Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End is dead

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Testy to w gruncie rzeczy przyczynek do szerszej dyskusji. Ale dla porządku i na jej potrzeby wypadałoby je zrobić. Inaczej to można dalej wodę lać.

Józefkania

Żaden się nie odważył bo może nie był pewien swojego poglądu? Pewien być nie mógł ze względu na okoliczności eksperymentu. Jakby mnie tak zrobili w konia to jako znawca mocno bym się obraził.

@mczaj, 22 Wrz 2009, 14:34

>Np. ja napiszę kolejne przykłady z życia:

>- nie odróżniłem oligoceńskiej od kranówki, jak przerzuciłem się na tę pierwszą. Ale jak po miesiącu

>zrobiłem sobie herbatę z karnówki, to nie mogłem wypić. Tu ABX by powiedział że te wody się nie

>różnią. Ale potrzeba czasu, żeby zobaczyć że jednak się róznią.

>

>Albo:

>- jak psiukam się perfumami X przez miesiąc i potem Y przez kolejny, potem Z, to rozpoznaję różnice

>z łatwością. Jak powącam najpierw X, potem Z, potem znowu X itd. itp. to powstaje takie pomieszanie

>i uśrednienie, że wszystko już pachnie tak samo. ABX nie zadziała, perfumy się różnią.

Te i podobne zjawiska powinny być punktem wyjścia do dyskusji nad różnicami w odbiorze sprzętu i zasadnością testów ABX. Kilkakrotnie z tym wątku pojawiły się ciekawe próby analizy, skutecznie wyśmiane, zablokowane wręcz przez XYZ. Może dla utrzymania jakości dyskusji trzeba przemyśleć wprowadzenie możliwości blokowania autora we własnym wątku? Np. przez 5 uczestników :)

blazius

Sytuacja była jasna - grają po kolei trzy osoby. Logika i schemat myślowy podpowiada (nakazuje) sądzić, że każda z nich gra inaczej. Nawet jeśli komuś w głowie przeszła myśl o podstępie, to była to myśl zbyt abstrakcyjna by ją wyrazić publicznie. Jak się ma prestiż to trzeba się zachowywać poważnie, zgodnie z oczekiwanie opinii publicznej. Takie sprzężenie zwrotne.

Tak samo w audio mało kto się odważy obalić jakiś schemat myślowy. Widać jednak coraz więcej osób nie wstydzi się przyznawać, że po prostu nie słyszy różnicy.

Gość

(Konto usunięte)

tadeo, 22 Wrz 2009, 18:18

>Dlaczego ten wątek nie został przeniesiony na Zbocznicę ,tamten został przeniesiony ?

zrób test ABX tych dwóch wątków, to od razu będziesz wiedział :))

(podpowiedź: ten jest merytoryczne, a tamten kanał dla frustratów...)

Gość

(Konto usunięte)

jerry224, 22 Wrz 2009, 18:58

>Kilkakrotnie z tym wątku pojawiły się ciekawe próby analizy, skutecznie

>wyśmiane, zablokowane wręcz przez XYZ.

załóżcie swój wątek i tam sobie analizujcie i liczcie ilość diabłów na główce od szpilki, blokując moje wyśmiewanie.

Tam też będziecie mogli do woli wciąż pytać o to samo, pytać o rzecz wyjaśnioną dwa posty wcześniej i dawać dowolną ilość "śmiesznych" obrazków. I obrażać do woli.

Czyżby nie można było zakładać nowych wątków ?!?

to moze jeszcze o testach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Na serio się zastanawiam, skąd w audiofilach taki opór przed wynikami testów ABX ?

Ja gdy się o tym dowiedziałem i sprawdziłem w quasi teście ABX swój sprzęt, to się ucieszyłem, że jednak 2+2=4 !

Od teraz DOKŁADNIE wiadomo co zrobić, żeby mieć dobry dźwięk w domu, koniec mętnych porad i absurdalnych tłumaczeń.

Dlaczego audiofile nie chcą tego zaakceptować ?!?

Sądzę że wpierw myśli autorytetów biegły ku jak najpoważniejszej analizie usłyszanego wykonania - również dlatego żeby zachować prestiż, wypełnić rolę fachowca, nie dać publicznie jakiejś plamy. Zadziałały różne "naciski, naciski". Na wykrycie podstępu nie wystarczyło czasu.

Po czasie na zastanowienie, po programie, fachowcy pewnie by ten podstęp w końcu wychwycili.

Gość rochu

(Konto usunięte)

XYZPawel, 22 Wrz 2009, 19:57

>Na serio się zastanawiam, skąd w audiofilach taki opór przed wynikami testów ABX ?

Bardzo prosta odpowiedź.

Bo nikt w tym kraju czegoś takiego nie zorganizował.

Czytamy jedynie w jakiś szczątkowych relacjach o tych testach jak o żelaznym wilku i nic.

Jak mamy wierzyć w ABX?

Na gębę???

Pawle zorganizuj te testy wreszcie albo przyjmij zaproszenie i zakład z Elberothem o którym była swego czasu mowa na forum. I niech to się wreszcie skończy.

Gość rochu

(Konto usunięte)

blazius, 22 Wrz 2009, 20:03

>Zadziałały różne "naciski, naciski". Na wykrycie podstępu nie wystarczyło czasu.

>Po czasie na zastanowienie, po programie, fachowcy pewnie by ten podstęp w końcu wychwycili.

Dowody, dowody, dowody kolego.

Z "Archiwum X" Cię wypuścili czy może coś bardziej złego Ci się przytrafiło?

XYZ Paweł,jeśli w testach ABX faktycznie nie słychać różnic to czy nie były pod uwagę brane sprzęty z ''półek''tej samej klasy?,czy były wielkie rozgraniczenia''półkowe?

A inna kwestia to że jak ktoś nie chce przyjąć do wiadomości tego i tamtego to możesz sobie pisać i pisać i myśleć dlaczego oni tego nie rozumieją.

Nigdy nie będzie porozumienia tutaj i na innych forach dlatego że rozbieżności w sprzętach i ''półkach''ów sprzętów tak duże są!,no wiec sam widzisz że te testy ABX to chyba lipa,tylko czy faktycznie lip[a skoro się wykładają ludziska na nich?

Widać że trzeba sporo więcej zapłacić aby dostrzec różnice albo być baczniejszym obserwatorem,ehhh,słuchaczem.

To w końcu jak z tym jest?

Pawel

"ten jest merytoryczne, a tamten kanał dla frustratów.."

Przeinaczenie Ciebie godne ale raczej powinno być - ten jest dla frustrata, a tamtem meryteryczny jak i ten.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość rochu

(Konto usunięte)

blazius, 22 Wrz 2009, 20:29

>To akurat tylko spekulacje Szanowny Panie. Dowodów nie mam.

Czyli mijasz się z zaistniałą rzeczywistością, jak by oględnie powiedział jakiś ostrożny prawnik.

Inni nazywają to po prostu kłamstwem.

Ot co.

XYZPAWEŁ

czemu królu złoty nie podasz tych ''oszustów-recenzentów'' do sądu?No przeca wszystkie wzmaki graja tak samo,a oni na całym świecie wypisuja takie głupoty.Dupe w troki i do sądu,jak moga takie bzdury wypisywac.Moze kuźwa w''Faktach''o Tobie napiszą!

?

rochu

Chyba zachodzi dziwne nieporozumienie wiec rozwijam myśl. Pisząc o naciskach chodziło mi o to, że fachowcy poddani byli presji (publiczność w studio, mało czasu na odsłuch, może mało czasu na ułożenie sensownej wypowiedzi. W każdym razie zadziałało wiele rzeczy i specjaliści pomylili się całkowicie - wykonanie było jedno i to samo.

Czym kierowali się udzielając kilku błędnych, a przy tym jeszcze rożnych wypowiedzi? Tu już możemy tylko spekulować czym. Żadnych dowodów raczej nie przeprowadzimy, a faktów mamy akurat na tyle mało, żeby sobie troszkę pospekulować, o tym co się stało w tamtym programie. I tylko tyle.

Gość

(Konto usunięte)

rochu, 22 Wrz 2009, 20:05

>XYZPawel, 22 Wrz 2009, 19:57

>>Na serio się zastanawiam, skąd w audiofilach taki opór przed wynikami testów ABX ?

>Bardzo prosta odpowiedź.

>Bo nikt w tym kraju czegoś takiego nie zorganizował.

>Czytamy jedynie w jakiś szczątkowych relacjach o tych testach jak o żelaznym wilku i nic.

>Jak mamy wierzyć w ABX?

>Na gębę???

a co, myślisz, że to międzynarodowy spisek ?!?

>Pawle zorganizuj te testy wreszcie albo przyjmij zaproszenie i zakład z Elberothem o którym była

>swego czasu mowa na forum. I niech to się wreszcie skończy.

przecież Ty miałeś zorganizować ?!?

Ja chcę w Poznaniu, ale kicha, chętnych brak :)) A jeździć po Polsce tylko w tym celu to mi się nie chcę...

blazius, 22 Wrz 2009, 21:09

Naciski finansowe czy inne "branżowe" to bym odrzucił. Chociaż... :) Może tu jest sedno sprawy.

Mnie też chodziło tylko o naciski w sensie presji tłumu, presji ocen - logicznych.

Patrząc z boku (nie do końca oczywiście) jedno jest pewne - temperatura dyskusji jest wysoka, co wskazuje, że teza postawiona przez Autora budzi EMOCJE. Nie do końca jest dla mnie jasne, czy są obecni na forum jacyś zdeklarowani zwolennicy twórcy tematu. Czy też walczy on samotnie, jak ten Don Kichot?

"Czy też walczy on samotnie, jak ten Don Kichot?"

Jaki Don Kichot, kiedy tu Don Pawel ma klapy na oczach i brak wybraźni, zresztą nie sądzę by znalazł tu swą Dulcynee.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Panowie !

Wydaje mi się że w wątku tym Paweł wogóle nie ma na celu podejmowania jakiejkolwiek dyskusji a tym bardziej nie zakłada On przyjmowania do wiadomości jakichkolwiek argumentów przeciw swojej tezie i wygląda również na to że przyjmuje ją jako, w pewnym sensie, dogmat ponieważ jak twierdzi sam nie przeprowadził pełnego testu ABX a tylko "prowizoryczny" co utwierdziło go w jego przekonaniu.

No ok . Ja na ten przykład mam tyle skromności żeby nie zakładac kategorycznie że nie ma on przypadkiem racji przynajmniej przy porównaniu urzadzeń klasy średniej (bo takiego testu nie zrobiłem i" nie widziałem trupa" ).

Niestety odnoszę wrażenie również że Paweł niezbyt skory byłby do zaakceptowania wyników takiego testu który chociaż częsciowo przeczyłby jego punktowi widzenia i szukałby na siłę dziury w całym . Wrażenie również odnoszę że najlepiej gdyby zorganizował testy "ktoś" i wysłał mu zaproszenie o treści : Cześć . Organizuje test u mnie . Mieszkam ulicę obok Ciebie . Serdecznie zapraszam . Podaj termin jaki ci pasuje .

Myślę że organizacja testu bez jego obecności ( jak by się ktoś chciał rzucić )jest bezsensowne bo mógłby ich nie uznać . Cyli daj mi człowieka a paragraf na niego się znajdzie.

Sorry Pawle ale narzuca sie zasada ograniczonego zaufania.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.