Skocz do zawartości
IGNORED

UE zakazała żarówek Edisona (żarowych)

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

Zbig, 31 Sie 2009, 23:48

Ochronników nie mam. Kiedy zakładaliśmy instalację fachowiec to nam odradzał mówiąc, że duże koszty i mała skuteczność (jeszcze coś mówił o ubezpieczeniu)

Naszym zwierzakiem jest kot tonkijski, który potrafił mieć ruję raz na 3 tygodnie. Przebiega ona tak, że wyje przez 7 dni, 24 godziny na dobę. Raz byłem gotów już go zamordować. Ale miesiąc temu już go wysterylizowaliśmy.

Znalezione w internecie:

"Taki mały test 20 min:

1)świetlówka firmy Piła,14W:

minimum 11W ;maximum 13W -- to zaraz po włączeniu

spada na 12,6W -- przez 10 min opada pomału do 12W -- i tam się stabilizuje na 12W +/- 0,1W

2)świetlówka firmy Kunpeng? (sam nie wiem co to ;) )36W (jak rozumiem moc równoważnej żarówki)

minimum 4W -- potem 8W i rośnie do 9,6W przez pierwsze 10min -- potem opada do 9,3W i na tym poziomie sie stabilizuje."

Czyli problem nie w mocy, ale w stosunkowo wolno rosnącej po włączeniu jasności.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 2 Wrz 2009, 23:12

>Znalezione w internecie:

te, inzynier - interneta mnie nie cytuj ;)

profesor Turski pisał, że jak się "pstryka" światło w kuchni to więcej "ciągną"

to ja sie zastanawiam ile więcej? jak świetlówka np. ok. 20W świeci jak zakazana "setka" to przy takim częstym włączaniu zanim się dobrze rozgrzeje to ile więcej ciągnie? i od czeggo więcej? od 20W czy od 100W?

trzeba poczekać aż inżynier Zbig gwyjaśni, bo to "prawdziwy" inżynier jest, a nie jakieś mulsy czy jary ;)

>bruner_, 2 Wrz 2009, 23:53

>Jaro_747, 2 Wrz 2009, 23:12

>

>>Znalezione w internecie:

>te, inzynier - interneta mnie nie cytuj ;)

Chcesz się czegoś dowiedzieć czy popierdzielić sobie o niczym?

To co podaję facet ZMIERZYŁ a nie wydedukował.

Jak nie wierzysz sam możesz sobie zmierzyć.

Jestem Europejczykiem.

vereker, 2 Wrz 2009, 17:00

>Jaro_747, 31 Sie 2009, 15:24

>

>>Nie wiem, nie chodzę po śmietnikach.

>

>To jesteś jak amerykańska rakieta - Fire & Forget!

Taa, a Ty pewnikiem jesteś jak rosyjska - padnimajetsa, padnimajetsa i idziot wp***u... :-)))

Dlaczego ci wszyscy PiSSmani jacyś tacy podobni? Fabryka jakaś was klonuje?

Może pociąg do wizji chorych pomysłów Pigmajów to wynik jakiegoś nieodkrytego do tej pory defektu genetycznego? Na odkrywcę tego fenomenu niewątpliwie czeka Nobel.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

...Dlaczego ci wszyscy PiSSmani jacyś tacy podobni?...

Wiesz bełkot...to tak jak ze wzrokiem.

Kiedy wszyscy są podobni do siebie, to znak, że czas najwyższy udać sie do specjalisty!

Jaro_747, 2 Wrz 2009, 23:12

>

>Czyli problem nie w mocy, ale w stosunkowo wolno rosnącej po włączeniu jasności.

Nie za duży ten problem. Mam żyrandole w których jedna żarówka jest jeszcze tradycyjna a druga to kompakt. Tej drugiej dojście do pełnej jasności świecenia zajmuje kilkanaście sekund, ale odbywa się to płynnie, bez błyskania. To nawet jest ok, że światło nie wali od razu po oczach tylko stopniowo narasta. Oczywiście - co kto lubi. W miejscach gdzie się zapala na krótko to raczej halogeny się sprawdzą.

Kwestia skoków poboru mocy przy włączaniu jest raczej marginalna, zresztą przy obecnej cenie 1kWh rzędu 50gr to czy kompaktowy równoważnik np. zwykłej "setki" zużywa 20 czy 25 W nie ma wielkiego znaczenia, bo i tak oszczędności będą znaczne.

Jaro_747, 3 Wrz 2009, 00:35

>Dlaczego ci wszyscy PiSSmani jacyś tacy podobni? Fabryka jakaś was klonuje?

>Może pociąg do wizji chorych pomysłów Pigmajów to wynik jakiegoś nieodkrytego do tej pory defektu

>genetycznego? Na odkrywcę tego fenomenu niewątpliwie czeka Nobel.

gwarantowany, tylko muszą ustanowić odrębną nagrodę za osiągnięcia w dziedzinie psychiatrii

>Zbig, 3 Wrz 2009, 00:43

>Nie za duży ten problem. Mam żyrandole w których jedna żarówka jest jeszcze tradycyjna a druga to

>kompakt. Tej drugiej dojście do pełnej jasności świecenia zajmuje kilkanaście sekund,

Zauważyłem, że tańsze świetlówki największy problem mają właśnie z czasem dochodzenia do pełnej jasności i tu różnice potrafią być naprawdę spore.

Jestem Europejczykiem.

Ze stoperem nie mierzyłem, ale orientacyjnie nawet dwukrotne, tj. świetlówka kompaktowa Kanlux (czyli chińska) dochodziła do mniej więcej pełnej jasności dwa razy dłużej od Philipsa. Najlepsze doświadczenia mam z kompaktami Osram (fajna nazwa :-)).

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Mhmmm, to dlaczego twierdzisz, że jest to sporo skoro tego nie policzyłeś?

Skoro sporo to jak sie to przekłada na ekonomię?

Tzn. Ile tracimy uzywając świetlówki tradycyjnej w porównaniu z tanią Chińszczyzną i dobrym Philipsem?

Nie mierzyłem, ale ktoś zmierzył i pokrywa się to z danymi producentów: wzrost poboru mocy przy włączeniu świetlówek z zapłonem elektronicznym jest minimalny, jasność narasta do pełnej według moich obserwacji w ok. 20s (spory rozrzut zależny od producenta).

Jestem Europejczykiem.

>jacch, 3 Wrz 2009, 01:24

>Mhmmm, to dlaczego twierdzisz, że jest to sporo skoro tego nie policzyłeś?

Różnica 15s i 25s jest już wyraźnie odczuwalna, np. po wejściu do pokoju.

Jestem Europejczykiem.

HA HA !!!

Łunia, Łuniom a sprawiedliwość musi być po naszej stronie!

Pocałujcie nas w dupę!!!! :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co rozumiem to Edisonki mają być wycofane z powodów ekologicznych. Super. to ja się jeszcze zapytam gdzie jest unia i jej ekologia jeżeli chodzi o wycinanie lasów. Już tłumacze o co mi chodzi.

Kupuję sobie tv,wzmacniasz dvd czy kamerę. Co mam w kartonie prócz odbiornika? Ano instrukcję obsługi, a ja się pytam. Poco mi instrukcja w 50 językach z koro ja sprzęt w Polsce kupiłem i tylko po polsku czytać ją mam ochotę? (kawał lasu wycięto) Druga sprawa to podręczniki szkolne. Jeden rok i do kosza mogę wywalić. w tym roku córka mi do szkoły poszła więc kupiłem, niestety nie można oddzielnie zestawu kupić tylko cały kpl. Za rok jak nawet te same podręczniki będą aktualne to mi ich nikt nie odkupi bo ćwiczenia będą już wypisane a oddzielnie się kupić ich nie da. Więc poszło bezpowrotnie 300pln. i kawał lasu. Więc się pytam, gdzie jest ta ekologia w europie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.