Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Oj Rebciu, jaja sobie robię. Aczkolwiek dobry badacz, właśnie nie może sobie zakładać ograniczeń (umysłowych) i nie może odrzucać nawet najbardziej szalonych hipotez

Nie ma możliwości edytowania więc powstaje kolejny wpis:

Grupa osób chyba "lykająca" ten cały test skacze po tych co nie widzą logiki, a czemu widnieje w tym wątku coś takiego:

"Autor tematu XYZPawel zablokował możliwość pisania w tym wątku użytkownikom: gagacek, jar1, psg, octavarium, rochu, Wij, climax99, electro, Arek__45, Klonik, cir, HarpiaAcoustics"

To co? Pan Paweł może zatykać usta 12 osobom bo... mu... chyba... no nie wiem co, a jak ktoś z administracji go prostuje do pionu za chamstwo to forum jest beeeeee. Chipokryci przyzwyczajeni do cmokania w d.pę i tyle.

seniortelefono, 1 Lis 2009, 00:18

>Rebciu, 1 Lis 2009, 00:13

>

>Nie bardzo wiem co widzisz elitarnego w tej grupie. I czy mógłbyś sprecyzować pojęcie "ograniczenia

>umysłowe"?

Co widzę elitarnego? Nie piszą tu osoby słuchające "prób muzycznych" np. mandaryny czy Wiśnieskiego co samo z siebie raczej eliminuje udzielanie się np. kloszardów, bramkarzy z dyskotek itp. Ograniczeniem umysłowym jest traktowanie kobiet w sposób przedmiotowy (kibel kuchnia itp.). Znam kobiety znające się na muzyce lepiej od mojej żony i nie widzę w tym nic złego.

Rebciu

Tylko pozazdrościć żony ale wątek o żonach jest pewno na bocznicy to jest wątek o teście ABX,bez żon jak to w opisie widnieje.Pozdrawiam ciebie i szanowną małzonkę

Przeczytaj dokładnie to co napisałem - może jest gdzieś jeszcze przecinek nie tak jak trzeba i poprawimy. Dawaj stary. Może sam wsadź pod kran głowę bo nie rozumiem po co w ogóle napisałeś ten post. Napisz coś sensownego, wartościowego, a nie...

• Użytkownicy+

Fajne jest to, że ileś tam milionów ludzi na świecie, codziennie "wymyśla" i opisuje na forach, jakie to zmiany usłyszeli w zamianie sprzętu. Są to różni ludzie, częśc to recenzenci, częśc audiofile, są i elektronicy, melomani, konstruktorzy itd. Fajnie że ludzie mają tak bogatą fantazje i wyobraźnie, naprawdę cudownie , ach wspaniale...

Roberto

Ps. To tak w temacie - żona w kuchni/ uszaci bajkopisarze ;-)

Rebciu

A co Ty napisałeś tutaj sensownego na temat testów ABX?

Oprócz tego oczywiście, że Twoja żona (i Ty zapewne też) ma wspaniały słuch.

Jak by XYZPawel zgadzał się z większością tego forum,to nie musiał by blokować wszystkich tych ludzi.A i tego wątku tez by nie było.Niektórym niestety przez abx zaczyna zdmuchiwać ich domki z kart-(odnośnik do posiadanego sprzętu,ołtarzyka ze złotymi wtyczkami i jaka tam by jeszcze siecioweczka nie grała w systemie.A to niestety podgrzewa sytuacje,bo niektórzy wtopili niezłą kasę,i co...Teraz ma nie grac lepiej od sprzętu taniego? no to nie może być ,przecież ja,zona i na forum pisali.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

w zaleznosci od zmiany elektroniki uzyskiwalem dzwiek bardziej badz mniej muzykalny (czytaj: przypominajacy prawdziwa muzyke), lub tez bardziej badz mniej mechaniczny (czytaj: sztuczny)

czy moze to jest tylko moja iluzja, a moze niewlasciwie ustawialem glosnosc?

nie mowie tutaj o jakichs testach czy szybkim przelaczaniu, po prostu wiem jak gralo wczesniej i jak gra teraz i to naprawde jest przepasc jesli chodzi o przekaz emocji zawartych w nagraniach

jak to mozliwe ze udalo mi sie uzyskac taki efekt dopiero po wielu latach skoro wszystko gra tak samo?

sa to moje pytania ktore nie daja mi spokoju

nie wiem czy mam juz sprzedawac swoja elektronike?

i co teraz kupic w zamian, znow mam wrocic do Cambridge Audio?

jakos nie chce mi sie wierzyc ze dostarczy mi tyle samo wrazen

z niecierpliwoscia czekam na wyjasnienie watpliwosci, tak jak sadze duza czesc forumowiczow

pozdrawiam

• Użytkownicy+

Ktoś mi napisał to :

Akustyka pomieszczenia ( obojętnie lepsza czy gorsza) ale bardzo dobrze znana i zaakceptowana przez nas to podstawa.

w takich testach różnice we wzmacniaczach są maskowane obcą akustyką.

Powiem że myślę podobnie.

Robert

palton, 1 Lis 2009, 02:46

>Ktoś mi napisał to :

>Akustyka pomieszczenia ( obojętnie lepsza czy gorsza) ale bardzo dobrze znana i zaakceptowana przez

>nas to podstawa.

>w takich testach różnice we wzmacniaczach są maskowane obcą akustyką.

>

>Powiem że myślę podobnie.

Lutek był chyba u siebie?

seniortelefono, 1 Lis 2009, 12:16

>fafarskid, 1 Lis 2009, 02:26

>

>A ktoś tu twierdzi, że WSZYSTKO gra tak samo?

No, tak nikt nie twierdzi. Zgoda jest co do tego, że głośniki nie grają tak samo. Ponadto nikt nie kwestionuje, że wzmacniacze obciążone w znaczniejszym stopniu niż ich optymalny punkt pracy także nie mogą zagrać inaczej.

Ja osobiście także nieco się dziwię wynikom testów ABX gdyż sam wielokrotnie doświadczyłem, że SŁYSZĘ różnice. Na przykład jestem pewien, że słyszę, że różne odtwarzacze CD grają inaczej. Posiadam kilka odtwarzaczy Philipsa ( CD584 oraz CD160 na TDA1541, drugi z przeróbką NOS, CD618 na SAA7323, CD 480 na TDA1543) i jestem w stanie przysiąc, że je odróżniam - a na pewno CD618 od CD584, przetwornik SAA7323 emituje zupełnie inne wysokie, takie ostre, suche, monotematyczne, a TDA1541 - subtelne i wyraźnie szersze). Odróżniam, jak słucham bez dopasowywania poziomu. Mam zamiar zmajstrować sobie przełącznik z potencjometrem by dopasować poziomy i wtedy porównam. Jeśli wtedy nie usłyszę różnicy, to będę miał ZAGADKĘ jak pewnie większość tutaj obecnych.

fotek,

możesz to zrobić w miarę wiarygodnie bez przełącznika, po prostu dodatkowa osoba która będzie Ci przełączać źródło, po każdym przełączeniu nie zaczyna od zerowego poziomu i podgłosi ampa do takiego optymalnego do odsłuchu, czyli aż powiesz stop. Wyeliminuje to rozpoznawanie po głośności źródła, a pozostaną do rozpoznania cechy które piszesz czyli brzmieniowe: suchość, subtelność, ostrość itp.

Ja właśnie w ten sposób porównywałem sobie źródła i praktycznie uniemożliwiło to sugerowanie się typową głośnością źródła. Ta metoda może nie nadawać się do wzmacniaków bo te mają czasem niedokładnie sparowane L i R i czasem mają różny moment wejścia najcichszego momentu w L lub R.

Ludzie, nie dajcie się zwariować! Jeśli mimo wszystko zwątpiliście, oto DOWÓD NIE DO OBALENIA PRZEZ ŻADEN XYZABXHUJUMUJUETC:

Dwa identyczne DAC'ki, identyczne zasilanie i identyczny stopień wyjściowy, w jednym zmieniam jeden kondensator w zasilaniu cyfrówki. Nie ruszam gały w ampie. Przełączam identyczne wejścia w ampie i słyszę różnicę w basie. Oczywiście to złudzenie, wiadomo, ucho jako miernik analogowy może się mylić, zwłaszcza że mózg podpowiada: włożyłem kondzia za 5zł tam gdzie myślałem żeby poprawić bas, więc oczywiście musiał się poprawić.

Ale zaraz, zaraz, przy jednym drgają oprawki halogenów w suficie podwieszanym oraz jakieś szkło w szafce, przy drugim cisza. Dodam, że oba DAC'ki są poprawnie skonstruowane przez firmę Behringer, i że ten zmodyfikowany co dokłada basu gra dużo lepiej i nie chodzi tylko o bas.

Dla jasności: oprawek celowo nie wygłuszam od lat, jako właśnie taki próbnik 0/1 na bas. W codziennym słuchaniu to nie przeszkadza, słucham po prostu ciut ciszej.

Wystarczy? Chyba że ulegam omamom słuchowym, tzn zdaje mi się, że dochodzi do mnie obcy niezwiązany z materiałem muzycznym dźwięk znad głowy dla jednego DAC'a i to zawsze tego samego...

Wiem, dla osłuchanych dłubaczy to żadne rewelacje, raczej codzienność, ale może wyznawcom nowej religii da to do myślenia. Mam nadzieję.

Andy777, 1 Lis 2009, 14:56

Podałeś tylko przykład wadliwego źródła, które zapewne w pomiarach także można odróżnić. Wadliwe to to, którego charakterystyka w zakresie niskich tonów jest nieliniowa. To nie o to chodziło.

ciekawe, kondy mają różne parametry? Wynika z tego wprost, że są jednak ch*jowo skonstruowane przez Behringera skoro wymiana jednego konda i to z sekcji zasilania usuwa taki rezonans, może to co wprawia drgania te halogeny to wzmocniony przydźwięk sieciowy jaki przecieka z sekcji zasilania z oryginalnym kondziorem.

bardzo ciekawe, weź to nagraj i umieść na youtube.

seniortelefono, 1 Lis 2009, 12:16

>fafarskid, 1 Lis 2009, 02:26

>

>A ktoś tu twierdzi, że WSZYSTKO gra tak samo?

Jesli nie mozna odroznic elektroniki to znaczy ze gra tak samo. Czyz nie tak? Chyba to mialy udowodnic testy ABX do ktorych nawet nie doszlo z powodu braku roznic w tescie jawnym. Czyli jesli wroce do zestawu Cambridge Audio Basic od ktorego zaczynalem (seria 640) to powinienem otrzymac identyczny dzwiek z obecnym.

Pozdrawiam

Przerobiono mnie na wroga kobiet, a ja napiszę tak: jeślibym miał kupować w salonie wzmacniacz to bardzo chętnie właśnie za radą kobiety!! Rozsądna kobieta zawsze zracjonalizuje wybór.

Natomiast argument, że żona słyszała z innego pomieszczenia jest niemerytoryczny. Bardzo proszę pisać na temat, ale z sensem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.