Skocz do zawartości
IGNORED

Wiatm.Proszę o radę w sprawie ........

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam

Proszę o doradzenie mi jakie mam kupić kolumny w przedziale do 5-6tys zł. Mogą to być nówki ale nie koniecznie wola łbym używki .Pokuj ma 10m2 i jest w kształcie prostokąta 2x5m. Sprzę jaki posiadam taki jak w "omnie". Wytypowałem sobie parę kolumn:

1.B&W 805D

2.Spendor SA1

3.Dynaudio Fokus 110

4.Fokal Chorus 807V

5.Chario Delphinus oraz

6.Monitor Audio GS10

Oczywiście zadnych z kolumn nigdy jeszcze nie słuchałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/58275-wiatmprosz%C4%99-o-rad%C4%99-w-sprawie/

Heh wydając 5-6 tysięcy na kolumny - chcesz je kupic w ciemno? Czego chcesz się dowiedziec? Jak grają jedne lub drugie? hehe sam posłuchaj ;] Ja polecam Audio Academy Thetys;] Warte przesłuchania zjawisko:)

B&W 805D uważane są za jedne z najlepszych monitorów ...

Ja bym zaczął i skończył na nich ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

W sklepie już byłem w POZNANIU w TOP Hi-Fi i tam były prawie Bowersy i mi sie spodobały,słuchałem wiele kolumn , np.Infinity,Paradigm,Jbl,Energy,Eltax,Tannoy,Elac,Triagle Co mi sie spodobały,Kefa,)))AE(((,I wiele innych ale to było dawno jakieś 10lat temu a w poznaniu byłem ze 2-a miesiące temu. Napewno zaraz ktoś spyta a jakiej muzyki słucham??? No to Pink Floyd,Andreas Vollenweider, Jean Michel Jarre, Dire Straits, Sandra, Enigma 1,2,3, Alphaville, Pet Shop Boys, Santana ,Genesis, Chris Rea, Chris Isaak, Stratosfer, Mike oldfild, Sade, Julio Iglesias, Queen ,Ennio Morricone Michael jackson, Georg Michael I wiele innych w tym nurcie.Słucham jak i na gramofonie jak i na cd oczywiście na oryginałach nieremasterowanych bo remastery mają górę podkręconą.

też ma takie wrażenie po tej lekturze, że to jakoś nie po polsku jest :-)

Co do B&W 805 to jest 805s, natomiast literka D jest zarezerwowana dla modeli z diamentową kopułką od modelu 803d w górę.

there are no answers, only choices ....

Stivi89

Andreas

>Vollenweider,

Z tu się zgadzamy, focale możesz posłuchać ale weź pod uwagę model niżej, mniejsze 806, ja mam 807 i są nawet za mocne do 12,5 metra a mam pomieszczenie trochę zaadaptowane akustycznie, spokojnie dałyby radę w 14-16 metrach, nawet bardziej by się rozwinęły.

Dodatkowo te kolumny potrzebują miejsca dookoła siebie, odstawienie od ścian i rozstawienie kolumn, i tak się zastanawiam jak chcesz je ustawić.

Słuchałeś 10lat temu, to w sumie powinieneś posłuchać wszystko jeszcze raz, wiele się w audio pozmieniało i niekoniecznie na lepsze.

Choć ja kiedyś usłyszałam JmLaby i po 12 latach kupiłem właśnie focale 807, po odsłuchu proforma właściwie.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Tak ale 805B Była tylko że w limitowanej wersji . Co do focali to bym się zastanawiał być może bym je łyknął. A z umieszczeniem ich by niebyło problemu bo obecnie mam B&W DM601 pierwszą wersję i są postawione na standach60cm z dębiny i są ocunięte od tylniej ściany ok60cm a od bocznych to 20-25cm.Tak że między kolumnami mam zaledwie 120-150cm to trochę zamało, powinno być min.200-250cm aby usłyszeć cała scene związaną z muzyką no ale inaczej nie da rady a siedzę od kolumn jakieś 250-300cm. pokój mi nie pozwala inaczej tego ustawić bo niepostawie sprzętu na dłuższej ścianie bo będę musiał mieć kolumny przy samych ścianach a będę w tedy od nich siedział 100cm.Może mi dorasdzicie jak mam to ustawić bo obecnie chciałem to wszytko przenieść na ścianę okienną(ściana takiej samej szerokości gdzie stoi sprzęt)

• Użytkownicy+

Stawiałbym na nr. 1, 4 , 6 i dodałbym jeszcze :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robert

Ukryta Zawartość

Ja to widzę tak, rozsuń je jak możesz szeroko, na boczne ściany gdzie kolumny, lecz trochę większej powierzchni jak kolumny dałbym gąbkę czy powiesił kotary czy dywaniki co tam jesteś w stanie zaakceptować, po bokach kolumn w miejscu gdzie się znajdują, są ustawione.

Rozstawienie 200cm. minimum, do 300cm., od tylnej ściany najlepiej metr, i co najmniej po 50 cm od boków.

Może nie kieruj ich bezpośrednio na siebie a bardziej na zewnątrz, takie ustawienie nie daje skupienia na instrumentach ale rozciągnie nieco scenę, może pomóc.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Przykro mi ale nie dam rady tak ustawić jak pan mi zaoferował, pokój ma wymiary 200cm krótsza ściana a dłuższ to 500cm. Szkoda ze nie mam aparatu bo bym dodał zdięcia. Chociąz moze znajdę zdięcia na allegro z moich wystawionych byłych przedmiotów przed oczywiscie remontem i kupnem kultowych elemętów sonego.

post-25069-100004478 1254330999_thumb.jpg

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Sprzęt jaki miałem 3 lata temu Wzmacniacz Sony Ta-f670ES ,cd Sony Cdp-xb630QS, Mini Disc MDS-303 kable Van Den Hul C-392 czy jakoś tak i sygnał już nie pamiętam no i moje kultowe kolumny które posiadam od 13 lat.He he.Teraz to wygląda całkiem nieźle.

Bardzo fajnie, jest porządek, ale za pusto, coś w narożniki wstawić.

Przejrzyj sobie te tematy, głownie chodzi mi o fotki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Tak pokuj wyglądał jeszcze 2-3 lat temu teraz to już jest inaczej w zakładce o mnie pisze wszystko. Ale skopiuję to i wkleję tutaj bo widzę że ludziska nieczytają właśnie w tej zakładce.Sprzęt który posiadam to: Wzmacniacz Sony Ta-F870ES Gold,CD Sony CDP-X779ES Gold, wszystkie Kable Van Den Hula Gramofon Thorentsa 102MKII oraz kolumny B&W Dm601 od 13lat jestem 1-szym właścicielem Jak narazie.Stolik z Dębiny na 3półki z blatami z granitu oraz podstawki takze z Dębiny Robione prze ze mnie. Pokój 2mx5metrów raczej słabo wytłumione na ścianie gdzie stoi sprzęt(2metry)mam panele pod panelami między łatami mam piankę grubości 2cm, natomiast na wysokości 0d 50cm do 100cm znajdyję się w naroznikach panel piramidka ,podłoga jest drewniana (Stara Buda) na ścianie bocznej mam dywan z długim włosem 1,5mx2,5m na ścianie gdzie znajduje się okno mam firankiszafę wysoką na 222cm z systemu dooros oraz fotel a i na podłodze mam dywan 3,5mx2metry. kolumny stoją 60cm od tylniej ściany a od bocznych 25cm ,pomiędzy nimi mam stolik ze sprzętem ale jest on 20cm od ściany tylnej.

Kolega wcześniej napisał 1, 4,6. Ja osobiście lubię focala.

Zakładki są po to abyś od razu nad akustyką pracował bo nawet utopia ci nic nie da jak będą puste ściany.

Czytałem w "o mnie".

Kolejny link pokazujący odbicia i miejsca gdzie należy je rozpraszać, pobawisz się akustyką i być może stwierdzisz że zmiana kolumn wcale ci nie jest potrzebna, różnie to jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym budżecie zmieściły by się również ProAc Response 1SC. Osobiście, zainwestował bym jednak w lepszy wzmacniacz niż ten Sony i dopiero szukał kolumn.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

:) do pana wyzej co ty masz do sony 870? chlopak sobie kupil najlepszy wzmak sonego i to dosc niedawno praktycznie klocek nie do zdobycia aty mu polecasz inny wzmak

kolega chce kupic kolumny i niech tak pozostanie

apropo stivi89 gratuluje wzmaka ! widze ze wskoczyles w szybkim tempie na najwzyzsza poleczke z sonego

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Jak była okazja na ebay-u de. za 2800zł w goldzie oczywiście i lakierowane boczki w piano black, szkoda tylko że nie mam apartu. Mam go zaledwie 2lata i już myślę nad jego sprzedażą ,chciałbym pójść jeszcze wyzej i kupić pre sonego i końcókę ale nie z seri 80 tylko już tą 90 tylko ciężko jest dostać samą konćówkę.

Stivi89

Mając takie pomieszczenie poszukiwania swe kierował bym na głośniki typu Audio Physic, o wąskiej ściance przedniej,które grają bardzo przestrzennie,a u Ciebie przy takich warunkach lokalowych będzie to wskazane i tak jak napisał Elberoth opchał bym tego Soniacza .

?

Mam proac 1sc od trzech dni w domu i jestem zauroczony w ich dzwieku tym bardziej ze słuchałem wczesniej proac z serii studio i nie byłem zachwycony. Przed nimi miałem kilka monitorów min avance signature3 mk2 , dynaudio audience, usher x719 , słuchałem co prawda nie w swoim sysytemie 805 i monitory ushera berylowe i wg mnie 1sc są najlepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.