Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

>borysgo2

Chyba źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi jedynie o to, że obiektywne parametry techniczne np. wzmacniacza niekoniecznie przekładają się na subiektywne wrażenia odsłuchowe. Jeśli jesteś w stanie zaproponować metodykę pomiarów, która powiąże oba aspekty to zrób to czym prędzej - będziesz sławny na cały świat !

panowie szkoda czasu wyrocznia już orzekła żaden wasz śmieszny wzmak nie zagra na estradzie więc jest do bani lepiej udajcie sie na strone kolegi tam mozna kupic wzmaki na kilogramy i zakupić pół tonowe wzmaki to zmiażdzą wasze obecne zabawki ale pod jednym warunkiem trzeba postawić wzmak jeden na drugim :) słuchać nie ma potrzeby kolega załączy wam takie dane techniczne to wam szczena opadnie i odtąd już słuchać nie będziecie musieli muzyki tylko będziecie czytali ją z nut .

>> g_frank trafiłeś w samo sedno .

tdrozd

W przyszlym tygodniu moge ci wyslac ale wzmacniacz musi wrocic przed 6 pazdziernika do mnie bo wyjezdzam.

Podaj mi namiary na PW.

Pozdr

jacym

Wybacz ze to napisze ale uwazam ze jestes godny pozalowania.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

SILVER SOUND ja właściwie nie wiem do czego mnie czy innych którzy zbudowali ten wzmacniacz chcesz przekonać. Poskładałem go w takiej czy innej wersji, posłuchałem ze znajomymi, wyrobiliśmy sobie zdanie i koniec. Nikt z nas nie udowadniał że jest to najlepszy wzmacniacz na świecie, nikt też nie ganił innych konstrukcji. Powiem więcej sam przyznałem że ma wady więc o co Ci chodzi ? Wykopałeś ten wątek właściwie z niebytu bo Drakule kto chciał to zbudował kto nie chciał to nie budował. Nie jesteśmy w szkole podstawowej a to nie jest lektura obowiązkowa. Na forum akustyka opublikował ten projekt dj_zibi sam przez nikogo nie zmuszany, podyskutowaliście nie podobał się i koniec. Nie rozumie zupełnie Twojej krucjaty i jej celu.

tdrozd, 21 Wrz 2006, 00:42

>borys jesli mozesz to wpadnij zappraszam

>jesli nie to wyslij wzmaka do mnie na pare dni zbierzemy ekipe testowa i zobaczymy jak co gra

Witam

Tomek, jeśli już chcesz coś testować, to jedynie ślepy test, jest dla mnie jakimś "wyrokiem", bo jest w miarę obiektywny w swojej "subiektywności".

Co do wypowiedzi takich "indywidualności" jak niejaki "jacm", to nie ma co z nimi prowadzic jakiejkolwiek konwersacji, bo zażucając mi samozachwyt, wydali juz swoje opinie nie porównawszy, lub to proponuje Tomek, czy Drakula, czy DeTom, czy inni koledzy. Jesli w ślepych testach wszyscy jednomyślnie stwierdzą, że mój pomysł na wzmacniacz jest "nieaudiofilski".

Są pewne canony konstrukcji, wielu z Was zachwala układy lanpowe, nie obarczone tzw""tranzystorowym brzmieniem". Dawno stwierdzono, iż winne temu jest inne niz w lampach sprzężenie zwrotne, i jak widze ukłąd obarczony 40-60 dB głębokości ujemne sprzęzenie, to wiem, że musi to "śmierdzieć" tranzystorem. Wasze wysiłki z dokłądanie, coraz to innych kondziołków, zmiana rezystorków i inne zabiegi, maja na celu tylko zamaskowanie tej naleciałości. Z tąd opinie, że dany wzmacniacz nadaje sie do takiej, a inny do takowej muzy. A prawda polega na tym, iż w zależności od rodzaju muzyki, wady konstrukcji albo bardzo przeszkadzaja, albo sa bez znaczenia, ze względu na "zawartość" soniczną tejże.

Takie wpisy jak ostatni jacm-a, sa takim ujadaniem kundelka, który myśli że jego "okrzyki" sa potężne jak "lwie ryczenie" ale cóż "karawana idzie dalej"...

jk

DeTom, 21 Wrz 2006, 09:09

>SILVER SOUND ja właściwie nie wiem do czego mnie czy innych którzy zbudowali ten wzmacniacz chcesz

>przekonać. Poskładałem go w takiej czy innej wersji, posłuchałem ze znajomymi, wyrobiliśmy sobie

>zdanie i koniec.

Witam

DeTom, moje, czy innych kolegów wpisy o niepoprawności technicznej takowej (jak ta najprostrza wersja, o którą toczymy tą dysputę), potraktowaliście jak "zamach stanu". Jak sięgniesz w stecz w tym temacie, to zapewne odnajdziesz moje propozycje do poprawienia zarówno polaryzacji, jak tez stabilizacji termicznej. Zapewne wiesz, że jest okreslona grupka ludzi, którzy , jak pisałem poprzednio, forsuja na wszystkich mozliwych (prawie) forach ten projekcik, opisując jego super-zalety, a przemilczając skwapliwie wady, a każdego który ośmiela sie o wadach wspomnieć starają się wręcz zaszczuć, takimi wpisami, jak niejaki "jacm" czyni.

Zamiast "napaści" na "niewiernych", można było podyskutować, jak usunąc wytknięte wady, tak aby nie popsuć zalet, a zniwelowac wady układziku. Zamiast tego jest nikomu nie potrzebna awanturka, a układ jak był, taki jest, za to ubyło miejsca na serwerze....z powodu naszych wpisów, w gruncie żeczy nic pozytywnwgo nie wnoszących.

jk

Witam

Jako przykład "dobrej woli", zamieszczam propozycje porawienia krytykowanych fragmentów układu.

Do datkowo proponuję zasilić to dwoma naięciami, na układ scalony dac napięcie 0 ok +/- 8-12 V większe, od napięcia zasilającego tranzystory mocy. Rezystory R1, R5 oczywiście dołączone do napięc wyższych. Reszta według "pierwowzoru".

jk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tu nie chodzi o wady czy zalety technicznej poprawnosci konstrukcji.

w naszym swiatku wazny jest dzwiek ,jak to gra .A czy w srodku jest kilo gwozdzi czy cegla szczeze dla mnie to wszystko jedno byle gralo TAK JAK MI ,I INNYM PASUJE .>>>co nie znaczy ze trzyma parametry.

Wiele wzmakow ktore sa uwazane za swietnie grajace nie trzyma parametrow a jakos ludzie go chwala.

Gadanie o poprawnoscie technicznej bez sluchania to czysto AKADEMICKIE podejscie.

W drakuli sprawdza sie jedna teoria audio >>> im uklad prostrzy tym przewaznie lepiej gra .

A co do AUDIOFILSKICH ELEMENTOW przepraszam Silver ale dam przyklad z twojego podworka.Wymiana glupich elektrolitow na wejsciu na chocby byle jakie MKT zmienia calkowicie granie klocka to samo sie tyczy innych elementow .Z moich doswiadczen wynika ze im prostrza konstrukcja tym bardziej wrazliwa na roznego rodzaju elementy .

Witam

Jedno nie musi przeczyc drugiemu.

Przedstawione drobne modyfikacje nie "zabijają" Waszych aspektów konstrukcji, a czynia ją Poprawną i innego punktu widzenia. Ponadto, zmniejszenie sie grzania tranzystorów i trafka, przy tej samej mocy oddawanej do głosników, ma według mnie raczej pozytywny wpływ...

Chyba że wadliwość, jest według Ciebie zaletą....

A gwoździe ewentualnie to zostaw do jakichś bardziej 'budowlanych" zastosowań.

jk

SILVER SOUND twoje propozycje są poprawne technicznie ale ... no właśnie jak to zagra ? Powiem Ci coś. Jak byś spojrzał daleko wstecz tego wątku to ja proponowałem symetryzację tego układu. Robiłem też wersje w której zamiast rezystora dawałem źródło prądowe, robiłem sto różnych kombinacji i słuchałem wraz z analizą tego co słyszę. Wydaje mi się że wiem co jak i dlaczego gra tak a nie inaczej. Wydaje mi się też że wiem na czym polega problem że nie umiemy się dogadać. Widzisz Ty za wszelką cenę starasz się doprowadzić ten układ do tzw. poprawności technicznej i przez jej pryzmat patrzysz na wszelkie projekty. Ja zanim zaczełem krytykować pewne rozwiązania usiadłem i pomyślałem dlaczego tak a nie inaczej Darkul to proponuje. Więc może zdejmij na chwilę klapki z oczu i spróbuj na to spojrzeć głębiej. Zastanów się dlaczego układ jest zdesymetryzowany w minusie a nie w plusie i przyda Ci się jeszcze pojęcie sink curent. Oczywiście dalej bedzie on posiadał wady takie jak brak stabilizacji spądu spoczynkowego, dość duże straty, zaniki biasu dla dużych wysterowań. Jednak ich likwidację należy prowadzić z głową w stronę dzwieku a nie książkowych rozwiązań. Pamiętaj że można dopuszczać pewne ustępstwa układowe na rzecz poprawy innych czynników ale najważniejsze jest aby ich suma wyszła na zero lub in plus. W każdym układzie musimy ponieść jakiś kompromis ja wole takie które mi grają. Oczywiście zamieść schemat całego wzmacniacza jak go widzisz tylko czy to będzie jeszcze Drakula ? Możesz założyć swój wątek nikt Ci tego nie broni może stanie sie tak popularny jak ten albo jeszcze bardziej i dobrze. Tak jak tu kto będzie chciał skorzysta taką wolność mamy w Polsce ;-))

DeTom, 21 Wrz 2006, 11:51

Witam

DeTom, mnie proponujesz zdjęcie "klapek", i byc może masz rację, że za bardzo "akademicko" jak to napisał Tomek, podchodze do tego, czy innych układów.

Proponuje jednak abyś i Ty zrozumiał, że nie wszyscy ludzie, maja takie jak Ty pojmowanie dźwieku, i sa tacy którym ten dźwięk, jaki emituje tak chołubiony przez Ciebie wzmacniacz NIE PASUJE.

Zatem Ty tez masz jakies klapki....

Tylko stosujesz sie do starego przysłowia, że "cudze to pod lasem, a swego u nosa... "swoich klapek...

Dlaczego uważasz, bo takie wnioski zaczynam wyciągać, ze w watku tym, nie mozna zaproponować swoich modyfikacji?

To co tylko laurki o cudowności tego wzmacniacza można pisać???

A może o problemach typu:

czy zastosować rezystorek z nacięciami w prawą, czy w lewa stronę...

a ceweczkę to, nawijamy w lewo, czy w prawo...

jk

SILVER SOUND nie pogadamy wiesz dlaczego ? Bo nie rozumiesz że ja nie chołubie tego wzmacniacza. Powiem więcej dla mnie wyczerpał on swoje możliwości poznawcze (a wbrew pozorom można się czegoś nauczyć pod warunkiem że ktoś chce się uczyć) w związku z tym idę w nieco innym kierunku o czym już wspominałem. Tak, będe budował dyskretnie również wzmacniacz napięciowy. Jeszcze raz powtarzam: wiem ze nie jest to wzmacniacz idealny (a czy takie istnieją?), wiem też że nie wszystkim się jego granie podoba i nie neguje tego. Byłem na odsłuchach w Warszawie, w Poznaniu pojadę pewnie do Krakowa więc jak widzisz nie boję się krytki. Mało tego oczekuje jej bo tylko ona mi daje możliwości poznania czego ludzie oczekują od grania. Tu też upada Twoja teza że kreuje się na wyrocznię. Czy mam klapki a i owszem pewnie mam bo nie jestem maszyną tylko człowiekiem i mam swój sposób postrzegania świata i dzwięku również ale muszę Cię zasmucić wiadomością że cokolwiek o jego naturze wiem ponieważ ok 7 lat grałem w różnych zespołach z ludzmi dość dobrze wykształconymi muzycznie. Moje odczycia co do brzmienia są dość spójne z odczuciami ludzi z którymi się spotykam by posłuchać tego czy owego. Więc nie jestem chyba aż tak bardzo skrzywiony. Ale dajmy temu spokój. Co do Twoich modyfikacji nikt Ci ich nie broni, forum jest otwarte dla każdego równierz i ten wątek. Ja jestem otwarty na naukę i skorzystam chętnie i z Twojej wiedzy pod warunkiem wszakże że wniesiesz coś konstruktywnego dla mnie. Tym samym kończę ze swojej strony tę dyskusję.

lancaster, 21 Wrz 2006, 13:12

Witam

Myślę, że po ustaleniu warunków z Drakul-ą, zostaną porównane. Ja mam zamiar wystawić wzmacniacz oparty na projekcie SS 300B,(niekoniecznie w takiej mocy...) i po wykonaniu takiego egzemplaża, puszcze go po kraju, w "obieg".

Zrobie to po to, aby umożliwić wyrobienie kolegom swego odrębnego zdania, na podstawie własnych upodobań, a przy okazji nauczę się, o co Wam chodzi, i byc może nieco uchylą mi sie "klapki" o których pisał Tomek....

jk

Może ja coś zaproponuje, skoro nikt nie kwapi się do tego.

Koszt raczej nie powinien przekroczyć 600 - 700 zł (obudowa nie ma najmniejszego zanczenia) za wersje pojedynczą (SS ma właśnie taką, no chyba że SS da po dwie pary tranów na kanał :))

Termin - no chyba z miesiąc, co?

Zapowiada się bardzo ciekawie, bo jak za taką kase wyjdą fajne wzmaki naszych rodzimych konstruktorów, to wiecie co :D

Pozdrawiam

Drakula gra bardzo dobrą średnicą, która jest tym czymś w tym wzmacniaczu. Dodatkowo wersja DeToma dobrze kontroluje basik. Do góry również nie można się przyczepić. Ogólnie bardzo dobry dźwięk. Potrzebuje bardzo dobrego sprzętu towarzyszącego, żeby pokazać na co ją stać (zresztą jak każdy wzmacniacz) i nie zdażyło mi się, żeby to ona stanowiła "wąskie gardło" systemu, a to już dużo.

Oczywiście są lepsze wzmacniacze :)

Brak kompensacji termicznej to cecha(wada) tego wzmacniacza, ale mocując na odpowiednio dobranym radiatorku na szynie miedzianej - możemy zapomnieć o paleniu tranzystorów.

Zbudowałbym ten wzmacniacz dla samej przyjemności słuchania. Barwa, barwa i jeszcze raz barwa.

darkul, 21 Wrz 2006, 14:34

>Osobiście proponuje wolna amerykankę... tzn, własne autorskie konstrukcje.. żadne ściąganie..po

>prostu nowy układ w obojętnie jakiej technologii.

Witam

Strasznie "ewoluują Twoje warunki...

Najpierw poruszyłes kwestie niskiej ceny, potem stwierdziłeś, że niekoniecznie, po to by znowu postawić ten warunek, a na końcu wypalić z tym cytatem.

Porównanie ma dotyczyć Twojego projeku, o którym jest ten watek, czyli wzmacniacza nazywanego potocznie tak samo jak Twój login, z wadami konstukcyjnymi o których juz malowałem, przeciwko mojemu projektowi SS 300 B, jako konstrukcji, która od samego początku posiłkowałem sie przedstawiając dobra , według mnie końcówke mocy.

Tylko takie warunki dla mnie wchodza w rachubę, nie interesuje mnie zawarta w tym cytacie propozycja....

Ponieważ nie ma dla mnie sensu robienie monobloku, bo potem nic mi po takim wynalazku. Ja przygotuje wersje stereofoniczną, i urzyteczną dla mnie w przyszłości, czyli z nominalna moca jaka moge z tych płytek osiągnąć

Wiem, że nie bardzo mozna takie moce pozyskac z Twojego ukladziku, i nie są konieczne, zatem na czas testów, możnaby zastosować słabszy, i z niższymi napięciami traforek w moim "wynalazku". Kwestia portów, czyli gniazd wejściowych, u mnie chinch jest nie bardszo tolerowany, więc musze zastosowac gniazda JACK (duży)i to w rozstawieniu takim, abym mógł puźniej zastosowac układ formowania sygnału dla końcówki do zstosowań profesjonalnych, czyli wejscie quasi symetryczne, przełączniki rodzaju pracy i td...

Pozostaje tez kwestia potencjometrów, dla mnie wygodniej by było zastosowac dwa,,,,,

Któryś z kolegów zaproponował pułap cenowy, nie wiem tylko jak to rozumie, czy dotyczy to

- monobloku, czy stereo

- całości, z obudową, czy bez,

- całości z zasilaniem ale bez obudowy.

Myślę ,że czas realizacji projektów ustalimy na końcu, teraz proponuje uzgodnic poruszone w tym poście kwestie.

jk

>silver sound

Zauważ ze Drakula była tu pod wieloma postaciami i ewoluowała ..po dziś dzień.

Miała różne fety na wyjściu , kości w sterowaniu , ba.. nawet NFB... i nie opowiadaj bajek że wady konstrukcyjne.. bo działa i gra... no chyba że to jest wada !?

Witam

Pozwolę sobie zmienić delikatnie temat i poprosić szanownych kolegów, którzy uruchomili Drakulę w wersji DeToma o sugestie dotyczące zastosowanych elementów i ich wpływu na „odczucia soniczne” Bardzo interesuje mnie jaki kondensator ( zaznaczony na schemacie) najlepiej „zagrał”.

Z góry dziękuję i pozdrawiam obie strony barykady

Witam

Pozwolę sobie zmienić delikatnie temat i poprosić szanownych kolegów, którzy uruchomili Drakulę w wersji DeToma o sugestie dotyczące zastosowanych elementów i ich wpływu na „odczucia soniczne” Bardzo interesuje mnie jaki kondensator ( zaznaczony na schemacie) najlepiej „zagrał”.

Z góry dziękuję i pozdrawiam obie strony barykady

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Magazynier wyraźnie i rozsądnie napisał koszt za wzmak z zasilaniem bez obudowy .

Darkul dał dobry pomysł ustalic cenowy limit i nowe konstrukcje nie zrzynane koszt do 1000 do chyba rozsadna cena.

będą dwa nowe wzmaki do porównania a Drakule spokojnie można skołowac do porównania z nowymi dwoma konstrukcjami .

Otóz to!

Jest wiele Drakul i można dwie czy trzy opcje porównywać, mnie sie juz nie chce robić ciągle tego samego..rzygać mi sie chce jak mam niczym małpa powielać znów to samo razy X.

Kto będzie sprawdzał kosztorys ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.