Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Tadeiro moc jak w zwykłej Drakuli tyle że można łączyć po dwie końcówki równolegle w celu uzyskania większej wydajności prądowej a co za tym idzie lepszej kontroli. Każdy kto ma cztery końcówki i chce je mostkować niech spróbuje łączenia równoległego przez rezystory 0,1 - 0,2R i posłucha może się spodoba a nic nie kosztuje. Ja ze swoich doświadczeń przy łączeniu obserwowałem takie zjawiska singiel -> równolegle poprawa kontroli, dynamiki, równolegle + mostkowo nieco więcej energi i żywiołowości, mniej brudów ale chyba też mniej barwy zwłaszcza na średnicy.

stmaniak cieszę się że chwalisz sobie moje płyteczki, niestety ja nie planuje już kolejnych wersji Drakuli, mam nowe pomysły w nieco inną stronę. Myślę że na przełomie roku ruszy moja strona i tam będą fotki i rysunki płytek do większości tego co zrobiłem. Może komuś się to przyda :-))

Witam

Nie wiem dlaczego, ale nikt nie zauważył, że ten układzik wzmacniacza zaprezentowany przez Uwe 300 będzie miał wyjątkowo małą efektywność, idzie mi tu o wykorzystanie amplitudy napięc zasilających. Skoro wyjście tego scalaka steruje ta parka mosów, które pracują jako wtórniki źródłowe, to napięcie to obraniczone jest do amplitudy napięcia wyjściowego z tego scalaka, minus jeszcze napięcie polaryzacji bramek. Zatem niezależnie od wartości napięc zasilających, amplituda wyjściowa tego wzmacniacza nie wyskoczy poza kilka- kilkanaście voltów.

Szkoda zaśmiecać miejsce na serwerze takimi nieprzemyślanymi wynalazkami, jak ten schemacik....

jk

Słuszna uwaga. Napięcie zasilające nie powinno być większe niż kilka woltów ponad napięcie zasilania wzmacniacza operacyjnego (aby stabilizator zadziałał). Ja w swoim układzie mostkowym stosuję +/- 20 V DC,

co przy prądach w obciązeniu rzędu 5A daje wystarczającą moc i przyzwoitą sprawność.

Mam takie pytanko(laikiem bedąc;)). W mojej drakuli milaem trafo 2x19V, OPA był zasilany bez stabilizatora. Prawde mówiac kiedy wlutowałem stabilizatory(płytka Veterana), to nie wiem czy grało lepiej. Dźwiek niby zrobił sie lepiej kontrolowany, ale to lepiej kontrolowanie zabrało też troche spontanicznosci/świerzosci.

W kazdym razie z tego co pamietam zostawiłem całosc bez stabilizacji i chyba było lepiej(może tak ładnie zniekształcało, ze akurat mi sie podobało;))

W kazdym razie do drakuli teraz przymierzam sie juz tak bardzoej na poważnie, z Caddockami, BG itp. Całosć na pająku-srebrzanka.

Dogon, na pierwszych stronach wątku Darkul podawał moc, wyszło chyba ok 50W/8ohm i przy dobrym trafie drugie tyle dla4ohm.

Pozdrawiam

Witam

Według mnie, schemacik wystawiony przez kolegę bodo_z, jest bardzo ciekawy, warty wykorzystania.

Mozna go nieco ulepszyć, ale ta wersja jest wystaczająco dobra do polecenia.

jk

Witam

Ja nie porównywałęm, i nie o tym piszę.

Mnie idzie o filozofię konstrukcji, a ta w układzie bodo_z, jest taka jakiej hołduję, symetrycznie, z płytkim sprzęzeniem zwrotnym. Wprawdzie brak tam stabilizacji termicznej, i należałoby jeszcze nad tym układzikiem popracować, ale "trzon" konstrukcji jest bardzo dobry.

Drakula, czy jak tam zwał, jest nieporozumieniem, a dobitnym przykłądem jest ten rysunek przedstawione przez Uwe300...

Zastosowane tranzystory wymagają ok 6 V napięcia między bramkami w celu spolaryzowania ich, a napięcie to jest "zabierane" z połówki dodatniej napięcia zasilania, czyli o tyle mniejszą amplitudę można pozyskać z tego napięcia zasilania, w porównaniu z Np: układem bodo_z. To dotyczy wersji pierwotnych, gdzie nie ma stabilizatorków, bo jeśli są to do wymienionego napięcia strat, należy jeszcze dodać różnieće napięć, miedzy zasilającym, a tym za stabilizatorami. To powoduje, że sprawnośc energetyczna tego wzmacniacza zbliżona jest do klasy A....zatem wymaga większego radiatorka, i dwa razy więcej tranzystorów mocy, aby dały radę wydzielić ciepło do otoczenia. W końcu jak sobie zechcecie chałupę podgrzać, to można to taniej załatwić...

Co do "wyjątkowości brzmienia", tej drakuli, to jest to zaswsze kwestia gustów, i subiektywnych upodobań, ale gdybym miał wybierać między tymi układami, to stawiam na układzi bodo_z.

Dalej, o wspaniałościach niektórych zachwalanych tu wzmacniaczach, to powonieneś zauważyć, iż są tu "koterie", które zarabiają na "frajerskośći" co niektórych z Was, zachwalając to na czym zarabiają...

Ja odchodzę praktycznie do tematu słuchania muzyki.

Juz sie przekonałem na własnej kieszeni że im prostsza konstrukcja tym więcej oferuje.

Porównywał juz ktoś oba urządzenia w jakiejkolwiek formie?

Trochę to dziwne że kokietujesz coś względem czegoś , czego w ani jednej ani drugiej postaci nie słuchałeś ? Dziwne.

>SS

A który z układów zamieszczonych na Twojej stronie poleciłbyś wykonać osobie słuchającej muzyki w domu?

Chętnie porównam z innymi wzmakami, jakie ja jak inni znajomi forumowicze mają(oczywiście o ile koszt budowy Twojego projektu nie będzie bardzo wysoki).

Pozdr.

Silver sound, 15 Wrz 2006, 11:49

Calkowicie popieram Twoje slowa mimo iz nie jestem specem od elektroniki.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>Silver Sound

Układzik by bodo_z ma stabilizację termiczną w postaci termistora NTC oznaczonego na układzie RT1. Projekcik schematu jest autorstwa bodo_z, ale w projekcie PCB udzielam się również ja i płytka pod ten stopień końcowy jest już w zasadzie ukończona :))) Czekamy teraz tylko na wycenę. Pewnie z czasem pojawi się stosowny wątek o możliwości wspólnego zamówienia PCB.

Pozdrawiam !!!!

>Silver sound

Widzisz ja mam Drakulę wykonana przez samego Darkula w postaci w pełni zbalansowanej , jak i przedwzmacniacz który jest hybrydowy. Moja końcówka ma po kilka par tranzystorów na każdy kanał [ jakich nie wiem , zresztą po co mi to ? ], i to ma ogromnego kopa. Moje 801 są doskonale prowadzone, czego nie można było powiedzieć o kilku innych wcześniejszych produktach z zachodniej granicy.

Trochę poza głównym wątkiem.

Czy ktoś z forum odważyłby się na testy takiej konstrukcji ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jar1, 15 Wrz 2006, 12:23

Tak pisal o elektronice, oczywiscie, ale pisal tak ze nawet srednio inteligentny orangutan byl by w stanie pojac merytoryke wypowiedzi. Zdania i tak beda podzielone. Moje jest takie jak SS. Niestety nie jestem elektronikiem z wyksztalcenia - szkoda. Twoj projekt w przeciwienstwie do drakuli mi sie podoba bo ma rece i nogi, choc brakuje i tak jakichkolwiek nawet podstawowych pomiarow mysle ze podejscie inzynierskie do projektu to podstawa. Co by bylo (przez analogie) jak by tak ludzie np z projektami domow eksperymentowali, ladnie wyglada - ladnie, nie wali sie narazie - no nie wali.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Witam

Jar1,

toć niedawno "publicznie" była taka "koteria" wyprana....na forum. I nie twierdzę, że całę forum jest takową koterią, ale sa "towarzystwa", które nieuczciwie korzystają z tego forum, kręcąc jakieś tam "interesiki" przy okazji..

Już pisałem, że nie mnie osądzać co komu pasuje, w końcu to jego sprawa, może sobie nawet starego "kołchoźnika" słuchać, i sie tym zachwycać. Ja pisze o konstrukcji, czyli technicznej stronie urządzenia, a ten aspekt zdecydowanie jest na korzyść układziku bodo_z.

Zapytanie, czy ktoś to słuchał, jest niepoważne, bo ja jako zwolennik wzmacniaczy przezroczystych i mocarnych, napewno nic zachwalającego nie odpowiem o np:holtonie, czy innym podobnym wynalazku, i o drakuli też, bo sama konstrukcja już je dyskwalifikuje, jako wzmacniacze "przezroczyste" (moja subiektywna opinia...)

Inna sprawa, że ja całkowicie inaczej podchodzę do dźwięku, niż Wy, zatem inaczej patrze na wzmacniacze, bo z punktu widzenia nagłosnieniowca.

Magazynier

Z moich "wynalazków " na stronce, to chyba SS 300 B najbardziej nadaje sie do domowego posłuchania, ale jak to gada to dowiesz sie od dj_zibi z

Ukryta Zawartość

Nie potrzeba wykonywac go w wersji docelowej 300W, mozna zaczynać nawet od 50W, bo jego konstrukcja umożliwia poprawna prace przy napięciach zasilania od +/- 30V do +/-100 V. Należy tylko dobierać napięcia zasilania i ilość i typ tranzystorów mocy w zalezności od mocy i impedancji posiadanych głosników.

dla mocy do 100W, wystarczy jedna parka, dla 200 - 2 parki, moga być w obudowie TO247, dla 300 koniecznie w obudowie MT 200 (chyba ma to taki symbol...)

jk

Ukryta Zawartość

""dogon, 15 Wrz 2006, 12:47

>Jakie ładne i dyskretne kręcenie lodów !

>Sami neutralni panowie, śmiechu warte.""

Wypraszam sobie, jeśli to do mnie.

Odpowiedziałem na pytanie kolegi, bez uprawiania kryptoreklamy.

Jako dowód, to można pobrać pełna dokumentację ze stronki, z kompletnym pcb, wartościami elementów, i inna dokumentacją, która jest zawarta w pliku w "źródłowym". Warunkiem skorzystania z tego pliku jest posiadanie Corel-a. Zresztą jeśli ktoś poprosi to zapiszę go w pdf-ach, i podeślę.

jk

SILVER SOUND nie odzywałem się na forum akustyka ponieważ stwierdziłem że to miejsce w sam raz dla Ciebie (bez obrazy Panowie). Najczęściej zadawane pytanie tam to moc, Ty natomiast dodajesz jeszcze sprawność. Wszystko ok tyle że na tym forum robi się wzmacniacze do słuchania muzyki a nie do nagłaśninia koncertów. Mówisz że niepoprawne technicznie a być może, mało sprawne a pewnie, można to też powiedzieć o wzmacniaczach lampowych, wzmacniaczach w klasie A itd i co to znaczy że należy ich nie słuchać, nie kupować, nie budować ? Widzisz tak się składa że podczas jak odsłuchiwaliśmy Drakulę u Tomka Drozdowskiego (tdrozd) który posiada również Twój wzmacniacz tę spawarkę czy jak ją tam nazwano to nie padł nawet pomysł żeby ją włączyć wiesz dlaczego ?

Pozdrawiam.

Silver sound, 15 Wrz 2006, 12:40

Osobiście sam nie robiłem drakuli. Nie zinteresował mnie. Ale doceniam fakt, że jest naprawdę duża grupa ludzi, która sama go wykonała, podoba im sie., itd. Swoją rolę poznawczą spełnia więc bardzo dobrze.

Nie widzę zupełnie sensu w wątku przeznaczonym dla tej konstrukcji i ludzi, którzy są nim zaintersowani dokonywać prób dyskredytowania ludzkiej pracy i zaangazowania. Nic nie stoi na przszkodzie przecież rozpocząc nowy watek z nową propozycja. A jesli będzie ciekawa - znajdą się chetni by spróbować.

Pozdrawiam

Jar1.

Dużą grupa ludzi słucha też Ich troje, i innych "łupu cupu", ale czy to stanowi o awangardzie i ma stanowić normę dla kompozytorów???

Pytanie, dlaczego Ciebie nie zainteresował...bo masz na tyle duzo wiedzy, że zdałeś sobie sprawę z ułomności tej konstrukcji, i nie musisz empirycznie skorzystać " z roli poznawczej " tego układu.

Znam bardzo dużo adiofilskich konsrtukcji, które sa konstruowane z uwzględnieniem tych aspektów na które ja zwracam uwagę.

jk

> pkrecz, 15 Wrz 2006, 12:18

>> Układzik by bodo_z..... Pewnie z

>> czasem pojawi się stosowny wątek o możliwości wspólnego zamówienia PCB.

>> Pozdrawiam !!!!

chetnie cos takiego sprawdze...

pzdr

Mundek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.