Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

I o to chodzi. Technicy nie mogą tego zrozumieć.
Udowodnij, że słyszysz, a jak nie potrafisz to znaczy, że nie słyszysz, tylko wydaje Ci się.

13 godzin temu, soundchaser napisał:

Właśnie o to chodzi, że pomiary nie oddają wszystkich aspektów brzmienia. Mogą być czasem pomocne, ale nie powinny być jedynym kryterium.

No własnie. I ci dumnie ze swej matury 🙂 Nie zdają sobie sprawy, nie dochodzi do nich, ze wiedza/nauka nie jest już skończona/zamknięta.

Człowiek jest w stanie opisać coś co zna, co odkrył, w zakresie, który mu jest potrzebny, lub wpadł na niego przypadkowo. Jesli chodzi o audio to 99,9% populacji słucha na byle czym(według nas) byle bez szumu czy przesterów. Zastanawiam sie ilu z nich zaprotestowałoby gdyby im kazano słychać na jednym głośniku 🙂 Więc kto i niby dlaczego ma wykładać jakieś środki aby zbadać to w szerszym zakresie?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

12 godzin temu, soundchaser napisał:

A czy miernik wyrównując poziomy robi to inteligentnie, czy przesadnie? Ignorując na przykład różnice w określonych częstotliwościach (niskie, średnica, wysokie) i wszystko sprowadza do wspólnego mianownika, spłaszczając dźwięk i w ten sposób wymusza na nasz zmysł słuchu brak słyszenia różnic?
Innymi słowy - czy przypadkiem nie oszukuje nasz dobrze funkcjonujący zmysł słuchu i nie pozwala mu tych różnic wychwycić, wprowadzając go w błąd zafałszowaniem dźwięku? Mam tu na myśli ingerencję w brzmienie takiego miernika, która powoduje w jakimś stopniu wyjałowienie brzmienia, a o czym technicy-sceptycy nawet nie zdają sobie sprawy, bo przecież dla nich wszystko gra tak samo.

Czy miernik do wyrównania głośności wprowadza zmiany w słuchanym dzwięku?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 godzin temu, przemak napisał:

Kwestę testu różnicowego chyba trzeba pominąć, bo niestety nie macie koledzy zielonego pojęcia o co chodzi, pytając ciągle "co on mierzy, gdzie są wykresy i jak to się przekłada na brzmienie". On nic nie mierzy, to nie jest pomiar tylko test, daje odpowiedź na pytanie "czy się różni (i ewentualnie orientacyjnie jak mocno)". Doczytajcie panowie, bo pokazujecie, że nic nie wiecie ale zacietrzewienie nie pozwala wam nie tylko się do tego przyznać ale nawet to zauważyć. Słabo.

Uważniej czytaj. Rozmowa nie dotyczy testów, tylko słuchu, który nas ponoć oszukuje i naszych nie potwierdzonych testami i parametrami odsłuchów, które wtedy muszą byc ponoc błędne.

Mnie osobiści te testy, w tym te różnicowe, kompletnie nie interesują i zapewniam cię, ze gdyby było inaczej wiedziałbym nt. więcej niż ty. To ci Oni, dla których to jest podstawowa sprawa w ocenie sprzętu, nie potrafią odpowiedzieć na pytania, wydawałoby się ze proste, czyli jak po tych wykresach i cyferkach wiedzą jak gra sprzęt.

Daruj sobie ten wyniosły ton, bo jesteś tutaj żadnym autorytetem. 

Twój post-wtręt nie wniósł do rozmowy niczego konkretnego, pokazał tylko że próbujesz innych traktować "z góry" żadnej wiedzy, żadnych konkretów. Nie idź tą drogą.

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Nic specjalnego.
Behringer Truth 3031A,juz nieprodukowane.
Mój kolega,realizator sprzedawał,urzywał ich w domu do jakis mniejszy jobów.
Zapytał,czy chcę,powiedziałem,że tak.
Gra to bardzo fajnie,ma dwa wzmacniacza AB,oddzielnie na górę i na dół.
Nie są oczywiście docelowe,myślałem nad focal trio,ale to juz musze posłuchać przed zakupem,no i jeszcze nie jestem na 100% zdecydowany czy aktywne,czy koncówka i pasywne...

A Ty co masz?
Co to za "ostateczny zakup"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20240713_173216.jpg-800x600.jpg

Odsuń je od ściany, a ta druga na dodatek w rogu utworzonym przez regał...odwdzięczą się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Jacchusia napisał:

Twój post-wtręt nie wniósł do rozmowy niczego konkretnego, pokazał tylko że próbujesz innych traktować "z góry" żadnej wiedzy, żadnych konkretów. Nie idź tą drogą

4 minuty temu, Jacchusia napisał:

Twój post-wtręt nie wniósł do rozmowy niczego konkretnego, pokazał tylko że próbujesz innych traktować "z góry" żadnej wiedzy, żadnych konkretów. Nie idź tą drogą

Czyli obrażasz się na przejaw wiedzy i doświadczenia.

Edytowane przez iro III
13 godzin temu, Ajothe napisał:

Przerażające to jest jak można twierdzić, że wystarczy wyrównać poziomy i cyk wzmacniacze grają tak samo.

Poza sprzętem studyjnym masz jakieś doświadczenie że sprzętem audio? 

No a pytali, czy znamy kogos kto tak twierdzi 🙂Perełka, ponoć wszystkie panele akustyczne mulą dźwięk...w internecie to ciekawych rzeczy człowiek sie może dowiedzieć...

6 minut temu, Jacchusia napisał:

Odsuń je od ściany, a ta druga na dodatek w rogu utworzonym przez regał...odwdzięczą się.

Chciałbym-brak miejsca...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

I o to chodzi. Technicy nie mogą tego zrozumieć.
Udowodnij, że słyszysz, a jak nie potrafisz to znaczy, że nie słyszysz, tylko wydaje Ci się.

Czy o to chodzi, że drugą taką dziedziną życia po religiach jest audio, gdzie twierdzenia nie trzeba, wręcz nie możliwe jest udowodnić?

10 godzin temu, Chicago napisał:

Słuch, szczególnie w zakresie wysokich częstotliwości ulega degradacji wraz z wiekiem, więc porównywanie słuchu audiofilskiego pomiędzy młodym audiofeelem, a starym audiofeelem mija się z celem.  

Słuch wraz z wiekiem nie zanika, tylko się "stępia" wystarczy podnieś poziom głośności jest lepiej. Inna sprawa, ze ludzie ogólnie słyszą różnie. Opisywałem kiedyś badanie audiologiczne, które przechodziliśmy podczas badań okresowych w pracy, nasze wykresy rózniły sie i to niekiedy znacznie, a bylismi młodzi i mniej wiecej w tym samym wieku.

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Słuch wraz z wiekiem nie zanika, tylko się "stępia" wystarczy podnieś poziom głośności jest lepiej.

Czyli słyszymy z wiekiem po prostu tak samo wszystkie częstotliwości,tylko słabiej?
Czy dobrze rozumiem?

7 minut temu, iro III napisał:

Czyli obrażasz się na przejaw wiedzy i doświadczenia.

Masz rację, dokładnie jak wtedy kiedy myślałeś, że chcę rozmawiać o zmysłach powonienia, smaku, słuchu i wzroku...

5 minut temu, iro III napisał:

Czy o to chodzi, że drugą taką dziedziną życia po religiach jest audio, gdzie twierdzenia nie trzeba, wręcz nie możliwe jest udowodnić?

Jak kolega, z którym na przykład słuchasz przy piwku jakiejś płyty ma udowadniać, że słyszy coś czego Ty nie słyszysz 😉

Przecież tworzycie jakiś śmieszny absurd. 

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Czyli słyszymy z wiekiem po prostu tak samo wszystkie częstotliwości,tylko słabiej?
Czy dobrze rozumiem?

Te wyższe słabiej. Imho podwyższenie poziom głośności wtedy pomaga.

2 minuty temu, Jacchusia napisał:

Te wyższe słabiej. Imho podwyższenie poziom głośności wtedy pomaga.

Na emeryturze trzeba zmienić system na taki, który kiedyś wydawał się jazgotliwy 😁

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak kolega, z którym na przykład słuchasz przy piwku jakiejś płyty ma udowadniać, że słyszy coś czego Ty nie słyszysz 😉

Przecież tworzycie jakiś śmieszny absurd. 

Czepiasz się, nie czujesz kontekstu.

Odróżnij proszę sytuację słuchania muzyki przy piwku o świadomego testowania, to dwie osobne sytuacje.

Zaś świadome testy powinny mimo wszystko zaświtać w głowie świadomym audiofilom...po doświadczeniu z "wielkopolskim testam abx".

Dopóki tego nie załapiesz bedziesz pisał tylko to co właśnie zacytowałem.

4 minuty temu, iro III napisał:

Czepiasz się, nie czujesz kontekstu.

Odróżnij proszę sytuację słuchania muzyki przy piwku o świadomego testowania, to dwie osobne sytuacje.

Zaś świadome testy powinny mimo wszystko zaświtać w głowie świadomym audiofilom...po doświadczeniu z "wielkopolskim testam abx".

Dopóki tego nie załapiesz bedziesz pisał tylko to co właśnie zacytowałem.

I jak na takim teście ktoś usłyszy coś czego Ty nie słyszysz, to wytłumasz mi jak to ma udowodnić. 

Brniesz w absurd 🙂

7 minut temu, iro III napisał:

Sam test, jako test może wyglądać różnie.

Ja zawsze podczas testu 50% sprzętu znam bardzo dobrze, a drugie 50% to klocek, który chce kupić. Innych testów nie urządzam, bo niby po co?

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Sam test, jako test może wyglądać różnie.

Ja zawsze podczas testu 50% sprzętu znam bardzo dobrze, a drugie 50% to klocek, który chce kupić. Innych testów nie urządzam, bo niby po co?

No tak,człowiek najbardziej lubi takie piosenki,które już słyszał.

26 minut temu, Jacchusia napisał:

Te wyższe słabiej. Imho podwyższenie poziom głośności wtedy pomaga

No właśnie. Widzisz więc teraz sens wyrównywania głośności dwóch porównywanych wzmacniaczy?

43 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Czy miernik do wyrównania głośności wprowadza zmiany w słuchanym dzwięku?

Nie powinien, ale jeśli bez miernika słyszymy różnicę, a po jego podłączeniu już nie, to zastanowiłbym się. 😉

Teraz, iro III napisał:

No właśnie. Widzisz więc teraz sens wyrównywania głośności dwóch porównywanych wzmacniaczy?

Oczywiscie, głupotą natomiast jest twierdzenie, ze wtedy graja tak samo. Porównanie ma sens jesli zmienna jest tylko testowany/porównywany sprzęt.

Teraz, soundchaser napisał:

Nie powinien, ale jeśli bez miernika słyszymy różnicę, a po jego podłączeniu już nie, to zastanowiłbym się. 😉

Zrównanie poziomu głosności - ja mam na mysl, że wzmacniacze graja tak samo głosno pix oko, tzn. żeby nie było tam jakichs specjalnych róznic w poziomie głośności.

4 minuty temu, soundchaser napisał:

No to zastanówmy się.

Najlepiej porównując skale dokładności ucha i miernika, jednocześnie pamiętając o typowym progu czułosci człowieka na zmiany głośności.

38 minut temu, iro III napisał:

Skoro nauka sztywno stoi na stanowisku, że np. dwa różne kable (A i B) podłączone do tego samego sprzętu audio nie mają wpływu na brzmienie, a ktoś jednak słyszy różnicę w tym brzmieniu między muzyką grającą przy użyciu kabla A oraz kabla B, i wykluczymy fakt, że słuchającemu to się wydaje, to raczej nie da się tego udowodnić w sposób naukowy.
Widocznie nauka w tej materii nie osiągnęła jeszcze takiego poziomu by można było przeprowadzić jakiś dowód stwierdzający, że różnice są.

17 minut temu, Jacchusia napisał:

Oczywiscie, głupotą natomiast jest twierdzenie, ze wtedy graja tak samo

Jeżeli faktycznie grają tak samo?

Uważasz, że taka sytuacja nigdy nie może zaistnieć?

A gdzie tu głupota jest?

Ja widzę tylko zaślepienie ideologiczne, kogoś kto nazywa to głupotą.

Edytowane przez iro III
1 minutę temu, iro III napisał:

Ja widzę tylko zaślepienie ideologiczne.

Jak się nigdy nie słyszało róznic między kablami głośnikowymi to można tak sobie myśleć 😃

27 minut temu, Ajothe napisał:

I jak na takim teście ktoś usłyszy coś czego Ty nie słyszysz, to wytłumasz mi jak to ma udowodnić. 

Brniesz w absurd 🙂

drogi kolego, metodyka slepych testów ma swoją literaturę, definicje która odpowie na wszystkie Twoje wątpliwości, wystarczy sie zapoznać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli czegoś nie rozumiesz daj proszę znać, postaram się pomóc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, iro III napisał:

To wtedy tak.

Nie wydaje ci sie, że ta rozmowa robi się "o niczym" ?

3 minuty temu, soundchaser napisał:

Skoro nauka sztywno stoi na stanowisku, że np. dwa różne kable (A i B) podłączone do tego samego sprzętu audio nie mają wpływu na brzmienie, a ktoś jednak słyszy różnicę w tym brzmieniu między muzyką grającą przy użyciu kabla A oraz kabla B, i wykluczymy fakt, że słuchającemu to się wydaje, to raczej nie da się tego udowodnić w sposób naukowy.
Widocznie nauka w tej materii nie osiągnęła jeszcze takiego poziomu by można było przeprowadzić jakiś dowód stwierdzający, że różnice są.

Osiągnęła, tylko Ty o tym nie chcesz wiedzieć, np. reagując zniechęceniem lub nawet agresją na wpisy Lecha o teście różnicowym. 

...i nie! Ten test niczego nie mierzy, on pokazuje wynik i ten wynik możesz, jeśli różnica jest istotna - USŁYSZEĆ, naprawdę.

32 minuty temu, Ajothe napisał:

jak na takim teście ktoś usłyszy coś czego Ty nie słyszysz, to wytłumasz mi jak to ma udowodnić. 

Cały wic polegał na tym, że w tym słynnym teście wielkopolskim abx nikt nie słyszał różnic, rozumiesz? Wszyscy audiofile polegli z kretesem. Słuchając na zupełnie obcym sprzęcie, w innych warunkach akustycznych, przy piwku, w gwarze i hałasie. Ja bym też poległ. 😉

6 minut temu, iro III napisał:

Uważasz, że taka sytuacja nigdy nie może zaistnieć?

Pewnie, że tak. Ile razy mi się zdarzało, że porównywałem 2 kable i różnicy nie słyszałem.
Jednak odwrotna sytuacja (różnice słyszałem) zdarzała się równie często.

4 minuty temu, iro III napisał:

reagując zniechęceniem lub nawet agresją na wpisy Lecha o teście różnicowym. 

Bo ileż można o tym pisać w kółko to samo?
Oczywiście czytanie Lecha obowiązkowe nie jest.

12 minut temu, soundchaser napisał:

tyle że taka sytuacja w prawidłowo przeprowadzonym ślepym teście póki co nie miała miejsca. i ten fakt zamyka temat dla sceptyków.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.