Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Climax, jak myślisz, po co do testu użyte były wysokoskuteczne kolumny? Wydaje mi się, że sporo osób bez przeczytania całości zabiera głos w dyskusji. Nie testujemy kolumn, tylko różne/z różnych półek cenowych wzmacniacze.

Założenie, że wpływ na wynik testu ma akustyka pokoju jest absurdalne, przecież wszystkie wzmacniacze miały te same warunki. Trzeba powtarzać jak mantrę: ja ten test odbieram jako test zauważalności różnic brzmieniowych! poprawnie skonstruowanych wzmacniaczy przy ograniczeniu dość ważnego czynnika - różnic natężenia dźwięku.

Z większości recenzji prasowych sprzętu wynika, że różnice powinny być diametralne, recenzenci też polegają na słuchu i bardzo rzadko mają ten sam sprzęt towarzyszący przy kolejnych np. wzmacniaczach. Zresztą wszyscy wiemy jak testuje się sprzęt w prasie...

Czekajmy na kolejne, bardziej kompleksowe testy, z innymi wysokoskutecznymi kolumnami, bo tylko przy takich można porównywać "brzmienie" różnych wzmacniaczy.

Piopio

"Nie słychac różnic na kolumnach Lutka czyli Tannoy SRM12X. Bas jest ograniczony.

Na innych kolumnach może być inaczej. W każdym razie warto dobierając wzmak do swoich kolumn przetestować w podobny sposób rózne wzmacniacze na różnych poziomach głośności (oczywiście tym samym dla testowanych wzmaków).

Po tym teście mogę ewentualnie stwierdzić, że na wysokoefektywnych kolumnach róznice w brzmieniu wzmacniaczy jeśli są to są tak małe, że trudno rozróżnialne. Czyli kolumny narzucają swój charakter."

Przecież od początku było wiadomo, iż nie o wysokoskuteczne głosniki chodzi lecz o konkretne Tannoye (zapewne wybitne - tego nie neguję).

Jeszcze raz napiszę, dobrze, że spotkanie sie odbyło ale niczego poza j/w nieu dowodniło. Sprawa jest otwarta...i to jeszcze bardziej.

Pomysł dobry ale wykonanie tendencyjne ;) i nosi znamiona "ustawki".

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

byca, 6 Paź 2009, 15:15

>Panowie od ABX i to mają być warunki... śmiech na sali.Dziwi mnie ,ze nawet Redaktor ze sporym

>doświadczeniem się nie wypowiada,i to poszło w Polskę .Jezu normalnie łkam,jedna landara przy

>oknie(REZONANS SZYBY) zasłonieta kanapą, druga przy szafie.Takie głośniki potrzebują przestrzeni

>wokół siebie...na estradę z tym a nie na miarodajne testy.

Bardzo odkrywcza, pouczajaca i w ogole ladna wypowiedz :-)

Na razie wiemy, że te konkretne konstrukcje zagrały na tyle identycznie, że osłuchany audiofil nie był w stanie ich odróżnić. Jeśli to się powtórzy na kolejnych porównaniach, w innym miejscu, będzie zagwozdka.

A AJ tam mysle ze Panowie sie po prostu nudzą. Skoro nie ma róznić w sprzecie to czemuz takie jego bogactwo?

Troche sie dziwie ze powazni ludzie robia z siebie narzedzie Pawła.

Zanim dostane Bana pozwole sobie zauwazyc ze w wątku nie chodzi o to czy są roznice w sprzecie czy nie tylko o to ze słyszacy to idioci a guru ma racje.

Jak nazywa sprzet audio..złomem itd...

dobrze ma do tego prawo ale wrzucanie do szamba wartosci które moga stanowic dla innych przyjemnośc, sa czims chobby etc, nie jest chyba madrym rozwiazaniem.

Konstruktywniejszy byłby juz chyba test Gęsich pipek. Zawracanie DUPY. ten temat jest jak brukowiec, gówno sobą wnosi ale sieje sensacje. Dziwi mnie tylko ze niektórzy wydaje sie rozsadni i madrzy czytają te breje.

Redaktor, 6 Paź 2009, 11:33

>"słynny już test oprócz tego, że uderza w różnej maści forumowe biznesiki i układziki"

>

>To chyba przesada? Czyżby ktoś tu był dystrubutorem drogiego sprzętu? Kto?

"Kto?" he he, a to dobre ;)

Poza tym nie tylko drogiego, ale wszelakiego.

Setki wątków o starych gratach, różnych tjuningach, czarodziejskich kabelkach, magicznych stolikach, podkładkach, sieciówkach i innych tam takich... wystarczy uważnie prześledzić kto się w nich udziela (jakoś tak się dziwnie składa, że przeważnie są to ciągle te same grupy wsparcia i wzajemnej adoracji) a od razu widać jak na dłoni kto z kim trzyma i czyja rączka czyją myje.

Prawda jest jeszcze bardziej żałosna.

Nie ma żadnej "grupy" to parę osób które mnożą nicki !

Zadają pytania i sami odpowiadają, te wszystkie eh oh na temat brzmienia kabli. Rozumiem, że jeden na tysiąc może być autystyczny ale nie połowa forumowiczów. Oczywiście są też tacy którzy przytakują większości, to już inna grupa - to DEBILE- termin fachowy. Nikogo nie chce obrazić.

Poza tym sprzedawcy VOODO bazują na zachowaniach instynktownych. Bo jak wytłumaczyć racjonalnie działanie takiej firmy. Przecież sprzedają towar nikomu nie potrzebny. Ale z marketingiem na najwyższym poziomie wszystko da się sprzedać. Właśnie tu na forum, w niemal każdym wątku jest MARKETING A NAWET LOBBING !

...JAK TO KABEL ZA 1000 PLN NIE GRA?...A NO NIE GRA I NIGDY NIE ZAGRA !

byca, 6 Paź 2009, 15:24

>jak można na dwóch ''budkach telefonicznych'' z epoki kamienia łupanego testy przeprowadzać?

>Redaktor usuń te fotki,bo jak to pójdzie w świat to z nas będą chichotać.

Ooooooo...., jeszcze ladniejsza..., a ile w niem nieskrytej madrosci i przebogatego doswiadczenia audiofilskiego :-)

Standardowy wybieg w bok i nadinterpretacja. Wielokrotnie się spierałem z XYZ na temat jego metod, ale nigdy nie pisał, że tani wzmacniacz np. napędzi Dynaudio. Przy założeniach jego hipotezy, wzmacniacze brzmią tak samo, po usunięciui kilku czynników - tutaj pozbyto się różnic głośności i w pewien sposób różnic wydajności prądowej wzmacniaczy...

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

BECO trochę mnie ubiegł.Mam wrażenie,że nadal trwa szukanie dziury w całym:kolumny do pupy(poprawność przede wszystkim),rezonans,kanapa,złe zdjęcia,zła muzyka,przełącznik zaraz Piopio napisze,że generalnie to on właściwie nie słyszał różnic ale to chyba jednak słyszał tylko nie na tych kolumnach-jest coraz śmieszniej.Myślę sobie i napisałem to w innym wątku,że ten "test" przede wszystki utrze nosa tym,którzy nie robią na tym forum nic innego poza niczym nie popartym stawianiem kategorycznych opinii.Z niecierpliwością czekam na kolejne kwiatki napisane przez tych, którzy tam nie byli, ale oczywiście nie dopuszczają do własnej świadomości tego co tam się wydarzyło.

P

estem niemal pewien że gdyby test był przeprowadzony z szybszymi i bardziej transparentnymi kolumnami (np. jakieś dobre monitory z BR), wyniki nie byłyby tak kontrowersyjne.

uuuffff!!!co za ulga. nareszcie mamy pewnosc.I wyjasnienie.

No własnie , to ikle za te Tanoye?

Panowie to jest jeszcze bardziej zalosne jak te testy. To maniactwo. Ze ktos za rogiem czycha na wasze pieniadze. Powiem wam w zaufaniu ze gdyby klientami salonow audio byli chociazby w 30% forumowicze tegoz ustrojstwa to te sklwepy dawno by sie pozamykaly. Powstaly by miast tego najtansze przemytnicze budy i towarzystwa klecenia diya z kija.

"Mam wrażenie,że nadal trwa szukanie dziury w całym"

Nie trzeba szukać cały test to jedna wielka dziura...

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A AJ tam mysle ze Panowie sie po prostu nudzą. Skoro nie ma róznić w sprzecie to czemuz takie jego bogactwo?

Bo tam gdzie można dużo zarobić tam hien mnóstwo.

Prosty przykład: produkcja kabla za 1000 pln kosztuje około 20 pln już z marketingiem.

Elektronika to taki sam żad jedności.

Jeśli ktoś ma rozum to to widzi, jeden szybciej drugi wolniej ale kiedyś dochodzi, dociera.

Ja też do tego dorosłem i teraz widzę z jakiego ciemnogrodu wyszedłem.

Kiedys z pawlem wpadlem w taka dyskusje, okazalo sie ze najlepiej i najtaniej bedzie czerpac z matki natury.

np bulwe wprost z ziemi chyc do ryjka i nazartys. bo w knajpach to ZŁODZIEJE.

Dla mnie bardzo pouczające doświadczenie ! Bedę teraz szukał wyjaśnienia wyników testu - czy to kolumny grały czy wzmacniacze tak samo grały ...

Żeby to ocenić wybieram się do rocha do Krakowa na odsłuch .... wzmacniaczy ;-) Może wrócę cały ;-) albo mnie w ogóle nie wpuszczą i poszczują psami Rogera Watersa z Amused to Death ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wpuszcza cie wpuszcza. tylko przedtem zbadaja alkomatem popatrza w zrenice i kaza sie wyspac. potem kaszpirowski adin zapominasz o forum dwa zapominasz o Xyz tri zapominasz kim jestes cztery, witaj ponownie

climax99, 6 Paź 2009, 15:37

>pozwole sobie zauwazyc ze w wątku nie chodzi o to czy są roznice w sprzecie czy

>nie tylko o to ze słyszacy to idioci a guru ma racje.

No ale z drugiej strony wielu innych guru potrafi wmawiać komuś ze jego wzmak jest kiepski i są oni o tym święcie przekonani bo sami przecież takiego samego wzmaka mieli i dlatego wiedzą najlepiej ,a tymczasem ten ktoś może mieć tego swojego wzmaka idealnie spasowanego pod względem obciążenia ze swoimi kolumnami ,a guru miał tymczasem z tym samym wzmakiem totalny brak dopasowania ze swoimi kolumnami ->taka analogia ;) .

Gość

(Konto usunięte)

Mogę tylko napisać, źe wiedziałem, że zupa będzie za słona...

Kolumny stare, wysokoefektywne, kanapa, okno, szafa, przełącznik, XYZPawel, za długa podróż, zła faza księżyca, spisek i czarna dziura :)

Co jeszcze wymyślą ?!? ;)

climacterium na razie zostawię, pocieszny jest czasami... jak się rozbryka, to wyślę go tam, gdzie jego miejsce :))

Denerwuje się chłopak, bo mu interes psuję, tu nie ma zmiłuj się :)

Albo sprzeda te kabelki i inny złom i będzie miał na czynsz, raty i chlebek, albo nie sprzeda...

piotrekguc

tak a produkcja paletki do pingponga. a produkcja stringow znaczy sznurka w dupie i koronki a produkcja czajnika a produkcja kielbasy.... nie przesadzasz troche.

Ani odrobinę nie przesadzam !

Mnogość ustrojów musi się pojawiać, tak ewoluuje świat biznesu. Bo jak niby zmuszali by nas do ciągłych zakupów. Nowe technologie podnoszące jakość dźwięku ?

Bo jak wytłumaczysz hi-end dzisiaj i 20 lat temu ?

Kto z was słyszał o kablach 20 lat temu (w Polsce), przecież były ówczesne systemy hi-end !

Skoro były systemy które reprodukowały dźwięk z jakością hi-end bez kabli i wszystkich tych ustrojów voodo to na cholera nam one dzisiaj???

Gość

(Konto usunięte)

Piopio, 6 Paź 2009, 15:56

>Żeby to ocenić wybieram się do rocha do Krakowa na odsłuch .... wzmacniaczy ;-) Może wrócę cały ;-)

będziecie słuchali w miłej atmosferze, czy chcecie zrobić porządny test ABX ? ;)

rochu się kiedyś odgrażał...

A rochu też ma chyba jakieś stare głośniki... wysokoefektywne ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.