Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę, pierwszy od góry przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Pawle, Rollo dobrze napisał że nie ma nic wspólnego z wzmacniaczami głośnikowymi (myślę że chciał przez to powiedzieć nie ma nic wspólnego z propagowaniem wyrobów firmy WBA :-D ).... bo Sensauris to wzmacniacz słuchawkowy :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

parantulla, 12 Paź 2009, 00:53

>I tak to w skrócie "bardzo ładnie" wygląda.

No w dużym skrócie bo przeoczyłeś jeszcze taki drobiazg :)

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=58493

Czy aby defekt został usunięty w 100%?

:))

kursk, 12 Paź 2009, 01:26

>Pawle, Rollo dobrze napisał że nie ma nic wspólnego z wzmacniaczami głośnikowymi (myślę że chciał

>przez to powiedzieć nie ma nic wspólnego z propagowaniem wyrobów firmy WBA :-D ).... bo Sensauris to

>wzmacniacz słuchawkowy :)

wiem, dlatego napisałem "wzmacniacze" ;)

A ciekawe, w sumie, po co psycholog przy produkcji wzmacniacza ?!?

Czyżby ten wzmacniacz miał ludzkie oblicze i problemy ? ;)

Paweł, ja osobiście do Ciebie nic nie mam, ale powtarzasz te same błędy metodologiczne, które robili Hiszpanie, Grecy i Bóg wie kto jeszcze, a potem nadymasz się w związku z fałszywym wynikiem eksperymentu i bronisz go jak honoru Matki. Zresztą nie tylko w audio przeprowadza się wadliwe testy ABX (vide - pan Google), aby nabić sommelierów czy kiperów w butelkę i w ten sposób zdeprecjonować luksusowe trunki promując jakieś hipermarketowe siki.

Aby test miał jakikolwiek sens osoba badana powinna zostać dobrana losowo (człowiek z ulicy) i w żadnym wypadku NIE może to być ktoś, kto ma jakiekolwiek blade pojęcie o audio czy testach ABX i jakie do tej pory wyniki uzyskiwano, a tym bardziej NIE MOŻE WIEDZIEĆ O TWOIM AKSJOMACIE i związanym z nim nastawieniu, ŻE WYRÓWNANIE POZIOMÓW NIWELUJE RÓŻNICE W PERCEPCJI RÓŻNYCH URZĄDZEŃ.

Biedny Piopio i Lutek wiedzieli to wszystko, dlatego usłyszeli to, czego się spodziewali.

W ten sposób można udowodnić wszelkie absurdy związane z percepcją i mieć radochę.

Najlepiej zacznij do rozdziału "Spostrzeganie" w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a także

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rozdział Oceny i wybory, a zwłaszcza podrozdziały 2 i 3: Teoria Helsona - "Porównywanie jako mechanizm adaptacji", "Porównywanie jako proces poznawczy".

Tam przeczytasz m. in. (zacytowano tam co najmniej kilkadzisiąt eksperymentów tego typu).jak ze zdrowych ludzi za pomocą prostej procedury eksperymentalnej (podobnej nota bene do Twojej quasiABX) zrobiono daltonistów, żaden z badaczy jednak nie wysnuł tak absurdalnego wniosku, że nie ma różnicy między lampką żółtą i zieloną, etc.

Życzę udanej lektury i owocnych badań, zwieńczonych logicznymi wnioskami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rolandsinger, 12 Paź 2009, 13:15

>Biedny Piopio i Lutek wiedzieli to wszystko, dlatego usłyszeli to, czego się spodziewali.

To niech złotousi audiofile twierdzący, że wszystko słyszą, udowodnią w teście, że tak jest rzeczywiście.

Przecież takie jest przez nich przyjęte założenie. Czyż nie? Więc wynik testu będzie zgodny z ich założeniem. Hmmm? Będą różnice !!!

Czy znowu polegniemy na stwierdzeniu, że audiofile nie muszą niczego udowadniać?

A z przypadkową wziętą z ulicy osobą ... sam wiesz, że zostałby uznany za nieosłuchanego, a co z tym idzie za niemiarodajnego. I test zostałby znowu przez oświeconych podważony i zlany grubym sikiem.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Ludzie nie wierzą że różny poziom tworzy iluzję , poniżej jest przykład jak mózg wytwarza iluzję w zależności od różnej odległości patrzenia na nieruchomy obraz :

Ukryta Zawartość

... ;)

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

matee, 12 Paź 2009, 13:22

>To niech złotousi audiofile twierdzący, że wszystko słyszą, udowodnią w teście, że tak jest

>rzeczywiście.

OPINIE: Cyrus dAD1

"Po pierwsze co się rzuciło mi na uszy to spójność w brzmieniu. Wszystkie zakresy prawidłowo przechodzą w siebie, są niezwykle wyrównane. Zjawiska sterofoniczne są na bardzo wysokim poziomie. Bez problemu można lokalizować nawet każde małe szmernięcie, które się pojawiło w trakcie nagrania. W każdej chwili wiadomo skąd dokładnie dobiegał dźwięk, gdzie znajdował się każdy instrument. I nie ma tu znaczenia czy jest małe trio jazzowe, czy też big-band. Wszystko jest precyzyjne.

Bas schodzi nisko i jest niezwylke melodyjny. Nie znaczy to że się rozpływa jak klucha.

A wokale ... to jest to, z czym sobie radzi najlepiej. Rebecca Pigeon na płycie "The Raven" to balsam kojący wszystkie bóle. Bobby z płyty "Beyond Words" - rewelacja, itd ...

Jedyny zarzut jaki mam to taki, że czasami oczekiwał bym tzw. większego kopa i ciut więcej drapieżności zwłąszcz w ostrym graniu rockowym. Jednak nie przeszkadza to w długotrwałym słuchaniu muzyki. Chyba wręcz pomaga."

matee, ty pogromco złotouchych, mam dla Ciebie mały teścik!

Zgodnij który to złotouchy wysmarował powyższą "recenzję"?

Hę??

Takie jeszcze cośik dorzucę :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

byłem przed testami abx, byłem pod wpływem recenzji w gazecie, byłem pod wpływem forumowej większości ... tak było przyznaję się.

na forum nie ma opcji "edit". może celowo, bo ludzie by wykasowywali wcześniej napisane bzdety.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

>>A z przypadkową wziętą z ulicy osobą ... sam wiesz, że zostałby uznany za nieosłuchanego, a co z tym idzie za niemiarodajnego. I test zostałby znowu przez oświeconych podważony i zlany grubym sikiem.

>Tam przeczytasz m. in. (zacytowano tam co najmniej kilkadzisiąt eksperymentów tego typu).jak ze

>zdrowych ludzi za pomocą prostej procedury eksperymentalnej (podobnej nota bene do Twojej quasiABX)

>zrobiono daltonistów, żaden z badaczy jednak nie wysnuł tak absurdalnego wniosku, że nie ma różnicy

>między lampką żółtą i zieloną, etc.

Jak więc wytłumaczysz, że ludzie przechodzą testy ABX ? Ale TYLKO wtedy, gdy są MIERZALNE różnice (całkiem małe). I różnice te są zmierzone PO teście.

Roland, jesteś psychologiem, więc o elektronice masz blade pojęcie, więc Ci trochę pomogę. Ludzkie uszy są wielokrotnie mniej czułe od mierników. Nikt, nigdy i nigdzie nie udowodnił, że jest inaczej, dotyczy to każdego zmysłu.

Żeby twierdzenia audiofilów były prawdziwe, to musiałoby tak być, że mierniki tego nie mierzą, a ich uszy tak, co jest bzdurą.

Dlaczego nie czepiasz się jawnych testów, które z psychologicznej strony są kompletną bzdurą: audiofil wie, że urządzenia się różnią, więc "słyszy" zmiany, wie, że różnią się ceną, to też "słyszy", zależnie od ceny, jest podatny na wpływy autorytetów itd.

Mało tego, Ty te bzdurne z TWOJEGO punktu widzenia testy propagujesz, jesteś hipokrytą pierwszego sortu.

Rolandsinger, 12 Paź 2009, 13:44

>Przypadkowa osoba to najprawdopodobniej usłyszy.

jakie jest prawdopodobieństwo? bo jak widzę nie ma tu pewności i jednoznaczności.

po prostu weźcie więc takiego "z ulicy" i zróbcie badanie. weźcie może kilku, żeby nie było gadania, że jeden to za mało.

odpowiedź audiofili na wynik badania będzie i tak brzmiała "i co z tego??? ale my słyszymy!!!"

czy wtedy uwierzysz, że większość wypocin na forum, to fantazje emocjonalne na temat kupy "złomu"?

matee, 12 Paź 2009, 13:51

>odpowiedź audiofili na wynik badania będzie i tak brzmiała "i co z tego??? ale my słyszymy!!!"

bo to jest ich standardowy tekst, że oni słyszą to, czego przeciętny człowiek nie słyszy, to jest ich powód do dumy i wyróżnienia, tacy kiperzy audio :)))

Rolandsinger, 12 Paź 2009, 13:44

>A Piopio nie usłyszał, bo eksperymentator przed testem poinformował go, że gdy się wyrówna poziomy,

>to nikt jeszcze jak dotąd nie usłyszał różnic.

Ale cała masa złotouchych też Piopio poinformowała że różnice usłyszy, bo ten accu to bije rotela na głowę i to przepaść kilku klas. Mówili że rotel to ostre łojenie a accu to spokój, czy jakoś tak.... Dlaczego tego nie usłyszał? Przecież wiedział co ma usłyszeć, bo on sam w to wierzył?

Pozdrawiam.

-> Rolandsinger

Nie wiesz jak było a gdybasz ...

Otóż wyobraź sobie, że odsłuchy przeprowadałem tylko z Lukiem bez obecności Pawła. Przygotowałem sobie arkusze testowe, płytki. Lutek nic nie mówił, nic nie komentował. Wyrówanliśmy tylko komisyjnie poziom głośności na ucho i dostałem przełącznik do rąk. Lutek sobie poszedł a ja przełączałem i przełączełem. Sam w pokoju bez żadnego stresu bo testy miały się odbyć nazajutrz.

I nie usłyszałem żadnej różnicy ....

Dopiero podkręcenie wysokich tonów spowodowało różnice w brzmieniu - na tej samej głośności !!!

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>Tam przeczytasz m. in. (zacytowano tam co najmniej kilkadzisiąt eksperymentów tego typu).jak ze

>zdrowych ludzi za pomocą prostej procedury eksperymentalnej (podobnej nota bene do Twojej quasiABX)

>zrobiono daltonistów, żaden z badaczy jednak nie wysnuł tak absurdalnego wniosku, że nie ma różnicy

>między lampką żółtą i zieloną, etc.

>

No ale to wieje jakąś hipnozą. O ile się orientuję to dzięki hipnozie można powiedzmy słonia przed własnymi oczami ujrzeć...

Paweł chyba nie ma zdolności hipnotyzera. Piopio sam siedział i słuchał. Większego luzu nie może być.

Rolandsinger

Z przyjemnością przeczytałem twoje wpisy. Widzę, że starasz się wnieść racjonalne argumenty do "dyskusji". Choć cały wątek to dywagacje "o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia" to warto próbować...:-).

Pozdrawiam

econs

>>Jak więc wytłumaczysz, że ludzie przechodzą testy ABX ? Ale TYLKO wtedy, gdy są MIERZALNE różnice (całkiem małe). I różnice te są zmierzone PO teście.>odpowiedź audiofili na wynik badania będzie i tak brzmiała "i co z tego??? ale my słyszymy!!!"

czy wtedy uwierzysz, że większość wypocin na forum, to fantazje emocjonalne na temat kupy "złomu"?>Ale cała masa złotouchych też Piopio poinformowała że różnice usłyszy, bo ten accu to bije rotela na głowę i to przepaść kilku klas. Mówili że rotel to ostre łojenie a accu to spokój, czy jakoś tak.... Dlaczego tego nie usłyszał? Przecież wiedział co ma usłyszeć, bo on sam w to wierzył?

Rolandsinger, 12 Paź 2009, 15:05

>>>Jak więc wytłumaczysz, że ludzie przechodzą testy ABX ? Ale TYLKO wtedy, gdy są MIERZALNE różnice

>(całkiem małe). I różnice te są zmierzone PO teście.Przechodzą, gdyż różnice mierzalne muszą być bardzo odległe od progu wrażliwości sensorycznej i

>nawet w warunkach zaburzenia percepcji w Twojej wersji ABX nie niwelują percepcji tych różnic.

nieprawda, człowiek w teście ABX potrafi rozpoznać różnicę poziomu 0,3dB, czyli przyznasz, że mało ?

>Poza

>tym, przepraszam, wzmacniacze o mocy 40W vs. 500W na kanał również w niektórych testach były

>nierozróżnialne, a to jest chyba różnica mierzalna? Tak więc musi być jakiś inny czynnik wywołujący

>to upośledzenie spostrzegania, a są nim warunki testu ABX.

od razu widać, że humanista :)) One były nierozróżnialne, bo grały w granicy mocy jednego i drugiego, czyli np. 20W. Nikt nie kwestionuje, że da się rozróżnić moc urządzenia, rozkręcając na maksa.

>Oczywiście subiektywne oceny są bez sensu, ja się z tym w pełni zgadzam.

możesz mi pokazać jakiś "obiektywny" test Waszego wzmaka ?

>Ale Paweł dał mu bardzo silne placebo: "słyszałeś dotąd różnicę, gdyż poziomy były różne, gdy

>wyrównamy one znikną", implicite kasujące wcześniejsze sugestie i schematy.

to prawda, ja potrafię nawet mózg kasować na odległość :))))

>Następnie nalewamy sobie do szklaneczki whisky, ja wybrałem Jack Daniels "on the rocks" lub co kto

>tam woli i sączymy powoli. Po 2-3 szklaneczkach i upływie 30 min., znów wsłuchujemy się i

>przełączamy nasze zabawki. I co??? Ja wczoraj po kilku drinkach nie słyszałem u siebie różnic między

kompletnie bezsensu test. Trzeba było się urżnąć, wtedy może byś usłyszał anielskie chóry :)))

XYZPawel, 12 Paź 2009, 15:46

"nieprawda, człowiek w teście ABX potrafi rozpoznać różnicę poziomu 0,3dB, czyli przyznasz, że mało

?"

Polecę Twoim grepsem - udowodnij to! ;)

berberys, 12 Paź 2009, 16:41

>XYZPawel, 12 Paź 2009, 15:46

>"nieprawda, człowiek w teście ABX potrafi rozpoznać różnicę poziomu 0,3dB, czyli przyznasz, że mało

>?"

>Polecę Twoim grepsem - udowodnij to! ;)

http://www.provide.net/~djcarlst/abx_lvl.htm

Rolandsinger, 12 Paź 2009, 15:05

>>>odpowiedź audiofili na wynik badania będzie i tak brzmiała "i co z tego??? ale my słyszymy!!!"

>czy wtedy uwierzysz, że większość wypocin na forum, to fantazje emocjonalne na temat kupy

>"złomu"?Oczywiście subiektywne oceny są bez sensu, ja się z tym w pełni zgadzam.

Bardzo ciekawe, a teraz garść informacji o wzmaku Rolanda, prosto z AH-a:

White Bird Amplification Sensauris (sama nazwa jest już odjazdowa i powoduje audiofilskie drżenie kolan), cena w promocji (?!?) 3960 zł (mocno audiofilska cena jak za wzmak słuchawkowy z dwoma lampkami...)

i uwaga:

===================

zamierzamy sprzedawać dźwięk, nie opakowanie [....]

=======================

!!!! W jakim obiektywnym teście ustliliście JAKI to będzie dźwięk ?!? To jest BAAARDZO ciekawe. Ufam, że nie będzie to "subiektywna ocena bez sensu", tylko obiektywny super test. JAKI ?!??!?

========================

>>Czy Sensauris będzie mieć więcej niż jedną parę wejść?

• Użytkownicy+

Panowie, zamiast pierdzielic, zróbmy ten cholerny test. Proponuję nieco większe grono testowanych testerów ;-), trzy, cztery osoby. Najlepiej gdyby z nami był Lutek, ew. Piopio (chociaż drugi raz tak daleko go ciągnąc chyba niema sensu). Paweł już pisał, że on nie potrzebuje drugi raz brac udziału, to pewnie nie będzie go. Miejsce u mnie, lub Lutka, chociaż nie chcę się narzucac. Jak już pisałem wiele razy, dla mnie to tylko z ciekawości czy test ABX jest złą metodą, czy dobrą, bo niezależnie od wyniku wiem że sprzęt się różni dźwiękiem.

Robert

palton, 12 Paź 2009, 18:27

>Panowie, zamiast pierdzielic, zróbmy ten cholerny test. Proponuję nieco większe grono testowanych

>testerów ;-), trzy, cztery osoby. Najlepiej gdyby z nami był Lutek, ew. Piopio (chociaż drugi raz

>tak daleko go ciągnąc chyba niema sensu). Paweł już pisał, że on nie potrzebuje drugi raz brac

>udziału, to pewnie nie będzie go. Miejsce u mnie, lub Lutka, chociaż nie chcę się narzucac. Jak już

>pisałem wiele razy, dla mnie to tylko z ciekawości czy test ABX jest złą metodą, czy dobrą, bo

>niezależnie od wyniku wiem że sprzęt się różni dźwiękiem.

ale ten test się już odbył... ale jak chcecie to się możecie zatestować ;) Ale weźcie tym razem "trudniejsze" kolumny ;)

jozefkania, 12 Paź 2009, 19:07

>Kolumn to weźcie ze 3 pary. Przecież to nie problem, jeśli mowa o poważnym teście.

kolumny Lutka są już spalone, bo na nich wszystko gra tak samo...

Ja nie deprecjonuję lutkowych Tannoyów, bo ich nie słuchałem. Tylko domyślam się, że dobre kopułki potrafią dokładniej zagrać na górze.

Ty słuchałeś to powinieneś wiedzieć, jak było z wysokimi i basem.

jozefkania, 12 Paź 2009, 19:20

>Ja nie deprecjonuję lutkowych Tannoyów, bo ich nie słuchałem. Tylko domyślam się, że dobre kopułki

>potrafią dokładniej zagrać na górze.

>Ty słuchałeś to powinieneś wiedzieć, jak było z wysokimi i basem.

Te Tannoye to nie jest "mój" rodzaj dźwięku, ale ich nie deprecjonuję, śmieję się z tylko z tych co tak robią ;)

Rollo bardzo ladnie wszystko wyluszczyl , ale z zadziwieniem spostrzegam , ze zrozumienie tego co napisal przekracza mozliwosci intelektualne sporej czesci dyskutantow, jako , ze sam troche publikuje, ale w innej dziedzinie oczywiscie, dodam , ze prac badawczych swiadczacych o niskim IQ badacza bylo i jest duzo, najczesciej mamy do czynienia z bledami w metodyce doprowadzajacymi do falszywych wnioskow np. zonaci mezczyzni sa zdrowsi niz niezonaci taaaa bardzo madre , a moze po prostu kobiety nie chca cherlawych i chorych i dlatego w tej drugiej grupie tylu pozostaje bez pary?itd. itp.

w przedmiocie sporu jest znaczace niezrozumienie faktu, ze tak przeprowadzony test ABX dyskwalifikuje badacza, a wogole test abx trudno wykorzystac jako instrument ukazania roznic w dzwieku, nie rozumiem tez jaki jest problem z tym wyrownywaniem poziomow bo nie mialem czasu przebrnac przez ta cala paplanine, oczywistym jest ,ze nawet w warunkach domowych porownan powinno sie dokonywac na tej samej glosnosci i to ulatwia znalezienie roznic i stawia porownywane sprzety w tym samym swietle. wielu recenzentow z tego co pamietam z czasow kiedy czytalem recenzje stosuje mierzenie glosnosci systemu z duza dokladnoscia przy odsluchach porownawczych, juz z 15 lat temu sie z tym zetknalem wiec nie wiem dlaczego u nas na forum takie podstawowe rzeczy wracaja jako nowosc

'umiejetnie 'przeprowadzony test abx udowodni nie tylko, ze wszystkie sprzety graja tak samo (takze kolumny), on udowodni , ze żółte jest czerwone lub granatowe czarne u zdrowych osob....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.