Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End is dead

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

jozefkania, 21 Wrz 2009, 19:29

>Paweł, dodaj sobie do swojego o mnie.

>

>http://audio.com.pl/pdf/akademia/2004_05_p16.pdf

>

>Świetny tekst ! Przeczytajcie. Autorytety się wykładają...

dobre, dobre :) świetna ilustracja potrzeby testów ABX, wprawdzie w tekście chodzi o Sztukę, to konkluzja jest identyczna ;)

Problem w tym, że Ty Pawle przyjmujesz swój punkt widzenia jako dogmat bezwzględu na konkluzje zawartą w tym tekście.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

xniwax, 21 Wrz 2009, 20:16

>Problem w tym, że Ty Pawle przyjmujesz swój punkt widzenia jako dogmat bezwzględu na konkluzje

>zawartą w tym tekście.

hmm, hmm, konkluzje zawarte w tekście współgrają z tym co ja piszę... Czy może masz jakieś wątpliwości ?

Odnosząc to do audio. Ten sam sprzęt, ale w różnych obudowach i w różnej cenie zagra (zawsze?) inaczej. Zgroza.

Ciekawe jak długo tamci krytycy leczyli kaca. Swoją drogą to pewnie miło się to wszystko nie zakończyło.

Ten artykuł na początku dotyka tego co nazwałem robieniem wody z mózgu. Spory na tym forum to pikuś - od biedy da się odsiać półprawdy od prawd, plotki od faktów itp. Najwięcej wody w mózgu robi mi lektura miesięczników audio.

Natomiast konkluzja artykułu bez wątpienia przemawia za poglądami Pawła.

No dobra, ABX Paweł, ale odpowiedz w końcu na pytania, od których uciekasz jak nie wiem co:

- jakie wzmacniacze grały u Ciebie tak samo (marka, model)

- na jakich kolumnach to stwierdziłeś

- w jaki sposób stwierdziłeś, że grają tak samo

Gość

(Konto usunięte)

mczaj, 21 Wrz 2009, 21:17

>No dobra, ABX Paweł, ale odpowiedz w końcu na pytania, od których uciekasz jak nie wiem co:

>- jakie wzmacniacze grały u Ciebie tak samo (marka, model)

>- na jakich kolumnach to stwierdziłeś

>- w jaki sposób stwierdziłeś, że grają tak samo

uparty jesteś. Nie ma znaczenie co u mnie grało, bo na końcu i tak byś powiedział, że jestem głuchy albo towarzyszący sprzęt za słaby :))

Ważna jest ogólna zasada potwierdzona przez wiele testów ABX. Podważ ją, to pogadamy. Ale sensownymi argumentami.

ABX, nie uciekaj, czego się boisz.

Na zejście z poziomu dywagacji na poziom własnych doświadczeń reagujesz potwornie bojaźliwie.

Pytanie są proste, odpwowiedzieć powinno być łatwo.

No więc jeszcze raz:

>uparty jesteś. Nie ma znaczenie co u mnie grało, bo na końcu i tak byś powiedział, że jestem głuchy

>albo towarzyszący sprzęt za słaby :))

a kazdy test abx pozytywny, bedzie testem niepoprawnie zrobionym/na pewno elementy byly uszkodzone/ itp itd...

styl argumentacji ten sam...

a testow abx chyba takze nie robiles, skoro sie tak bronisz przed jakimikolwiek konkretnymi odpowiedziami na zadawane Ci pytania...

Najciekawsze jest to że nikt z was tych testów nie zrobił. W linki do testów nikt za bardzo nie wierzy, w metodologię co niektórzy powątpiewają, inni podważają sama ideę...

Taka prawda, że póki nie ktoś na forum nie zrobi tych cholernych testów to będziecie tak lali wodę do usr... śmierci.

Gość

(Konto usunięte)

misiekthebear, 21 Wrz 2009, 21:48

>a kazdy test abx pozytywny, bedzie testem niepoprawnie zrobionym/na pewno elementy byly uszkodzone/

>itp itd...

jaki problem zrobić poprawny test ABX ? nie taki wielki.

Kłopot jest taki, że audiofile się go boją, bo nie ma chętnych na taki w Poznaniu :) Ogłaszałem i NIC.

więc zrób Ty i później się będziesz martwił, czy go zakwestionuję. Zaręczam Ci, że jeśli go dobrze zrobisz, to nie będę miał potrzeby go kwestionować, będzie 50/50 :)))

ja robiłem dla siebie testy na takiej zasadzie: czy byłbym w stanie przejść test ABX, odpowiedź była negatywna. Gdy się wsłuchałem w odpowiedni fragment, to się okazywało, że jednak się nie róznią...

Chyba możemy się zgodzić, że powyżej pewnej (pytanie tylko jakiej?) granicy cenowej płacimy tylko i wyłacznie za wygląd/komfort użytkowania/miłe poczucie przynależności do elitarnej bo niewielkiej grupy posiadaczy danego sprzętu. W sumie nic w tym złego, bo jeśli coś może fajnie grać, a przy okazji nieźle się prezentować, to czemu nie, ale upieranie się, że każdy wydany dodatkowo tysiąc (lub dowolna kwota, zależy jaki kto ma rozmach ;-) automatycznie oznacza poprawę jakości dźwięku jest moim zdaniem naiwnością i przykładem myślenia życzeniowego.

ABX, nie wiem, czego mam nie rozumieć. Odpowiedz pls na te pytania, odpowiedź nie powinna być trudna do zrozumienia, o ile w ogóle potrafisz odpowiedzieć na takie normalne pytania.

Gość

(Konto usunięte)

mczaj, 22 Wrz 2009, 00:19

>ABX, nie wiem, czego mam nie rozumieć.

to jest Twój problem, ale ja Ci nie pomogę, jak będzisz zadawał Ciągle to samo pytanie, to ban :)

Spróbuj przeczytać ze zrozumieniem moje artykuły + linki.

Pawle mam takie pytanie,

Ty nie robiłeś testów ABX - prawda?

Ale wierzysz, że te o których czytałeś w internecie są prawdziwe i że różnic w brzmieniu poprawnie wykonanych urządzeń (niezależnie od ich ceny) nie ma.

Bronisz tego tak zaciekle ale Ty na własne uszy się o tym jednak nie przekonałeś.

A czy gdyby w sieci zaczęły pojawiać się (udokumentowane naukowo) wpisy, że podczas testów ABX jednak słychać, to uwierzyłbyś i nagle (znowu - bo przecież kiedyś dawno temu słyszałeś, byłeś audiofilem i do momentu kiedy nie zacząłeś czytać w internecie i przestałeś słyszeć) zacząłbyś słyszeć?

@XYZPawel, 21 Wrz 2009, 22:43

>ja robiłem dla siebie testy na takiej zasadzie: czy byłbym w stanie przejść test ABX, odpowiedź była

>negatywna. Gdy się wsłuchałem w odpowiedni fragment, to się okazywało, że jednak się nie róznią...

Doświadczyłeś prawdopodobnie efektu, który był wielokrotnie opisywany, również w tym wątku. Wyjaśnień może być kilka - słuch ulega zmęczeniu, adaptacji, uczy się rozpoznawać drobne szczegóły, które raz usłyszane w lepszej konfiguracji są słyszane w słabszej.

Gość

(Konto usunięte)

naro, 22 Wrz 2009, 09:32

>Pawle mam takie pytanie,

>Ty nie robiłeś testów ABX - prawda?

hmm, też mam: dlaczego nie czytasz tego z czym się nie zgadzasz ?

już to pisałem, ale powtórzę, jak dobry nauczyciel mniej pojętnego ucznia:

ja robiłem dla siebie testy na takiej zasadzie: czy byłbym w stanie przejść test ABX, odpowiedź była negatywna. Gdy się wsłuchałem w odpowiedni fragment, to się okazywało, że jednak się nie róznią...

=================

Poza tym, zrobiłem kiedyś test CD, nie w pełni ABX, bo tylko 6 prób, bez wyrównania poziomów, a tylko zawsze poziom startował od zera i badany mówił, kiedy poziom mu odpowiada.

słuchawki Grado GS1000, wzmak yamamoto. odtwarzacze marantz CD6002 i Pioneer 8500 (bodajże, bo dobrze nie pamiętam).

Wynik - pełna losowość wskazań, badany sam się poddał, stwierdził, że musiał zgadywać, bo nie słyszał różnic :)

Gość

(Konto usunięte)

jerry224, 22 Wrz 2009, 10:10

>>ja robiłem dla siebie testy na takiej zasadzie: czy byłbym w stanie przejść test ABX, odpowiedź

>była

>>negatywna. Gdy się wsłuchałem w odpowiedni fragment, to się okazywało, że jednak się nie róznią...

>Doświadczyłeś prawdopodobnie efektu, który był wielokrotnie opisywany, również w tym wątku.

>Wyjaśnień może być kilka - słuch ulega zmęczeniu, adaptacji, uczy się rozpoznawać drobne szczegóły,

>które raz usłyszane w lepszej konfiguracji są słyszane w słabszej.

tak rodzi się audiofilski mit: "efektu, który był wielokrotnie opisywany", to jest czysta manipulacja, przedstawianie fantazyjnych spekulacji jako jakiś rzeczywisty efekt. Ciekawe, że w jawnych testach słuch się nie męczy i nie uczy się rozpoznawać drobnych szczegółów :) Tylko w testach ABX :)))

I dlaczego, jak są mierzalne różnice, to nagle słuch się przestaje męczyć i uczyć się rozpoznawać drobnych szczegółów :) bo urządzenia są rozpoznawalne w teście ABX...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.