Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

po przeczytaniu porad ze strony domowej Silvera ( adres w o mnie ) mogę bez bicia śmiało stwiedzić że się nie znam na AUDIO bo nie mam w domu wagi i nie mogę zwazyć swojego wzmacniacza więc nie mogę się wypowiadac na temat dzwięku tegoż wzmaka bo ja go tylko słuchałem .

na stronce wyczytałem cutyje :

To jak dobierać wzmacniacze mocy , aby nagłosnienie działało zadowalająco, wie tylko mała cząstka ludzi z branży, reszta

myśli że wie.....

A tak, prawdę mówiąc, nie wie nic..... ( WOW juz gość jest dla mnie guru )

a potem czytam dalej

Jak każdy producent, wymienione marki, i inne, produkują wyroby bardzo odległych od siebie klas, tak jak koncern Fiat,

oferując zarówno limuzyny za niewyobrażalne dla przeciętnego człowieka ceny, do "cieniasa"

Zademonstruje to na postawie oferty firmy Crown, bo za limuzyny można uznać serię wzmacniaczy oznaczonych

symbolami STUDIO REFERENCE I, i II, gdzie wzmacniacz o mocy ok 2400 W waży 27,6 kg, a mniejszy o mocy 1145

W - 25,5 kg, porównywalny wzmacniacz firmy CREST - CA 12, o mocy 2800 W, waży 30,4 kg.

Są to wzmacniacze wykonane w technologi analogowej, bo tylko takie można ze sobą, w ten bardzo uproszczony sposób,

porównywać.

Ten sam producent (Crown) oferuje też wyrób o symbolu K2 o mocy 2500 W, i wadze TYLKO!!!!! 17,3 kg....

zapewne sprzedawcy nagadają wam, że w tym wzmacniaczu użyto super lekkie, super nowoczesne materiały....tylko

dlaczego jest on ok. 4 razy tańszy od tego niby mniej nowoczesnego STUDIO REFERENCE?????

nie znalazłem w tych wywodach zdania o dzwięku

Za to we wpisach SS na forum znalazłem juz opinie o dzwięku Drakuli choć sam przyznał ze jej nie słuchał a tylko popatrzył na narysowany układ na kartce . Jak to zrobił ?

ja wiem

na priva pytał mnie ile waży drakula .

jar1, 22 Wrz 2006, 23:23

>>Panowie, skąd ta agresja? To nie walki kogutów.

>

>Jak sie spotka dwóch najlepszych to nie ma siły... :-)

Witam Jar1,

jak zauważasz to goście koniecznie chca mnie wcisnąc w swoje warunki, aby mieć całkowita pewnośc, ze niezaleznie od faktów, ich było na wierzchu, zatem gdzie tu jest "dźwiek", o którym pisze tdrozd...są tylko czyjeś chore ambicje.

Powoli zaczynam odnosic wrazenieiz boja sie niektórzy panowie tego ukłądziku, chcąc koniecznie "skanalizowac" porównanie, na im bardziej wygodne "pola"

Jak sie nie daje, bo jak pisałem "kelnerem" nie jestem, to zaczyna sie to co czyni ( czynił) jacm.

Sa granice, a ten jegomośc je przekroczył,,,

Jakie on ma prawa ustalac jakiekolwiek kwestie, to w końcu sprawa Darkuli i moja, no może nieco i DeToma...

O ile pamietam Twoje wpisy, tez nie dawałes sobie "cieniasom" , jak to sie mówi" w kasze dmuchac"...

jk

Próbowałem z nim prowadzić rzeczową rozmowę na priva , z czym porównywał Swoje wzmaki , czego oczekuje od dźwięku nie umiał Kolo odpowiedzieć za to na forum wyjeżdża z tekstami że się obrażony czuje . Może pytania miał trudne nie nadążam za kolem .

jacm, 23 Wrz 2006, 00:23

Dzieki za piwo :-)

Ale to wcale nie tak prosto mieć dystans do swoich dzieł i siebie samego. Mogę tylko podać dobry przykład - DeTom, który na mnie zrobił bardzo dobre wrażenie pod względem, gdy odwiedził nas w klubie KAiM ze swoim Cube.

Silver s

Trochę dziwny jesteś , najpierw wygłaszasz teorie kwantowe a później piszesz że za dwa miesiące cos jestes w stanie dziergać, śmieszne ! Ponoć robisz wzmaki , ponoć są doskonałe , to weź któryś pod pachę i jazda ...

Wzmaka do porównań można zrobić na zwykłej desce z drewna!

W ciągu 1 dnia !

Mam dopracowana wersje Drakuli w wersji wysoko napięciowej i z mocą tez niema żadnego problemu.

Co do brzmienia , to waga niewiele ma tu wspólnego z efektem końcowym , owszem sam trafol wazy najwięcej.

Reszta klamotów to juz duperele...

Może da się zrobić wzmaka z nie więcej jak 50..100 części który ma moc i zagra ? Można tylko trzeba się na tym znać.

Już dawno proponowałem odsłuchy tych końcówek. Tu i ówdzie ich posłuchałem i najlepiej określił to Matthew , raz gra tak ze szczęka opada innym razem chce się tylko powiedzieć wyłączcie to . Także wiem jak ta konstrukcja potrafi zagrać bądź nie w różnych warunkach. O dystansie może cię zapewnić konstruktor który mi to składał do kupy, bo sporo narzekałem żeby uzyskać dźwięk o jaki mi chodziło. i tu dochodzimy do największej zalety tej konstrukcji , mianowicie w dość łatwy sposób dzięki niewielkim zabiegom potrafi się dostosować do reszty toru i zniknąć z niego mało od siebie dodając ( zaraz jakiś mądry napisze że to wada ze modyfikujemy dźwięk itd :) a niech sobie pisze ja odkąd dopracowałem brzmienie u siebie przeszło mi latanie , porównywanie , zmiany kabelków etc . teraz tylko płyty kupuje i słucham , słucham i jeszcze raz słucham .

Drakula powstał w zasadzie jako wzmak napędzający wyższej klasy zestawy głośnikowe.

Być może dlatego Drakula i jemu pochodne nie zawsze sprawdzają sie w budżetowych systemach.

Niskoimpedancyjna wersja Drakuli grała świetnie ale tylko w bardzo zamożnych systemach , i tak jest po dzień dzisiejszy. Mam mozliwośc praktycznie na co dzień porównywać różne wynalazki na np B&W802,801, Spendor 100, Starych dużych Harbeth'ach , Thielah itp..

darkul, 23 Wrz 2006, 09:23

>Silver s

>Trochę dziwny jesteś , najpierw wygłaszasz teorie kwantowe a później piszesz że za dwa miesiące cos

>jestes w stanie dziergać, śmieszne ! Ponoć robisz wzmaki , ponoć są doskonałe , to weź któryś pod

>pachę i jazda ...

Witam

Dlaczego potrzeba mi do 2 miesiecy napisałem, byc może będzie to nieco wcześniej, a będzie na bank.

Daruj sobie teksty " trzeba sie ny tym znać"...

Nie robie wzmacniaczy na sprzedaż, ani dal audiofili, ani dla profesjonalistów, a czasami na zamówienie "bloczek" mocy, z tych mocniejszych, bez obudowy zasilania itd.

W tym przypadku musze wykonac to kompleksowo, z obudowa, zasilaniem w stereo, bo jak juz cos zrobic to tak, aby nie trzeba było potem tego poprawiać.

Musze zmówic trafko, kondziołki, radiatorki, obudowe..

płytki drukowane do ss300b sa do zasilacza też

tranzystorki te leża,

Ale czaasu nie zabardzo starcza.....bo sezonik na grzybki, i rybaczyć lubię, pogoda zaprasza do korzystania z uroków zycia....na draki forumowe, czas zimowy będzie...

jk

Witam

Cyklu pt. „naiwne pytania” ciąg dalszy:

Po kilkudniowych próbach różnymi kondensatorami w miejscu zaznaczonym na rysunku postanowiłem zrezygnować ze wspomnianego kondensatora i rezystora R10 a uzyskany efekt mile mnie zaskoczył. Czym grozi brak C8+R10?

Witam

Cyklu pt. „naiwne pytania” ciąg dalszy:

Po kilkudniowych próbach różnymi kondensatorami w miejscu zaznaczonym na rysunku postanowiłem zrezygnować ze wspomnianego kondensatora i rezystora R10 a uzyskany efekt mile mnie zaskoczył. Czym grozi brak C8+R10?

>mae

Kondzior powinien miec wartośc 100...120nF na min 63 VAC. Dobre sa czerwone WIMA na np.160V.

Rezystor 10 Ohm powinien byc na minimum 2,5 VA.

Przy wiekszej ilości par mosfetów filterek przeciwzbudny może byc pominięty.

>Uwe

Wybierając wartości dzielnika musisz wsiąść pod uwagę następujące czynniki.

a> zmienność parametrów rezystorów podczas pracy,

b> prąd polaryzacji bramek mosfetów [ tudziesz uwzględnienie poj wej bramek ],

c> bez porównania lepiej jest zastosować TL431 o ile masz duży radiator, lub co jest znacznie lepszym rozwiązaniem zenery 0.6VA mx 3V6 z rezystorami w szereg ok. 220..470 ohm z każda z nich..i dopiero potem zapięcie układów z zenerami helitrimem lub peerkiem wartości od 5 do 10 kOhm. Oczywiście przed odpaleniem należy sprawdzić jak jest skręcony ten peerek aby nie było zbyt dużego I przy uruchomieniu.

Zenery musza byc przyklejone do obudów fetów, plusowy do nch i minusowy zener do Pch.

Mam małe pytanie. Do ilu miliamperów można ustawić prad spoczynkowy tranzystorów mocy. Wzmak mam na schemacie Detoma. Na dwa tranzystory mam radiator 10/20 cm. Na razie mam ok.100 mA, radiatory prawie się nie grzeją (około 5 stopni).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.