Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Pobawiłem się w temacie Drakuli i wyszło mnie coś takiego :o)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-998-100009302 1195414192_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena kompletu stereo PCB do Drakuli wynosi 24 zł.

Płytki wyszły bardzo ładnie, ale po bardzo szczegółowych oględzinach okazało, że jest jeden w zasadzie prosty w usunięciu babol. Na tej małej płytce (szajbce) dwa pady tranzystora stykają się ze ścieżką. Trzeba byłoby tylko przeciąć te bardzo małe połączenia. Bez problemu można sobie z tym poradzić. Przy kolejnym projekcie, który będę oddawał do zakładu oddam poprawione "szajbki" i ewentualnym zainteresowanym doślę te już poprawione.

Zostało mi 2-3 komplety do odsprzedaży.

Witam wszystkich Darkulowców :-)

Mam pytanie do doświadczonych w temacie. Posiadam dwie pary tranzystorów Toshiba

2SA1094

2SC2564

Czy można je zastosować w projekcie? Może wymaga jakiś zmian?

Bardzo prosze o info w tej sprawie.

Pozdrawiam

ech, wielka szkoda bo są fajne.

W czym by je wykorzystać można, szkoda żeby leżały i się marnowały ;-)

Może jakiś ZEN czy coś, może ma ktoś jakiś układ sprawdzony do tego typu tranzystorków.

Pracowały we wzmaku Nordtmende, który kilka watów grał w A klasie.

Symasyma słuchałem i wogóle mi "nie podszedł", raczej chłodny, suchy dźwięk, Drakula gra dużo barwniej, prawie jak GainClone, pomimo oczywistych "ułomności" GC w zakresie dynamiki na basie.

Te tranzystorki Toshiby są fajne i chciałbym znaleść dla nich odpowiedni jakościowo projekt, dlatego wymieniłem m.in Zen-a, który barwowo jest świetny.

Raczej nie zależy mi na super mocy, bardziej na barwie, oczywiście najfajniej by było połączyć i jedno i drugie.

Może ktoś znajdzie gotowy, dobry projekt, w którym będzie można dokonać ew. małych przeróbek celem zastosowania tych moich tranzystorów.

Pozdr.

ale F4... fajnie tylko że wszystko to co Ci się podoba to ampy na FETach a nie na bipolarach. Nic z tym nie zrobisz, co najwyżej Reastka, Syma, P3A albo takie tam ... Poczekaj aż wreszcie sklonujemy Alchemist Krakena (czyt. jak znajde wreszcie czas) to wtedy moze toshibki wykorzystasz o ile są orginalne, bo podróby puszczą dyma :)

podobno dobry jest skurczybyk z tego Aboxa ...gadałem troche z Bodo_Z i namawiał mnei na niego, tom kupił Krakusia i jużmi sieskładać nie chce, ale słyszałem o nim bardzo pochlebne opinie, podobno z porządnym zasilaczem działa jak spawarka. Jak dojde do luźnej kasy to pewnie stukne Aboxa wersje full wypas. Potrzebowałbym w opozycji do Krakena jakąś spaware, szybką dynamiczną i bezlitosną dla kolumn. Mam jakies 20 par tranzystorów które się kurzą aż szkoda ...

Wovo

No ja właśnie chętnie bym się wziąl za ABOX-a, nawet już wymieniałem korespondencje z Bodo, niestety nie mam płytek, a sam sobie nie potrafię zrobic :-(

Trany już są i to mnie zachęca do jego zbudowania, mam nawet trafo 380W 2x34V :-), więc już połowa sukcesu.

Może znajdzie sie "ktoś" kto zrobiłby płytki do ABOX-a choćby takim "domowym" sposobem :-), chętnie bym wtedy pomału zaczął budować ABOX-a.

Mam nadzieje również, że Bodo będzie służył radą i pomocą :-)

A ponieważ Drakula jest całkiem ok, pochwale się moją, a raczej juz nie moją Drakula / Cambridge Audio jako tunnig dość kiepskiego wzmaka tej firmy.

Po wymianie bebechów łacznie z diodą :-) (na nie audiofilską niebieską) gra to jak huragan,

Drakula dźwiękowo BARDZO mi się podoba, basik jak lubię, wszystkie dźwięki punktualne, zawsze na miejscu....

Ale mimo wszystko GainClone na Siemens Sikorel i Nichicon Fine Gold ma takie barwy na średnicy i wysokich..... Może AboX połączy zalety obu wzmacniaczy, jednocześnie nie obnażając ich ułomności. Ech to by było...

No tak, ale wątek jest o Drakuli, a nie o brzmieniu wzmacniaczy, więc foto moich Drakul.

PS. Podziękowania Detom-owi za ślicze płytki, i Darkowi za wspaniały i łatwy projekt.

PS 2. A może moja Drakula nabierze tego "Magic powietrza" na wysokich tonach, jak spalę kilka tranzystorów, :-) bo kilka Drakul już wyszło z mojej ręki i ani razu nic nie spalłem.

Ukryta Zawartość

post-16896-100009020 1195689604_thumb.jpg

post-16896-100009021 1195689604_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

EEE nie przesadzajmy.

To że nowy Fiat Bravo, czy nowa Skoda jest super, nie oznacza, że "maluchy", "kredensy" i stopiątki, zaraz będą uważane za cud techniki motorozycji :-)

Ty mi lepiej powiedz coś odnośnie Aboxa, miałeś okazję słuchać,

w wątku o nim większość wpisów dotyczy, kto i kiedy ma wypożyczyć. Zresztą chyba sam się skuszę.

Czy ktoś z forumowiczów zrobi dla mnie płytki do ABOX-a?

Wovo, może na PW, żeby nie "zanieczyszczać" wątku

• 1 miesiąc później...

Witam!Jestem zainteresowany PCB tego wzmaka,na LME 49810,czy to jest Twoje wykonanie PCB i czy go skończyłeś?Pisałbym się na kilka płytek!A przy okazji może byś uchylił rąbka tajemnicy,jak to sie sprawuje,może małe co nieco z odsłuchów,wrażenia?Jestem poważnie zainteresowany!Serdecznie Pozdrawiam!tadek

Za wczasu musze dodać że jeszcze nikomu z was nie udało się mocniej wgryzć w temat mosfetów.

Gdyby się komuś zachciało lepiej wgryzc w temat Drakuli i pokombinować ........ zdziwił by się.

Sam Drakula jest przyzwoitym wzmakiem.

Dla mnie to była baza wyjściowa.

darkul, 12 Sty 2008, 21:01

Tu akurar nie masz racji,one tu sa za drogie i trudne do zdobycia,posiadamy trany ON,mosfety to już dawno przerabiałem.Musimy to przerobić mam na myśli LME...!Potrzebne pcb pod inna wersje niż to zaprezentował Veteran.Pozdrawiam!

chodzi o te plytki Veterana ? ;) mam taka plytke jak widac i bede ja skladal. sa 2bledy: mostek lustrzanie od dolu i drugi to zamienione 2nozki w ktoryms z tranow i nie wchodzilem na razie jeszcze ktore to.. po sesji bede to kladal i napewno bede potrzebowal toche pomocy bo chyba byl jakis problem z masa ktory szybko mozna bylo zalatwic.

Ukryta Zawartość

post-14539-100003599 1200171045_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

tu poskladany veterana

Ukryta Zawartość

post-14539-100003598 1200171230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Nie wiem czy tak będzie dobrze grać ale jako wyjściowe są bipole niestety bipole potrzebują prądu by je napędzić i dlatego są i fety jako sterujące , nie budowałem tego tylko narysowałem powinno działać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obawiam się że stopień końcowy będzie nie stabilny temperaturowo-te bipole na wyjściu trzeba skompensować temperaturowo.Ja na początek radzę nie dawać tych rezystorów w 0,22 w kolektorach bo one nic nie zmienią tylko wsadzić je pomiędzy emiter a zasilanie.Druga sprawa że takie układy niestety bardzo się wzbudzają (odpaliłem takich kilkanaście i zawsze są jakieś cyrki i wzbudzenia,ale za to grają w.g. mnie The Best.

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

>ted125

Jak chcesz sie podołować to chętnie moge porównać najlepsza forumowa Drakulę i czy inny wzmak z moim.

Jest na fetach.

Jak do tej pory to zaden amp ...żaden mu nie podskoczył.

Panie Darku...

tak skoro już Pan jest

planuje zrobic koncowke mocy a wewnątrz dać 6 końcówek Drakuli

normalnie miałoby to pracować jako mono-bloki 5.1 do kina

mam dwa trafa wiec pomyslałem żeby dać 3 kanały na jednym i trzy na drugim (trafa maja po 400VA 2x18V)

ale... takie marnotrastwo w stereo by było, :-)

coś bym chciał tam wsadzić, połączyć, żeby podczas odsłuchu stereo korzystać z trzech końcówek na jeden kanał...

i jeszcze najlepiej żeby też była opcja ballanced :-)

czyli myślę sobie taka konfiguracja:

1. kino domowe grają wszystkie w 5.1

2. ballanced grają po dwie końcówki na jeden kanał

3. stereo (unbalanced) graja 3 końcówki "zmostkowane" na jeden kanał i kolejne trzy na drugi.

i jak to podłaczyć żeby uzyskać taką "uniwersalność"

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.