Skocz do zawartości
IGNORED

Porada - Triangle, tripath, Wolfson

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Forumowicze,

zalozylem ten topic aby podyskutować w nim na temat zestawu ktory sukcesywnie skladam.

W skład zestawu wchodzą:

kolumny Triangle Comete XS

wzmacniacz DIY na układzie Tripath ta2020 (zasilacz: BYV28, 2xROE 6800uf, LM338, rezystory Vitrohm, panasonic FM), (wzmacniacz: głównie WIMA MKP, Zasilanie Rubycon ZL 2x2200uf, na wejsciu sygnalu jakies noname audiofilskie z chin 2,2uf ;), dalej Elna Silmic 47uf).

DAC na Wolfson Evaluation Board, z WM8741 na pokladzie, zmienilem fabryczne opampy na AD8599 i wreszcie zaczelo grac!, Standardowe elementy plytki wspierane są przez: na wyjsciu black gate N 1uf, przy stabilizatorach tj. zasilaniu cyfry - panasonic FC 330uf, a przy zasilaniu analogu black gate N 1uf).

Kable glosnikowe to tasma jantzena zakonczona srebrnym drutem.

Interkonekty to DIY: Conducfil Sonolene z wtykami neutrik nys373

Źrodlem jest laptop, muzyka gra z foobara przez sterowniki ASIO.

Ciekawia mnie wasze uwagi dotyczace zestawu, oraz ewentualne porady co to modyfikacji, ustawien glosnikow.. etc

DAC sam w sobie gra naprawde bardzo dobrze, wymiana opampow z opa2227 na AD8599 wniosla kolosalną poprawę. To czy DAC gra z kondem na wyjsciu czy tez nie, nie robi wiekszej roznicy. Black Gate N maja imho troche krzykliwa górę, mam nadzieje ze po wygrzaniu to sie zmieni.

Brakuje mi w tym zestawie przede wszystkim bassu, szczegolnie na glosnikach. na zestawie sluchawkowym gra jednak lepiej niz na kolumnach.

Wzmacniacz sluchawkowy to modyfikowany miniforum608 (wumienilem opamp na AD8397 oraz kondy wyjsciowe na BC components i zasilajace na rubycon ZL), slucahwki to Sennki HD545 REference.

Separacja instrumentów, dzwoneczki, smyczki oraz inne trudne do prawidlowej interpretacji instrumenty brzmia wybornie.

Poprzednio odsluchiwalem na modyfikowanym ZERO DAC i roznica na korzysc Wolfsona jest spora. Po raz kolejny czlowiek odkrywa nieznazne smaczki w ulubionych utworach an nowo.

Zastanawia mnie jednak ten wzmacniacz, podobno tripath to mial byc szał i huragan w pokoju, a jest to zaledwie lekki wietrzyk. Brakuje mi w tym zestawie (glosnikowym) wypełnienia, mięsa i czegos co mną wstrząśnie. O niskim bassie nie marzę, ale czuję że zestaw gra górą i środkiem.

Ps. zalaczam kilka zdjec, zwroccie uwage na audiofilskie standy ;)

Watek niech ma charakter dyskusyjny, jak macie jakies porady w kwestii czegokolwiek zwiazanego z zestawem -> piszcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13615-100006717 1252095535_thumb.jpg

post-13615-100006718 1252095535_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57864-porada-triangle-tripath-wolfson/

kolejne fotki.

Ukryta Zawartość

post-13615-100006715 1252095582_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem Triangle Stelle ES. Też myślałem że mi brakuję basu, ale po tym jak je przytargałem do jednego z Śląskich salonów na odsłuchy, zmieniłem zdanie. Potrzebują dobrej akustyki i ustawienia by pokazać walory, dobry wzmak też jest mile wskazany(wydajny prądowo i nie jasny, raczej neutralno-ciemny). Najlepiej by było gdybyś do nich dokupił standy(lubią mieć z 50 cm od ścian bocznych), masz je prawidłowo skręcone(tak jak powinny być Triangle). Jak już uzbierasz na te standy, to daj coś na boki ścian(ustrój akustyczny-piramidki czy jakiś wyrób z materiału).

Jeśli ciągle nie usłyszysz wypełnienia, najlepiej będzie jak kupisz jakiś dobry sub, taki żeby nie ciągnął się za Trianglami, bo wiadomo że szybkość i dynamikę mają ponadprzeciętną. Wtedy pobawisz się w ustawienia, odcięcia itd.

Powinno Cię zadowolić, w podobnej cenie, nie kupisz monitorów które zapewnią Ci taką przestrzenność i jakość pasma wysoko-średniotonowego, więc tu sprzedaż nie jest mile widziana.

Ps. nie zapominaj o dobrym materiale, bo tylko na takim usłyszysz jakość.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dziękuje Dawidzie za pierwszą odpowiedz.

Materiał to głównie FLACi, Konwerter USB/SPDIF tez jest dobry(audiotrak optoplay na tas1020). z Tym nie ma problemu.

Standy juz mam wybrane, to tylko kwestia czasu. Zreszta, moglbym teraz postawic na kolumny kilka encyklopedii PWN i dociazyłoby monitory całkiem niezle. Bardziej obawiam sie o to, ze Triangle po prostu tak grają, maja swój naprawde spedyficzny charakter.

Ciekawe zjawisko dzisiaj zauwazyłęm. Grzebalem we wzmacniaczu sluchawkowym i zauwazylem ze mam brum w sluchawkach. Okazalo sie, ze wine za to ponosił kabel USB od transportu ktory lezal 2cm od wzmacaniacza sluchawkowego (dokladniej 2cm od potencjometru)... gdy tylko odusnalem kabel na 0.5m.. brum calkowicie zniknal :O

Dociążanie kolumn od góry to dla mnie non sens ;) Tzn. dla mnie to Audiovoodoo. Jednak dobry stand da stabilność i odpowiednią wysokość kolumn. Poza tym wierz mi że jak byłem w salonie Audio, to w tym pokoju na oko 18m2 z paroma ustrojami akustycznymi, przy ustawieniu Triangli około 2 metrów od siebie, od ścian bocznych było chyba z 80cm, do tylnej(tej za kolumnami) z 1 metr, a do mojego stanowiska z 2 metry. Usłyszałem bas o 2 klasy lepszy niż w moim 12m2. Oczywiście pewnie też elektronika się do tego przyczyniła(raz grało z lampą, a drugi raz z Creekiem).

Ja sprzedałem Triangle głównie dlatego że nie było by mnie stać na chwilę obecną na elektronikę z tego przedziału cenowego, choć i je Piano Craft pociągnął, ale tylko na połowę gwizdka jak się okazało.

Oczywiście że Triangle mają taki charakter brzmienia. Także spróbuj z tymi ustrojami i standami + ew. lepszy wzmak(z creek'em i z lampą zagrało to bardzo dobrze). Ew. Możesz poszukać używek z serii ES, są jeszcze lepiej wyważone niż seria XS którą masz, lub dokupić jakiegoś dobrego suba pod wejście LFE.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 1 rok później...

prince ja mam tirpatha tp21 i tez gra jak mowisz mam to podlaczone do usherow s 520 podobne z wygladu do twoich , moja porada wloz wiecej wytlumienia za glosnik srednioniskotonowy i mnie pomoglo gitary nabraly czaru mi bass sie pokazal w dosc sporej ilosci !!!!! nie zadzkodzi ci to jak cos to wyjmniejsz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.