Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jak masz ten wzmacniacz zrealizowany. Każdy przypadek jest inny (inny montaż, płytki, itd.). Rzeczywiście tym kondem można wpływać na brzmienie dlatego pisałem że dobrze byłoby gdyby był dobrej jakości. Nie wiem czy w tym miejscu nie lepszy byłby ceramik lub silver mica.

Nie ma sie co bawić w równoległe łączenie duzych WIM w kondensatorach ksztsłtujacych charakterystyke wielkoczęstotliwosciową. Sama wielkość i połaczenia daja juz spore indukcyjności takiego układu. Juz lepiej dać jeden niewielki ceramik. A najlepiej silver - mika.

Po wszytkich próbach z różnymi pojemnościami - 47n, 1.5uF, 2.2uF, 6uF(ruski olejowy:)), 100uF, 220uF. Najbardziej w tym miejscu odpowiada mi najmniejszy. Może jeszcze lepiej by było z tymi ceramikami 330pF, ale nie stwierdżę, bo buczy. Przy 660pF buczenie jest już niewielkie, ale jest, tak, że myślę 2-10nF Silver Mika załatwi sprawę. Ma ktoś może na zbyciu?

Jako że kompletuje sobie części do Drakuli to proponuje dołączenie się do zamówienia na IRFP240/9140 (mógłbym je sparować) cena 14zł za parę oraz OPA552 cena 17zł za szt. chyba żeby uzbierało się z 50 szt. to będzie taniej. Jeśli byłby ktoś zainteresowany to proszę o info na e-mail. Pozdrawiam.

Darek IRFP9140 ma 0,2R RDSon a IRFP240 0,18R pojemności też mają podobne i są łatwo dostępne. IRFP9150 ma RDSon 0,15R to by i też pasował do 240 ale nie mam do niego dojścia w sensownej cenie.

Co do fetów, jezeli mozna, bo przećwiczyłem kilka kombinacji. Najlepiej brzmi para od I.R. moim zdaniem standardowe IRFP240/9240 brzmią najbarwniej, 240/9140 brzmi dynamiczniej, ale wrócilem do pierwszej wersji. Nie słuchałem 240/9150.

DeTom napisałem @

DeTom dopisz mnie do zamówienia na komplet (stereo) IRFP, te które zamawiasz do Drakuli, jak można to proszę o sparowanie. Kasa za PCB już przelana na twe konto.

Szacunek.

Chodzi tu o konstrukcję zwaną pająkiem.Czyli izolowane kołki z np.wystającymi gwintami pod łączówki w celu połączeń np.drutem czy poszczególnych elementów przewodzących.... w ten sposób może byc wkręcanych kilka kołków jeden w drugi tworząc pajęczyne połaczeń a wszystko jest zamocowane np.na chassi lub blasze.

Albo moze byc fotka samych kolkow bez zmontowanego ukladu, zeby zobaczyc co to jest.

I nie sciemniaj darkul, ze to dla zaawansowanych. Wszystkie dzieciaki zaczynaja od pajakow. To PCB sa dla mastahow.

Moze i dobrze bedzie widac..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po spaleniu kupy fetow i kilku zmianach druki, na ktorych bawilem sie dracula, nadaja sie juz tylko na smietnik ;) Nowa wersja PCB jest juz prawie gotowa. Ma to byc dual mono. Dodalem uklad detekcji napiecia stalego (dzieki Bodo!) oraz zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Calosc docelowo ma byc nadzorowana przez mikrokontroler. Na plytce moge rowniez zmontowac wersje DeToma.

Wykombinowalem sobie uklad przeciwzwarciowy jak na rysunku ponizej. Nie sprawdzalem go jeszcze i zastanawiam sie, czy jego stosowanie wogole ma sens? Troche szkoda fetow...

Kompletny schemat do sciagniecia tutaj:

Ukryta Zawartość

post-772-100004424 1170273123_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płytki są już u mnie (co widać poniżej) i w tym tygodniu wyślę je wszystkim którzy zamawiali tylko je. Części powinienem mieć w przyszłym tygodniu (MUR, LM, OPA, IRFP) co do rezystorów to niestety z powodów urlopów będą prawdopodobnie pod koniec miesiąca. Niestety Elpod znany jest z dobrej jakości ale i z niezbyt krótkich terminów. O czym informowałem już w wątku poświęconym GC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.