Skocz do zawartości
IGNORED

Które dynaudio do stingraya?

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Co prawda nie miałem u siebie A42, ale A52SE, F140 i A72SE (zostały), Vienna Mozart, Akustyk R1, ale jeśli ta lampa uciągnęła A42 jest jakaś szansa, że Mozarty zagrają. Są łatwiejsze do wysterowania od F140, czy 72SE.

U mnie wyglądało to tak:

A52SE=VM łatwiejsze od 72SE, te z kolei od F140.

Brzmieniowo to już jak wiadomo rzecz gustu...

Pozdrawiam i życzę udanego polowania...

Nautilus,

daleko do Krakowa nie masz, posłuchaj jeszcze Chario przed zakupem Dynek, nie mam pojęcia jak będzie z wysterowaniem przez Stinga, ale Chario grają baardzo pięknie...

1.3 SE nie maja Esotara, chyba ze wlasciciel jakis tuning zrobil:) ale wtedy tez trzeba sie przyjrzec sprawie bo firma nie sprzedaje juz samych glosnikow na rynek diy.

Są stare 1.3 na allegro za 3400 warto ? nie mam pojęcia jak grają? chyba są tam te same głosniki co w nowszym 52 se -przynajmniej tak Kisiel pisał w tescie a ze handluje głosnikami wiec chyba troche sie zna.

Pikne te 1.3 beda lepsze od 42 napewno:)

jest jeszcze cos takiego w podobnej cenie oj warto!:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

robix

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proac nie lubie choc akurat tych monitorów nie słyszałem ale słyszałem o nich dobre opinie. Proac dla mnie jest za surowy ja wole nawet jesli dzwiek jest nieco podbarwiony (ocieplony , osłodzony) byle by było miło dla ucha.

Po co ci Dynaudio-żeby je sprzedać za czas jakiś.Zamów sobie ładną skrzynkę,włóż do niej dwa Iluminatory,porządną miedż do środka i masz kolumny lepsze od każdych tutaj rozważanych.Dla własnego komfortu oddaj strojenie w dobre ręce(tweeter kopułkowy bo przypomina najlepsze Dynaudio).Jak ci będzie mało basu(30Hz) to dołóż albo membranę bierną albo Revelatora na basie.Gwarantuję,że nieprędko się z takimi kolumnami rozstaniesz.Słucham podobnej muzy.

Miałem akustyki na revelatorach i do manleya bym ich nie polecił bo było za sucho na srednicy (reszta pasma bajka przestrzeń rewelacja góra - piekna, bas wzorcowy punktowy). Illuminatory pewnie mają bardzo podobny charakter i wg Kisiela są do bólu przejrzyste - brak własnego charakteru .

>Zrób sobie skrzynki - no włąsnie zrób sobie same skrzynki jakie chcesz - takie jakie chce to koszt min 1500 - 2000 zł z materiałami plus 4 - 5 tys za głosniki i zwrotnice a jak sie nie zgra to odsprzedaj pózniej za 6,5 tys ?

A jak kupie uzywki to nawet jesli sie nie sprawdzą to odsprzedam z niewielką stratą.

Pozdrawiam.

Triode amplifon gra zdecydownie cieplej i bardziej osładza i revelatory )pewnie illuminatory tez) z nim bedą swietnie współpracowac bo słuchałem u kolegi takiego połączenia a u siebie maiłem to podpięte tez z ciepłym jadisem. Manley gra inaczej szybciej (bas bardziej punktowy) dynamiczniej , z wiekszą szczegółowoscią w jadisie i amplifonie gdzies uciekały szczegóły - tu słychac jak ktos kaszlnie w 10 rzedzie na scenie ale jednoczesnie nie ma albo inaczej jest "mniejsze ciepełko na srednicy " bo to ze manley to lampa słychac.

Pozdrawiam.

Mój Amplifon gra inaczej,niż to opisujesz to po pierwsze,a po drugie gra system nie tylko jego części składowe.Ja tylko suponuję żeby zamiast kosztownych zabaw z używkami,zamówić sobie kolumny dla siebie a nie dla wszystkich(niekoniecznie na SS),

Przy całym szacunku dla twojego DIY i projektu RR2,wątpię abyś był w stanie głębiej zaingerować w zwrotnicę albo inaczej stroić obudowę(żeby zrozumieć co mam na myśli poczytaj o projekcie RD2 u Akustyka).Nie twierdzę również,że Amplifon i Scan Speak Iluminator to najlepsze zestawienie pod słońcem,ale natyle znam i kable i lampy aby wyciągnąć z tego zestawienia to co najlepsze.

Dynaudio Contour 1.3 SE to taki mały dziwoląg !

Kosztują sporo a w czym mają być lepsze od cenionych Contor 1.3 ,1.3MkII.

Otóż zastosowano nowatorski jak na owe czasy napęd głosnika niskośredniotonowego ,czyli silne magnesy neodymowe wewnątrz cewki ,zamiast klasycznych ferrytowych.Obecnia seria Confidence korzysta z takiej technologii.Contour 1.3 SE byly lepsze od klasycznych 1.3 ktore opieraly się o głośniki 17W75 na blaszanym koszu i kopulce D28 czyli to co obecnie spotykamy w modelu Audience 52.

Contour 1.3 MKII dostaly głosniki z wyższej półki 17W75 na aluminiowym koszu i tweeter D260 ,czyli zdecydowanie wyższej klasy glosniki niz Contour 1,3 .

Ale nas interesuje model 1,3 SE .

Posiada lepszy midwoofer niż 1,3 i 1,3 MkII ,jest szybszy i ma bardziej zdyscyplinowany bas ,ale głosnik wysokotonowy to specjalna -niespecjalna wersja standardowego głosnika D28/2 ,ktora ma dwa sklejone z sobą pierścienie ferrytowe.Czyli ilośc powietrza wokoł muzyków,scena dzwiękowa,ilosc szczegołów mniejsza niż w standardowym modelu 1,3 MkII.

Gdyby firma do tego modelu zaaplikowala Esotara T330 D to by to była kapitalna konstrukcja a tak cięzko ten model sklasyfikowac wśród kolum Dynaudio.

Craft posiada Esotar T330 i tutaj scena dzwiekowa - wyśmienita.

Nowe Special 25 - Esotar 2 i 20cm midwoofer ale cena.

Confidence C1 to chyba takie skończone Contoury 1,3 SE -17cm midwoofwer z neodymowym napędem i Esotar 2 -ale tez cena !

Podsumowujac :wszystkie tweetery Dynaudio brzmią bardzo dobrze ,ale wyraźnie slychac hierarchię modeli ,jezeli poslucha sie Esotara czy Esotara 2 to nizej ciezko jest zejsć ,a jeżeli uda się prawidłowo wysterowac kolumny Dynaudio to znaczy ze znaleźlismy bardzo dobry wzmacniacz.

Sa jeszcze takie rodzynki na rynku jak Sonus Faber Elekta Amator 1 ,Guarnerii Homage i Extrema ,wszystkie trzy posiadają Esotara T330 D na górze i zdecdowanie łatwiejsze do wysterowania i dokladniejsze w brzmieniu midwoofey ale na rynku wtornym jest ich mało i cena wysoka.

I jeszcze w dodatku są przepiękne.

Studio16Hertz>>> Trudno sie z Toba nie zgodzic:)

SF i ladniejsze ,latwiejsze oraz myzykalniejsze od Dynaudio dlatego zaprzestano sprzedazy im glosnikow co w efekcie zakonczylo etap wybitnych kolumn od SF niestety.

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.