Skocz do zawartości
IGNORED

Zakłócenia przy przesuwaniu kursora...

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Śledzę temat i widzę, że jeszcze nic nie pomogło.

Swego czasu miałem płytę główną pod procesor AMD Athlon, na której podczas przewijania stron brzęczały i dzwoniły cewki od zasilania procesora. Zalałem je lakierem do konserwacji płytek drukowanych i ucichło.

Niedawno zmieniłem kartę graficzną na nowszą i zauważyłem że jest podobny problem przy przewijaniu stron. Okazuje się, że piszczą cewki od regulatora prędkości obrotów wentylatora i czeka je ta sama operacja zalewania lakierem.

Chciałbym zapytać bo nie zostało to sprecyzowane, czy te zakłócenia słychać w głośnikach?

tak, zakłócenia słychać tylko z głośników.

no trudno, pomyśle o zmianie karty.

tak przy okazji-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

da się do tego beresforda podpiąć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie próbowałem, mam tak słaby komp, że te 300W powinno w zupełności starczyć (wtedy jak kupowałem kompa- ok 8 lat temu markowymi zasilaczami były HuntKey'e i Chieftec'i)

marcinw899, 23 Wrz 2009, 10:23

>nie próbowałem, mam tak słaby komp, że te 300W powinno w zupełności starczyć (wtedy jak kupowałem

>kompa- ok 8 lat temu markowymi zasilaczami były HuntKey'e i Chieftec'i)

To pożycz od kogoś odpowiedni zasilacz i sprawdź - bynajmniej nie chodzi tylko o moc. Nawiasem mówiąc w takich zasilaczach jak ten HK to moc to tylko napis na naklejce, często bez pokrycia w rzeczywistości a po jakimś czasie tak jak napisał kolega wyżej jest coraz gorzej.

Nie wiem, czy problem został rozwiązany, bo z przebiegu dyskusji wygląda, że chyba nie.

Miewałem to kilka razy lub coś podbnego i u mnie to był problem softwareowy - pomagało kompletne odinstalowanie karty i jej sterowników (wszsytkiego usunięcie) i ponowne zainstalowanie (zywkłe nadpisanie, że wkładam płytę bądź uruchamiam plik ze sterownikami i instaluję już zainstalowaną kartę nie pomagało).

U mnie pojawiało się coś takiego, że czasami podczas pracy kompa pojawiało sie brumienie, ale takie z dodatkiem wysokiego dźwięku (wyższe w brzmieniu, niż takie transformatorowe, jak od stacji transofmratowej) bądż też czasami dźwięk robił się taki puszkowaty (jak z pudełka z podbitym basem i spłaszczonymi wyższymi tonami, taka żaba). Właśnie przy opcji "brumienie" też słyszałem "dziwności" przy przewijaniu myszką bądź niektórych innych czynnościach. Wiem, że któreś załadowanie kodeków audio (AC3) tak mi mieszało, ale nie wiem które.

Wydaje mi się, że to jakiś problem z z oprogramowaniem, sterownikami bądź też kodekami dźwięku i obrazu. Te rzeczy potrafią namieszać :). Jka wynika z opisu wszsytko było dobrze i nagle się spsuło? czyli w międzyczasie coś się "dołożyło" (sterowniki, kodeki, jakiś program?)

Przykładowo mam taki motyw, że jak postawię windę na nowo, to myszka działa oki, ale po którejś fali uaktualnień (nie wiem dokładnie po której "łacie", tyle ich jest :), myszka (kursor) potrafi zamierać na ekranie, komputer się zawiesza i trzeba restartować. Ale co ciekawe problem ten występuje tylko przy myszcze podłączonej przez złącze PS2. Jak wepnę mysz przez USB, to zero problemów. Oddawałem płytę do serwisu, nic nie wykryli :). Zaisntalowałem najnowsze wersje biosu, też nic. Muszę poozstać przy myszy optycznej przez USB, a tak lubię stare dobre Microsoftu na kulce i przez PS2 :).

zakłócenia nie znikły nawet jak nie było sterowników zainstalowanych.

Po nowej instalacji sterów dalej też są te zakłócenia, czyli pewnie coś z zasilacza i musze przywyknac

Dzieki za poświęcony czas

pozdrawiam.

U mnie było podobnie. W głośnikach słychać było piszczenie silniczka dysku. Przepiąłem dysk do innego portu SATA i taśmę owinąłem folią aluminiową. Interkonekty odsunąłem od zasilacza. Nie wiem, które z tych rozwiązań najbardziej pomogło, ale na razie jest ok.

U mnie tak. Na początku myślałem, że dysk jest wadliwy, ale na nowym było to samo. Po odłączeniu głośników we wzmacniaczu (przyciski A i B) piszczenie znikało. Nie pomagało ściszanie karty, wyłączanie urządzeń w biosie, ani zmiana napięcia i taktowania procesora. Piszczenie słyszałem np. podczas scrollowania stron WWW, oglądania filmów, używania P2P. Teraz spokój.

marcinw899

Nie radze tak tego zostawiać. Zrób przegląd zasilacza. Objawy, które są u Ciebie mogą być początkiem końca zasilacza - obym się mylił.

Zasilacz komputerowy to nic innego jak przetwornica, jak kondensatory całkiem stracą pojemność to mogą napięcia skoczyć i popali wszystko po kolei w Twoim komputerze. A to może zaboleć po kieszeni.

W najlepszym wypadku będą resety, zwiechy, wyskakiwanie błędów itp.

Moim zdaniem to nie jest wina zasilacza. Tym bardziej, że Marcin o żadnych resetach nie wspominał. U mnie było podobnie, a mam zasilacz za kilka stów (Enermax 82+).

hmmmmm bardzo mnie to zdziwiło, ale nie słychać (koss UR40).

czyli kurde albo kabel zbiera jakieś zakłócenia albo sam gaiclone łapie (pamiętam, że bez obudowy mój GC łapał słabo jakieś rozmowy - pewnie z CB radyjek)

>Przydałaby się jakaś forma wejścia różnicowego o wysokim CMRR.

to już mnie niestety przerasta i muszę spasować :/

cop do biosu- mam płytę MSI micro - bios Phoenix award- niestety tam nie ma takiej opcji :/ (a nic innego co podobnie brzmi)

Ponadto w moim biosie nie ma zakładki Frequency/Voltage control, a to tam powinna byc ta opcja

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.