Skocz do zawartości
IGNORED

Wybrakowane 180g reedycje winyli ???

eskwadrat

Rekomendowane odpowiedzi

paul_67

22 Sie 2009, 12:02

Takich czasów dożyliśmy,że wszystko się robi byle jak, byle dużo i szybko.Trudno kupić coś dobrego za ciężko zarobione pieniądze, dlatego,że większość łyka ten szmelc...

....

Święte słowa!

Nie kupujcie szmelcu z Chin i nie tylko!

Pozdrawiam!

Mirek

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Dzięki Excel ,przyznasz że różnica miedzy tymi sklepami jest gigantyczna. Skąd empik bierze te ceny?Mnie to zwala z nóg ,i odechciewa się w tam robić jakichkolwiek zakupów.-(

trzeba szukać, nie wszędzie są drogie - tę płytę kupiłem dziś za 20 PLN w pewnym sklepie, stan mint - nie jest to muzyka którą preferuję ale tej fajnie się słucha z uwagi na bardzo dobrą jakość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25310-100005903 1272576727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

thrak, 26 Kwi 2010, 12:57

>Spoko spoko, tak pytam bo wydawało mi się że to nie sa fake'i ani bootleg'i. Dlatego kupiłem u nich

>reedeycję Alice i ostrzyłem dzidę na kolejne :-) Które płyty są przez nich podrabiane?

Na 100% wszystkie Hendrixy które mają w ofercie to piraty!

porównałem dziś dwie płyty - wnioski : reedycja /to ta made in EU/ zagrała jednak gorzej: nienaturalnie podbity nieprzyjemny bas, efekt koca, wysokie tony słabsze mniej przyjemne "cyfrowe", jakby gorsza scena - generalnie lepiej się słucha płyty wytłoczonej przed wielu laty - pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

post-25310-100005762 1272659153_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten "efekt koca" to może być wina masteringu/odszumiania i podobnych zabiegów. Parę lat temu porównywaliśmy - akurat nie winylowe - 2 wydania cd King Crimson "In the court...". 1 edycja bez masteringu, jak dostali tak nagrali i druga jakieś mastering coś tam cuda na kiju. Efekt był taki że szumów zdecydowanie mniej na tej drugiej ale ucierpiały szczególiki, wysokie tony no i ogólna głębia scena. Co kto lubi. Kumpel zatrzymał sobie to stare szumiące cd :-D W przypadku winyli to droga impreza kupowanie i porównywanie więc ja zostaję na razie przy 30th edition DSOTM Floydów :-) Inne króliczki czekają do gonienia :-D

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• 2 tygodnie później...

Jakby kogoś kusiło kupienie "rare" Alice In Chains on coloured vinyl (czerwony, bezbarwny, fioletowy, etc.) to znalazłem trochę info w necie m.in. "Bootleg with blurry and flawed graphics (see white line on cover), label says SACD transfer." Kiedyś bootlegi robili ze "śmieciowych" nagrań, teraz SACD :-) Niektórzy sprzedawcy piszą, że "...to zapas z magazynów w hurtowni, płyty przeleżały na półce 14 lat..." :-D

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

thrak, 10 Maj 2010, 19:19

>Jakby kogoś kusiło kupienie "rare" Alice In Chains on coloured vinyl (czerwony, bezbarwny,

>fioletowy, etc.) to znalazłem trochę info w necie m.in. "Bootleg with blurry and flawed graphics

>(see white line on cover), label says SACD transfer." Kiedyś bootlegi robili ze "śmieciowych"

>nagrań, teraz SACD :-) Niektórzy sprzedawcy piszą, że "...to zapas z magazynów w hurtowni, płyty

>przeleżały na półce 14 lat..." :-D

Podobnie ma się sprawa z Pink Floyd "Division Bell"- co tydzień na allegro ludziska płacą po 300zł za te zafoliowane i nowiutkie egzemplarze, które są zwykłymi podróbkami....

no właśnie a propos Division Bell, nigdy nie było oryginalnego wydania na kolorowym winylu? Spotkałem się nawet w jakimś sklepie internetowym w Stanach sprzedającym oryginał (wg nich) na niebieskim przezroczystym.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

thrak, 10 Maj 2010, 22:00

>no właśnie a propos Division Bell, nigdy nie było oryginalnego wydania na kolorowym winylu?

>Spotkałem się nawet w jakimś sklepie internetowym w Stanach sprzedającym oryginał (wg nich) na

>niebieskim przezroczystym.

Wydanie amerykańskie jest właśnie na niebieskim vinylu,angielskie na czarnym.Innych kolorów ani pikczerów nie było:)

Pozdrawiam

P

No to niebezpieczeństwo kupienia kopii będąc przekonanym, że kupujemy oryginał jest bardzo duże jeśli faktycznie było takie oryginalne wydanie na niebieskim winylu :-) Teraz kwestia jeszcze o jakim niebieskim mówimy, bo widziałem kilka już odcieni :-) Pewnie za parę lat oryginalne wydanie Alice In Chains "Black gives way to the blue" na bezbarwnym winylu będzie podejrzane :-)

• 2 tygodnie później...

>Niestety L.P. od music on vinyl to podróbki zrobione w holandii...<

Czy płyt z tym znaczkiem nie należy kupować bo są źle nagrane ?

Pytam bo raz się już naciąłem a w MM jest dość sporo atrakcyjnych tytułów z tym logo. ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam AIC Dirt z music on vinyl i gra świetnie, piękne czyste tłoczenie 180g. Oryginały sprzed lat nie mam i nie słyszałem bo chore cena osiąga na ebayu i alleścierwie :-) Pewnie zaczaję się jeszcze na AIC Jar of flies 2xLP na kolorowym vinylu też z MOV. Co do innych to nie mam i nie słyszałem. Podobno niektóre są piratami ale nie wiem które :-)

moje dzisiejsze nabytki na giełdzie...kosztowało razem ok 100 zł....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może i przepłaciłem bo płyta Acker Bilka nagrana fatalnie /jakieś archiwalne nagrania z lat 50../ - ale wszystko wynagrodziła mi płyta Dave Brubecka nagrana KAPITALNIE !!!! - fortepian w pokoju - pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Dziś kupiłem w MM Holandii vinyl SADE "Lovers Rock" z logo Music On Vinyl 180 gram audiophile vinyl pressing. Na razie nie mam na czym słuchać bo gramiak jest w Polsce, więc pytam czy wydane pieniądze zrekompensuje dźwięk, czy też wydałem je w błoto i realizacja jest słaba?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

CZeść,

Wczoraj kupiłem w MM w Gdansku podwójny album Bruca Sprigsteena ROCKIN' live from ITALY 1993, wydanie Vinyl Passion 2008 BCD BV made in EU. Graficznie wydana bardzo porządnie: okładka i koperty na płyty solidne. Same płyty również: ani porysowane ani poplamione ani nie powichrowane. Ale dzwięk?? Na prawdę zły: "efekt koca" - brak wysokich tonów, jakieś charczenia ( jakby przesterowany wokal)i ogólnie dziwęk wygląda jaby był ze starej kasety magnetofonowej nagranej na "grundiku". Jestem całkowicie zawiedziony jakością tej płyty. Płyta kosztowała 87 zł i niestety nie są to dobrze wydane pieniądze.

Kompletna klapa.

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

Kupiłam w MM płytę U2 WAR słuchałem jej pierwszy raz i nie wierzyłem, że może tak źle grać, więc odstawiłem ją na kilka dni, bo może miałem zły dzień. Po paru dniach spróbowałem ponownie i nie dałem rady przejść przez pierwszą stronę. Płyta masakra!!! Nie polecam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.