesięcy oglądam na nie moim,niestety,panasonicu

>fullHD i naprawdę nie ma on raczej zbyt dużej konkurencji.

Niestety autor wątku bardziej kieruje się w stronę Samsunga. ........

"........clouded this boy's future is....."

wszystko zależy od modelu, jeden Samsung jest lepszy od Panasa i vice versa...

kwestia znalezienia modelu o dobrej relacji jakości do ceny

z tego co do tej pory widziałem to w klasie do ok 3,5 tys. Panasy wg mnie dawały lepszy obraz od Samsungów... a Samsung z kolei przy nieco wyższej klasie cenowej i wyższych modelach ma lepsze ceny od Panasa, zwłaszcza na większe ekrany

Nie doczekałem się porady, wiec na chłopski rozum poradziłem znajomemu, aby kupił nowszy model Samsunga( PS50B650). Cena niezła - poniżej 5Kzł. Od 2 dni się nim bawi, ja z ciekawości tez obserwowałem. Co do oceny - krótko - ogólne wrażenie dobre. Czerń, kontrast - bardzo dobre, zauważalnie gorzej od mojego Pionieera LX5090, ale zdecydowanie lepiej od Panasonica TX-P50G10E (porównywaliśmy ekran w ekran). Co do kolorów nie za bardzo mogę się wypowiedzieć ponieważ fabryczne ustawienia w Samsungu są nie za bardzo naturalne( w odróżnieniu od Pioneera gdzie nie trzeba nic majstrować). Panasonic na ustawieniach standardowych bez polepszaczy wychodzi bardziej naturalnie. Myślę, że kolory w Samsungu da się utemperować, trzeba tylko trochę posiedzieć. Miejsce pierwsze dalej niezagrożone:), co do dalszych - trwa niezła walka.

MPB, 20 Sie 2009, 20:32

>>>>Nie doczekałem się porady>>>>

jak to nie doczekałeś się porady? Przecież tyle pisaliśmy a Ty swoje :) :

no własnie:

"Panasonic Viera TX-P42V10E - najlepsza plazma w Europie"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dlatego nie rozumiem.

Ukryta Zawartość

Mam duży dystans co do wszelkiego rodzaju rankingów. Wiele jest w tym agresywnego marketingu i polityki. Napisałem to, co sam zobaczyłem bez uprzedzeń i sugestii. Eisa -hmmm wiele bylo dziwnych nagród tej organizacji wystarczy pogrzebać w historii. Statystyki są jednak zastanawiające, Panasonic ma poważne kłopoty na rynku amerykańskim i japońskim(!!!)stracili poważną część tego najwiekszego rynku na rzecz...Samsunga(65%rynku plazm w USA). Pomimo kryzysu nie można chyba amerykanów posądzać o to, że kierują sie głównie ceną. Myślę, że to dobrze. Może bedzie to impulsem do dalszego rozwoju. Może za rok Panasonik zdetronizuje Pionnera:), czego życze wszystkim orędownikom tej firmy.

przy takiej kasie trzeba poprosić o prezentację we własnym domu.

Wybrać trzy modele poczytać testy :

Samsunga 50B850

Ukryta Zawartość

Panasonica 50V 10

Ukryta Zawartość

Pioneera LX 5090

Ukryta Zawartość

Poczytać testy i wybierać ale właśnie w domu.

Warto poświęcić te trzy godziny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MPB, 21 Sie 2009, 07:07

>>>>Statystyki są jednak zastanawiające, Panasonic ma poważne kłopoty na rynku amerykańskim i japońskim >>>>>

szeroko idziesz...:) zapewniam Cię, że mój Panasonic w moim domu ma się doskonale i zupełnie nie obchodzi mnie czy akcje ida w górę czy w dół :) ostatnio bardzo mocno poszły akcje Funai. Jesli na to liczysz to polecam !! :)

locoloco, 26 Sie 2009, 20:34

>przy takiej kasie trzeba poprosić o prezentację we własnym domu.

jaka jest całkowita cena za prezentację 3 modeli ????

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.