Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

darkul a skąd części zamawiasz ?

można ustalic sklepy w necie w których sa wszystkie czesci wy dacie specyfikacje uzytych części i według cen z netu mozna podliczyć ile wzmak będzie kosztował przecietnego Kowalskiego .( ceny netto cześci oczywiście bez kosztów przesyłki oczywiście liczymy )

Jak zobaczysz koszty to sie uśmiejesz....

---------------------------------------------------

Układ V biasu ale poprawny , bez pogarszania impedancji obciążenia op-amp'a.

Zenery do wartości napięcia stabilizowanych 5V6 maja ujemny współczynnik temperaturowy.

Dawanie zenerów 3V9 potrafi szybko skończyć żywot N ch.... dlatego 3V6 plus rezystorki w szereg około 100...220 Ohm. Helitrim około 20..50k który powinien być zrównoleglony rezystorem 5..10k

Dobry efekt daje przyklejenie na kabelkach diody plusowej [zenerka ] na obudowę Nch i diody ujemnej na obudowę P ch.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

poruszona kwestia palenia fetów i ich nadmiernego się grzania przy odrobinie myślenia jest łatwa do opanowania przez zapewnienie im dobrego odprowadzania ciepła . Jak sie pogłówkuje to można radiatory nawet wkomponować w obudowę ja tak bynajmniej zrobiłem

Ukryta Zawartość

post-5152-100005924 1170300836_thumb.jpg

post-5152-100005925 1170300834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja Drakula ukończona. Gra bardzo FAJNIE !!!! Fotki i mały opis na mojej stronce

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam wszystkich majsterkowiczów.

Ukryta Zawartość

Witam

Nie wiem co macie na mysli pisząc "zrzynanny"..., to jak mówiłem konstrukcja AD jest dośc inna od tego co jest schematem SS 300 B. Ja zastosowałem taka samą "filozofię" konstrukcji, a to mozna zarzucac kazdej konstrukcji na upartego....żę cos tam powiela...

Z ostatnich malónków, zarówno DeToma, jak Twoich , zaczyna wyłazić cos co jest zbliżone do moich konstrukcji które lubie, a jak rozdzielicie napięcia zasilania, dając nieco wyzsze na układ scalony, z rezystorkami, jak to opisywałem wcześniej, to będzie to zgodne z moimi pogladami na konstrukcję, a na dodatek wpłynie pozytywnie na jakośc Waszego projektu, bo napięcie zasilające scalak będzie praktycznie bez pulsacji, i odseparowane od wzmacniacza pradu, no i oczywiście zwiekszy sie bezpieczeństwo temiczne, bo zmniejszy sie o ok 25-50 % moc strat na tranzystorach mocy.

Co do ceny, do 1000 zł, to dla mnie ten kesz starczy na wszystko w układzie stero, o mocy 2 x 300/4, razem z obudową... zatem niech stoi max 1 kzł....(obudowa oczywiście nie audiofilska, a "praktyczna")

Teraz kwestia mocy, bo jak pisałem mnie nie opłaca sie robić "drobiazgu", ze wzgledu na niezastosowalnośc w przyszłości,...Zatem czekam na propozycje tego problemu.

jk

>Silver

Zerknąłem na twój projekt wzmaka z op-ampem jako driver... według mnie układowo juz po samym op-amp'ie jest byk...który wprowadza asymetrię i później jest to wzmacniane... to tak ...

Tak że jak widzisz na każdy wzmak można znaleźć haka.

darkul, 21 Wrz 2006, 20:50

>>Silver

>Zerknąłem na twój projekt wzmaka z op-ampem jako driver... według mnie układowo juz po samym

>op-amp'ie jest byk...który wprowadza asymetrię i później jest to wzmacniane... to tak ...

>Tak że jak widzisz na każdy wzmak można znaleźć haka....

Witam

Darkul,

jak zapewne czytałes, nie ganie w "czambuł" Twego układziku, w szczególności po ostanich poprawkach, zaczyna byc to tym co lubię,....

Staram sie tez podpowiedziec Tobie jak jeszcze lepiej go zmodyfikować, bo nie traktuije tego porówniania jako WOJNY, a najnmormalniejsze PORÓWNANIE.

Zatem proponuje skupić sie nad ustaleniem warunków tego porównania, a nie kopania sie "po kostkach".

swój układ znam jak "własna kieszeń", bo na takim i bardzo zblizonym wykonałem ponad setke stopni mocy, i nie zauwazyłem jakichkolwiek asymetrii. Zaleta tego układu jest to, iż ładuje sie nieparowane trany i , mimo wyjątkowo płytkiego ujemnego, hasa bez problemów. Ponad to pozwala uzyskac dośc duże moce, a zastosowane bezpieczniki w projekcie SS 300 B, sa wyjątkowo skuteczne, eliminując klasyczne układy, które , jak wiesz wprowadzaja zniekształcenia, czyniąc wzmacniacz wyjątkowo bezpiecznym.

Można z powodzeniem zastosowac je do Twego wzmacniacza!!!

zatem proponuje "zakopac topory", a ocenę jakości naszych "wynalazków" pozostawic na przeszłość innym kolegom.

jk

>Silver Sound

Spoko...llluzzzik..

Czyli jak rozumiem:

Koszt klamoctwa sumaryczny do 1000ZŁ.

Moce od np.50..do 500W/4 Ohm na kanał.

Możliwość znoszenia obciążeń wrednych zjazdów niskoimpedancyjnych garkotłuków.

technologia dowolna.

Czas 1 miesiąc.

Oddanie klamotów do testów wszelakich wybranym forumowiczom.

darkul, 21 Wrz 2006, 21:43

>Czas 1 miesiąc.

Witam

Czas prosiłbym nieco wydłużyc, gdyz jestem :umoczony" w wykonanie paczek, i reszty do trzeciego systemiku nagóosnieniowego, który musze dokończyć, bo bedzie potrzebny na nastepny sezon..

A krezusem nie jestem, zatem kazda złotówka się liczy, a wierz mi, taki systemik to duuuuża kasa...

Jak mam rozumiec 'technologia dowolna", czy to, że przeciwko Twemu mosfetowi , wystawiam bipoolara??/,

czy co innego??/

Jesli chcesz wykonam w takiej samej technologi (mosfet).

Moge tez wykonac jeden kanał w bipolarze, a drugi w mosfecie....

Zastanawia mnie tekst o "opiniujących';

>>Oddanie klamotów do testów wszelakich wybranym forumowiczom

Poziom kosztów... może być i 500,-

Co do odsłuchów to ja czekam ..na arbitra.

Co do technologii.. mi jest to obojętne aby grało i w miarę ze wszystkim i na wszystkim.

z odsłuchem nie ma problemów założy się wątek w którym da sie znać do którego miasta wzmaki jadą i forumowicze z danego miasta już sie zgadają u kogo i w ile osób będa porównywać , potem w wątku będzie można opisac co i z czym jak zagrało .

KAIM wydaje sie wymarzonym miejscem dla takiego porownania.

1. jest gdzie usiasc

2. do dyspozycji jest kilka zestawow kolumn

3. wiele osob je zna i wie jak potrafia zagrac

4. akustyka pomieszczenia tez jest znana

4. do tego wlasnie stworzono KAIM.

>z odsłuchem nie ma problemów założy się wątek w którym da sie znać do którego miasta wzmaki jadą i

>forumowicze z danego miasta już sie zgadają u kogo i w ile osób będa porównywać , potem w wątku

>będzie można opisac co i z czym jak zagrało .

Pewnie że tak. Na początek proponuję Whitestoc.

Nieśmiało dopiszę do listy Poznań po Warszawie;)

Kilka osób napewno chętnie sobie posłucha, jak juzż w KAIMie się nasłuchacie i autorzy pozwolą to dajcie znac.

Umówimy się jakoś na wysylkę.

Pozdrawiam

darkul, 22 Wrz 2006, 08:26

>Jak rozumiem mogę zrobić cos zupełnie nowatorskiego w formie... bo Drakul jest od diabła... tym

>bardziej że powstała cała ich różnoraka grupa..

Witam

Darkul, widzę, ze masz mnie jednak za "kelnera"...

Ja juz napisałem, ze poruwnujemy Twoją Darkulę, z moim SS300 B. Nie będę, sie upierał na podstawową wesję, może być któras z bardziej "symetrycznych", ale Darkula.

W inne układy nie wchodzę.

jk

Z drugiej strony po cholerę mam robić Drakule skoro chłopaki z diy maja kilka różnych wersji ?!

Wolałbym cos nowatorskiego....

Osobiście możesz sobie porównywać z klockiem Detoma, wszak używamy te same druki...

Witam

Ja mam na myśli porównywanie samego

STOPNIA MOCY.

Bez przedwzmacniaczy.

Kolego nie miej mnie za idiotę, bo to że nie jeste oblatany w "audiofilskości", nie znaczy że nie wiem o co Ci idzie. TYLKO stopnie mocy, bez jakichkolwiek Pre...

a jesli już, to na tym samym Pre , sterowane oba wzmacniacze.

Widzę, że nie zalezy Ci na porównaniu, tych końcy mocy, a na "zwycięztwie", za wszelka cene....

jk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.