Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

no chodzi o muze, darkul, z drakulą miałem stycznośc u Maga, i qrwa.. heh raz gra tak że siedze jak dziecko a raz tak że wychodze szybciej niż wszedłem ;) hihi zagrało raz tak że bałem się o alpeha, to super wzmak, wymaga "towarzystwa"... i nie mów że zwykłe XLRy lagranża to hi-end ... (kiedyś tak pisałeś) .. po pewnym momencie to tylko psuje... drakula jak większośc mosfetowców wymaga sparowania fetów i lepszych elemetów.. i to owocuje, także muzyki da się słuchać ale trzeba popracować nad całością....

>Matthew

Wiadomo że jak go sobie zrobisz tak tobie zagada ...

Same XLR'y jaskółki nie czynią , trzeba pamiętać o mądrym układzie czy nawet całej linii symetrycznej.

Zbalansowanie możemy zrobić typowe , czyli przyjmować i wysyłać sygnał symetryczny.

Lub w pełni zbalansowac tor.

Lecz doświadczony rzeźbiarz wie , że zbalansowanie daje znaczne zwiększenie szybkości co nie zawsze dobrze wychodzi w współpracy z systemem. Im lepsze głośniki tym są one szybsze , a przynajmniej powinny.

Wtedy odpowiednio szybki wzmak jest pożądany.

Ze swojego doświadczenia wiem że dobry - użyteczny zakres S.R. powinien wynosić od 20 do 40 V/us.

Drakula przy umiejętnym podejściu umożliwia szerokie możliwości foniczne jak i mocowe.

W pełni zbalansowany system współpracuje m.inn. z B&W 801 ,802 , Spendor SP-100 , Martion Logan.

Tylko czasem w aspektach swobody czy tez naprawdę potężnych mocy ustępuje topowym monoblokom McIntosh czy Treshold , oczywiście jest więcej mocnej konkurencji , no ale ceny sa tez diabelne.

Prawdziwego mistrza można poznać po tym jak z końcówek wydębi barwę znana z najwyższych lotów dobrych lampusów, czyli to co nawet ja szanuje w dobrych bańkowcach. W dobrych a nie z tego co przeważa na półkach sklepowych. W stopniach sterujących fetami można stosować OPA604, 551, 552 i 452,453.

Obecnie jest szał na hybrydowce.... ale o tym za jakiś czas.

Co do parowania mosfetów..... jak dobieram w zasadzie tylko do Cgs/Rds On.... oraz wiadomo max Vdc.

Witam

Aleś nableblał.... a co z konkretami, bo SR na poziomie 20-40 to cieniutko, w porównaniu z nawet układzikiem Bodo_z...

Zdaje sie że dj_zibi, jaz co nieco prawdy porównawczej napisał, o moim ss300b, i Twoim wynalazku - palniku tranzystorów....

Jesli sie upierasz, jestem gotów podjąc "rekawice"

jk

Bańkowiec mówisz...Kiedyś myślełem nad Zen-lightenment, ale te lampy są tak uroczo paskudne, że mi przeszło. Żarówki normalnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no to panowie do dzieła

Jestem ciekaw co tez koledzy Silver Sound i DJ_Zibi mający własne strony i forum gdzie polecają to i owo zdołają żłożyć . Domniemywam że wzmak Silvera będzie ważył pół tony tak wnosze z sugestii przy wyborze wzmaka na jego stronie ( żart oczywiście pozwoliłem sobie na analogiczne uproszczenie jak na stronce im większa waga tym lepszy wzmak :) .

Mam nadzieje że poza biciem piany coś z tego wyniknie i jakieś ciekawe konstrukcje nam panowie udostępnią do odsłuchu i oceny . Także lutownice w dłoń .

a ja tymczasem ide dosypać kamieni do wzmaka bo mi niegra ;)

tak mi niegra ze bratu który jest akustykiem aż sie tak spodobało , że tez sobie taki wzmak poskłada ale on pewnie sie niezna bo przeciez jak mówi dj_zibi to zabawka :) a jak to Silver napisał cyt ,, To jak dobierać wzmacniacze mocy , aby nagłosnienie działało zadowalająco, wie tylko mała cząstka ludzi z branży, reszta

myśli że wie.....

A tak, prawdę mówiąc, nie wie nic.....

poza obiegowymi rewelacjami opowiadanymi przez kolegów, a potwierdzanych przez cwanych handlarzy

wykorzystujących waszą naiwność, oraz nazwy powszechnie uznanych za dobre marek ,,

Jak znam życie moja babcia często miała racje mawiając ,, krowa która dużo ozorem miele mało mleka daje " .

Czas zweryfikuje czy w tym przypadku tylko mieli czy daje :)

SILVER SOUND ale żeś sobie wybrał fachowca od porównań dj_zibi z całym szacunkiem dla niego ale..., w tej jak to nazwał zabawce (Drakuli) nie potrafił nawet prądów spoczynkowych ustawić, czy oszacować możliwości radiatora lub strat na tranzystorach no i palił. Wiem o jego rozmowach z tdrozdem bo tak się składa że rozmawiamy dość często i od czasu do czasu razem czegoś posłuchamy. Jak już Ci mówiłem stoi u niego ten jak to nazwałeś wynalazek (CUBE - mój zestaw oparty o Drakulę) i stoi Twój wzmacniacz więc zamiast podnosić "rękawicy" od Drakula trzeba było po prostu dziś jak z nim rozmawiałeś zapytać jak wypada porównanie. Świat jest mały jak widzisz zwłaszcza ten forumowy. Widzę w Tobie chęci do wejścia w światek audio dla wybrednych ale wydaje mi się że czynisz duży błąd wpadając tu z butami i kopiąc wszystko co Ci się nie podoba. Masz doświadczenia w tej branży to świetnie podziel się wiedzą z innymi na pewno to docenią i w ten sposób prędzej zdobędziesz autorytet niż tą dziwną krucjatą którą prowadzisz Ty, dj_zibi czy też wtórujący Uwe300. Na koniec złota myśl jednego kolegów z forum (nie pomnę którego) myśle że bardzo trafna : " Jak dla mnie to do obudowy możesz wsypać i kilo gwoździ liczy się tylko to by dobrze grało ". Pozdrowienia.

>Silver sound

Nie o moce tu chodzi, nie o moce .

Moja propozycja to :

1> jaki koszt częśći wzmacniacza ... do ilu ?

2> moc i parametry nie istotne , ma grać z każdą kolumną !

3> obudowa.. jak najtańsza..może być decha?

4> postać zbal czy n/zbal ?

Słucham

Witam

Nalezy ustalic jaki Ty wariant tego układu wystawiasz, czy ten ostatni, który krytykowałem, czy inny.

Ja mam zamiar wykonac wzmacniacz na bazie płytek projektu SS 300 B, zatem, moge wykonac nawet do 400W/ rms/ kanał, ale nie musze...choc wolałbym, bo potem byłby to wzmacniacz dla mnie urzyteczny do napędu driverów....

Ok ma grac, ale kto ma to oceniać???

I według jakich kryteriów???

Tylko odsłuchowe, przez kogo???

Jesli techniczne, to przez kogo"i według jakich przesałnek...

jk

Przepraszam ze sie wtrace tak bez pardonu. Jezeli chodzi o kryteria techniczne to moze ktoras z osob mogla by wykonca jakies nawet proste pomiary wzmacniacza w pasmie akustycznym ? To jest naprawde bardzo malo czasochlonne i tanie w realizacji (trzeba tylko 2 przewody, 2 rezystory 0,6W, sztuczne obciazenie).

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

DeTom,

piszesz ładnie, cwanie, jak klasyczny nasz polityk.

Dlaczego uwazasz sie za lepszego od dj_zibi,

dlatego, że uwalił na kipskim układzie kilka tranzystorów???Uwalił bo układ jest do d...y. Taak zapewne Tobie sie to nie przydażyło...(koniowi takie teksty...)

A może nie podoba Ci sie to co napisał, bo było "nieprzyjazne" Twoim wyobrażeniom o tej konstrukcji?

Jeszcze raz podkreślam, Twoje opinie sa BEZ ZNACZENIA, mimo tego, że starasz sie aby były WYROCZNIĄ. One tylko odzwierciedlają Twoje pojmowanie dźwieku, nic poza tym. A kto stwierdził, iz sa ponadprzecietne???

jk

borysgo2, 20 Wrz 2006, 22:50

Borys, moge załatwić badania bardzo "techniczne" u gości testujących wzmacniacze dla Muzyki i Technologii, ale nie wiem, czy adwersaż ma tyle odwagii, aby poddac sie tak "katorżniczemu " testowi...

jk

Silver

na Twojej stronie znalazłem taką rade cyt ,, przed zakupem należy posłuchac porównać i samemu ocenić wzmacniacze " mądre co tam napisałeś .

Teraz proponuje Ci się zastosowac do własnej rady bo nie słuchałeś poprawnie złożonej i dopracowanej Drakuli a z Twoich wpisów wynika że wogóle nie słuchałes tego wzmaka ale już go krytykujesz bo popatrzyłes na projekt .

Rozumiem że muzyki też nie słuchasz tylko oglądasz okładki płut i czytasz teksty ? :)

Silver sound, 20 Wrz 2006, 23:00

Jezeli o mnie chodzi to wystarczy mi kilka podstawowych pomiarow przy mocy kolo 10-20W bo przy takiej sie slucha muzyki w domu (przewaznie). Ja robie jakies marne pomiary na karcie dzwiekowej i nawet takie proste by wystarczyly bo jakis tam obraz o wzmacniaczu juz daja.

Hm kiedys pewien inżynier powiedział : owszem można wszystko pomierzyć , technologicznie części wyśrubowano do niesamowitych parametrów , konstruuje sie wzmacniacze o niesamowitych parametrach tylko dlaczego one nie grają . Takie pytanie sobie zadają konstruktorzy po odpaleniu owych cud pod względem parametrów .

Mam pytanie czy wy słuchacie wzmaków czy tylko je ważycie i mierzycie ?

jacm, 20 Wrz 2006, 23:07

Ja slucham muzyki, ktora oczywiscie przechodzi przez wzmacniacz. Inzynier powinien miec inzynierskie podejscie do projektu czyli pracy intelektualnej. Parametry nie graja, to oczywiste, ale bardzo proste pomiary mozna wykonac, przeciez to 10min roboty!!!! Mam nadzieje ze te slowa nie pochodzily od takiego inzyniera jak ten co zaprojektowal hale w Katowicach :(

Jeju przepraszam ze zaproponowalem poswiecenie 10min czasu na jakies niepotrzebne pomiary.

borysgo2, 20 Wrz 2006, 23:17

Doświadczony konstruktor, widzi wady danego układu, i wie jak one sie przekładaja na dźwięk...

zatem masz rację, kilka niezbyt skomplikowanych pomiarów może wykazać "techniczną" ułomnośc konstrukcji, ale nie wykaże "ułomności" zauroroczonych nia delikwentów...

jk

te słowa pochodziły od człowieka który posiadał wiedze i coś czego sporej ludzi brak mianowicie nie pozjadał wszystkich rozumów i mimo wiloletniej pracy zdawał sobie sprawe że żeby zagrało trzeba czegos więcej niż tylko parametrów . Owszem parametry cos niecoś moga nam powiedzieć ale jak mi ktoś na podstawie rzutu okiem na układ narysowany na kartce mówi że to zagra tak i tak albo ze nie zagra to mam wrażenie że u jasnowidza albo wrózki jakiejś jestem .

jacm, 20 Wrz 2006, 23:26

Witam

jesli miałbym porównywac merca, audi, czy BMW w podobnych klasach, to tez bym powiedział, jak ten inzynier, ale jeśli przeciwko mercowi wystawi kroś "poldka", to sorki, ale nie musze sie ani chwili zastanawiac.

Mylisz pewne pojęcia...

jk

silver

napisałeś wczesniej że dla Ciebie liczy się estradowe podejście do dzwięku . polemika z Toba jest raczej zbędna bo mimo że w życiu wzmaka nie słuchałes wiesz lepiej że nia gra , ba ileś set osób co go ma według Ciebie jest głucha i żyje w błędzie jak twierdzisz po spojrzeniu na narysowany na kartce układ .

Czytajac Twoje prorocze wpisy mam wrażenie że niedługo się dzięki tobie bałtyk rozstąpi i wszyscy głusi pójda za Tobą do ziemi obiecanej .

jacm, 20 Wrz 2006, 23:26

Po co sie klocic, nie lepiej to sprawdzic ? Ja to sie tylko ciesze ze nie wszyscy maja takie podejscie do pracy inzynierskiej jak ty. Mniej gadac, wiecej robic. Takie cos jak ponizej nikomu krzywdy nie zrobi, da tylko pewien obraz o poprawnosci projektu. 10min pracy nie wiecej, chyba to duzo nie jest.

Jak bys chcial kupic samochod to pewnie chcial bys wiedziec jaki ma moment obrotowy, moc i ile spala paliwa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, że się wtrącam, ale śledzę tę dyskusję i widzę, że nie prowadzi do niczego sensownego. Podejście nagłośnieniowca do dźwięku jest zupełnie inne niż tzw. audiofila. Ten pierwszy zawsze zawsze będzie zwracał uwagę na parametry typu moc, sprawność itp, podczas gdy dla drugiego są to sprawy drugorzędne co najwyżej o ile subiektywne wrażenia odsłuchowe są pozytywne ("wzmak gra"). Wzmacniacz Drakula w wersji DeToma to bardzo prosty i działający układ. Jedyne co mogę mu zarzucić to brak kompensacji termicznej, przez co może sprawić niespodzianki tym, którzy nie rozumieją jak układ działa. Stosując podejście inżynierskie można poprawić parametry techniczne tego układu, np. zwiększyć sprzężenie zwrotne aby poprawić liniowość, dodać jakieś lokalne kondensatorki, dodać DCservo, aby zmniejszyć ofset na wyjściu do poziomu mikrowoltów itd, itp. Gwarantuję, że dźwięk wtedy będzie do kitu, ale parametry wysmienite.

napisałem kilka postów wczesniej zobaczymy co z tego wyniknie czy mielenie ozorem czy jakieś konkrety .

Niech panowie coś zbuduja i dadzą do oceny innym tak jak to czynią pozostali konstruktorzy jak coś jest dobre to się samo obroni .

Dane techniczne owszem się przydają . Ale nic nie zastąpi odsłuchu .

Silver polemiki na temat samochodów możemy odstawić na bok widziałem kiedyś jak syrenka łykała Beemkę a ta miała na liczniku opór . tak samo jak te syrene z wymienionym silnikiem można i wzmak dopracować .

Zakończmy dyskusje bo Twoje podejście jest takie : widze taki parametr to nie ma prawa grać a reszty ludzi takie : posłucham zanim powiem co słysze . Pamietaj tutaj na forum liczy się bardziej muzyka a to co ją odtwarza to tylko urządznie . Masz taką filozofię to sobie przy niej pozostań ale nie wpieraj inym że są głusi jak sam nawet nie wiesz co słyszą .

g_frank

E no to moze lepiej jednak nie mierzyc. Sprzedam miernik, widocznie tez mi sie nie przyda, bede dobieral elementy bierne na ucho. Sprzedam pomiarowke do projektowania zwrotnic, tez bede na ucho robil.

Co wy sie tak boicie tych pomiarow, krzywde komu zrobia? Jak podanie parametrow czy wykresow nic nie znaczy to co to zaszkodzi je wykonac, kazdy inzynier wykonuje pomiary bo na tym polega praca inzynierska. Jak bedziesz chcial uciac deske to wezmiesz metr, zmierzysz i zaznaczysz olowkiem gdzie uciac. No chyba ze sie ma kubik desek na jedna polke i sie bedzie na oko ciac. Ja dalej swoje, pomierzyc w 10min i pozniej sluchac caly dzien - porownanie wzmakow gotowe.

jacm, 20 Wrz 2006, 23:50

Zbudowalem projekt pana MikeB, zamiescilem pomiar, wyslalem do przetestowania (posluchania), nikt nie zginal (na szczescie) sluchajac a nawet pogonilo pare to cus pare pozadnych wzmakow (w tym i .. , lepiej nie mowie bo znowu sie zacznie).

bo widzisz co innego podpierać się pomiarami do Tworzenia 'wzmaka a co innego twierdzić na podstawie rzutu okiem jak wzmak gra nigdy go nie słysząć , ale niech tam może ja mam jakieś oczy nie teges że musze uszami słuchać . Pozdrawiam i życze owocnych prac nad konstrukcjami .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.