Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CDM 12 silnik tacki

hFast

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Padł mi silniczek sterujący obsługa tacki. Kompletnie nie wiem gdzie tego szukać. W serwisie za wymianę chcą sporo kasy ok.150zł za naprawę + koszty wysyłki w obie strony. Koszt tego silnika zapewne nie przekracza $1 a wymiana jest banalna.

Czy ktoś orientuje się jak zabrać się do tego tematu?

Odtwarzacz Jolida JD100A i winowajca zamieszania :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdrwm

hFast

post-24307-100007799 1250756065_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57625-philips-cdm-12-silnik-tacki/

Toż to wygląda na standardowy silnik ze starych polskich kaseciaków.

Weź ten silnik i pochodź po sklepach elektronicznych, widziałem takie nie raz; jak dojdziesz na ile to volt to tylko tym się kieruj i wymiarami.

Bo w serwisie wymienia ci cały transpotr ponieważ silnik jako podzesół nie istnieje.I jeszcze pytanie jak masz zamiar wyregulowac wysokość talerzyka bo to bardzo istotny parametr.Możesz kupić sobie cały transport z uszkodzonym laserem na allegro i po kłopocie.(nowy cdm to koszt ok 70-100zł zależy od dystrybutora części).

Poza tym nie napisałeś jaki to CDM 12 bo jest kilka typów a różnią się cyferką po kropce np CDM12.1 i im wyższe oznaczenie tym transport "dokładniejszy" a za razem droższy.Odpowiednik CDM12.1-VAM 12.1

Ukryta Zawartość

To jest dokładnie to ustrojstwo - obleciałem wszystko w Trójmieście i niestety nie ma.

Są inne o wyższym napięciu (od 5,9V) ten ma 2,5V. Jeszcze namierzyłem kasę fiskalną, która ma ten silnik w sobie. Serwis ma poszukać coś z rozbiórki. Cóż - czekam na info.

Jak nie będzie, to czeka mnie szukanie kompletnego transportu. Serwis w Audioklanie oczywiście przyjmie chętnie do naprawy, ale nie chcą zdradzić kosztów bez dostarczenia sprzętu, choć znają wszystkie detale usterki. Oczywista oczywistość,że zaoferują wymianę kompletnego transportu :)

Tak czy inaczej dziękuję wszystkim za zainteresowanie i oczywiście dam znać o zakończeniu tematu.

Swoją drogą rozwiązanie zastosowane do otwierania/zamykania jest trochę słabe. Zamiast wyłączyć/włączyć silnik, wzbudzany jest naprzemiennie +/- w celu zastopowania silnika, obrót lewo/prawo oczywiście poprzez zmianę biegunowości.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.