Skocz do zawartości
IGNORED

ESA Intrada3 wzmacniacz

Glukas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od roku śledze forum i przechodze metamorfoze..z amplitunera Yamaha 661 i zestawu MaestroII180 MMII130 i MII100, czyli kina domowego do prawdziwego streo.

Po poszukiwaniach głównie forumowych oraz odłuchach w firmie ESA kupiłem uzywane w idelnym stanie ESA Intrada3, które narazie dzielnie grają z amplitunerem (którego moc jest naprade spora). Sa to głosniki wymagajace mocnego wzmacniacza powyżej 100Wat, impedancja 4 Ohm.

Co do Inrady to gra dokładnie tak jak w tescie Audio z 2006roku, czyli sa do swietnego słuchania muzyki mniej do analizy kazdego pasma, napewno wystepuje pewne ocieplenie oraz mocny bas..ale reszta to własciwie same plusy..Sa bardzo uniwersalne, dzwiek jest pełny soczysty, czysty..muzykalny..z klimatem..!.

Poszukuje jednak do nich dobrego wzmacniacza używanego w cenie maksymanie około 2000-2500 zł..Słucham głównie jazz, muzyki klubowej,blusa, klasyki ale czasami tez cos rockowego..ale lubie żeby była moc i kontrola basu..(moze to sie nawet troche wyklucza, ale chodz o to zeby np. jak zagraja organy to przechodziły ciarki po plecach)- wiem ze intrade na to stac..

Poradzcie cos...licze głównie na posiadaczy tych lub podobnych brzminiowo kolumn.

https://www.audiostereo.pl/topic/58488-esa-intrada3-wzmacniacz/

na bazie własnych doświadczeń - może rozważ posłuchanie amplifikatora np model 2003 - używane chodzą koło 2,5 tys. konstrukcja dual-mono bardzo neutralne brzmienie. mnie już od lat odpowiada bardzo ten charakter grania

Nie wiem czy pomogę ale co tam ...

Według mnie za mocno się rozpędzasz. Do 2,5 kzł będzie problem z końcówką , bo ... będziesz musiał najprawdopodobniej do niej poszukać pre i co ... koszty pójdą w górę, a co może nie ? A kabelki ? A cd ? Bo tego u Ciebie Niet !!!!!!!!!!!!!!!!

Myślę ,że na swoim etapie powineneś kupić dobry wzmacniacz. I tu leży problem, nie wiem czy ze swoimi wymaganiami nie przeskakujesz podanej ceny za second hand.

Nie będę Ci mieszał w głowie za bardzo, więc napiszę na jakim wzmacniaczu słucham. Otóż stary ale jary ECI2, do jazzu znakomity bo tylko (prawie)tej muzyki słucham. Klasyki zero, nie moje klimaty, więc nie powiem jak się sprawi z tą muzą.Czy ciary przejdą na organach , być może nie , ale CD i kabelki dynamiczne może to zrobią. Krótko: na tym wzm. jest ciepło, bez sybilantów ( myślę ,że z 85% forumowiczów ma z tym problem} , bardzo przyzwoita lokalizacja, niezła barwa. Ot tak krótko.I najważniejsza sprawa nie sprzedaję tego egzemplarza.

Są przeciwnicy EC , a jak !!! Ale podałem tylko jeden przykład na który warto zwrócić uwagę.Omijaj szerokim łukiem Coplandy , zimne i bezbarwne, w tych systemach co ja słuchałem.

PS mały problem, z drugiej ręki zero podaży !!!!!. Są za to młodsze EC, np.EC3 jak nie pomyliłem numeru, tylko jak grają to inni muszą napisać.

No i może coś z "młodszego pokolenia" ( chodzi mi o młodsze wzmacniacze) ktoś coś podpowie.

Pozdrawiam.

Nie zgadzam się!

Za 1-1,5 kzł kupi się niezły, najprawdopodobniej bardzo wydajny, starszy wzmacniacz mocy. Do tego pre (może nawet lamka!) za 1 kzł i GRA muzyka! Piszą, że ESA lubi PRĄD! Z kabelkami - bez przesady.

ECI-2 - nie znam. ECI-3 - słuchałem. To niestety bardzo "cherlawy" piecyk. Cokolwiek słychać dopiero na godzinie 15-stej! Nie ujmując mu w brzmieniu, które jest OK!

Owszem. Uważam, że można spróbować z wydajną integrą.

Słuchasz ECI-2 na Intriadach? Czytałem, że Batlabem nieźle grają, a to raczej liniowy wzmacniacz...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Oj. Żeby to było tak proste:(

To, co u mnie i innych, czy u Ciebie GRA - u Niego, wcale nie musi.

Inne kolumny, sprzęt towarzyszący, warunki akustyczne, oczekiwania itp., itd...

Nie ma lekko...

W każdym razie, z tego co słyszałem, ECI-3 nie ma szans z tymi kolumnami i to jeszcze w 40 metrach:(

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• 5 miesięcy później...

Odświeżę wątek,

Glukas, czy yamaha z opisu "o mnie" odpowiada Ci w zupełności i możesz nazwać to dobrym wyborem? Jeszcze zastanawiam się nad Intradą3, jednak potrzebuję ogarnąć cały kosztorys łącznie ze sprzętem towarzyszącym. Czy może ktoś orientuję się gdzie w okolicy Wa-wy można posłuchać intrady3?

Tak..Ax 900 narazie mi pasuje...Za 900 zł (idelny egz)...mam sprzet grajcy napewno na poziomie nowych 4-5 tys...mysle ze w uzywanych pewnie cos 2500-3000...mogło by tez cikawie zagrac...jak na moje obecne mozliwosci finasowe...(buduje dom:))) nic lepszego bym nie znalazł...Ewntulnie jakies wysokie Onkyo...

Intrad..słuchałem i własciciela firmy...Pana Andrzeja ..w Miedzylesiu, ul . Jontka... Na sprzecie za kilkadzesiat tysiecy złotych...Grały lepiej ... niz Ax 900:))))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.