Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe + końcówka mocy do stereo

zukosok

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy bardzo proszę o podpowiedz.

Posiadam kino domowe marantz sr7200, głośniki eltax liberty 5+, ponieważ chciałbym poprawić dziwek w stereo postanowiłem zakupić końcówkę mocy i tu pytanie jaką

Nad c350

sansui b3000

rotel rb 850, na początek jeden, a później może drugi

co do kwoty, to kupuje na ebayu wiec jest taniej

bardzo proszę o podpowiedz co będzie najlepiej pasowało do eltaxow

dziękuje i pozdrawiam

Eltaxy to przyzwoite ale budżetowe kolumny. To one tu ograniczają Marantza, który gra pewnie na poziomie nowego wzmacniacza do 2tys. Większy uzysk spowoduje raczej wymiana kolumn na takie powiedzmy z półki do 5 tys. niż dokładanie końcówki, też budżetowej.

I jedno i drugie podobnej klasy. Majątku nie kosztuje, zawsze możesz sprzedać za podobne pieniądze jak się nie spodoba. Ale po co ja to piszę - coś czuję, że i tak ci podpasuje:)

Rotel rb 850 jest mój,ma ryski na obudowie oraz brakuje mu plastikowego narożnika, sa tez plusy-niedawno miał wymienione kondensatory na rubycon. Jeśli któryś z kolegów wie gdzie mógłbym zakupić narożnik lub ma jakiś na zbyciu będę wdzięczny za info.

no to czekamy na wrażenia:)

a tak przy okazji, miałem trochę zabawy z kablami IC podczas podłączenia swojego rotelka do ampli - dźwięk mi nie pasował:( A to za sucho, a to natarczywa góra... Trafiłem dopiero stosując IC na bazie Sommer Spirit XXL plus wtyki Neutrika: świetny, neutralny i tani kabelek! Polecam.

Nie warto kupować końcówki do kina, bo apli AV mają fatalne pre. Lepiej kupić osobny wzmacniacz i przez nigo puścić fronty.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

dd6, 26 Sie 2009, 22:58

>Nie warto kupować końcówki do kina, bo apli AV mają fatalne pre. Lepiej kupić osobny wzmacniacz i

>przez nigo puścić fronty.

Ale wtedy trzeba mieć DVD z dobrym wyjściem analogowym i dekoderem DTS-u...

>dd6, 26 Sie 2009, 22:58

>

>>Nie warto kupować końcówki do kina, bo apli AV mają fatalne pre. Lepiej kupić osobny wzmacniacz i

>>przez nigo puścić fronty.

>

>Ale wtedy trzeba mieć DVD z dobrym wyjściem analogowym i dekoderem DTS-u...

Kolega chciał poprawić dźwięk w stereo, a nie w kinie, czyli zakładam, że chodzi o dźwięk z CD. W tym przypadku raczej osobny odtwarzacz CD ma sens.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

byl kurier!, pierwsze wrażenie

od razu czuć mocniejszy wzmak, bas twardszy i szybszy, bardziej kontrolowany, dźwięk bardziej ostry, szczegółowy, jak dla mnie nawet za bardzo ostry :)

posłuchamy zobaczymy

850 kupiłem od jakiegoś zapaleńca audiofila, pisał o zmienionych kondensatorach, i wszystko się zgadza, jedyne co mnie niepokoi to to ze odłączył system zabezpieczę-bezpieczniki, porostu je ominął, myślę ze nie będzie problemu z ponownym ich włączenie w obieg ale czemu to zrobił? zresztą gra świetnie no i kasa nie duza.

Czy zostanie zobaczymy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobny model Rotela spiąłem kiedyś razem z procesorem Yamahy DSP-E800 i efekt był piorunujący. Szczegółowo, skocznie i żywo, aż się chciało słuchać. Myślę, że dobrze zrobiłeś kupując ten sprzęt.

zukosok, 26 Sie 2009, 01:45

>hmm, nie rozumiem aluzji...

Chodziło mi o Twoją wcześniejszą wypowiedź.....

"....koledzy pomóżcie, za 20 godzin kończą mi się aukcje i nie wiem co kupić.

nad c 350 czy rotel rb 850?...."

presja aukcji i upływającego czasu nie jest najlepszym doradcą przy wyborze sprzętu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

zukosok, 27 Sie 2009, 13:54

>850 kupiłem od jakiegoś zapaleńca audiofila.....

>Czy zostanie zobaczymy...

o to właśnie mi chodziło. kupiłeś i już po jednym dniu nie wiesz czy zostanie. szkoda kasy.

jednakże sam kiedyś podpiąłem koncówkę rotela RB-03 pod amplituner Yamahy RX-V-795a i było naprawdę, naprawdę dużo dużo lepiej. Natarczywości nie słyszałem, nie było, więc może ta yamaha była lepsza lub ten RB-03.

hmm, szkoda kasy... a skąd miałem wiedzieć czy dźwięk rotela mi się spodoba?? nadal nie rozumiem, a co do kasy to i owszem wydałem, ale myślę ze 300zl to nie tak duzo.

zukosok, 27 Sie 2009, 14:50

Tu nie chodzi o końcówkę Rotela, gdyż faktycznie w tej cenie nic ciekawszego nie trafisz. 300 złotych to jest niewiele i na wielka poprawę nie ma co liczyć. Jest róznica ale należało sie spodziewać że cudów nie będzie. Byc może chodzi o amplituner Marantza. One są wyłącznie do KD a żeby cos polepszyć to niestety muszą być większe nakłady.

Nie czepiam się ale zauważyłem, że bardzo się spieszyłeś z zakupem na aukcji. Po co?

udało mi się zniwelować ostrość, dzięki burz, wystarczyło zmienić ic w moim przypadku na belkina pureav silver series

sittek niewielka poprawa, co ty piszesz z tego co czytałem, na tym forum również rb 850 potrafi pobić rc 03, dodatkowo mój egzemplarz ma pozmieniane kondzie na nowe, piszesz tak bo go kupilem za 300zl?

co do marantza może się mylę ale jeśli był to najwyższy model(fakt do kina) i ma s-direct to chyba pre nie może być taki zły?

Pospieszyłem się bo znalem wstępna cenę okolo 300zl, a kolega jakby mógł kupić rc06 za 1400zl tez by się nie spieszyl?

zukosok, 27 Sie 2009, 16:33

miałem kiedyś podłączony na krótko RB 850 potem przez pare lat RB-03 ( do amplitunera)i teraz mam dzielony RB-06. To wszystko zależy w jakiej konfiguracji podłączysz.

Ten Marantz może jest i dobry, nie zaprzeczam,ale z pewnością jako amplituner.

A c do Twoich zakupów to się nie czepiam. Po prostu ja bym tak na chybcika nie zrobił....:)

sittek, za 300 zł to ja bym brał z zamkniętymi oczami takie końcówki. Bez dwóch zdań wiadomo, że na pewno będzie lepiej w stereo, nawet biorąc pod uwagę, że pre w ampli KD nie są najwyższych lotów. Kolega kupił "na szybcika" ale często tak się właśnie kupuje na portalach aukcyjnych. Co byś kupił mając 300 zł: taką końcówkę czy np. interkonekt?

Koledzy potrzebuje malutkiej pomocy, jak już pisałem poprzedni właściciel zamostkowy gniazda bezpieczników spodu, ja wolałbym mieć jakieś zabezpieczenie,wiec jutro to rozlutuje i wsadzę bezpieczniki, znalazłem napis F4A, czyli wchodzą tam zwykle 4 amperowe czy jakieś specjalne? Słyszałem co o bezpiecznikach opóźnianych? Jeśli nie dostane 4A czy mogę kupić np 6A, 10A ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.