Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End is dead

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Zastanawiam się czy z punktu widzenia ortodoksji, o której mówimy, fakt, jakoby podejrzany lampowy Leben ze swoimi 25 watami pierwszorzędnie sterował B&W 801 Matrix nie dowodził niezbicie, że te kolumny są złe! Ups, to są pełnopasmowe monitory studyjne... To ja już nie wiem, na czym stoję. XYZ może wyjaśni, czy niektóre lampy może jednak są do przyjęcia, czy też Matrixy to złe kolumny. Oczywiście możliwy jest inny scenariusz: wszyscy, którzy słuchali tego zestawienia (4-5 osób) to były głuche sztuki. Jednak w świetle całkowitej nieistotności tego, co się realnie słyszy (aksjomat XYZ) takie wyjaśnienie jest mało prawdopodobne.

Dla mnie High-End jednak jest sztuką. Sztuką konstruowania urządzeń, które pod względem odtwarzania dźwięku dążą do ideału. Świat obecnie jest inny niż kiedyś - mamy zalew muzyki, literatury, sztuki - wszystkiego jest w nadmiarze. Co nie zmienia faktu iż w tym zalewie są dzieła wybitne. Problem, że coraz trudniej je znaleźć ...

Z High-Endem jest jak z krzesłami - są miliardy krzeseł na świecie ale są też egzemplarze uznane za sztukę.. pojedyncze, niepowtarzalne sztuki ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

...tylko dlaczego od siedzenia na niektórych spośród tych dzieł sztuki tyłek boli, albo kręgosłup?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...i to jest bardzo trafna uwaga:)))

sprzet audio mozna podzielic na ten ladnie/dobrze grajacy ale przy tym masowy i dostepny wiekszosci odbiorcow oraz na taki, ktory wzorniczo jest oryginalny i niepowtarzalny, a konstrukcyjnie zblizony do przecietnego. posiadanie produktu oryginalnego, niepowtarzalnego daje nam lepsze samopoczucie z przynaleznosci do 'elitarnego klubu': tu mozna wstawic sobie dowolna nazwe.

na rynku jest wiele urzadzen, mebli, zastawy kuchennej itp itd, ktora ladnie wyglada....ale czy zaraz trzeba wydawac na kubek, badz fotel kilkadziesiat razy wiecej?

A kto powiedział, że ma być miło ? Ma być wyjątkowo !!! ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak jest "tylko" wyjątkowo, to jest do dupy...chociaż też nie, skoro dupa boli. Kiedy sztuka robi się się zbytnio oderwana od rzeczywistości, to staje się "sztuką dla sztuki", przerostem formy nad treścią. Przedmiotem może i wyjątkowym, ale bezużytecznym skoro najlepsze co z nim można zrobić, to sobie pooglądać. Często odnoszę wrażenie że twórcy co niektórych "hi-endów" zapomnieli już dawno do czego one mają służyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Piopio, 18 Wrz 2009, 11:50

>Z High-Endem jest jak z krzesłami - są miliardy krzeseł na świecie ale są też egzemplarze uznane za

>sztukę.. pojedyncze, niepowtarzalne sztuki ...

audio i wyrób krzeseł to jest rzemiosło, nie widzę powodu dlaczego nie możnaby zrobić takiego samego krzesła albo wzmacniacza ?

>lutnictwo takze, tylko dlaczego nikt nie moze doscignac Stradivariusa...

No co Ty !

Wszystkie skrzypce brzmią tak samo !!! W ślepym teście ABX nikt nie rozpozna !!!!

E tam, nie znacie się. Przecież skrzypce mają duszę. Serio. To taki drewniany kołeczek w środku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

mark11, 18 Wrz 2009, 10:06

>>XYZPawel, 18 Wrz 2009, 09:28

>Pawle z samej idei jeszcze nikt nie wyżył. Za coś trzeba utrzymać rodzinę. Natomiast nie nic

>zdrożnego w sprzedawaniu wyników swojej wiedzy i pracy.

jasne, ale prawdziwi artyści zaczynali od sztuki :)

A "artyści" hajend składają wzmak, dorabiają do tego ideologię: siwy staruszek z rozwianym włosem ze śrubokrętem (że niby taki artysta :))), walą cenę z kosmosu, jakaś entuzjastyczna recenzja i mamy "legendę" :))))

Wiadomo, że w marketingu nie jest tak prosto i tylko niektórym się udaje taki numer, ale przepis jest zawsze ten sam.

No, jak człowiek ma misję, to jest coś!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

misiekthebear, 18 Wrz 2009, 12:15

>XYZPawel, 18 Wrz 2009, 12:08

>

>lutnictwo takze, tylko dlaczego nikt nie moze doscignac Stradivariusa...

to jest instrument muzyczny, trochę inna bajka.

Oglądałem kiedyś film o tych skrzypcach, na końcu był ślepy test (bo nie był to klasyczny test ABX)...

Muzycy, dziennikarze, znawcy - nie potrafili odróżnić Stradivariusa :))))

A nie mówiłem !!! ;-)

Jak Paweł coś mówi to już jest dowód !!!

XYZPawel, 18 Wrz 2009, 12:27

>McGyver, 18 Wrz 2009, 12:24

>

>>No, jak człowiek ma misję, to jest coś!

>

>Lepiej kręcić lody na forum :))))

>

>lampizacja to jest dopiero to :)))

>

>Ale prosze wrócić do meritum...

Jasne, a odwracanie kota ogonem i atak personalny jako argument zastępczy to jest merytoryczne. Jak Kali ukraść krowę, to jest dobry uczynek, a jak ktoś Kalemu ukraść krowę to jest zły uczynek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

McGyver, 18 Wrz 2009, 12:37

>>>No, jak człowiek ma misję, to jest coś!

>>

>>Lepiej kręcić lody na forum :))))

>>

>>lampizacja to jest dopiero to :)))

>>

>>Ale prosze wrócić do meritum...

>

>Jasne, a odwracanie kota ogonem i atak personalny jako argument zastępczy to jest merytoryczne.

moja odpowiedź jest tak samo personalna jak Twoja i nie zauważyłem ANI JEDNEGO Twojego merytorycznego wpisu...

Tak? Otóż nie. Czytaj ze zrozumieniem. Skąd wiesz do kogo była skierowana moja wypowiedź, hę? Coś nadpobudliwy jesteś. Zaatakowałeś mnie niesprowokowany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja cytowałem Pawła? Pierwsze słyszę. A Pawełek zareagował jak rewolwerowiec co zastrzelił golibrodę, bo ten sięgał po chustkę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

McGyver, 18 Wrz 2009, 12:44

>Tak? Otóż nie. Czytaj ze zrozumieniem. Skąd wiesz do kogo była skierowana moja wypowiedź, hę? Coś

>nadpobudliwy jesteś. Zaatakowałeś mnie niesprowokowany

Ciekawe, piszesz w moim wątku o czyjejś misji, jedyna misja, która była tu opisywana, była moja...

O kogo mogło chodzić Mc ?!? Może wątek pomylił ?

i przestać wklejać te obrazki, zaśmiecają wątek.

A co ja niby zacytowałem? Czy on pisał coś takiego? Nie zauważyłem, ale też nie czytuję wszystkich jego postów. Za dużo tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ladna historyjka obrazkowa nam sie tworzy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ojojoj, cóż za egocentryzm! Pawle, czy naprawdę uważasz że wszystko co się tu pisze jest do Ciebie, o Tobie, przeciwko Tobie lub choćby tylko ze względu na Ciebie? To mi zakrawa na megalomanię! Zwróć uwagę że mój wpis był w kontekście dyskusji o sztuce dla sztuki, i dotyczył podejmowania działań które są "dla nikogo". Ale skoro się poczuwasz, to już doprawdy nic na to nie poradzę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piopio, 18 Wrz 2009, 12:17

>>lutnictwo takze, tylko dlaczego nikt nie moze doscignac Stradivariusa...

>

>No co Ty !

>

>Wszystkie skrzypce brzmią tak samo !!! W ślepym teście ABX nikt nie rozpozna !!!!

Nie wiem, jak jest ze skrzypcami, ale czytałem bardzo interesujący artykuł o ślepym teście główek fletów (to ta część z otworem, do którego się dmucha), robi się te główki z przeróżnych materiałów - srebro, złoto, nawet szkło (!). W opisach handlowych brzmienia główek jest mnóstwo poezji - wypisz wymaluj jak w opisach sprzętu, a to że ciemne, a to że jasne, a to że pełne, a to że ostre itp. itd. W testach (kilku muzyków grało na różnych główkach, opisywało swoje wrażenia) nie udało się wykazać jakichkolwiek różnic wynikających z użytego materiału, różnice - jeśli były - wynikały wyłącznie z precyzji wykonania (siłą rzeczy więcej staranności przy droższych). Ciekawostka - znajoma flecistka ma flet Miyazawa za bardzo ciężki pieniądz, cena przyzwoitego auta, ale potrafi piękną muzykę wydobyć z Yamahy 211 - podstawowego fletu uczniowskiego za 200 funtów z 2-giej ręki. Interpolując pewne wnioski, dla mnie ważniejsza jest muzyka i jej realizacja niż hi-endowy "przedłużacz".

Jeden kamyk do ogródka XYZPawła - wszelkie informacje o czułości ucha ludzkiego obejmują percepcję świadomą - bo ta daje się opisać i zmierzyć. Nie obejmują bodźców odbieranych i rejestrowanych, ale pozostających pod progiem świadomości. Testy ABX testami, ciekawie byłoby sięgnąć do badań neurofizjologicznych (np. potencjały wywołane).

Gość

(Konto usunięte)

McGyver, 18 Wrz 2009, 13:16

>Ojojoj, cóż za egocentryzm! Pawle, czy naprawdę uważasz że wszystko co się tu pisze jest do Ciebie,

Jasne, więc się naucz poprawnie pisać: z cytatem.

Powtarzam po raz ostatni:

przestać wklejać te obrazki, zaśmiecają wątek.

Gość

(Konto usunięte)

łasic, 18 Wrz 2009, 13:26

>Jeden kamyk do ogródka XYZPawła - wszelkie informacje o czułości ucha ludzkiego obejmują percepcję

>świadomą - bo ta daje się opisać i zmierzyć. Nie obejmują bodźców odbieranych i rejestrowanych, ale

>pozostających pod progiem świadomości. Testy ABX testami, ciekawie byłoby sięgnąć do badań

>neurofizjologicznych (np. potencjały wywołane).

no może ciekawie, znasz jakieś ?

Pewno hajend mile łechce podprogowo ;) Ale wtedy też badany powinien je wskazywać w teście ABX, nieświadomie, ale przeciez został połechtany ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.