Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

dopóki nie było wątków o abx, tak jak lem o ludziach mało wiedział przed pojawieniem się internetu, tak i ja nie sądziłem, że pośród forumowiczów jest tylu idiotów ...

jak można pisać że pomiędzy dwoma urządzeniami są potężne różnice w brzmieniu, których nie można usłyszeć przy bezpośrednim porównaniu ???

przepraszam, ale nikt przy zdrowych zmysłach by się na palnięcie takiej bzdury nie odważył ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

>fafarskid, 4 Gru 2009, 00:33

>Niedawno zmienilem dwie lampy w preampie i ..... dzwiek sie zmienil.

>Dziwi was to?

>Co z tego jezeli to niemierzalne?

Jesteś pewien że niemierzalne? Lampy akurat mają duży rozrzut parametrów i różne punkty pracy.

teraz juz mamy teze ze tak naprawde wyrównanie głosnosci, tak naprawdę wyrównaniem nie jest.Nawet przy tych samych napieciach wyjsciowych.Juz nic wiecej ciekawszego mnie tu nie spotka.Do pisania audiofile.Piszta, piszta...Bo jak widać pomysłów to wam nie brak.Oprócz najprostszego.Jak zrobić test.

raz będzie na poważnie...chyba dam radę w tym wesołym wątku wątku :-)

masza1968, 4 Gru 2009, 07:33

ja kiedyś eksperymentowałem z wytłumieniem pokoju, również z opakowaniami po kurzych jajach (wstyd się przyznać, ale takie hobby)...i nawet takie zwykłe gąbki na ścianę zdecydowanie lepiej się sprawdzają...co słychać..a te opakowania po kurzych jajach to się nadają do ogrzania mieszkania zimą, jak ktoś ma piec...

XYZPawel, 4 Gru 2009, 09:02

>postęp, czyli jak zrobić, żeby wyszło na nasze :)

Od razu pomyslalem ze tak to zinterpretujesz Pawle

Wielokrotnie slyszalem roznice pomiedzy roznymi klockami jak chocby w ilosci szczegolow, badz oddaniu tempa i rytmu, lub modulacji barw.

Dlatego traktuje wyniki testow ABX jako swego rodzaju ciekawostke.

Byc moze w przeprowadzanych testach tkwi jakis blad, o ktorym niewiemy.

Jesli udaje mi sie polepszyc dzwiek wymieniajac inne elementy niz kolumny, co w tym zlego. Mam po prostu swoje teorie na ten temat i nikt nie tu wylacznosci na nieomylnosc.

Jak juz kiedys pisalem prawda czesto lezy po srodku.

Postep rozumiem jako dochodzenie do prawdy. Dlatego nie zaprzeczam wynikom, a jedynie zastanawiam sie czy sa one miarodajne.

Na pewno do testow powinny byc uzyte kolumny i kable, ktore sa w stanie przekazac roznorakie niuanse.

Mozna sprobowac jakichs ulepszen w testach, jednak wcale nie gwarantuje to ze wzmacniacze zaczna byc rozpoznawalne. Slabym punktem moze byc czynnik ludzki o czym rowniez juz niejednokrotnie tu wspominano.

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tematem

• Redaktorzy

"Pawel mowi o wyrownywaniu glosnosci, ale jako instrukcje podaje ze poziomy sa wyrownane wowczas gdy nie slychac roznic. Nie jest to obiektywne wyrownanie glosnosci a jedynie doprowadzenie do stanu wzmocnienia w ktorym wzmacniacze brzmia najbardziej podobnie."

Pisałem już o tym. Nie udowodniono zdaje się, że poziomy wyrównane na ucho są równe w rzeczywistości. W niektórych wzmacniaczach przynejmniej teoretycznie może wystąpić taki efekt. Kiedyś to sprawdzę w wolnej chwili.

ok, załóżmy, że wzmacniacze grają tak samo...a, czy jest ktoś kto nie słyszał różnicy w dźwięku pomiędzy kablem audioquest,a np. sonic link, audionote czy cable talk? z ciekawości pytam jak uważają inni..

Bacek, 4 Gru 2009, 09:42

>>fafarskid, 4 Gru 2009, 00:33

>>Niedawno zmienilem dwie lampy w preampie i ..... dzwiek sie zmienil.

>>Dziwi was to?

>>Co z tego jezeli to niemierzalne?

>

>Jesteś pewien że niemierzalne? Lampy akurat mają duży rozrzut parametrów i różne punkty pracy.

Czyli mam rozumiec ze wzmacniacze lampowe roznia sie miedzy soba i powinny byc rozpoznawalne w testach ABX? Nie wydaje mi sie.

Gość

(Konto usunięte)

fafarskid, 4 Gru 2009, 22:13

>Czyli mam rozumiec ze wzmacniacze lampowe roznia sie miedzy soba i powinny byc rozpoznawalne w

>testach ABX? Nie wydaje mi sie.

niektóre są rozpoznawalne w teście ABX, jest o tym na moim blogu.

Gość

(Konto usunięte)

xniwax

Pominąłeś tych, którzy uważaja, że wszystko gra tak samo bezwzględu na cenę.

Elberoth

3 Gru 2009, 21:33

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2230 / 5565 / 18

Na takie patologie to nawet szkoda mi klawiatury.

====================================

Dla naszego forumowego poety i piętaszka chwalipięty, rozsądek i trzymanie się faktów to "patologia" :))

Brawo :) Czekamy z niecierpliwością na kwieciste opisy Wani :))

p.s. oczywiście nikt nie twierdzi, że wszystko gra tak samo, ale xniwax też nie lubi faktów :)

XYZPawel, 5 Gru 2009, 13:06

>fafarskid, 4 Gru 2009, 22:13

>

>>Czyli mam rozumiec ze wzmacniacze lampowe roznia sie miedzy soba i powinny byc rozpoznawalne w

>>testach ABX? Nie wydaje mi sie.

>

>niektóre są rozpoznawalne w teście ABX, jest o tym na moim blogu.

Czy to znaczy ze maja zla charakterystyke skoro sie roznia?

Gość

(Konto usunięte)

A dlaczego wyleciała patologia wg Elberotha ? Nie można go krytykować ? A on może jechać po kim chce?

To ja przepraszam bardzo Pana Naczelnego Audiofila Wszystkosłyszącego Elberotha za piętaszka chwalipięte i za Wanię, naprawdę bardzo przepraszam...

Gość

(Konto usunięte)

fafarskid, 5 Gru 2009, 17:47

>XYZPawel, 5 Gru 2009, 13:06

>

>>fafarskid, 4 Gru 2009, 22:13

>>

>>>Czyli mam rozumiec ze wzmacniacze lampowe roznia sie miedzy soba i powinny byc rozpoznawalne w

>>>testach ABX? Nie wydaje mi sie.

>>

>>niektóre są rozpoznawalne w teście ABX, jest o tym na moim blogu.

>Czy to znaczy ze maja zla charakterystyke skoro sie roznia?

tak, jak to lampiaki :)

XYZPawel, 5 Gru 2009, 17:50

>>Czy to znaczy ze maja zla charakterystyke skoro sie roznia?

>

>tak, jak to lampiaki :)

Czyli moge sobie uprawiac audiofilie na lampowcach, to juz jakis postep :)

moze i z odtwazaczami CD by mozna znalezc jakies pole manewru

Gość

(Konto usunięte)

fafarskid, 5 Gru 2009, 18:11

>Czyli moge sobie uprawiac audiofilie na lampowcach, to juz jakis postep :)

możesz, jak chcesz płacić tysiące i dziesiątki tysięcy za pofalowaną charkę, proszę bardzo...

>moze i z odtwazaczami CD by mozna znalezc jakies pole manewru

wsadź tam lampę :)))

Gość

(Konto usunięte)

W stereo ostał się jeden, porządny, beztrolowy wątek ABixowy...

Gdyby jakiś zablokowany osobnik miał relację z wiarygodnego testu ABX, to ja oczywiście warunkowo go odblokuję, nie możemy przecież pozwolić, żeby jakiś dobry test ABX nam uciekł ! W żadnym wypadku.

mysle ze trzeba poprosic pierwsza lige audiofilów co niniejszym tutaj czynie.Mysle ze mozna zaprosic do testu Reduktora,Rocha,Gagacka i okolice .Nalezy odpowiedziec na apel Lutka i ustalic delegacje.Mysle ze pozostali chetni którzy się zgłosza beda otoczeni własciwa opieka i pomocą.Jesli nie beda sobie zyczyli reklamy...nie bedziemy reklamowali.Ani słówkiem.Nie chodzi o to żeby dyskutowac czy test jest niedobry.Tylko jakie mamy wyniki, po dziesieciu próbach.

Gość

(Konto usunięte)

muls, 8 Gru 2009, 22:01

>Tak naprawde nie interesuje nikogo czy jamnik gra tak samo jak akkkuuuu???bo mnie tak.A tego nie

>robiłem.

Był Rotel vs Accu, dla prawdziwego audiofila Rotel to prawie jak jamnik... ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.