Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end z papieru i blachy

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm..do głowy przychodzi mi Focal z serii Electra, Triangle z serią Genese czy Magellan, Kefy z serii XQ, Monitor Audio z serii Gold i Platinium. To są moje typy gdzie stosunek cena/jakość jest w pełni uzasadniona.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

To są dobre przykłady, bo kolumny z tych serii wyglądają okazale i mają po kilka głośników. Jednak wyprodukowanie Kefa XQ5 za około 12000zł będzie wynosiło mniej więcej tyle co WLM LaScali za 10000zł gdzie LaScala zagra dużo lepiej a to właśnie te kolumny zostały podane jako jeden z pierwszych przykładów Hi Endu z papieru i blachy....

Z tymi Kefami mogę się zgodzić, jednak Focal czy Triangle to są czyste przykłady za co płacimy, za własną technologię badawczą, za wykonanie i za brzmienie na wysokim poziomie. Inna kwestia czy komuś ten dźwięk będzie odpowiadał. Jednak będąc obiektywny to kolumny gdzie ja w przyszłości ulokuję swoje fundusze bo wiem, widzę i słyszę za co płacę. Myślę że Polskim Dystrybutorom przydał by się jakiś koncept na urozmaicenie trochę swoim produktów o lepsze obudowy. Wiem że to są koszta, jednak dzięki temu w przyszłości może być tylko lepiej. Przypomniał mi się przykład jak zmodyfikowane kolumny od Piano Crafta w nowej obudowie mogą zachwycić i oko i ucho za niewielką cenę.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Redaktorzy

Jako przykład można podać też Ref.Monitor projektu lulu, który o ile wiem w wersji produkowanej przez Avcon ma kosztować około 15000 zł, a koszt samych materiałów wynosi nieco ponad 6000. Takiego stosunku cenowego nie ma chyba nic na rynku, poza klasycznymi urządzeniami DIY, czyli dostarczanymi w częściach w torebce, do samodzielnego montażu.

"Idea wątku jest taka, że można zrobić hi-end z papierowych głośników. Tzn wykorzystać maksymalnie pozytywne cechy prostych, papierowo-blaszanych przetworników. Wydobyć dobry dźwięk prostymi środkami, dźwięk który zaskakuje jakością. Nie chodzi przecież o hi-end w skali absolutnej."

A to jest słuszna uwaga, tylko ja ją pociągnę konsekwentnie dalej: otóż uważam, ze nie ma żadndych powodów sądzić, ze papierowe głośniki są gorsze pod względem odtwarzania muzyki od kevlarowych, aluminiowych czy milionow innych wynalazków (zwykle droższych w produkcji). Każdy typ głośnika ma jakiś aspekt odtwarzania lepszy, inny gorszy. Rezultat zależy od całego projektu kolumny, który "uzdatnia" głośniki, niwelując ich słabe strony a pozwalając zaprezentować te najmocniejsze. Nie ma głośnika, który tak sam z siebie wyda idealny dźwięk. W związku z tym rozważanie, czy papierowe głośniki w kolumnie to hi-end, czy nie, jest kompletnie bezprzedmiotowe. Głośnik z prasowanego gówna to też będzie hi-end, jeśli zagra rewelacyjnie. Niestety będzie musiał być drogi, gdyż jakkolwiek materiał wyjściowy jest stosunkowo pospolity, to jednak zabiegi, które skłonią go do grania, będą niewątpliwie praco- i kosztochłonne.

• Redaktorzy

"Hmm..do głowy przychodzi mi Focal z serii Electra, Triangle z serią Genese czy Magellan, Kefy z serii XQ, Monitor Audio z serii Gold i Platinium. To są moje typy gdzie stosunek cena/jakość jest w pełni uzasadniona."

Cóż, tytuaj owszem, widać ładne obudowy i głośniki. Ale np. ostatnio słuchałem jakichś MA Gold podłogowych, i bas był nie do przyjęcia - podrasowany pod spodziewany gust plebsu. Nie sądzę, aby coś takiego akurat można było przeciwstawić niektórym "tanio zrobionym" kolumnom z papieru i blachy.

• Redaktorzy

"Hmm..do głowy przychodzi mi Focal z serii Electra, Triangle z serią Genese czy Magellan, Kefy z serii XQ, Monitor Audio z serii Gold i Platinium. To są moje typy gdzie stosunek cena/jakość jest w pełni uzasadniona."

Cóż, tutaj owszem, widać ładne obudowy i głośniki. Ale np. ostatnio słuchałem jakichś MA Gold podłogowych, i bas był nie do przyjęcia - podrasowany pod spodziewany gust plebsu. Nie sądzę, aby coś takiego akurat można było przeciwstawić niektórym "tanio zrobionym" kolumnom z papieru i blachy.

Nieskromnie trochę z mojej strony ale takie NHT Super Zero/One za 170$/300$ to świetny przykład jak za grosze i z papieru można zrobić cos co zagra (nie mówiac o solidności skrzynek i niezadrapywalnym czarnym lakierze)

SonusOliva robi kolumny za bardzo rozsądne pieniądze, dające bardzo wierny przekaz muzyki.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Ja akurat lubię celulozę i szukam kolumn na tym właśnie materiale + ew. fuzję z jej pośrednictwem. Moje byłe Triangle miały taką membranę + nasączonej latexem tkaniny, uformowanej w kilka małych fałd, tworzące zawieszenie. Jak i obecne Missiony mają membranę sandwichową, jednak gdzie również celuloza jest podstawowym składnikiem.

Celuloza jest uznanym i b. często uznawanym za najlepszy materiał na membrany do szerokopasmowych włącznie. Pole do doświadczeń też jest tu nieograniczone. Składniki pulpy, modelowanie, powrót do linii wykładniczej... Przykłdad - chćby Hammer Dynamics (www. melhuish.org/audio/hammerdynamics.htm). Kilka lat wstecz również w Tonsilu był konstruktor, któremu wyszedł niezły głośnik 16cm w którym membrana była w całości krajowym wynalazkiem w dobrym tego słowa znaczeniu.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tonsil nawet opatentował oryginalny kształt membrany , która była niesymetryczna.

No fakt Oliwa jest nasza.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Kiedyś miałem linka do urzędu patentowego, ale to było bardzo dawno. Jak pamiętam chodziło o to, że od resora do centrum w każdym miejscu była inna odległość. Chyba ten głośnik nigdy nie był produkowany seryjnie. Również Tonsil opracował znakomity płyn do nasączania membrany. Tam na zdjęciu jest bioceluloza.

cadam może ten duży to jest to, nigdy tego nie widziałem.

wprawdzie nie hajend ale z papieru i blachy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.