Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end z papieru i blachy

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny to tylko zestaw do montażu. Cena bardzo niska. Jednak tytułowy papier i blacha jest :) Podoba mi się taki archaiczny, surowy wygląd. Ma to pewien urok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17766-100006970 1251753504_thumb.jpg

post-17766-100006971 1251753504_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorz7, 30 Sie 2009, 22:34

Dwóch mówi to samo, mając co innego na myśli.

Dwóch myśli to samo a mówią co innego.

Grzegorz7 - powiem Ci jak Linda: co Ty wiesz o pojmowaniu...

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Na Forum jest kilka osób, które roztaczają antypatię. Oto Twoje wpisy:

„A geniusze (jak już nimi zostali) powinni mieć świadomość, że niezależnie co się komu zamarzy i na forum wyleje, to tak jak z orzełka na dwuzłotówce gó.na nie wyciśnie, tak i hi-endu z papieru i blachy

niema, za to jest doskonała byznes-ściema.”

i

„Ten wątek jest od bicia piany - konkrety to w DIY (ale tam działają inni koledzy)”

To kpiarski stosunek do określonych osób. Dodam od siebie, że skutecznie odradzasz udzielanie się na zakładce DIY. Popatrz również co dzieje się w innych wątkach. Czasami ma się wrażenie, że wielu tu zagląda aby dokopać drugiemu.

Ot co. Ale dajmy temu spokój.

Ludzie sobie wymieniają poglądy, choćby czasami naiwnie. A wystarczy przeglądnąć sobie kilka linków aby zobaczyć jak niedoskonałe są hi-endowe zespoły głośnikowe. Nawet uznani producenci nie wycisnęli gó.no z orzełka jak napisałeś ;)

Nie ma zespołów idealnych. Mogę się założyć, że nie widząc zespołów (nie będę bawił się tu w Pawła) nie będziemy w stanie w większości wypadków wskazać tych lepiej brzmiących. Tak są różnorodne, a i nie wiadomo co to znaczy lepiej brzmieć; dla mnie, dla Ciebie, dla niego? I nikt tu nie dezawuuje zależności jakość cena. To oczywiste. Są oczywiście incydenty ;).

I przesłanie: Pieniądze szczęścia nie dają; również szczęścia sonicznego :D

Grzegorz7

Kwestia dystansu do tej zabawy, do samego siebie. Kwestia jakiejś tam kultury. Dlatego ja całkowicie omijam jakieś dziwne wpisy, dziwne reakcje. Najlepsze co może być na świecie to przekonać krytykantów do siebie.

Jak ja mogę przekonać do swojego pojmowania dźwięku ? No właśnie poprzez projekty. Dobry, bardzo dobry dźwięk za rozsądne pieniądze. Żadnej ściemy. Krętactwo to ja od dawna naświetlam.

mamel

Ja też działam w zakładce DIY, o ile jeszcze nie zauważyłeś. Zmontuj sobie moje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_57475.html

Bez wykończenia w 600zł za materiały można się zmieścić. Co jest wcale nie małym kosztem, porównując do "kwiatków" z tego wątku. Spokojnie można tą konstrukcję wycenić na sklepowe 2.500zł i jest to uczciwa cena. Ostateczny projekt zwrotnicy z pomiarami opracuję za kilka tygodni.

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Grzegorzu, kolumny wklejone na poprzedniej stronie to konstrukcja zbliżona do kolumn mojego brata. Góra to Vifa pierścieniowa, dół perless HDS nomex. Brat ma zwrotnicę (jeśli można to tak nazwac) na górze kondensator 4,7uF, na dół cewka powietrzna (brak danych). Jego kolumny mają podwójne gniazda :-) i otwór bass reflex z przodu jakieś 10cm nad ziemią.

• Użytkownicy+

Koszt głośników to jakieś 750 zł

Ukryta Zawartość

post-24402-100006845 1251909567_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robert:

To chyba trafiłem ;)

Ale czyżbyś sugerował, że to tanie głośniki? Albo jakieś nieprzyzwoite?

Normalne. Można na nich zbudować zespół w cenie (korekta w stosunku do poprzedniego wpisu) od 2000 do 20 000 zł.

• Użytkownicy+

Józefie, to jaki byłby koszt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem około 3, 4 tys. zł. to minimum, a zarazem uczciwa cena. Przy takiej jakości stolarki to 10.000zł nie jest specjalnie przesadzoną ceną. Tyle, że kto to kupi za tyle... ?

Się czepiacie.

Jak WLM sprzedaje papier w cenie hi-endu to jest dobrze ? A jak człowiek uczciwie wyceni jakiś projekt to od razu źle. Przecież zakładamy, że gra to co najmniej dobrze. Palton słuchał tego zestawienia i bardzo sobie chwali. Zapytajmy na ile on wycenia dźwięk.

Właśnie Palton na ile ? :)

To może nowy wątek - ile powinien kosztować dźwięk, lub za ile co można uzyskać.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Najbardziej zabawne jest jak ludziska zaczynają dyskutować o dźwięku. A niby jakie jest to właściwe do ceny brzmienie?

Wszystkie zespoły głośnikowe brzmią inaczej. Widać to nawet na ich charakterystykach. Wielokrotnie załączano tu linki do nich. Nie ma znaczenia cena zespołów. Po prostu brzmią inaczej.

Jak więc można stwierdzić, że któreś są warte tyle, czy tyle?

Ciekawa sprawa. . .

Zapewne będą wśród nich takie za 2000 zł najlepiej brzmiące (dla konkretnego słuchacza), nawet lepiej od takich za 20 000zł. I odwrotnie. Jak cenę poznamy przed oceną, z całą pewnością lepiej zabrzmią te droższe ;).

Dźwięk (kolumny) powinien kosztować odpowiednio dużo*, bo inaczej przestaje być dobrem luksusowym i użytkownik traci uznanie dla wyrobu. Nie potrzeba nowego wątku zakładać. To prosta sprawa jest.

Hi-endem jest również wyrób o byle jakim brzmieniu, za to o szałowym wyglądzie. O czym się dowiadujemy z jakieś "akademii" na stronie miesięcznika AUDIO. Dlatego sprawa wyceny jest otwarta. Kwestia popytu.

*odpowiednio do poniesionych kosztów, zastosowanych materiałów, jakości wykonania i jakości dźwięku.

"Najbardziej zabawne jest jak ludziska zaczynają dyskutować o dźwięku. A niby jakie jest to właściwe do ceny brzmienie?"

odpowiedź jest śmiesznie prosta, ano takie brzmienie, za które ktoś (subiektywizm) jest w stanie zapłacić by mieć prawdziwą frajdę ze słuchania, niech to nawet będą setki tysięcy, nawet na najtańszych przetwornikach, bo co go to w sumie obchodzi? a co drugiego zdania o HiEndzie to - ktoś kto nie kupuje dźwięku tylko prestiż, i świadomość, że inne "śmondaki" tylko oglądają coś takiego w katalogach, a odwiedzający jego dom widzą, że trafili do wyższej sfery zamożności, bo mało kto ma, mało kogo stać, a u niego stoi, wygląda i kosztuje:)

bardzo dobry papier i blacha to Sony G5, cokolwiek podłączysz do nich zagrają, różnic w kablach nie słychać, więc w kieszeni już zostają setki pln, ale za to jak grają to nawet DIYowcy mogą w takiej kasie pomarzyć, a można je wyrwać za 1000 jak się poszuka:)

Marduk:

W pierwszym wpisie powiedziałeś, że ma brzmieć, w przedostatnim, że wyglądać. Niestabilny jakiś jesteś ;)

Słusznie. Ma kosztować tyle ile ktoś za to chce zapłacić i mieć frajdę ze słuchania. Jeżeli może to być na najtańszych przetwornikach to po co zarzuty, że nie da się na papierze i blasze wyklepać hi-endu?

Jednak ludzie podświadomie kupią droższe jeśli tylko maja taką możliwość. I wcale nie chodzi tu o brzmienie na co również wskazałeś ;)

Marduk

Czyli widać, że popierasz ideę hi-endu z papieru :) Nie ważne środki, ważny cel.

To ja mam jednak odmienne zdanie. Jakiś poziom uczciwości powinien obowiązywać. W kolumnach za 10.000zł nie wypada stosować najprostszych przetworników po 10 zł/szt.

Ja chcąc np. produkować i sprzedawać kolumny na prostych przetwornikach zaznaczę, że łączę historię, prostotę, minimalizm z nowoczesnym podejściem do audio, do dźwięku. Cena końcowa oczywiście znacznie niższa. Każdy zadowolony. Klient świadomy zakupu.

My sobie tu gadamy... a ludzie i tak kierują się wysoką ceną i pozytywną recenzją w prasie. Nikt nie analizuje materiałów, kosztów, projektów. Tylko ja się wszystkiego czepiam :)

Grzegrz7, no nie do końca da się z piasku bicza ukręcić:) Ja nie znam się aż tak na przetwornikach itp, uważam, że na pewno z głośniczków za kilka pln nie robi się tego tzw HiEndu, gdzieś jest granica w jakości samych przetworników, której przekroczenia wymaga ten Hiend:)

• Użytkownicy+

Józefie, wyceniam dźwięk tych kolumn, w cenie "firmowych" do ok.6-8000zł. Zdecydowanie lepsze od B&W dm 705 (które mam -cena ok. 5000zł).

Grzegorz7

Cenę dobrych,hi-endowych kolumn widac i słychać bez podpowiadania.

Wystarczy spojrzec na Wilson Audio Maxx,B&W 800,801,Sonus Faber Amati,Dynaudio Confdence,KEF serii reference i wiele innych,których tu nie wymieniam z braku czasu i miejsca.

Oczywiście będą tacy co powiedzą ale moje DIY są najlepsze.Niech sobie mówią jak im z tym lepiej.

Wracając do meritum to uważam,że można wykonac dobre kolumny z papieru i blachy.Hi-endowe też ale pod warunkiem wysokiej nowatorskiej obudowy.Hi-end to coś więcej,dla niektórych niestety.

modrzew47, 4 Wrz 2009, 20:47

>Grzegorz7

>Cenę dobrych,hi-endowych kolumn widac i słychać bez podpowiadania.

>Wystarczy spojrzec na Wilson Audio Maxx,B&W 800,801,Sonus Faber Amati,Dynaudio Confdence,KEF serii

>reference i wiele innych,których tu nie wymieniam z braku czasu i miejsca.

Modrzewiu zapomniałeś napisać czy co,MBL 101 winno być na początku.

• Redaktorzy

"Moim zdaniem około 3, 4 tys. zł. to minimum, a zarazem uczciwa cena. Przy takiej jakości stolarki to 10.000zł nie jest specjalnie przesadzoną ceną. Tyle, że kto to kupi za tyle... ?"

3-4 tysiące to jeszcze, natomiast za 10 000 nikt nie pomyśli, żeby kupić. Dlaczego? Detale: dość ponury fornir i nie widać czy wykończony naprawdę perfekcyjnie, czy tylko poprawnie, następnie brak cokołu, który jeśli zgrabny i starannie wykończony, podnosi wartość postrzeganą, tunel b-r standardowy itd. Nie wiem, jakie zaciski, ale za 10 kzł powinny być WBT metalowe. Przydałaby się tabliczka z nazwą firmy i modelu, coś w stylu a la Avcon. To tyle, co przychodzi mi do głowy na widok tych kolumn. Jeśli producent spełni te warunki, uzyska produkt wykończony w stylu a la tańsze Audio Physic, który faktycznie będzie wyglądał na tę plus minus dychę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.