Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Np. plecionki i rozne wielozylowe tasiemki hi-endowe maja zaskakujaco duze pojemnosci.

Ciekawe czy ten wzm. przechodzil test 1000nF na obciazeniu? ew. z 4 lub 8 om dodatkowo?

niektore redakcje pism audio robia takie testy. Szczegolnie wtedy gdy chca wyeliminowac wzm. z rankingu za dobre brzmienie.

senicz, zbudowałem ten wzmacniacz, zapewniam ze nic w wersji pojedynczej mi się nie wzbudzało. O moich kłopotach przy odpaleniu wersji symetrycznej poczytasz wcześniej w tym wątku, ale i na to znalazł się sposób. Spróbuję wszystko inaczej zaprojektować i wtedy sprawdzę czy dodatkowy kondensator w nfb będzie potrzebny.

• 3 tygodnie później...

Parę wyjaśnień odnośnie montażu mojej płytki pod Drakulę:

- Rezystory mogą być 0,6W choć wskazane byłoby dać większej mocy R6 i R7 (1W). Większy musi być też R10 ale ten filtr wg mnie nie jest konieczny.

- TL-a najlepiej zamontować wiercąc dziurę mniej więcej jego średnicy i umocować go w niej za pomocą np. silikonu.

- Miejsca pod C4,C5,C8 są przystosowane dla kondensatorów polipropylenowych (MKP10 - TME)

- C1 powinien być wysokiej jakości, zależy co możecie dostać. Zastosujcie np. BG N lub jakiegoś polipropylena (on oczywiście w to miejsce nie wejdzie, musielibyście zamontować go poza płytką). Jeśli nie macie DC ze źródła to możecie go zupełnie pominąć i to jest nalepsze rozwiązanie.

- Potencjometr PP1 służy do ustawienia prądu spoczynkowego. Zastosować najlepiej precyzyjny potencjometr montażowy np. T93YA100K - TME.

- Co do radiatora to wystaczy profil 6032 wysokość z 10cm (wszystko zależy jak wysoko chcecie ustawiać prąd spoczynkowy). Można kupić - www.hydrogig.dos.pl . Bezpieczniej i poręczniej użyć dwóch osobnych np. o wysokości 7 cm.

Pozdrawiam i powodzenia.

Jeszcze parę słów na temat jak to wszystko uruchomić (dla tych którzy mogą nie wiedzieć ;-)). Należy zmontować całość prócz tranzystorów. Mierząc napięcie miedzy bramkami ww doprowadzić kręcąc potencjometrem PP1 do minimum napięcia (coś koło 2,7V). Wlutować tranzystory i mierząc prąd w jednej z gałęzi kręcić PP1 aż do uzyskania zakładanego prądu spoczynkowego.

~Foksik

Na plytce powinny znalezc sie wszystkie elementy z wyjatkiem traznsytorow mocy. Podobnie jak u DeToma - miernik pomiedzy bramki tranzystorow. Optymalne napiecie to ok. 3.6 - 3.7V. Mozna najpierw ustawic mniejsze, a zwiekszyc po wlutowaniu tranzystorow (tylko caly czas pomiar!).

Jeśli niczego nie przegapiłem to obydwie wesje różnią się pętlą sprzeżenia zwrotnego. W wersji według której zrobiona jest płytka Veterana po wylutowaniu tranzystorów wyjściowych układ pracuje w otwartej pętli. Czy to nie zmienia warunków pracy układu regulacji biasu?

~Foksik

Nie ma zadnej roznicy. Schematy sa prawie identyczne. Ustalasz sobie prad spoczynkowy i po sprawie, puzniej lutujesz tranzystory ;) Nie musisz obawiac sie wplywu.

Swoja droga juz mialem wyrzucic opakowanie po plytkach od DeToma, ale jeszcze zajrzalem do sroda a tam... pelna instrukcja oblsugi wraz ze schematem i wprowadzeniem! Bardzo to mile :)

Pamietajcie że w układzie otwartej pętli[niezamykajacej stopień z mosfetami] mamy więkrzy DC offset na wyjśćiu!

Możemy wtedy poratować sprawe stosując rezystory wyrównujące[ktrórych fanem nie jestem w przypadku mosfetowców] lub indywidualnie sterowac Vgs Nch i Pch.Mozna tez dobrac pare na zasadzie porównywalnych RDSon.. np.IRFP240 z "penami" IRFP 9140 lub IRFP9150.Mozna tez zastosować inne wartośći rezystorów w G dla Nch i Pch.Wszystkie ruchy musza byc poddane uwzglednieniu róznic w pojemnośćiach wejściowych..zabawy jest troche ale wyniki sa dobrze słyszalne a jeszcze lepiej mierzalne.trzeba tez pamiętac o filterku... rezystorku w szerek z kondziem od wyjścia do gleby.Przy róznych fetach róznie to wygląda..na oscyloskopie.

Docelowo [najlepiej po ustanowieniu wartości nastawów helitrimów] zamienic je dobranymi rezystorami.. wtedy z pewnościa niebędziemy mieli potencjalnych tendencji do podbudzania.... w końcu końcówka jest dośc szybka.

Ostatnio na próbe wstawiłem nowy wynalazek wysokonapieciowy apexa... i uzyskałem bardzo duzy S/R..i końcówa wytrzymała.Miłej zabawy...

To zalezy w która strone elementy sie rozjadą....

Oscylacje sa zawsze .... niema idealnych filtrów.Jak przesadzimy z filtracją sygnału to znowu przesuniecia fazowe wejdą....sztuka kompromisów.

stmaniak, 10 Wrz 2005, 16:55

>magazynier>

>który to watek ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.