Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Cud mniemany. Odwidziały się mistrzowi TL431?

Powrót do klasyki? Może dlatego, że to daje stabilizację

termiczną, a TL ze swej natury nie. Inne pomysły?

Jestem Europejczykiem.

>uwe300, 7 Cze 2006, 19:35

>>przy biasie 100mA tl starcza a z takim zalozeniem byl robiony ale jak chce sie wiecej to darkul

>>zrobil na bc546:)

Że niby przez BC546 puszczamy 100mA? Dobrym pomysłem to nie jest.

Jestem Europejczykiem.

prad spoczynkowy powinien byc stabilizowany gdyz nieznasz dnia ani godziny gdy ....... ale to chyba w innej sprawie? spoczynek zalezy od roboty wykonanej przez tranzystory wyjsciowe i ich radiatora. Jak sie mocno nagrzeja to nie ma litosci musza kucnac.

Być może dla 100mA prądu drenu występuje tu punkt temeraturowej autokompensacji - każdy tranzystor FET ma coś takiego. Jak się chce wyjść poza ten punkt to temperatura rośnie lawinowo przy zwiększaniu Ugs.

g_frank muszę Cię rozczarować ujemny współczynnik temperaturowy dla mosfetów istnieje ale ma w tym zastosowaniu znaczenie marginalne dlatego że jego działanie zaczyna się dla dość dużych prądów i na pewno nie skompensuje wzmacniacza temperaturowo. Jedynym wyjściem (prócz kompensacji elektronicznej) które stosuje ja i o którym wspominał też Darkul jest przewymiarowanie radiatorów. Sam stosuje w monoblokach radiator z Kęt 6023 o wysokości 200 mm i daje prąd sumaryczny 200mA, więc jak widać niewiele.

Faktycznie. Dotarłem do charakterystyk i ten punkt wypada gdzieś przy 6-8 A. Radiatory mam spore (p. wyżej), ale mimo to bałem się pozostawić układ bez żadnej termicznej kompensacji. Zastanawiam się, jaki jest więc sens wykonywania układu bez tej kompensacji.

jak ci sloneczko zaswieci na wzm i bedzie dosc glosno gral to nic go nie uratuje. A dlaczego kargul nie dal kompensacji? moze nie wiedzial ze cos takiego isnieje? kompensacja tez musi byc wlasciwie dobrana aby nie przekompensowac ukladu. Wlasciwa pozwala bezpiecznie uzywac wzm nawet na malych radiatorach bez grozby przegrzania z ew. systemem zabezpieczen termicznych.

Wymęczyłem płytke do zasilacza, tylko zastanawiam się po co mnie te bezpieczniki:/

Prosze o uwagi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 5 tygodni później...

Witam

Wczoraj złożyłem drakulę w wersji DeToma (niezbalansowaną). Gra ale... jakoś płasko i ... właśnie, czy ktoś łopatologicznie wytłumaczy mi jak wyregulować ten układ. :) z góry dziękuję za pomoc

>>_harry

Mam sprecyzować pytanie, czy złośliwie wytknąłeś ortograficzną wpadkę ?

>>uwe300

jest to mój pierwszy tranzystorowy wzmacniacz jaki złożyłem, nie posiadam wystarczającej wiedzy by prawidłowo go wyregulować. Proszę o pomoc

ps. przeczytałem cały wątek

Gość _harry

(Konto usunięte)

to nie byla zlosliwosc - dbam tylko o swoje oczy.... jestem wzrokowcem i boje sie dnia kiedy napatrzywszy sie na takie wyrazy sam popelnie takiego bobola...

wpadka moze trafic sie zawsze i kazdemu - i tu cie przepraszam...

tylko nie tlumacz sie ze masz dysleksje/dysortografie i milion innych przypadlosci... po prostu strzeliles byka a ja zwrocilem na to uwage.... to wszystko.

>>_harry

"nie tlumacz sie ze masz dysleksje/dysortografie i milion innych przypadlosci... po prostu strzeliles byka"

- mea culpa :)

Gdybyś byłbyś uprzejmy pomóc mi przy regulacji drakuli, będę zobowiązany

Spróbuj najpierw pomierzyć spadek napięcia pomiędzy bramkami obu tranzystorów wyjściowych i daj znać, ile wynosi. Należy je dobrać tak, aby prąd spoczynkowy był w granicach 100mA (jeżeli korzystasz z samego TL431 bez stabilizacji temperatury).

Na jakich tranzystorach wyjściowych odpaliłeś ten wzmacniacz? Czy masz kondensator na wejściu?

>>veteran

na wejściu 10 uF (chwilowo zmostkowany)

tranzystory parowane T1 – IRFP240 T2 - IRFP9140

„Spróbuj najpierw pomierzyć spadek napięcia pomiędzy bramkami obu tranzystorów wyjściowych”

- wpiąć miernik pomiędzy bramki?

„daj znać, ile wynosi. Należy je dobrać tak, aby prąd spoczynkowy był w granicach 100mA” - ustawić za pomocą PP1?

Wybacz poziom pytań :)

To parowanie tutaj dużo nie daje, ale te tranzystory są akurat w porządku ;)

Tak, miernik między jedną a drugą bramkę lub osobno dla każdego - pomiędzy bramkę a wyjście.

Bramka to w tych FETach pierwszy pin od lewej strony mając trazystor napisami naprzeciw siebie. Nie wiem, jak zmierzyłeś wartość napięcia w mA ;) Powinno być w Voltach (V) lub mili Voltach (mV).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.