Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

>darkul

Lepiej coś z nowych rzeczy. Drakulę na OPA552 ze stabilizacją oraz z bańką jako preamp używam na codzień, więc również dałoby się porównać bez budowania. Jest to singiel i nieco gorzej kontroluje basik na dużych głośnikach niż wersja DeToma, ale reszta bardzo podobna brzmieniowo (z lampą jako pre jeszcze lepszy środek).

Dlaczego masz się ograniczać do starego projektu, skoro Silver Sound również zaznacza, że woli zbudować coś praktycznego co będzie później dla niego użyteczne?

>Silver

No to jak w końcu same końcówki porównujemy ... no to jakie ..ustalmy.. no bo jak drakule w podst opcji to grajcie z DeTomowej... bo mi sie nie chce powielać Drakuli...po raz wtóry!

Ustalcie z silverem o co mu chodzi dokładnie, a ja sie postaram dostosować...

he,he.. biorąc pod uwagę same stopnie mocy to można by powielić pierwsza opcje Drakuli.. same wtórniki mosfetowe o wzmocnieniu 1V/V... cicho by to grało..hi,hi...

rekin, 22 Wrz 2006, 10:06

>Dlaczego masz się ograniczać do starego projektu, skoro Silver Sound również zaznacza, że woli

>zbudować coś praktycznego co będzie później dla niego użyteczne?

Witam

Proponuje przeczytać co napisałęm, a dopiero pisac takie pierdoły. Ja pisałem o MOCY!!!!

I jesli nie wiesz to oświecam Cię, iz w niszy profesjonalnej, nie stosuje sie w koncach mocy przedwzmacniaczy, a jedynie w tzw: "Power mikserach", ale to jest całkiem inna kategoria sprzętu.

Więc nie kombinuj, jak "szkapa pod górę..."

ja okresliłem warunki, i dlaczego tak, a nie inaczej tez napisałem, ale dla jasności napisze raz jeszcze:

- 1 - porównujemy tylko stopnie mocy, bez jakichklolwiek przedwzmacniaczy

- 2 - Darkula wystawia wzmacniacz zbudowany na wersji pierwotnej, z ewentualna możliwościa zmodyfikowanej

do bardziej symetrycznej.

- 3 - ja wystawiam do porównania ogólnodostępny ukladzik z mojej stronki zatytułowany SS 300 B, zeby nie było,

że lody chcę przy okazji kręcić, bo jest tam PEłNA dokumentacja, zatem każdy może sobie ga sam wykonać!!!!

- 4 - Wszelkie odsłuchy majace znaczenie do porównania, musza być przeprowadzane jak test SLEPY, bo tylko to

gwarantuje nieco obiektywności.

- 5 - jakość, typ zastosowanych elementów jakość, estetyka obudowy, nie jakiegokolwiek znaczenia w ocenie,

Tylko na takich warunkach wystawię swój wynalazek do porównań, i proszę nie obrażać, mnie takimi durnymi wpisami jak cytowanego kolegi, bo jak pisałem "kelnerem" nie jestem, i nie dam sie Wam wymanewrować.

To Darkula "wyzwał" mnie na ten "pojedynek", i według zasad, ja mam prawo wybierac broń, a w tej sytuacji ustalać warunki , i to co ma byc porównywane.

jk

Tylko na takich warunkach wystawiam cokolwiek do porównania...

darkul, 22 Wrz 2006, 10:23

>>silver sound

>Jednak jesteś nowicjuszem w robieniu dobrego dźwięku...

>Wynika to z tego że nawet nie wiesz o tym jak duży wpływ na brzmienie ma dobry preamp.

Kolego sam nie wiesz co piszesz.....

Ja to wiem,

i dlatego nie zgodziłem sie na zastosowanie przedwzmacniacza, i wiem dlaczego chciałes go zastosować...chciałes OSZUKAć, i tyle.....aby Towje było na wieżchu, za wszelka cenę...

Porównywac można tylko urządzenia w tej samej klasie, a stopień mocy, nie jest tą samą klasą co stopień mocy z przedwzmacniaczem....

Ja juz warunki podałem.

jk

>SILVER SOUND

Jesteś strasznie zadufanym człowiekiem. Mój przedwzmacniacz nie jest integralną częścią wzmacniacza, tylko osobnym urządzeniem. Z tego co mi wiadomo, to oprócz powermixerów (gdzie faktycznie pre jest wbudowane w jednej skrzynce z końcówką) stosuje się cała gamę preampów aktywnych i procesorów dźwięku - często również ze stopniami lampowymi.

Jeśli musisz toczyć tą wojnę, to wszystkiego dobrego - zaczynacz mi przypominać senicza, który również obiecał dostarczyć wzmacniacz do testów, ale chyba nic jednak nie zbudował do tej pory.

Pierdoły w Twoim wykonaniu również mnie nie interesują - profesjonalista takowych autorytarnych tekstów nie wrzuciłby na forum publiczne.

PS.

Jeśli miałeś również do czynienia ze wzmacniaczami starszej produkcji tzw. head-ami do wokalów, czy gitar, to wiesz doskonale, że posiadają one w jednej skrzynce ze stopniem końcowym również preamp (często tylko zwykły sumator na wzm. oper. i układ wejściowy dopasowujący impedancję - często również regulację barwy, reverb etc...).

Silver nie zachowuj sie tak nerwowo.. chłopaku !

Jakbyś łaskawie mógł to zdefiniuj temat kwestii "wersja pierwotna".

Bo widzisz mi sie nie chce robić znowu Drakulę.. sadze że Detom zgodzi sie udostępnić swój wzmak.

SILVER SOUND a co stoi Twojego u Tomka (tdrozda) bo wiem że ma Twój wzmak. U niego stoi też CUBE który składa się z dwóch monobloków i pre. Jest to wersja Drakuli , nie ma tam żadnych wodotrysków. Możemy zrobić test łącząc Twój wzmak i mój z mojego pre (monobloki są w wersji symetrycznej i potrzebują tego pre) i po kłopocie. Pewnie stwierdzisz że nie będziemy obiektywni ale wierz mi jeśli wypadnę gorzej to napewno o tym napiszę. Zresztą można zrobić ślepy test jak się to odpowiednio zorganizuje. No chyba że ten wzmak który ma Tomek nie kwalifikujesz do takiego testu.

Do twojej wiedzy Silver.

Pierwotna wersja Drakuli miała:

Stopień wstępny o wzmocnieniu 2,5 V/V ,potencjometr> i stopień napięciowy /driver 21V/V i wtórnik na fetach .

Czyli de facto integra INT1 opisywana swojego czasu w AV. Gdzie opisujący wprost mi powiedział że wzmak powinien być dwa razy droższy i od razu będzie w wyższej kategorii klasyfikowany. Dla zaciekawionych dodam ze taki INT1 wciągną nosem Mcintosha 6500.

OK, Panowie troche wylooozojcie, bo sie ludzie ponakrecają i do odsłuchu nie dojdzie.

Silver Sound, Darkul co byście powiedzieli na wystawienie najlepszego zawodnika jakiego uda wam się zbudowac?

Cenę sobie ustalcie(np. 1Kzł-propozycja), ale chyba nie ma sensu, zeby darkul strugał jeszcze jedną Drakulę?

Tym bardziej, ze mamy takowa na miejscu.

Równie dobrze mozemy sie umówić z samym SS, żeby podesłał swój wzmak na porownanie z Drakulą.

Tylko, czy darkul będzie zadowolony?

Chyba lepiej jak zrobi wzmaka tak jak sam uważa, a potem się go posłucha z SS.

Możecie podesłać same końcówki. Preampów ci u nas dostatek;)

Pozdrawiam

Również popieram propozycję DeToma - po co kilka razy robić to samo?

>darkul

Miałem na myśli tylko fakt, że o ile w końcówkach prof. wejścia są symetryczne, to nie bawią się tam w pre, bo nie jest on tam tak niezbędny jak w konstrukcjach niesymetrycznych. O stopniu sterujacym nic nie chciałem nawet pisać - przecież nie będę zakładał, że do walki staną dwa stopnie końcowe złożone z samych tranzystorów wyjściowych, układów kompensacji i regulacji punktów pracy ;)

>Rekin

O'kay... no stress..

Ja wierze w umiejętności DeTom'a , pierniczę... jak leszcz nie będę powielał znów drakuli..

Wolę wystrugać nówkę...

Czyli silver pomęczy sie z Drakulą by DeTom.

Skoro Silver Sound jest taki spec od sprzętu professional to może zrobi cos swojego , takiego nowiutkiego ..?

W 1000 ZŁ spoko sie zmieszczę ... może być bolsza moc.

Jako że mi nie wypada to może ktoś z kolegów walnie nowy wątek ... typu wasze autonomiczne konstrukcje [ czyli totalna nowość a nie zrzynka ], i niech startują kolesie co sie znają i chcą cos wystrugać nowego.

W całym światowym necie są prawie ciągle jakieś powielane klamoty , aż rzygać sie chce.

Hm?

Darkul z tym rżnięciem to się w pełni zgodzę ale trzeba mieć teorię i doświadczenie żeby strugać swoje, a to się zdobywa latami (albo i nie).

Tak dla ciekawostki dla wszystkich którzy klaskają autorowi symsa (który zresztą jest dobrą konstrukcją) polecam lekturę Elektroniki Praktycznej z grudnia 2001 i artykuł z okładki Altare wzmacniacz 350W, mały cytat :"... Ponieważ w naszym zespole dotychczas nie mieliśmy konstruktorów doświadczonych w tego typu opracowaniach, poprosiliśmy o pomoc inżynierów firmy Toshiba, dzięki którym projekt powstał w niecałe 4 tygodnie..." Co dociekliwsi znajdą pewnie pewne podobieństwa miedzy oboma konstrukcjami ;-))

ciagle powielacie to samo tego samego syfa. Dlaczego? czy nie potraficie wymyslec czegos nowego? jesli nie potraficie to po co tak sie sadzicie? ale mi fachowcy!!! krsc tylko potraficie pomysly innych!!!

No nie wytrzymam.

Senicz daj coś na forum i wyślij do EP jako projekty czytelników.

A jak przypadkiem zamieszczą w którymś z numerów EP to daj

do magazynu HiFi na testy.

Jak już będziesz w 2 gazetkach to rób na zarobek. Twoje HiEndy

będą szły ja ciepłe bułki.

Wirus jesteś czy co?

Senicz ..jestes BOSKI !

Jesteś moim idolem za arcy ciekawy układ LM'a sterującego bipolami.... cudowny niski poziom THD+N i arcy fantastyczny D.F. pobił wszystko co żyje i dźwięki wydaje...

SS wzruszyła mnie Twoja historia ,, ja tu ustalam warunki " ;)

dobra panowie moze tak to zorganizujemy bo nam sie chłopak już wystraszył :

Monobloki DeToma czyli drakula już jest więc brakuje tylko przeciwnika dla niego więc....

SS masz miesiąc czasu buduj to Swoje ,, Cudo " i porównujemy .

>> SS mam racje że rok upłynie a Ty będziesz tu tylko pisał a to że warunki nie teges a to że nagle Ci inna robota wyskoczyła a wzmaka jak nie będzie do porównań tak nie będzie mam racje ? .

Brawo Jasiu :) .

jak zapytanie na priva czego słuchasz przy porównaniach i co dla ciebie się liczy w muzyce to chamskie zaczepki toś wielce obraźliwy Dzieciak ale nie pekaj baby tak mają .

Pi_etro, 22 Wrz 2006, 22:59

Witam

"BYki", to moja "przypadłość" jako dyslektyka, zatem moge za nie tylko przeprosic, ale nie moge obiecać, ze ich nie popełnie, bo to by przypominało wywody "zignorowanego" przed chwilka goscia.

Natomiest , załuje, że wywaliłem treśc tego co on mi "namalował" na "priv", Zapewniam, ze dopiero wtedy byś był urazony....bo moje "niedoko nca" kulturalny " ostatni wpic, to "poezja" w porónaniu z tym co ten gośc w swojej zapalczywości mi namalował..

Sa pewne granice , a on je drastycznie przekroczył...i musiałem zachowac sie jak "francuzki napastnik...zz"

jk

Z swojej strony, mogę zaproponować jedynie "pomocną dłoń" MS Word.

Co do poziomu dyskusji na forum, to ostatnio niestety mocno obniżył loty.

Panowie, skąd ta agresja? To nie walki kogutów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.