Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

To troche za malo. Teraz przydalyby sie dwa mierniki - jeden do pomiaru napiecia Vgs a drugi pradu plynacego w dodatniej szynie zasilania. Jezeli nie masz takiej mozliwosci, to ustaw potencjometrem ok. 6V mierzone pomiedzy obiema bramkami i sprawdz pobor pradu i temperature tranzystorow. Pradopodobnie dojdziesz do ok. 7V przy pradzie spoczynkowym 100mA, ale wszystko zalezy od tranzystorow. Zalecam ostroznosc i kontrole krok po kroku - w tym wzmacniaczu bardzo latwo je uszkodzic ;)

>>Mae

spokojnie możesz mierzyć napięcie na skrajnych nóżkach tranzystorów (Ugs). wartość można ustawić (przy odpowiednio dużych radiatorach) na 3.7 - 3.9V Ugs. ale jak pisze Veteran, zalecana jest ostrożność, można spalić fety.

sugeruje ustawić jakąś wartośc np. te 3,7V na irfp240 i dać się wzmakowi z godzine pogrzać. przy skrajnych wartościach (4V) szczególna ostrożność wskazana, bo stanąć może żywym ogniem układ, wiem coś o tym :D

>>Leszek B

tak na obu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Porównaj z moim zdjęciem i obróć TL-a o 180 stopni.Też popełniłem ten bład

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmm... na schemacie z 3 Sty 2005, 23:17 - pin3 TLki na suwak potencjometru i tak połączyłem, ale jak mówicie odwrócić to odwracam :)

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, cierpliwość i wyrozumiałość

Ja rowniez spalilem troche fetwo podczas zabawy z tym wzmacniaczem. Brak stabilizacji termicznej jest dla nich zabojczy ;)

Zostala mi para IRFP240/IRFP9140 po testach ostatniego wzmacniacza, ale nie sa parowane. IR, kupowane w TME (jeszcze niedawno mieli na mase IRFP240 - teraz w magazynie 0).

Powiem szczerze że nie wiem.Przy podłaczaniu na właczonym wzmaku głośników za bardzo nie trzeszczało tak ze chyba nie jest zle.Moją drakulę ma na razie pawcio więc trzeba by go poprosić aby zmierzył i napisał na forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.