Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end z papieru i blachy

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Pitolicie jak mój teściu: - lubisz flaki? - nie; a jadłeś? - nie; - a spróbujesz? - nie bo nie lubię?

Pojęcia nie macie Grzegorze i Józefy jak brzmi muzyka z prawdziwych zestawów głośnikowych produkowanych dla słuchacza a nie dojenia kasy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Kształtowanie ceny:

Przetworniki: 500 zł. Zwrotnica: 100 zł, Skrzynki: 2000 zł, Cena końcowa: 6000 zł. W tym: płace, transport, inne materiały, marketing, zysk,. . .

Takie proporcje nie wyglądają anormalnie.

Przy przetwornikach za 5000 zł i cenach pozostałych na nie zmienionym poziomie, całość może kosztować od 12 000 zł. Wszystkie proporcja zachowane.

Jak się robie nie skrzynki z paździerzy 19 mm tylko z MDF 32 i o konstrukcji wzmocnionej żebrami, łączenia na specjalne wpusty, ścianki nierównoległe, itd. to takie konstrukcje (skrzynki) mogą kosztować i po 20 000 zł.

Żadnej magii i naciągania.

Ale to oznacza, że jak ktoś lubi i potrafi pogrzebać jak Józef to pozornie ma to wszystko za dużo mniejsze pieniądze. Prawdopodobnie jakby miał się z tego utrzymać to poszedłby z torbami. . .

Elberoth, 30 Sie 2009, 21:30

>Nie wiem czy wiesz, ile PO KOSZTACH kosztuje wyprodukowanie butelki wody, za którą płacisz 2zł w

>supermarkacie ... gdybyś wiedział, to do końca życia chyba byś nie kupił. W ogóle niczego byś nie

>kupił, bo zewsząd otaczają cię kapitalistyczni krwiopijcy, którzy na wszystkim zarabiają. Eehhh.

Wcale nie tak mało kolego, wcale nie tak mało.

Grzegorz

Zobacz, że polskie firmy raczej nie windują cen. Jest tam zazwyczaj bardzo wysoki współczynnik jakości do ceny. Może to błąd, że nie windują... Chyba nie, skoro nadal istnieją na rynku. Choć firmy te mają także droższe modele w ofercie... To oczywiście zawiła sprawa.

Za coś pokroju WLM Stella Monitor nikt rozsądny nie da więcej niż powiedzmy 1500zł. Cena sklepowa w wysokości 2000zł to jest już granica rozsądku i szeroko pojętej uczciwości ze strony producenta. Tutaj mamy jawne naciąganie i nie widzę sensu ukrywania, że wszystko jest w porządku.

Grzegorz7, 30 Sie 2009, 22:32

Przetworniki:

- jako punkt wyjścia cena detaliczna za kpl do 2way - 500zł

- przy zamówieniu większych ilości 10-20 kpl - nieco niższa

- przy zamówieniu jeszcze wiekszych ilości jak to często bywa pow. 100 szt. - dość dużo mniej

Zwrotnica:

- pojedyńcza produkcja na, jak mniemam, dość wypasionych elementach w cenach detal - 100zł

- wyprodukowanie większych serii przy dobraniu logistyki montażu i obniżeniu cen zakupu częsci - nieco niższa

- przy dużych ilościach produkcji - dość dużo mniej

Skrzynki:

- jeśli rozpatrywać klasyczne skrzynki podłogowe bez wew. kratownicy a'la matrix i z fornirem to dla nieśpiesznej produkcji nawet pojedyńczych egzemplarzy (powiedzmy jeden /miesiac) jest to wg mnie cena zbyt wysoka i nie powinna przekroczyć 1500 zł (przy zoptymalizowaniu żródeł materiałów ,odpowiedniej logistyce, i dobraniu odpowiednich ew. podwykonawców ) jeśli chcemy się tym systematycznie zajmować

- przy wiekszych ilości np powyżej 5 par kolumn / miesiac ceny materiałów i reszty j.w. powinny dość odczuwalnie spaść

- przy produkcji wielkoseryjnej/przemysłowej jest to już bardzo znaczaco mniej.

- przy zamówieniu gotowych obudów z Chin wg projektu na kleju z ołowiem lub kadmem :) pewnie cena nie przekroczyłaby 500 zł za kpl.

Oczywiście niczemu to nie przeszkadza żeby ktoś robił od czasu do czasu kolumny, poniekąd również dla własnej przyjemności, nie żyłując z klientów kasy i mieć np tylko 1000 zł / miesiąc czystego zysku w kieszeni co np zupełnie wystarczy mu do szczęścia .

Wszystko zależy od masowości produkcji jaką chcemy uzyskać.

Artuch:

Zgoda.

Józef:

Zgoda. Artuch wskazał, że produkcja nie jednostkowa musi być niższa. Ja odniosłem się do średniej cenowo klasy zespołów, naprawdę solidnie wykonanych. A i przetworniki jak wielokrotnie podawałem mogą kosztować od 500 do 5000 za tę samą konfigurację (na podstawie mojego projektu). Nie wskazuję przy tym na właściwości soniczne, skupiam się nad wykazaniem zalezności.

• Użytkownicy+

Ile by kosztowały, wyceńcie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet nie ma podwójnych terminali ;) Ale albo to odbicie światła, albo jakieś stożki w gwizdkach? Obudowy najprostsze z możliwych. Coś Robercie kombinujesz. . .

Strzelam: 1000 do 20 000.

Polskie firmy nie windują cen, bo nie wysyłają nic za granicę. Wyjątkiem może być Eryk S Concept, którego polski rynek nie interesuje.

Dlatego polskich firm nie bierzmy pod uwagę w tym wątku.

Zona od lat zajmuje sie importem z tzw. dalekiego wschodu . za 1 $produktu cena w sklepei jest ponad 10 zł !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość

(Konto usunięte)

Elberoth, 30 Sie 2009, 21:30

>Nie wiem czy zauważyłeś, ale firmy (wszelakie) rzadko sprzedają coś po kosztach. Twój wpis niestety

>wpisuje się w modny ostatnio na tym forum nurt, który można podsumować jako "liczenie cudzych

>pieniędzy".

jakich cudzych ?!? To jest liczenie pieniędzy klientów, czyli NAS :)

>Nie wiem czy wiesz, ile PO KOSZTACH kosztuje wyprodukowanie butelki wody, za którą płacisz 2zł w

>supermarkacie ... gdybyś wiedział, to do końca życia chyba byś nie kupił. W ogóle niczego byś nie

>kupił, bo zewsząd otaczają cię kapitalistyczni krwiopijcy, którzy na wszystkim zarabiają. Eehhh.

Nie masz o tym pojęcia (jak to anglista :). Rynek wód mineralnych jest bardzo konkurencyjny i tam nie ma idiotycznych marż jak na rynku dóbr luksusowych, gdzie działa WLM. Wsadzanie do kolumn za 6 kzł głośników za 30 zł to jest rozbój w biały dzień, w sam raz raz dla takich naiwniaków jak Ty :))

Większość Twojego sprzętu jest właśnie taka. Nie dziwię się, że bierzesz w obronę tych cwaniaków. Uzasadniasz w ten sposób swoje, naiwne wydatki :))))

Oczywiście mi nic do tego co robisz ze swoimi pieniędzmi, ale że lubisz się tym publicznie chwalić, to musisz znieść publiczny rechot :)))))

Jako, że jesteś snobem, to zasługujesz na te małe złośliwośći ;)

Na drugi raz siedź cicho...

Chcesz żebyśmy publicznie policzyli ile w materiałach kosztuje dowolny element z Twojego pokoju ?

Będzie kupa śmiechu i parę złotych :)))

Wsadzanie do kolumn za 6 kzł głośników za 30 zł to jest rozbój w biały dzień.

A od jakiej kwoty nie było by rozboju?

Napisz gdzie jest granica.

Czy to 50 zł, czy 100 zł, czy 7 kzł?

Czy zastosowanie w np.Orionach słabej wysokotonówki za kilkaset zł nie jest naiwniactwem w obliczu dużo lepszych i tańszych (150 zł) głośników w ofercie Seasa.

Mój nick nie jest kopią twojego a jedynie próbą upodobnienia się do IDOLA.

Liczyłem jednak na konkretną odpowiedz.

Jesteś jedną z niewielu osób której wiedzy mogę zaufać.

Chcę właśnie kupić nowe kolumny i nie chciał bym paść ofiarą nieuczciwych naciągaczy.

Jak więc jest z tymi kosztami i naciągaczami?

No coż, nie wiem Pawle co robisz na co dzień, ale koszt usługi produktu to nie tylko koszty materiałów.

To ludzie, administracja, marketing, to koszty ewentualnych opłat licencyjnych, patentowych, badania nad własnymi rozwiązaniami, spedycja it. Trzeba jeszcze pamiętać, że taki producent musi dać zarobić swojemu dystrybutorowi, a ten dealerom itd, więc pewnie może się okazać że cena detaliczna to drugie tyle za co producent wypuszcza dany produkt od siebie.

Fakt że sporo firm przegina z ceną finalną produktu szczególnie w audio, co nie zmienia faktu że tak naprawdę wszystko weryfikuje rynek, albo się sprzedaje albo nie. Skoro się sprzedaje tzn. że jest grupa której te produkty odpowiadają i wydają na to swoje pieniądze. Ci co nie chcą kupować z powodu tego że zbyt tanie np: głośniki zostały włożone do kolumn, proszę bardzo ich sprawa, rynek jest na tyle duży że pewnie znajdą coś bardziej zaawansowanego technologicznie na rynku.

Inna sprawa to marketing, dobry PR i pozycjonowanie produktu cenowo w danym segmencie rynku, ale de facto to Klienci decydują kupując lub nie czy są naciągani, a nie chce mi się wierzyć że ktoś kto wydaje kilka, kilkanście tysięcy na każdy z komponentów audio, nie zadał sobie trudu, aby posłuchać i porównać z konkurencją.

there are no answers, only choices ....

Gość

(Konto usunięte)

McGege, 31 Sie 2009, 12:25

>No coż, nie wiem Pawle co robisz na co dzień, ale koszt usługi produktu to nie tylko koszty

>materiałów.

>To ludzie, administracja, marketing, to koszty ewentualnych opłat licencyjnych, patentowych, badania

>nad własnymi rozwiązaniami, spedycja it. Trzeba jeszcze pamiętać, że taki producent musi dać

>zarobić swojemu dystrybutorowi, a ten dealerom itd, więc pewnie może się okazać że cena detaliczna

>to drugie tyle za co producent wypuszcza dany produkt od siebie.

wyobraź sobie, że ja to dobrze wiem :)

Jak się sprzedaje 2 kolumny miesięcznie, to TRZEBA dac taką marżę, bo inaczej firma padnie, ale co MNIE to obchodzi ?!?

Ja patrzę na wartość materiałową... ;)

A działy R&D w firmach hajendowych to na papierze są, więc proszę mnie nie rozśmieszać :)

>Inna sprawa to marketing, dobry PR i pozycjonowanie produktu cenowo w danym segmencie rynku, ale de

>facto to Klienci decydują kupując lub nie czy są naciągani, a nie chce mi się wierzyć że ktoś kto

>wydaje kilka, kilkanście tysięcy na każdy z komponentów audio, nie zadał sobie trudu, aby posłuchać

>i porównać z konkurencją.

99% klientów po prostu nie wie ile kosztują komponenty i wierzą w bajki o kosmicznych technologiach, testy w gazetach, rekomendacje z forów i od kolegów i gadki sprzedawcy. To wszystko.

Ja patrzę na wartość materiałową.

Czy zrobiłeś sobie swoją pralkę, lodówkę , łóżko, długopis,procesor w komputerze,odkurzacz,meble w kuchni(świadomie podkreślam kuchenne) kibel, wannę itp.- sam?

Jak się patrzy na wartość materiałową i detaliczną wspomnianych przedmiotów to rozdźwięk ceny jest przynajmniej podobny jak w audio a w przypadku np.wkładów szuflad kuchennych zdecydowanie wyższy.

ZYX:

Taki proceder: Blokowanie domen internetowych o nazwach zbliżonych do znanych marek jest już przegięciem i nawet przed polskim sądem prowadzi do przegrania sprawy.

Uprawiasz proceder poniżej pasa. Nie potrzebujesz identyfikowania własnej osoby; tchórzostwo czy robienie zamieszania?

Poland.

modrzew47, 31 Sie 2009, 20:12

>ZYX

>Ty jesteś normalny?Czy słonko przygrzało mocniej?

>Jak można się podszywać pod cudzy nick.

Czy Ty rozróżniasz litery????

Czy słońce przygrzało???

Nie podszywam się tylko uwielbiam IDOLA!!!

a ja sie pytam po co dyskutować z idiotą, który jest przekonany o swojej nie omylności, wszystko wie lepiej , ma najlepszy słuch, wszystko słyszy,a może nic nie słyszy i w ogóle jest the beściak , mało Wam jego wypocin na tym forum i nie tylko na tym ??? to facet jak z tego przysłowia" spluniesz k**wie w twarz a ona Ci powie że deszcz pada" :D. Facetowi pokazujesz i mówisz ze to bialł, a on swoje czarne ...itp itd.

there are no answers, only choices ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.