Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz cd-75MK2 SE i wylany kondensator

vego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam taki właśnie leciwy odtwarzacz cd i wczoraj tak z ciekawości zajrzałem do środka w celu zdiagnozowanie stanu kondensatorów. Okazało się, że ten największy w zasilaniu prawdopodobnie wylał (widoczne to będzie na zdjęciu). Nie mam zatem wyjścia - trzeba wymienić. Chcę wymienić od razu wszystkie 8 (domyślam się, że one wszystkie są od zasilania), tylko że nie mam pojęcia na jakie. Nie znam się kompletnie na diy, nigdy niczego nie modyfikowałem. Sprawy techniczne (czyli zabawą lutownicą) zajmie się znajomy elektronik, jednak niestety nie jest on audiofilem. Proszę o podanie propozycji, na jakie dokładnie kondensatory (firma, pojemność) warto wymienić istniejące, żeby nie pogorszyć dźwięku, a kto wie może i go poprawić. Jest to pytanie, które kieruję głównie do osób, które tuningują tego typu stare marantze/philipsy i mągą polecić co na pewno się z nimi zgra. Kondensatory mają następująco pojemność:

- ten jajwiększy 6800uf nie wiem jakiej firmy (nie da się odczytać)

- dwa po 330uf elna cerafine

- jeden 1000uf elna cerafine

- 4 po 220uf elna cerafine

Ogólnie odtwarzacz jest cały wypełnieny tymi elnami >100uf i paroma nichiconami.

Będe bardzo wdzięczny za pomoc, gdyż nie mam się do kogo zwrócić o pomoc w tej sprawie, a nie chcę kupować niczego w ciemno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8714-100007889 1250624785_thumb.jpg

post-8714-100007890 1250624785_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensator nie wylał tylko jest przyklejony takim obleśnym klejem.

Natomiast co do wymiany to polecam sanyo mv-ax. Testowałem je w kilku cd i mój symek gra na nich. A wyjściowe zamienić na olejowe wystarczy ponoć 10uf.

Wylutuj trany mutujące, i będziesz od razy mile zaskoczony.

Hmm a pewny jesteś, że to nie wyciek? Bo tego brązowego zaschniętego jest więcej tam z tyłu za tym brązowym największym kondem(czego na zdjęciu nie dało się pokazać). Skoro to klej, to dlaczego jest tylko przy tym jednym kondensatorze? To mi się właśnie nie podoba. Inna sprawa, że nie mam pojęcia jak wygląda zaschnięty elektrolit:).

Co do wymiany, to tak jak napisałem nie ja będe to robił. Pisząc wywal trany mutujące wprawiasz mnie w zdumienie (nie mam pojęcia co to :) ). Dlatego zależy mi na takiej dosłownej propozycji wymiany, czyli dajmy na to zamiast tego największewgo brązowego kup kondensator firmy X o takiej samej pojemności, te dwa nichicony 330uf wymień na kondy firmy Y itp. Tak jak piszę, ja się kompletnie na tym nie znam, moje zadanie to kupić je i zanieść do znajomego elektryka, który to uczyni swoją powinność. Wiem, że do każdego odtwarzacza kondensatory dobiera się indywidualnie, ale na pewno jest jakisz taki szablon, czyli konfiguracja, która w większości przypadków się sprawdza. Te cd'ki na tda1541A z tamtego okresu są przecież do siebie bardzo podobnie zbudowane i to co się sprawdza w jednym powinno się sprawdzić w innym. Dlatego też liczę na pomoc osób, które znają sie na tych maszynach.

Bardzo możliwe, że to klej. Kiedyś też nie wiedziałem i chciałem w swoim hk-6500 wymieniać sprawne zasilające, tylko pod nimi dopatzryłem się takiego "wycieku". Sugerowano mi nawet w wątku, że to prawdopodobnie klej ale chciałem byc uparty ;) A wygląda to, jak jakiś stary strup.

Najpierw sprawdź wymiary tego kondensatora wys/szer następnie jeśli to możliwe odczytaj na nim na jakie napięcie jest.

Jak już to będziesz wiedział to kup jakikolwiek na napięcie nie niższe i pojemność nie niższą ale o takich wymiarach. Czy kupisz drogi audiofilski czy tani to i tak zadziała natomiast czy usłyszysz różnicę w dźwięku to Twoja sprawa.

Dzięki za wskazówki. Tak sobie jednak myślę,czy nie oddać tego cd'ka do tuningu w jakieś dobre ręce. Czy są na forum osoby, które aktualnie świadczą swoje usługi w tym temacie i podjełyby się tuningu takiego cd? Wiem, że kiedyś byli Piotrek608 i Usher, ale nie wiem jak teraz. Tak więc wszelkie informacje mile widziane.

Co to jest - nie wiem, fakt faktem jednak, że elektrolity wylewają.

Ale tylko ten owoczesne.

Mam w domu czterdziestoletnie blisko (rok prod. 1970) polskie Elwy 2x50uF/350V i one jakoś, psiakrew, nie chcą wyciekać!

Ciekawe, nie?

Wystarczy je tylko lekko podformować a często nawet bez tego się obywa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.