Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY projekty

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Frytu: Fostexów w Polsce nie dostaniesz. Nie zastanawiaj się i sprowadzaj z niemiec:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na wstepie musze napisac, ze ako lamer DIY-owy byc moze nie powinienem zabierac glosu ale sprobuje byc moze sie przyda.

Gram obecnie na Phonarach Veritas P2 male podlogowki 2,5 drogi zbudowane na Peerlessach HDS i SDS 13 gora to Seas 29TFF. Kolumny podpiete do amplifona graja niesamowita dynamika, szybkosc wybrzmien (przy czym nalezy nadmienic iz Amplifon WT 30 mistrzem szybkosci nie jest) szczegolwo, z dobrym podparciem basowym i ladna wypelniona srednica.

Wczesniej gralem na Magnatach Quantum podstawkowych u gory jedwabna Vifa DX 25. W porownaniu z tekstylnym Seasem Vifa wypadla nieco gorzej w moim zestawieniu tzn rozdzielczosc na podobnym poziomie z tym , ze Seas gra jakby dzwieczniej jest mniej syczacy od Vifki.

Model akustyka HD to szczytowe przetworniki Peerlesa pewnie zagraja jeszcze lepiej, z tym ze nie wiem czy nie beda trudniejsze do napedzenia od serii HDS i SDS, ktorych membrany jak sie zdaje sa lzejsze i latwiejsze do napedzenia.

Nie wiem moze Ci sie przyda ta krotka charakterystyka.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Phonar P3 oczywiscie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

XT19 brzmieniowo jest lepsza od XT25. XT25 kosztuje już tyle, że w tej cenie można przebierać. I bardzo łatwo jest znaleźć tweeter nie kosztujący wcale więcej, a grający sporo lepiej. Ale XT jest "modna" bo jest high-tech i ma ciekawy wygląd, poza tym jest mocno lansowana przez np. Akustyka. Tymczasem stareńka aluminiowa Vifka D25AG gra o niebo lepiej. Trgo sympatycznego blaszaka uważam ża najlepszy tweeter Vify wszech czasów.

Ok, ale co dokładnie jest z nim nie tak? Mowa o XT25, 140zł/szt. W dalszym ciągu jestem za jego zakupem. Priorytetem w mojej kolejnej konstrukcji jest jak najlepsza liniowość i uważam, że pod tym względem ciężko będzie znaleźć konkurenta w podobnym przedziale cenowym.

Wykresy i to co widać na papierze bądź w symulacjach komputerowych to nie wszystko. Liczy się przede wszystkim odsłuch. Ten tweeter nie gra naturalnie, tylko jakoś tak syntetycznie-klinicznie. Bezdusznie po prostu. No ale ja jestem miłośnikiem lampy, bezpośrednio żarzonej triody i moje osądy mogą być nieprzyswajalne dla fanów technologicznej poprawności.

I może o tą bezduszność = neutralność chodzi?:) Taki mam przynajmniej aktualnie cel, by zbudować coś jak najmniej podbarwiającego brzmienie, brak własnego charakteru urządzenia głośnikowego.

Tylko że myślenie typu "bezduszność=neutralność" to błąd. A przynajmniej daleko idące uproszczenie. W każdym razie tak rozumiana neutralność to zdecydowanie za mało. Bo XT25 mimo że pozornie dostarcza sporo informacji na górnym krańcu pasma, to jednak informacje te ujednolica, co sprawia że wiele dźwięków nie jest różnicowanych, brzmią tak samo mimo że powinny brzmieć różnie, zatracone są informacje o subtelnościach barwowych, o wybrzmieniach które są wygaszane bardzo szybko, zamiast tego podkreślana i podawana na twarz jest faza ataku. To uproszczony przekaz, i głównie za to nie lubię tego głośnika. Jest wiele tweeterów które w wymienionych aspektach potrafią pokazać sporo więcej, i to niekoniecznie za większe pieniądze. Aczkolwiek faktem jest, że te tweetery pokażą co potrafiądopiero podłączone do sensownej elektroniki. Niestety większość źródeł i wzmacniaczy które można kupić nie wydając małej fortuny nie daje szans by na nich usłyszeć te niuanse. Ba, duża część miłośników audio nie zdaje sobie sprawy z tego jak może brzmieć muzyka odtwarzana z dobrej jakości sprzętu, a to dlatego że nie mieli styczności ze sprzętem prawidłowo dobranym i zestawionym 9choć niekoniecznie bardzo drogim). To ostatnie dotyczy niestety również całkiem sporej części tych, co na swój sprzęt wydali pokaźne kwoty.

Jest jeszcze dayton rs180 & seas 27tbfc/g :) Projekt ładnie opracowany i wszystkie części kupisz w polink.com.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Kolega z Forum zaproponował takie rozwiązanie:

Ukryta Zawartość

cena przetworników z częściami do zwrotnicy to około 2k PLN - czyli nie mało.

Czy ktoś jeszcze słuchał tego zestawu, jakie wrażenia - przede wszystkim chodzi mi o szczegółowość i dynamikę.

Czy dało by się do tego zestawu zaprojektować obudowę wolnostojącą z przetwornikiem niskotonowym jak najbliżej podłogi i bassrefleksem z tyłu obudowy oraz wszystkimi przetwornikami w jednej linii (symetrycznnie)? Czy pociągnie to za sobą znaczne zmiany w zwrotnicy? Jeśli tak, to czy ktoś byłby w stanie zasymulować optymalną zwrotnicę dla tego układu?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

----------------

Cena głośników i części do zwrotnic to 1700, wiem bo pół miesiące temu kupowałem :). Odsłuchiwałem już chwilę na próbę, więc wiele nie mogę powiedzieć, bo prawdopodobnie po wygrzaniu jeszcze trochę się zmieni. Co mogę powiedzieć już teraz to to, że prezentują jasne brzmienie, detali bardzo dużo, ale wysokie tony nie męczą, średnica w porównaniu do 2 way będzie zupełnie inna, detaliczna, szybka. To właśnie sprawia, że całość jest odbierana jako jasne brzmienie. Podobne do tego co prezentują monitory odsłuchowe pro. Na temat basu jeszcze za wiele powiedzieć nie mogę, ale powiem tylko, że zapowiada się Bardzo Dobrze :)

Rozmawiałem na temat zmiany kształtu obudowy z Troelsem i nie za bardzo można przerobić sobie je na podłogowe. Może wiązać się to z dość dużymi zmianami względem oryginału. Szczególnie jeśli chodzi przednią ściankę (jej szerokość i wysokość), bo pod taką jest symulowany/liczony baffle step na dodatek cięcie woofera jest dość wysoko (okolice 500 Hz).

Co jeszcze można dodać do samej konstrukcji- jest głośno, na prawdę głośno. W pokoju 20 m2 robi taką zawieruchę, że ciężko wytrzymać. Na dodatek nie są ciężkie do napędzenia - nie zachłanne na prąd. Można praktycznie wierzyć w sugerowane 90 dB.

Troels pisze na tej stronie zeby nie robic standow z duza przednia scianka bo woofer ciagnie do 500Hz i dzwiek moze sie znacznie zmienic wiec pewnie podlogowka z tym zestawem glosnikow bez zmian w zwrotnicy odpada.

A co sądzicie o klonie ProAc Response 2.5 np ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

----------------

>Wybierz obojętnie które, bo i tak nie będą to twoje ostatnie kolumny w życiu i za pół roku będziesz

>chciał coś innego :)

JPW mam od 11 lat. Więc może nie będzie tak źle ;)

----------------

Teraz pytam całkiem poważnie, na jakich przetwornikach budować klona ProAca , bo jednak chciałbym przeskoczyć poprzeczkę moich JPW i nie kombinować od razu z czymś nowym.

----------------

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.