Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V 459 + Eltax Liberty 1+, ROZBUDOWA DO 5.1

tomeus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, załoyłem 2 tygodnie temat odnośnie kupna nowego zestawu 5.1 zamiast eltaxów jednak po odsłuchu budżetowych kin stwierdziełem że zostane przy moich eltaxach poszerzając je o dodatkowe 3 głośniki (center+2sur) bo suba sam sobie zbuduje na wakacjach. Pokój ma 25m^2 i nie chce kolumn podłogowych. Mam pare pytań...

1. Czy Eltaxy liberty 1+ z nowszej serii ( białe membrany ) grają podobnie do starych ? Można je mieszać ?

2. Czy koniecznie musze polować na serie Liberty czy może być coś tego typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo kompletnie innej firmy

3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co to za cudo ?:D

4. Generalnie chciałem mieć 4x liberty 1+ ( 2 nowe - tył ,2 starsze - przód ) + center , przejdzie ?

No i czekam też na wasze pomysły

Dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Nowsze i białe to już nie ta sama Vifa co w starych. Grają nieco inaczej od pierwowzoru, ale trzymają poziom. Można mieszać, charakter brzmienia bardzo zbliżony.

2. Te zestawy z linku są niewiele warte, szczególnie centralny - omijaj z daleka. Satelity ujdą w tłumie, ale też żadna rewelacja. Szukaj centralnego Liberty (bardzo dobry i duży - głośniki 2x13cm).

3. Bipolary używałem z powodzeniem, dość ciekawie promieniują i są pewną alternatywą dla typowych tyłów. Kwestia gustu.

4. Może jednak zdecyduj się na 3+ na przód, te co masz na tył no i oczywiście centralny.

No i koniecznie sub bo bez niego zabawa nie ma sensu. Liberty jest gotowy - za tą kasę nic lepszego nie kupisz:

Ukryta Zawartość

Miałem wszystkie z tych modeli co wymieniłem, właściwie ze starszego Eltaxa prawie wszystko, niektóre jeszcze mam i nie używam jak coś cię zainteresuje pisz na PW.

Ukryta Zawartość

konradskala, 9 Paź 2009, 20:45

>1. Nowsze i białe to już nie ta sama Vifa co w starych. Grają nieco inaczej od pierwowzoru, ale

>trzymają poziom. Można mieszać, charakter brzmienia bardzo zbliżony.

>2. Te zestawy z linku są niewiele warte, szczególnie centralny - omijaj z daleka. Satelity ujdą w

>tłumie, ale też żadna rewelacja. Szukaj centralnego Liberty (bardzo dobry i duży - głośniki

>2x13cm).

>3. Bipolary używałem z powodzeniem, dość ciekawie promieniują i są pewną alternatywą dla typowych

>tyłów. Kwestia gustu.

>4. Może jednak zdecyduj się na 3+ na przód, te co masz na tył no i oczywiście centralny.

>

>No i koniecznie sub bo bez niego zabawa nie ma sensu. Liberty jest gotowy - za tą kasę nic lepszego

>nie kupisz:

Ukryta Zawartość

>

Suba lepszego może nie kupie ale zbuduje 3x lepszy za podobną kwote :)

Myślałem nad 3+ ale ciężko je dostać

Ukryta Zawartość

No nie wiem. Mieszanie serii srebrnej i czarnej to trochę ryzyko, chociaż przy zestawieniu przód/tył pewnie nie będzie to problem. Słabo już pamiętam, ale srebrne 1+ miały ciut silnieszy bas i chłodniejszą średnicę (taką trochę mniej substancjalną, wycofaną). Może inaczej. Kiedyś 1+ chciałem zespolić z pianocraftem (zamiast monitorków PianoCrafta). Wychodziło to tak, że podłączenie czarnych 1+ dawało identyczne brzmienie, ale ciut lepsze we wszystkich zakresach, a podłączenie srebrnych dawało ciut silniejszy dźwięk (właśnie dołem nabijany), ale wycofanie środka delikatne, chociaż mogło sie to podobać, gdyż dawało wrażenie "większego" dźwięku (większej masy). Ogólnie wolałem czarne, gdyż tak jakby "nie kłamały w ramach swoich możliwości", a srebrne chyba zostały trochę tak zestrojone, aby "nadrobić" (bez przegięcia oczywiście). Muszę jednak zazanczyć, że różnice były naprawdę bardzo subtelne, bardzo, dlatego też może i można spróbować.

Co do 3+ to rzeczywiście byłby to dobry wybór, szczególnie, że mają naprawdę ładny i mocny bas, czyli do kina na fronty jak znalazł i mogłoby to długo ciągnąć bez suba. Liberty rzadko się pojawiają na allegro, ale w ostatnich dwóch/trzech miesiącach jest jakiś wysyp.

Może pomyśl nad 5+ (mimo wszystko), to orawie to samo co 3+, chyba, że przednie nie będą stały na stendach, tylko gdzieś na szafce/półkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.