Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end z papieru i blachy

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężko mi się do tego odnieść. Niech się wypowiedzą znawcy vintage.

Jest to zabytek i cenę można sobie dowolną wymyślać. Równie dobrze powiedzieć, że jest nic nie warte. Kwestia podejścia.

Mnie chodzi o zastosowanie prostych głośników w obecnych konstrukcjach. Proste głośniki plus piękna obudowa. Połączenia historii z dzisiejszym podejściem do audio.

jozefkania, 29 Sie 2009, 15:13 Ciężko mi się do tego odnieść. Niech się wypowiedzą znawcy vintage.

Jest to zabytek i cenę można sobie dowolną wymyślać.

Zainteresuj się, próbuj posłuchać a zaczniesz zbierać kasę i skończy się pitolenie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel

Może i masz rację, ale mnie tego typu konstrukcje się nie podobają i nigdy nie spodobają więc nawet się tym nie interesuję. Wolę minimalizm. Mnie w dźwięku interesuje przede wszystkim przestrzeń, a nie moc, bas, czy potęga.

Dlatego proste, dopracowane układy dwu-, trójdrożne mnie (i wielu innym) w pełni wystarczają.

jozefkania, 30 Sie 2009, 13:18

>mamel

>

>Może i masz rację, ale mnie tego typu konstrukcje się nie podobają i nigdy nie spodobają więc nawet

>się tym nie interesuję. Wolę minimalizm. Mnie w dźwięku interesuje przede wszystkim przestrzeń, a

>nie moc, bas, czy potęga.

>Dlatego proste, dopracowane układy dwu-, trójdrożne mnie (i wielu innym) w pełni wystarczają.

nie bardzo rozumiem jak sie ma "przestrzen" do "minimalizmu"???? Wielodrozne systemy nie maja "przestzeni" ???

Tak się ma, że im więcej głośników tym bardziej spaprana charakterystyka fazowa, tym więcej elementów w zwrotnicy, tym większy rozrzut między parametrami prawej a lewej kolumny.

Moim zdaniem prostota jest drogą do doskonałej przestrzeni i tego stanowiska będę się trzymał.

A poza tym przestrzeń a dobra przestrzeń z prawidłową lokalizacją to dwie inne rzeczy. Pseudo przestrzeń jest łatwo wykreować. Wystarczy jakieś nie zgranie fazy, nakładanie się pasm na siebie i dźwięk będzie rozproszony, pseudo przestrzenny.

jozefkania, 30 Sie 2009, 13:39

Wystarczy jakieś nie zgranie fazy, nakładanie się pasm na siebie i

>dźwięk będzie rozproszony, pseudo przestrzenny.

jaki będzie konkretnie, ten rozproszony i pseudo przestrzenny dźwięk ? daj przykład takiego dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

high end z papieru i blachy :) gosc chyba za duzo LSD skonsumowal...

Ukryta Zawartość

nookie736, 30 Sie 2009, 14:19

Nie komentuj. Przestrzeń prawidłowo oddana ze skupionym środkiem sceny to co innego niż dźwięk rozproszony, bez głębi. Choć jedno i drugie gra przestrzennie.

dbx

Dipol do kina. Kolumny podłączone w przeciw fazie. Jakieś sztuczki konstruktora kolumn. Układy korekcji we wzmacniaczu - też sztuczki.

jozefkania, 30 Sie 2009, 14:57

Przestrzeń prawidłowo oddana ze skupionym środkiem sceny to co innego niż dźwięk

>rozproszony, bez głębi. Choć jedno i drugie gra przestrzennie.

chcesz przez to powiedzieć, że prawidłowa przestrzeń musi skupiać się po środku...czego ? pośrodku kolumn ? bo tak z tego wynika a jeśli tak to masz problem , bo to nie jest reguła prawidłowej przestrzeni.

A głębia, gdzie ma być według twojego zdania ?

dbx

>chcesz przez to powiedzieć, że prawidłowa przestrzeń musi skupiać się po środku...

Nie chcę i nie mówię.

Artysta stojący (siedzący) na środku sceny (realnej) ma być słyszany na środku sceny wygenerowanej przez system, a nie na całej linii kolumn. Kropka.

>A głębia, gdzie ma być według twojego zdania ?

Głębia to między innymi odległość poszczególnych instrumentów od słuchacza. Bez dobrej lokalizacji nie ma głębi, jest najwyżej pseudo przestrzeń.

Mam wrażenie, że próbujesz na siłę przeinterpretowywać moje zdanie i robić ze mnie idiotę.

jozefkania, 30 Sie 2009, 16:00

>Głębia to między innymi odległość poszczególnych instrumentów od słuchacza. Bez dobrej lokalizacji

>nie ma głębi, jest najwyżej pseudo przestrzeń.

>

>Mam wrażenie, że próbujesz na siłę przeinterpretowywać moje zdanie i robić ze mnie idiotę.

masz złe wrażenia! na twoje twierdzenia, chciałem konkretnych odpowiedzi. Wytwór, jakim jest "pseudo przestrzeń" powinna być przez Ciebie jasno określona, bez tego nie wiadomo o czym piszesz. Podobnie jest z głębią. Czy wg. Ciebie występuje ona zawsze i w każdym nagraniu ? Czy pisząc to co piszesz, masz na uwadze również nagrania w których nie ma "poszczególnych instrumentów" bo po prostu takich tam nie ma ? Powinieneś wiedzieć, że nie każde nagranie jest nagranym scenicznym występem kapeli.

Jak się odniesiesz do pierwszego utworu z płyty "Amused to death", gdzie wg, Ciebie POWINNY wybrzmiewać poszczególne dźwięki m.in. szczekanie psa, fortepian, dialog, gitara ?

• Użytkownicy+

Oto mój wpis w wątku Grzegorza "Testowanie sprzętu? Jak? Czym? " :

"Staram się unikac płyt z dźwiękiem wygenerowanym sztucznie (muzyka elektroniczna, sample itd.). Skupiam się na instrumentach akustycznych, gitara, fortepian, kontrabas, saksofon, lub cała orkiestra. O dźwięku z syntezatora trudno powiedziec że jest prawdziwy, wierną scenę, przestrzeń i barwę da nam skład akustyczny grający na żywo."

Polecam wątek :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Hi-endowa" nowość od WLM- kolumny/monitory stella, na visatonach W130S(93zł w greltonie) i TW 70(39zł)- a WLM pewnie kupuje je gdzieś za 2/3 ceny z greltona.

Ceny- monitory: 6200zł, kolumny:8300zł

zdjęcia na stronie-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dbx, 30 Sie 2009, 16:59

Nie lubię tej płyty i tego nagrania. Usypia mnie to. Poza tym Q-sound jest na dłuższą metę męczące. Przynajmniej dla mnie.

Mam na myśli przede wszystkim muzykę live. Koniec tematu bo to nie ten wątek.

konankombo

Ładnie... 6200zł za coś po kosztach pewnie nawet 620zł nie jest warte. Za takie pieniądze to lepiej sobie jakieś solidne monitory aktywne kupić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania, 30 Sie 2009, 19:41

>dbx, 30 Sie 2009, 16:59

>

>Nie lubię tej płyty i tego nagrania. Usypia mnie to. Poza tym Q-sound jest na dłuższą metę męczące.

>Przynajmniej dla mnie.

>Mam na myśli przede wszystkim muzykę live. Koniec tematu bo to nie ten wątek.

wątek może i nie ten, ale temat jaki sam poruszyłeś jest, a raczej był, bo unikasz rzeczowych odpowiedzi

jozefkania, 30 Sie 2009, 19:41

>Ładnie... 6200zł za coś po kosztach pewnie nawet 620zł nie jest warte.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale firmy (wszelakie) rzadko sprzedają coś po kosztach. Twój wpis niestety wpisuje się w modny ostatnio na tym forum nurt, który można podsumować jako "liczenie cudzych pieniędzy".

Nie wiem czy wiesz, ile PO KOSZTACH kosztuje wyprodukowanie butelki wody, za którą płacisz 2zł w supermarkacie ... gdybyś wiedział, to do końca życia chyba byś nie kupił. W ogóle niczego byś nie kupił, bo zewsząd otaczają cię kapitalistyczni krwiopijcy, którzy na wszystkim zarabiają. Eehhh.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A wg mnie aktualna oferta WLM i sposób jej prezentacji na wystawach doprowadzi w ciągu 2, 3 lat do plajty. Nie wyobrażam sobie, aby ktoś takie monitory w tej cenie kupił.

jozefkania

"Artysta stojący (siedzący) na środku sceny (realnej) ma być słyszany na środku sceny wygenerowanej przez system, a nie na całej linii kolumn. Kropka."

Tyle to nawet kolumny z Biedronki potrafią. Poważnie.

Elberoth

Przestań pisać o kosztach tej wody bo nam jozefkania z pragnienia zejdzie :)

marekzawa, 30 Sie 2009, 22:00

>Tyle to nawet kolumny z Biedronki potrafią. Poważnie.

Nie potrafią, bo bez zwrotnicy mają wywalone średnie częstotliwości na wierzch, nie mówiąc o braku zgrania w fazie. Poczucie głębi i co za tym idzie środka sceny jest żadne. Wszystko rozproszone.

Elberoth

Kupiłbyś ode mnie identycznie (albo lepiej) wykonane zestawy na tych samych przetwornikach za "tylko" 3100zł (czyli połowę) ? Nie. Dlaczego nie ?

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

marekzawa.....

widze ze nie rozumiecie co ma na mysli jozef.... siadamy naprzeciw jednej kolumny a...wokal slychac ze srodka miedzy kolumnami....:-)tak zachowuje sie dobry system...

Elberoth:

Ach tam woda. 1,5 litra kosztuje z zeta. A taki litr spirytusu niewiele więcej w produkcji od wody, a na rynku? Dobro luksusowe? A może popyt ustalił taka cenę i listę pośredników (w tym Państwo).

Nie możemy rzeczywiście oczekiwać, aby coś sprzedawano po kosztach. Jestem pewien, że jak Józef podliczy swój czas poświęcony na zbudowanie swoich konstrukcji (pozyskanie wiedzy, projekt, weryfikację, budowę, pomiary, modyfikację,. . .) to z kosztowych 500 zł (za głośniki) zrobi się 5000 zł. Mówię poważnie :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.