Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Płyty zespołu Muse nie nadają się do słuchania, podobnie jak 3 ostatnie płyty Depeszów. Płasko, bez przestrzeni, potworna kompresja, jakość rozmowy telefonicznej. To nie są nagrania do testowania jakości sprzętu. To są nagrania do brzęczenia.

Do samej muzyki nic nie mam.

climax99, 13 Paź 2009, 14:32

>Panie Redaktorze wiem idiota nie jestem. specjalnie zawinałem to stwierdzenie w cudzysłow, chodziło

>mi bardziej o nieco inne zjawisko. Wzmacniacze lampowe nawet wspomniane przez Pana Redaktora nie sa

>w stanie dostarczyć i przekazac emocjii zawartych np na ostrym koncercie rokowym gdyz na wyższych

>poziomach głosnosci kończa sie ich mozliwosci kontroli nad kolumnami powstaje bełkot.

>Oczywiście sa wyjatki ale bardzo drogie. Ogólnie te wzmacniacze sa doskonałe ale nie wmowicie mi ze

>np do massive attack. Wszystko jest fajnie jak jest wysterowane po audifilsku czyli wieczorem i po

>cichutku. Tu tez daje Duży cudzysłow. Problem polega na tym iz czaseem a moze nawet i czesciej mamy

>ochote zeby nas[bynajmniej mnie} strangers in the night Ufo wgniotło w fotel. I tu nie pomoże ani

>pseudo audiofilska tuba ani huba buba. Za to pomóc moga gryphon. bryston, crown i np jm lab grande

>utopia. Zstanawia mnie dlaczego posiadacze tych kolumn nie "mówią" prawdy.. tak kupilismy je min,

>dlatego ze daja czadu jak mało które. i tak dalej. Nie bede za duzo pisał gdyż moge zostac mylnie

>osadzony albo posadzony o brak zdrowego rozsadku. Otóz informuje iz audiofilsko nie zawsze znaczy

>kameralnie, natomiast recenzencji czesto pisza o wzmacniaczu np ze to wulkan nieskonczonej dynamiki

>a na godzinie 12. z kolumnami xxx to ich wgieło w fotel. Biore i skladam analogiczny system jak

>testowany, wulkanu nie stwierdzam, kolumny zdychaja. To co dla innych jest wulkanem dynamiki dla

>innych dopiero zaczyna gtrać. Krautroka słucham po cichu ale jimiego tak ze az mi w głowie wibruje.

>Tylko trzeba miec o czym pisac i na czym słuchac, jak ktos kto słucha TYLKO when i look in your eyes

>d. krall i na takich plytach testuje urzadzenie i system czasem wetkie watersa gdzie cos tam lata i

>szczeka potem grzecznych ulizanych beatlesow pisze mi o wulkanach dynamiki?????

>Wulkan dynamiki to grand funk audioslave sepultura nawet komercyjna metallica ale stara bo nowa to

>jakis stwór ni potwór.

>I potem przychodzi do mnie facet mowi ze slucha black sbath ma sale 40 metrow i chce kupic lampke ,

>która co najwyzej moze sobie postac z boku przy takim repertuarze i preferencjach. Oczywiscie znajda

>sie audiofile ktorzy tylko kameralnie sluchaja i naweet black sabathu, tylko oni chyba nie wiedza co

>to byl bunt lat 70. Ostre granie mocne, roztrzaskana perkusja czad az leciał kurz... a dzis 15

>watowy pickuś ma to oddac tak jak chciałby ozzy. Niemozliwe chociaz sluchac mozna kladac sie spac ,

>to poczuc jak top było i poskakkac po domu krzyczac War pigs War pigs sie da nie. rozumiemy bo

>jasniej nie potrafie juz chyba napisać.

Świetnie napisane! Liczy się energia.

palton, 4 Paź 2009, 23:48

>Lutek.

>Ok. emocje pomału opadają...Uff, przyjadę 100% i obiecuję na forum że to nie koniec. Przywiozę coś

>ze sobą ze sprzętu.

>Robert

>Ps. Odpisz na PW

palton, 12 Paź 2009, 18:27

>Panowie, zamiast pierdzielic, zróbmy ten cholerny test. Proponuję nieco większe grono testowanych

>testerów ;-), trzy, cztery osoby. Najlepiej gdyby z nami był Lutek, ew. Piopio (chociaż drugi raz

>tak daleko go ciągnąc chyba niema sensu). Paweł już pisał, że on nie potrzebuje drugi raz brac

>udziału, to pewnie nie będzie go. Miejsce u mnie, lub Lutka, chociaż nie chcę się narzucac. Jak już

>pisałem wiele razy, dla mnie to tylko z ciekawości czy test ABX jest złą metodą, czy dobrą, bo

>niezależnie od wyniku wiem że sprzęt się różni dźwiękiem.

>Robert

No dobrze..., niech i tym razem bedzie u mnie. No to planujmy:

Jaki widzialbys termin ?

Ca przywiozlbys ze sprzetow ? Przydalyby sie inne kolumienki no i jakis wzmak z wyzszej polki.

Czy chcialbys potestowac rowniez cd-iki ? Jesli tak, to tez bedzie potrzebny drugi, wyzszy model.

Jesli kolego z mojej miejscowosci do tego czasu nie sprzeda, to mysle, ze uzyczy cd-ika:

Audionet ART V2

U mnie do dyspozycji wzmaki:

NVA AP20 i Rotel RA985BX

i cd-ik: Rotel RCD 971

Jesli kolego z mojej miejscowosci do tego czasu nie sprzeda, to mysle, ze uzyczy cd-ika:

Audionet ARYT V2

Na rozluźnienie:

- z zamkniętymi oczami nie odróżnisz od LOT'u ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Użytkownicy+

Lutek, wolałbym u mnie, jednak i u ciebie będzie ok. Mogę przywieźc moje B&W 705 (monitory, dosyc łatwe do napędzenia), może nie HI-END ale dosyc szczegółowe.

Jako CD możemy porównac zewnętrzny DAC Nemesisa + kabel cyfrowy Tary - będzie to ciekawe, ponieważ możemy wykorzystac twój CD Rotela jako transport i można będzie przełączac bezpośrednio selektorem źródeł we wzmacniaczu (bez tego zewnętrznego przełącznika). Wzmacniacz jeszcze do przemyślenia, może pre Thiule i końcówkę Elektrocompanieta, lub Jeffa Rowlanda (myślę że kolega bez problemu pożyczy).

Dodatkowo możemy porównac wzmacniacz słuchawkowy-OTL kontra dziurka w Rotelu, tutaj jednak musielibyśmy przełanczac słuchawki (ja mam Senki HD600) z jednego gniazda do drugiego.

Tak ogólnie, to urządzenia nie muszą się wcale różnic ceną, sądzę że dwa urządzenia w tej samej cenie zagrają inaczej.

Najgorzej będzie z datą, ja w ten weekend nie mogę (już zapisałem się na odsłuch u climaxa99, chociaż i to jest niestety zagrożone), więc może za dwa tygodnie. Chyba że w tygodniu możesz, wtedy może jakiś czwartek lub piątek. Mam nadzieję że jeszcze ktoś do nas by dołączył, bo znowu test testera będzie jednoosobowy, a więc mniej wiarygodny (czym próbka większa tym lepiej). Można by wtedy także ewentualne różnice porównac - to znaczy kto jakie usłyszał.

Robert

No to wstepnie mozemy przyjac nastepny weekend - moze sobota 24.10.09 ? W tygodniu raczej nie bo pracuje, no i na dzien powszedni trudniej bedzie o druga chetna osobe.

Moze skupmy sie przede wszystkim na porownaniu wzmakow i CD (DAC oczywiscie moze byc, no i ten Audionet) A z troche wyzszej polki IC i glosnikowe bedziesz mial ? Mysle, ze te IC, ktore byly na tescie moglbym jeszcze raz pozyczyc, ale jak mialbys, to nie zawracalbym glowy koledze ponownie.

Mysle, ze B&W DM705 beda dobre do testow, bo maja troche inne parametry od moich Tannoy i moze na nich jakies roznice wyjda.

705-ki maja 89 dB, impedancja 8 omow, a minimalna 4,6 oma.

Widac, ze beda troche trudniejsze do napedzenia i beda mialy wieksze wymagania od wzmaka.

Tannoy: 92 dB, impedancja 8 omow, a minimalna 6 omow.

Ciekawe jak napedzi je NVA ze swoim trafkiem 100VA..., bo Tannoye bez problemu i identycznie jak Rotel, MF Piopio i Accu.

No wlasnie..., jeszcze jeden chetny na odsluchy porownawcze.

Mysle, ze tym razem nie bedziemy planowac wiekszego zjazdu..., tzn jeszcze dodatkowo obserwatorow. Jesli zglosi sie jeszcze jedna chetna osoba, to kazdy z nas wezmie udzial w testach, a wiec bedzie trzech slyszacych lub nie :-)

• Użytkownicy+

Lutek, przecież to i tak naprawdę bardzo łatwe kolumny do napędzenia.

"705-ki maja 89 dB, impedancja 8 omow, a minimalna 4,6 oma." - jeszcze nie spotkałem wzmacniacza co by miał z nimi kłopot, co innego Dynaudio, czy kolumny na Scanach.

Zresztą weźmy dwa mocne wzmacniacze i porównajmy.

Informuje osobe chetna, ktora - mam nadzieje - sie zglosi, ze nie ma czego sie obawiac o nie uslyszenie roznic.

Mozemy sobie najpierw zrobic odsluchy porownawcze tradycyjne..., czyli ustawiamy na oko poziomy dzwieku we wzmakach, sluchamy jakis czas jednego utworu, a nastepnie przelaczamy na drugi wzmak i sluchamy tego samego i podobnie z CD - wnioski. Pozniej juz mozemy z pomoca przelacznika i ewentualnie miernika napiecia i plytki testowej ustawic rowne poziomy dzwieku i testy powtorzyc uzywajac juz przelacznika do blyskawicznego przelaczania. Wszystkie te testy beda jawne. Jesli jednoglosnie stwierdzimy, ze zadnych roznic w brzmieniu nie ma, to oczywiscie testy niejawne nie beda mialy juz sensu. Natomiast, jesli ktorys z nas stwierdzi, ze w takich to a takich aspektach sa roznice i je slyszy, to oczywiscie dopiero wowczas ten sluchacz bedzie wskazywal, ktory wzmak - cd-ik - gra, nie wiedzac, ktore urzadzenie zostalo wpiete przez obslugujacego przelacznik.

Lutek, 13 Paź 2009, 23:24

>Moze skupmy sie przede wszystkim na porownaniu wzmakow i CD (DAC oczywiscie moze byc...

Jak byście dali radę dodatkowo zorganizować do tego porównania jakiś średniej klasy kinowy ampli z wbudowanym DAC (jakaś yamaha/denon/pioneer) ,to można byłoby wtedy potwierdzić lub obalić tezę z testów na stronce matrixhifi ,że taki ampli na swoim wbudowanym DACu zagra na tym samym poziomie co np topowy wzmak Mark Levinson albo Krell podłączony do zewnętrznego DACa w podobnej cenie do tych wzmaków ;) .

• Użytkownicy+

Może uda mi się kogoś znajomego namówic, pewnie gdyby to było u mnie (bez dojazdu) to szybciej by się ktoś zdecydował.

Sposób testowania ustalony, jeszcze jest trochę czasu to resztę się dopnie.

Mimo iż nie jestem obyty w temacie testów o których tu Panowie prawicie, to wydaje mi się, że jest to ciekawa forma porównywania sprzętu. Może się np okazać, że gramofon DIY za 1000 zł gra porównywalnie ze sprzętem za 10 czy 15 000 zł.

pozdrawiam

d RR b

Lutek, 13 Paź 2009, 23:55

>Mozemy sobie najpierw zrobic odsluchy porownawcze tradycyjne..., czyli ustawiamy na oko poziomy

>dzwieku we wzmakach, sluchamy jakis czas jednego utworu, a nastepnie przelaczamy na drugi wzmak i

>sluchamy tego samego i podobnie z CD - wnioski.

Zróbcie wpierw test wzmaków, jak stwierdzicie, że są takie same, to stwórzcie dwa zestawy CD+ wzmak, do testowania CD, nie będzie problemu z ustawieniem poziomu dla CD.

Powodzenia, nic wam nie sugeruję, Palton, nie czytaj o testach ABX, wyczyść mózg, powtarzaj sobie, że wszystko gra inaczej i będzie dobrze :))

To poprawić akustykę, przemeblować pokój na czas testów. Co za problem ? Przecież prawie każdy słucha w średnich warunkach akustycznych i z takiego punktu widzenia ocena jest ważna dla audiofilów. Mało kto ma studio odsłuchowe w domu, gdzie jest cicho, symetrycznie itp itd.

• Użytkownicy+

>stwórzcie dwa zestawy CD+ wzmak,

>do testowania CD, nie będzie problemu z ustawieniem poziomu dla CD.

Paweł ma rację, zapomniałem że mój Nemesis ma ...niższy poziom niż większośc CD.

• Użytkownicy+

Paweł

>Powodzenia, nic wam nie sugeruję, Palton, nie czytaj o testach ABX, wyczyść mózg, powtarzaj sobie,

>że wszystko gra inaczej i będzie dobrze :))

Dzięki, no nic nam nie sugerujesz... . Powtarzac sobie nie muszę, ja to WIEM że (prawie) wszystko gra inaczej.

Robert

Ps. W nawiasie "prawie", tylko dlatego że nie wszystko słyszałem ;-)

jozefkania

Kuźwa,poco takie pieprzenie, przykładowo chcąc sprawdzic maksymalną predkosć pojazdu nie puszczę go po drodze brukowej bo mi się nie popisze,to samo z audio,każdy chrzani,ze akustyka to jeden z najważniejszych problemów (nawet Paweł to powtarza)a wystarczy zerknąć na temat ''wasze ustroje'' wiekszosć piękne pokoje,ale nie do grania,tym bardziej testów-kafelki itp z pogłosem znanym z dworcowych bardaszek,a test,to test i moim zdaniem akustyka powinna być zachowana,żaby ferować wyniki.

?

• Użytkownicy+

byca, spokojnie, zaraz takie tam na Józefa...

Ten test, to dla mnie test testu ABX (ew. testującego), a nie sprzętu. Sprzęt różnie gra i to jest oczywiste (choc jednak nie dla wszystkich). Chodzi mi tylko o to, czy taki sposób testowania powoduję niemożliwośc odróżnienia sprzętu (który się różni), a więc czy test jest wadliwy sam w sobie. Nie ma w tym sprzeczności.

Byc może są inne niewykryte przyczyny, że u Lutka na jego kolumnach i w jego pokoju itp. nie słyszano zmian.

Robię to z samej ciekawości i przekory że mimo wszystko JA to odróżnię, jednak jeśli nie to nie będę zdziwiony, zdania też nie zmienię (raczej), jedynie potwierdzę że test ABX jest do D...

Robert

palton, 14 Paź 2009, 01:35

>Robię to z samej ciekawości i przekory że mimo wszystko JA to odróżnię, jednak jeśli nie to nie będę

>zdziwiony, zdania też nie zmienię (raczej), jedynie potwierdzę że test ABX jest do D...

nie, no nie wierzę :))

Jak odróżnisz to test będzie dobry, jak nie, to wina testu, no jaja, po prostu, i jeszcze się przyznajesz aaaaaaaaaaa !!!!

Wałesa, normalnie: stłucz Pan termometr nie będziesz miał temperatury....

To lepiej sobie daj spokój z tym testem, szkoda czasu.

byca, 14 Paź 2009, 01:20

>jozefkania

>

>Kuźwa,poco takie pieprzenie, przykładowo chcąc sprawdzic maksymalną predkosć pojazdu nie puszczę go

>po drodze brukowej bo mi się nie popisze,to samo z audio,każdy chrzani,ze akustyka to jeden z

>najważniejszych problemów (nawet Paweł to powtarza)a wystarczy zerknąć na temat ''wasze ustroje''

>wiekszosć piękne pokoje,ale nie do grania,tym bardziej testów-kafelki itp z pogłosem znanym z

>dworcowych bardaszek,a test,to test i moim zdaniem akustyka powinna być zachowana,żaby ferować

>wyniki.

Przecież ja w "Wątku ustroje" od dawna wytykam te pokoje z akustyką łazienki. Spokojnie. Jakie widzisz realne rozwiązanie tego problemu (pokoju do testów) ?

czarnypsiak, 14 Paź 2009, 08:51

>

>>przyznajesz aaaaaaaaaaa !!!!>

>Ty byś się nie przyznał, prawda?

Bo to szkoda czasu i wyiłku Lutka, po co brać udział w teście, o którym się wie, że będzie się go kwestionowało ?

To wstyd jest.

byca, 14 Paź 2009, 01:20

> test,to test i moim zdaniem akustyka powinna być zachowana,żaby ferować

>wyniki.

zgadza się, pokój Lutka jest duży, prostokątny i dobrze wygłuszony. Z tyłu za kolumnami jest pełno miejsca i za słuchaczem też.

Test jest zdawany przez audiofila a nie dla osób postronnych. Palton ma chęć do niego przystąpić, więc musimy zaakceptować jego uprzedzenia i poglądy. I to nawet dobrze że je ujawnia. Może je zweryfikuje, może nie.

Chyba sensowniej gdy przystępuje audiofil z poglądami niż jego żona bez poglądów.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.