Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe + końcówka mocy do stereo

zukosok

Rekomendowane odpowiedzi

konradskala, 28 Sie 2009, 17:47

no głupi. pewnie że końcówkę. kiedyś sam kupowałem KM do AV i potem miałem radochę jak nikt inny :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam nie chcialem otwierac nowego tematu wiec napisze tutaj

Wiec mam taki sam problem mam onkyo 876 + wharfedale diamond 9.6 i chcialem kupic koncowke mocy tylko teraz zastanawiam sie jaka slyszalem o Firmie vincent ale nie wiem czy to dobra , nie ktorzy polecaja mi rotela ktory z wyglady bardzo i to bardzo podoba chodzi mi o takie model Rotel rb 1050, 1070,1080 . Czy moze mi ktos doradzic ktory bedzie najlepszy wolabym nie wydac duzo w granicach 500 euro .

Jesli ktos zna inne dobre firmy ktore zagraja fajnie z onkyo + wharfedale diamond 9.6 bardzo prosze o opinie wasze

dziekuje z gory

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

sorki za bledy ortograficzne teraz widze ze napisalem jak debil sorki :(

Chodzi mi dokladnie koncowke mocy do stereo

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

rowniez zastanawialem sie nad mono block Rotel rmb100 ale jak to podlaczyc do mojego onkyo hmm?

moze mi ktos pomoc??

anxion musisz mieć w onkyo wyjście pre out, co do końcówek to ja nie poradzę, sam dopiero dołożyłem jedna do swojego zestawu, myślę o drugiej ;)(bi-amping)

Witam. Podobnie zamierzam dołączyć wzmacniacz do KD aby mieć dobre stereo. Jaki polecacie wzmacniacz do 1000zł. Obecnie mam Sony TA-F550ES. Posiada on złącze DIRECT IN. Pod jaki dobry ampli podłączę go aby stereo nie było okrojone. Słyszałem, że ampli Yamaha nadaje się najlepiej. Choć te nowe Denony są równie dobre, zwłaszcza z serii 2808, 2809. Co sądzicie o wzmacniczu Sony. Gram nim obecnie w stereo.

mam onkyo 876 chyba raczej ma preout

Onkyo 876 ma na 100% wyjście preo out, podobnie jak modele 905 i 906, które niedawno użytkowałem.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Pre-out miało być, a połączenie mono bloków jest banalnie proste Kolego Anxion.

Z pre-out wychodzisz chinczami do końcówek mocy, głośniki przepinasz z Onkyo do końcówek mocy, robisz potem od nowa kalibracje i po zabawie.

Ja u siebie dołączyłem do Denoan AVC-A1HDA końcówke mocy Monstera MPA3250 - efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania - znaczna poprawa dynamiki dźwięku...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

• 2 tygodnie później...

Witam

Po głowie mi też zaczął się wałkować temat rozszerzenia mojego systemu kinowego o wzmacniacz do stereo/końcówkę mocy. Do Onkyo 805 planuję coś z grupy:

- NAD C355 BEE

- Cambridge Audio 740A

- Arcam FMJ A18.

Jako player CD użyłbym mojego DVD Onkyo 504, który wysyła teraz wszystko przez HDMI, ale ma też porty analogowe - wykorzystałbym je do stereo spinając bezpośrednio ze wzmacniaczem. Do kina użyłbym portu wyjściowego z ampli PRE-OUT. Tylko gdzie to później wpiąć do ww. wzmacniaczy?

Zatem w stereo omijam całkowicie ampli, a w kinie go odciążam. Myślę, że DVD Onkyo 504 da radę jako CD player (skoro jest on również Super Audio CD playerem).

Co koledzy na to? Jakieś rady, doświadczenia, sugestie?

Aha, właśnie zmieniam kolumny. Pozbyłem się zestawu 5.0 Mission opartego M35i, a na dniach dojedzie coś bardziej wysublimowanego. Zestaw 5.0 Monitor Audio oparty na BR5. Sub to Velodynka CTH-10R.

No właśnie gdzie to wpiąć we wzmacniaczu?

O ile pamiętam to CA nie ma odpowiedniego wejścia, co do reszty to zupełnie nie wiem.

Potrzebujesz wejścia main in lub pre in, nie pamiętam jak to się jeszcze może nazywać. Generalnie chodzi o wejście które kieruje dźwięk od razu na końcówkę mocy omijając między innymi potencjometr głośności. Jeśli brakuje takiego wejścia wpinasz pod jakiekolwiek, ale musisz zawsze ustawić głośność we wzmacniaczu na tym samym poziomie.

Czy ktoś może podać modele wzmacniaczy posiadające wejście pre-in / main-in / gain-in, tzn. takie które jest bezpośrednio kierowane na końcówkę mocy i z pozycji ampli można sterować poziomem głośności. W necie jest opinia że CA 840A Azur ma taką możliwość. Może ktoś zweryfikować?

CuoreRosso, 17 Wrz 2009, 08:33

np.

1. NAD C372

2. Denon PMA 1500AE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8490-100005647 1253180393_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CuoreRosso, 17 Wrz 2009, 08:33

np.

1. NAD C372

2. Denon PMA 1500AE

Ukryta Zawartość

post-8490-100005644 1253182398_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 1500AE owszem, ale ten nad już nie, bo trzeba by za każdym razem odpinac zworki.

CA 840A, 840E jak najbardziej, Krell 400xii, niestety tanie sprzęty tego na ogół nie mają. Trzeba szukać w necie "HT Bypass"

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jeszcze jedno: w CA i Krellu jest to konfigurowalne, więc nie ma osobnego wejścia na panelu tylnym.

nady mają pre i końcówkę spięte zworkami, tak jak to widać na rysunku. można więc wejść na końcówkę po wyjęciu zworek, tylko że wtedy odpinamy pre na stałe, a nie o to nam chodzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.