Skocz do zawartości
IGNORED

sieciówka audio - o co chodzi ?

maczala111

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy założony wątek. A co tam kiedyś musi być ten pierwszy raz, no i w końcu zniknie niechlubne „0” z moich statystyk :)

Jako że sezon ogórkowy za pasem, a w pracy nudy jak cholera, postanowiłem opisać całą historię w nieco humorystyczny sposób, niemniej chodzi o całkiem poważne zagadnienie.

Jest to sprawa, która nie dawała mi od jakiegoś czasu spokoju, a wpisuje się trochę w modny ostatnio na forum spór pomiędzy „nie słyszącymi” a „słyszącymi” sieciówki. Osobiście należałem kiedyś do grupy „nie słyszących” a raczej „nie wierzących” w kable sieciowe. Zmieniło się to o 180 stopni po kilku empirycznie próbach, szczególnie w przypadku odtwarzaczy CD. Dodam przy tym, że moim głównym zestawem jest zestaw słuchawkowy, na którym o wiele łatwiej usłyszeć wszelkie drobne różnice w dźwięku. Całkowicie wyeliminowana jest problematyka akustyki pomieszczenia – wystarczy w tym zakresie podstawowa higiena narządu słuchu :)

W tym momencie prawdopodobnie spora część użytkowników zaciera już ręce – będzie kolejne miejsce na wpisywanie swoich koronnych argumentów „ za” i „przeciw” oraz możliwość mieszania z błotem wszystkich co sądzą inaczej i darmowego rozładowywania własnej frustracji. Nic z tych rzeczy. Chodzi mi wyłącznie o wyjaśnienie pewnego zdarzenia, którego doświadczyłem, a opisuję poniżej.

Zakupiłem sieciówkę „for audio” i po wpięciu zamiast zwykłej sznurówki do CD, z którego brzmienia nie byłem zbytnio zadowolony, doznałem olśnienia - yes, yes, yes … (szczegółów nie opisuję bo nie chodzi mi o wywoływanie kolejnej wojny światowej).

Po wstępnym osłuchaniu, przyszła genialna myśl - jak zagrało od razu, to po wygrzaniu kabla będzie nirwana, synergia, czy tam jak jeszcze inaczej ten stan nazywają „złotouści”.

No ale zacząłem zastawiać się w jaki sposób druta najlepiej wygrzać :) Wpadłem na pomysł, że podłączę kabel do komputera, który pracował w tym czasie na okrągło i w ten sposób szybciej się wygrzeje. Jak pomyślałem tak też zrobiłem. No i wtedy zaczęło się …

Najpierw pojawiły się na ekranie dziwne artefakty. Potem zaczęła fiksować mysz optyczna podłączona na USB, poruszała się ruchem skokowym, a w końcu całkiem zdechła. Zresetowałem kompa, mamrocząc coś pod nosem na temat niejakiego Bila G., producenta prawdopodobnie najlepszego na świecie oprogramowania, ale niestety znowu to samo. A więc jednak Bil jest OK. Kilkukrotne próby odpalenia komputera dawały podobne efekty. Na powrót podłączyłem sieciówkę komputerową i maszyna działała bez zarzutu. To najwyraźniej sieciówka „for audio” nie polubiła się z moim komputerem.

I tu pojawia się moje pytanie do speców tego forum „co wiedzą wszystko, a nawet jeszcze więcej”: co się do cholery stało ? Skoro sieciówki tylko przewodzą prąd, to dlaczego komputer zaczął świrować. W ramach uzupełnienia informacja, że pecet posiadał dobry firmowy zasilacz Tagan 500W, który dla tamtej maszyny był w zupełności wystarczający.

Na koniec dodatkowa prośba do urażonych przydługawą i frywolną formą wypowiedzi – nie linczujcie mnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/57611-sieci%C3%B3wka-audio-o-co-chodzi/

A tam od razu linczujcie,, najpierw lampizacja.

A tak na serio to lepiej wpadnij do mnie i chodz na obiad i piwo wtedy moge potlumaczyc rozne dziwne rzeczy na forum nie chce mi sie klepac tymbardziej ze co nie napiszesz to zaraz ktos dostaje wscieklicy

Sieciowka ktora podlaczyles ma zwarty ekran od strony gniazda schuko a przyczyna dzialania takich zjawisk jest naprawdobodobniej nieprawidlowa instalacja elektryczna problem z zerem lub jego brak lub tez napiecie na bolcu.

przyczyna nr 2 to kabel sieciowy diy zrobiny w sposiob ala szarlatan ale tego nie jestem w stanie stwierdzic nie majac przed soba, rozni debile rozne rzeczy wyczyniaja, jak pisalem sa tylko dwie mozliwosci inne raczej znikomo prawdobodobne. tyle w temacie tu nie ma cudow jest ac piorun dc

gniazdo wejsciowe w cd nie ma bolca najprawdobodobnie dlatego go to nie dotyczy. proste wez miernik i zobacz czy masz napiecie na obudowie od kompa jezeli tak sprawa jest jasna bynajmniej dla mnie.

zaniechaj takiego uzytkowania bo grozi to kalectwem i smiercia a jak bedziesz mial napiecia na obudowie na firmowym kablu do kompa dzwon po elektryka mowie serio

Tangan ma 3 ci bolec jak wiekszosc zasilaczy do kompa a cd miewaja raczej rzadko

Gość rochu

(Konto usunięte)

Autor wątku nie wyjawił nazwy tego użytego przez siebie kabla "for audio" a w "o mnie" pisze że sieciowo u niego jest Sonusoliva i Furutech.

Ciekawe jest także gdzie nabył on rzeczoną sieciówkę.

Ten wątek to jakiś fake.

Climax spokojnie, już jestem i nikogo wcale nie ignoruję :)

Tak jak pisałem ten kabel to DIY, a w zasadzie manufaktura. Jest to sieciówka sonusoliva, a więc dzieło gościa, który ma chyba ugruntowaną opinię fachowca. Raczej trudno przypuszczać że Pan Witek odstawia taką partyzantkę i sprzedaje kable niebezpieczne dla zdrowia czy nawet życia.

Jeżeli chodzi o złe połączenia w instalacji to raczej też odpada. Sprawdzałem wtedy czy nie mam napięcia na obudowie kompa, bo sam się lekko przestraszyłem.

Dostałem ciekawą wiadomość PW:

"Jestem informatykiem i znam się na sprzęcie komputerowym. Na zwykłym kablu zasilającym podkręcam procesor core2duo z 1,86GHz na 2,6GHz i działa bez problemu. Po podłączeniu sieciówki "for audio" miewam problemy ze stabilnością komputera na standardowym taktowaniu! Więc rzeczywiście jest coś dziwnego skoro nie tylko mój komputer ich nie lubi.

Kabel zasilający od komputera ma żyły 1,5mm2, moja sieciówka to 3,3mm2 więc powinna być bardziej wydajna, a tu taki psikus."

Zaczynam podejrzewać, że wytłumaczenie wcale nie jest takie proste i nie musi wynikać z wady kabla czy instalacji.

Kurcze traz dopiero zauważyłem, że ostatnia liczba w statystykach użytkownika to nie jest ilość założonych wątków, a ilość opinii. A więc mama nadal "0" a tyle się napisałem :)

climax99

19 Sie 2009, 15:04

Zainspirowany Twoim wpisem, wpiąłem sieciówkę "for audio" do kompa i ku memu zdziwieniu miernik po dotknięciu obudowy komputera się zapalił. Wpiąłem sieciówkę tagana - to samo. Wyjąłem IECa i sprawdzam: L - świeci, PE - świeci, N - nie świeci. Sprawdzam listwę (przy włączonym jedynie wzmaku denona) L - świeci, bolec PE - świeci, N - lekko mruga dioda.

Listwa polskiego producenta, nie modyfikowana.

climax dzięki za wpis i inspirację do sprawdzenia obudowy komputera.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Jeśli faktycznie zdarzają się przypadki, że kompy podłączone "audiofilskimi" sieciówkami zaczynają świrować, to w tym momencie mamy wytłumaczenie, dlaczego rochu ma takie wielkie problemy z kompem (np. zdekompresowanie .ape foobarem i monkeyem daje pliki .wav o różnej sumie kontrolne). Do zasilania używa(ł) bowiem wypasionej sieciówki Furutecha.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam. Jezeli podpieta jest sonus olivia to kabel mozna wykluczyc to porzadna firma a nie allegrowy badziew.

Tymniemniej objawy takie jak napiecie na obudowie urzadzenia nie naleza do prawidlowych, w wiekszosci przypadkow sa objawem zle funkcjonujacej instalacji elektrycznej. Dla mnie osobiscie jest to problem, ktorego bym nie ignorował. Jezeli nawet sama instalacja nalezy do tzw. bezpiecznych czyli zbudowanych o dzialanie wylacznika roznicopradowego to objawy takie moga niekorzystnie wplywac na same urzadzenie np komputer. Malo pradopodobne aby prawidlowo podlaczona instalacja elektryczna zbudowana na zasadzie roznicowki dawala takie objawy gdyz sam ten wylacznik dziala na zasadzie roznicy potencjalow i nie powinien dopuszczac do takich zjawisk.

O !temat od dawna mnie gryzący mieszkam w bloku i projektant( z okresu socjalizmu realnego) przewidział gniazda z bolcem tylko w łazience i kuchni w związku z tym obudowy świecą :-) proszę o logiczne rozwiązanie. Zaznaczę że przedłużacz z łazienki nie wchodzi w grę, remont instalacji też nie w tym terminie ,już prędzej zakopanie pręta pod balkonem bo mieszkam na parterze.A może inne łatwiejsze ale fachowe rozwiązanie. Z góry dzięki

< saxofon >

W instalacjach 2-żyłowych można zamiast pełnego uziemienia zastosować tzw. zerowanie.

Co prawda różne są opinie na ten temat na forum, ale to chyba jak w każdym innym temacie.

Było już o tym trochę wątków starych i nowych, na przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w temacie współpracy sieciówki SO z komputerem, to z ciekawości zabrałem kabel do pracy i żeby było śmieszniej to przy kompie z tandetnym zasilaczem "no name" nie było żadnych efektów ubocznych.

Nie sprawdzałem na jakiś obciążajacych aplikacjach ale u mnie w domu cuda działy się od razu po włączeniu.

• 2 miesiące później...

Jeżeli ktoś z mniej doświadczonych Szanownych baaaaardzo potrzebuje jakąś dobrą sieciówkę, to niech nie przepłaca w PL, ale lepiej kupi sobie w USA np. Shunyata Research's Diamondback Platinum w cenie 125$, czyli około 350zł plus koszt przesyłki. W PL ten kabel, nie wiedzieć dlaczego, kosztuje 700-900zł. Jakaś mega irracjonalna sprawa.

Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.