Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory DIY z wykopem na Aurum Cantus ?

JacekN

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam od dawna monitorów z dobrym wykopem a dokładniej przetworników do ich budowy i dzisiaj natknąłem się na ten test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po czym zacząłem się zastanawiać że może to czego szukam. Nie duży monitor z 150w RMS na basie to już jest dobrze, mały a z wykopem do tego jakaś wstęga i mamy fajny monitor.

Myślałem nad

Aurum Cantus AC165/50C2C + Aurum Cantus G2i gdyż nie jestem w stanie wydać 700 zł na jeden głośnik jak np w tej konstrukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko już przeszukałem trochę internet i nigdzie nie moge znaleść żadnych DIY na tych głośnikach albo na samym Aurum Cantus AC165/50C2C

Co o tym wszystkim myślicie może znacie jakieś projekty albo kto by pomógł z zwrotnicą itp.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/58285-monitory-diy-z-wykopem-na-aurum-cantus/

Ja robiłem swoje na AC 130f35 i vifce xt25 w dobrze zaprojektowanej obudowie 7l zwrotka 2-rzędu zmodyfikowany L-R, elegancko się spisują trochę ludzi słuchało ich i każdy był pod wrażeniem spójności i neutralności :). jak coś to mój nr gg jest w o mnie :)

Ja ma złe doświadczenie z AC . Z tanich głośników wybrałbym Ushera 8535 - swietny bas a średnica porównywalna do scan speaków węglowych ( bo to ta sam technologia ). No i jest ten wykop na basie ale to też kwestia wzmacniacza .

Albecki ma kit z tym głośnikiem .

...there is no spoon...

Co znaczy złe doświadczenie , możesz sprecyzować ?

Chodzi CI chyba o 8935a ? on potrzebują dość duża obudowę ale kiedyś o nich myślałem. Poczekamy jeszcze może ktoś się wypowie na temat tych AC.

Powiem szczerze ze słyszałem zestaw na takich samych głośnikach jak ja mam (czyli 130f35 i vifka xt25) w innej obudowie i inna zwrotą to była tragedia, wszystko to kwestia odpowiedniego zestrojenia i oczywiście sporo zależy od sprzętu towarzyszącego :). Zresztą każdy głośnik może zagrać źle lub dobrze i każdy ma inne gusta najlepiej jest posłuchać czegoś z głośnikami jakie zamierzamy użyć w swojej konstrukcji aby ieć jakiś pogląd co może z tego wyjść i nie należy wierzyć symulacjom ;).

To napisze co zaobserwowałem u siebie podczas mozolnych obliczeń i kilku podejść do AC :). Najlepiej sprawują się one przy cięciu na ok 2k-2,5k filtrem 2-go rzędu (najlepiej zacząć od L-R a potem wprowadzać własne modyfikacje), nie należy dawać w torze niskotonowym zobela obcina strasznie dynamikę (mimo że z katalogowki impedancja rośnie dosyć szybko wraz z częstotliwością), u siebie wypchałem obudowę po brzegi wytłumieniem , obudowa ma BR, dzięki temu mam ładny gładki spadek (coś pomiędzy BR a obudową zamkniętą). Przy pomiarach w komorze bezechowej kolumienki ciągnęły od 47Hz (przy -3dB), a w domu dolna graniczna spadła do 40Hz (specyficzna akustyka pokoju). Jeśli chcesz pomiary czy coś innego to pisz na gg lub PW :).

To z 18 powinno być jeszcze lepiej ale czy ktoś miał z nim styczność czy może jest gdzieś w necie coś na ten temat może jakieś diy. Monitory mają być tylko i wyłącznie na 18.

Nie widziałem projektów diy na mid-basssach z AC co innego wstęgi :). JA swoje kupiłem w sumie po obejrzeniu katalogówek i przeczytaniu paru recenzji na zachodzie (troche w ciemno :) ), ale z zakupu się ciesze :D.

A może ktoś inny miał do czynienia z tymi głośnikami albo chciałby mieć do czynienia dysponuje sprzętem pomiarowym i pomógł by w projekcie tj zwrotnica i ostateczne strojenie itp.

Ja mam sprzęt pomiarowy i miałem do czynienia z kilkoma głośnikami AC . I szczerze odradzam . Raz zrobiłem z nich zestaw i tylko rozczarowanie z tego wynikło . Podobne wrażenia miałem w satosunku do Peerlessów SDS , PHL 1340 , kilku egzemplarzy Vify , 18 cm scan speaków z serii Revelator , 19 cm Dynaudio ... nie pamiętam więcej .

Poprostu sa głosniki , które nie chca grać i już . I konstrukcje AC do nich należą .

...there is no spoon...

Ja bym powiedział raczej tak że ci ich brzmienie nie podoba się :) a jak wiemy gusta są różne i się o nich nie dyskutuje a tym bardziej nikomu się nie wpiera własnej ideologii :).

Potwierdzam , mnie się brzmienie AC nie podoba . Ideologii nie wciskam - to jest wyłacznie moje zdanie . Wolę kupić dobrego papierowego Seasa niż AC i jaszcze zaoszczędzić bo Seas z Polinku tańszy .

...there is no spoon...

Ja dość długo grałem na AC (jak w "o mnie").

Mi tam brzmienie bardzo pasowało. Zwrotnica z pkt. podziału na ok. 2,8kHz, II rząd (elektrycznie) na AC180 i III dla wstęgi.

Chodzi oczywiście o 8935A . Głosnik gra jak scan speak 8535 tylko w nieco mniejszych obudowach . Ich charakterystyki sa bardzo podobne . nawet typowa dla węglowych osiemnastek górka przy 800 Hz jest identyczna .Mój niedługo zagości w obudowie przypominającej ProAc 2,5 razem z tweeterem scan speak 2010 . wtedy powiem więcej i zamieszczę pomiary oraz zwrotnicę . Na razie mogę dodac tylko tyle ,że bas ma świetny ( jak na 18 cm głosnik oczywiście ). Nawet lepszy o scana 8535 bo bardziej zwarty .W zasadzie kto był na Audioshow to słyszał bo w pokoju Albeckiego grały kolumny na tym przetworniku .

...there is no spoon...

No dosyć ciekawa propozycja ale dokładając kilkadziesiąt zł można kupić l18, er18, ca18rnx, choć kiedyś trzeba powiedzieć stop w tym dokładaniu kilku-dziesięciu/set zł. Byłem u akkusa w pokoju rok temu ale wtedy grały trójdrożne kolumny na Usherach- zdecydowanie dobre.

Tak jak zawsze radze posłuchać czegoś na wybranych przetwornikach zanim samemu się zdecyduje, pptem moze się okazać że dany charakter przetworników nam nie odpowiada :), ja np. nie lubie scanów ale wiadomo co kto lubi :).

Słyszałem dużo dobrego na temat właśnie Usher'ów w tym oczywiście o 8935a.

Również dużo pozytywnych opinii na temat seas'ów i mowa tu o ER18, CA18 ale żaden z nich nie będzie miał moim zdanie takiego kpa jak ten AC.

Do tego ten 8935 potrzebuje dość dużą obudowę co z jednej strony jest minusem robiąc monitory ale i sugeruje ładne i niskie zejście zachowując doby impuls i wytrzymałość.

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.