Skocz do zawartości
IGNORED

Szajsowate kondensatry audiofilskie - obnazone!

Brencik_

Rekomendowane odpowiedzi

-> Bacek

Dla LM317 wedle datasheet nie ma znaczenia jaki ESR będzie miał kondensator za nim, co innego dla stabilizatorów LDO, np taki LM2940 to już kondensatora o zbyt niskim ESR nie uciągnie na wyjściu bez wzbudzeń.

Bez jaj. Nic nie znaczy to ze producent podaje taka charakterystyke. Po prostu poniżej 0,01Oma nie badal wplywu ESR kondensatora (bo skad wziac taki kondensator) na cokolwiek wiec sie zabezpiecza i taka rysuje charakterystyke. Wazne zeby ESR NIE BYL WIEKSZY niz podaje producent!

-> Brencik

No nie wiem, mi tam ten wykres trochę inaczej wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.

->Bręcik, Kolega buble_corp ma 100 % racji. Wymieniony w poście stabilizator, przy małych obciążeniach, jest stabilny tylko wówczas, gdy ESR podłączonego do jego wyjścia kondensatora mieści się w przedziale 0,1...1 R. Tak więc specjalne super niskoimpedancyjne kondensatory (niektóre typy mają ESR na poziomie 5..6 mR) mogą go zdestabilizować i by mogły być użyte konieczne jest włączenie za stabilizatorem dodatkowego rezystora 0,1 R, najlepiej małego SMD, który dodatkowo może pełnić funkcję bezpiecznika, na wypadek zwarcia w obciążeniu i uszkodzenia się stabilizatora. Rezystor taki nie wpłynie zbytnio na parametry układu, a w połączeniu z niskoimpedancyjnym kondensatorem może korzystnie wpłynąć na poziom szumów generowanych przez układ.

Testy kondensatorów zmuszony byłem na razie przerwać, ze względu na chorobę.

Pozdrawiam,

Romek

Tylko co ma stabilnosc zasilacza do wplywu na dzwiek? Popularny 78xx i 79xx jest najmniej chetny do oscylacji i co z tego? Raczej nikt nie zaczyna prob odsluchowych jak mu zasilacz czy opamp sie wzbudza. Chociaz juz widzialem wpisy takich co wzbudzajacy opamp gral lepiej niz inny ktory sie nie wzbudzal..

Parametry kondensatora to jedno a wplyw na dzwiek to drugie, ciekawe kiedy znajdzie sie elektronik audiofil co znajdzie zaleznosc miedzy parametrami a dzwiekiem? Juz odpowiadam. Nigdy!

Z techniczengo punktu wiedzenia ESR kondensatora w ukladach niskopradowych jest bez znaczenia. Bo stosunek rezystancji obciazenia do rezystancji ESR jest ogromny. Wiec w kondensatorach w torze audio ESR nie ma zadnego wplywu! Szukajcie dalej bo nie o ESR chodzi..

Sa ludzie co slysza zmiane kabla zasilajacego i co z tego jak 99,99% tego nie slyszy.

Kiedy ludzie zaczna sami sluchac zanim zaczna powielac mity o tym ze cos ze zlotymi napisami jest lepsze wiec trzeba to kupic.

Koledzy, Koledzy.

Stabilizator to wzmacniacz pracujący na niską impedancję. Duże pojemności są praktycznie zwarciem! Czy ktoś widział stabilny wzmacniacz zwarty na wyjściu dużą pojemnością? W ogóle podaje się obszar stabilnej pracy w funkcji pojemności obciążenia. Zajrzyjcie do kart katalogowych szybkich WO.

Nie róbmy z oczywistości jaką jest stabilność a dopuszczalne parametry reaktancji obciążenia jakiejś wyroczni co do parametrów kondensatorów.

Im mniejsze ESR tym lepiej. Dla kompensacji reaktancji rezystancją stosuje się dwójniki RC a nie szuka mniej czy bardziej szajsownych pojemności. Oczywiście wiedząc o przywarach kondów producenci podają takie wykresy jak powyżej.

W technice jest pojęcie dwójników RC. Fakt ESR może odpowiadać w pewnym zakresie składowej R. czemu z niej nie skorzystać? :)

Fajny test ;) Romku a mierzyłeś dla porównania kondensatory polipropylenowe? Chociaż przy 100uF to chyba tylko takie "grzmoty" do zwrotnic. Ale chętnie zobaczył bym porównanie np 10 uF nie tylko elektrolitów ale tantali, niobum-oxide, ceramików X5R, X7R i foliowych. Zdrowiej szybko.

Przyjrzałem wynikom i wydaję mi się ze jeżeli juz (na siłe bo próba statystyczna jest za mała) jakieś wnioski można stad wyciągnąć to akurat przeciwne do tych które sugeruje Brencik. Jeżeli porównać np ESR dla kondensatorów na _TO_SAMO_NAPIECIE_ to w tej grupie "audiofilskie" wypadają lepiej od "zwykłych". Wyjątkiem jest tutaj brylujące Sanyo OS-CON ale jeżeli za kryterium audiofilskości przyjąć cenę,to OSCON audiofilskim kondensatorem także jest.

Drugi wniosek jest taki ze porównywać trzeba parametry i czasem bardziej opłaca sie zastosować dla danej pojemności mniej "sławny" model na wyższe napięcie zamiast bardziej "audiofilskiego" na niższe Albo nawet inny typ kondensatora. Tak też robię i, w moim przypadku, coraz częściej wychodzi ze wygrywa ...ceramik X5R, X7R ;-)

Dziękuję Adam. Jeszcze leżę w łóżku, więc następne testy (w kolejce czeka kilka kondensatorów z serii BG o napięciach dopuszczalnych z przedziału 25...100 V) wykonam prawdopodobnie pod koniec nadchodzącego tygodnia. Mam już pomysł na kolejne pomiary. Stworzę filtr górnoprzepustowy RC (-3 dB), na jego wejście podam sygnał z wysokiej jakości generatora m.cz., a wyjście podłączę do precyzyjnego analizatora widma. Będę chciał sprawdzić w jakim stopniu absorpcja dielektryczna i inne parametry kondensatorów elektrolitycznych wpływają na powstawanie zniekształceń sygnału na wyjściu takiego filtru.

Kondensatory elektrolityczne, przeznaczone do zastosowań audio mają przeważnie niższą impedancję w stosunku do popularnych kondensatorów o dopuszczalnej temperaturze pracy 85 'C i tym samym napięciu. Wynika to z ich konstrukcji i znacznie większych gabarytów. Stosując takie kondensatory trzeba dobrze przemyśleć układ, gdyż przy zastosowaniu większych gabarytowo elementów trzeba się liczyć z większymi pojemnościami pasożytniczymi, mającymi wpływ na przesłuchy między kanałami Stereo i "zbierane" przez kondensatory zakłócenia (np. przydźwięk). Z kolei kondensatory niskoimpedancyjne o dopuszczalnej temperaturze 105 'C mają przeważnie większy prąd upływności, co może mieć negatywny wpływ na ich trwałość (płynący prąd coś tam jednak w środku "rozkłada").

Pozdrawiam,

Romek

Witam,

poniżej ciekawy artykuł dot. jakości kondensatorów do zwrotnic głośnikowych:

Ukryta Zawartość

może zastosować metodę pomiarową jak w w/w artykule (będzie można wtedy porównać wyniki) ?

pozdr, wk

Ukryta Zawartość

"Mam już pomysł na kolejne pomiary. Stworzę filtr górnoprzepustowy RC (-3 dB), na jego wejście podam sygnał z wysokiej jakości generatora m.cz., a wyjście podłączę do precyzyjnego analizatora widma"

O to może być bardzo interesujące. Ciekaw jestem jak wypadło by porównanie np BG-NX na wyższe napięcia np 10uF/50V vs zwyczajny polipropylen Wimy a Jantzen albo SCR do zwrotnic.. Niektórzy twierdzą ze BG-NX wypada lepiej od tanich foliowych, ja sam jakoś nie bardzo w to wierze i skłaniał bym sie raczej ku "foliowym".

Nic tym sposobem nie zmierzysz!

To sa elementy bierne ktore nie wprowadzaja zadnych mierzalnych znieksztalcen. Zreszta tego typu elementy sa w Twoim generatorze i analizatorze widma wiec taki pomiar nie ma sensu.

Pomiary zwrotnicy (kolumn) z roznego typu kondensatorami daja dokladnie identyczne wyniki a mimo to ludzie slysza roznice. Co ciekawe dobrze na takich pomiarach widac roznice w tolerancji wartosci kondensatorow (szczegolnie szeregowy z wysokotonowka jesli ma maja wartosc) a tego akurat nikty nie slyszy!

Swiat audio juz taki jest ze jedo sluchac a inne mozna zmierzyc i nie da sie tego ze soba pogodzic.

Wartosc ESR nie jest wyznacznikiem dobrego brzmienia kondensatora wiec po co wogule ja mierzyc?

Śmiać się chce jak ludzie spuszczają się w gacie na myśl, że wlutowali w układ najwspanialsze blackgate :) Za taką cenę to MUSI rzucić wszystkich na kolana choć to g... prawda!

Jesli ktos slyszy czy tylko wydaje mu sie ze slyszy roznice to nie mozna odbierac mu tej satysfakcji.

Cenie ludzi ktorzy eksperymentuja a robia to na tyle na ile pozwala im wiedza. Bo jeden bedzie wymienial kable, podstawki, kondensatory a inny po prostu zalatwi sobie lepsze kolumny.

Poki ktos sam eksperymentuje to jest ok. ale jak tylko pyta jak to brzmi to z takimi nie warto gadac.

irek2, 19 Paź 2009, 17:10

>Nic tym sposobem nie zmierzysz!

Jak nie zmierzy jak wlasnie zmierzył!

I co z tego ze przyrzadzie pomiarowym sa tez rezystory i kondensatory?

To chyba normalne ze cos sie mierzy przyrzadami pomiarowymi.

WYyniki sa oczywiste i blad pomiaru mozna jaksadze zniwelowac ponizej 1%, czyli i tak o wiele dokladniej niz jakies pomiary akustyczne zwrotnic mikrofonem itp.

Zgodnie z teorią Irka2 nie byłoby postępu. Zawsze jednak mierzymy i rozwijamy technologią o ustalonym poziomie nowsze układy.

Metrolodzy wiedzą jak mierząc sprzętem o tej samej klasie dokładności wyprodukować coś doskonalszego :).

Metoda pomiarowa!

>Jak nie zmierzy jak wlasnie zmierzył!

Dopiero napisal ze ma pomysl na kolejny pomiar w Ty juz wyskakujesz ze zmierzyl?

Pokaz wyniki pomiarow.

Chodzilo o to:

"Mam już pomysł na kolejne pomiary. Stworzę filtr górnoprzepustowy RC (-3 dB), na jego wejście podam sygnał z wysokiej jakości generatora m.cz., a wyjście podłączę do precyzyjnego analizatora widma"

Na wyjsciu generatora i wejsciu analizatora sa kondensatory jesli wlaczymy szeregowo badany kondensator to bedziemy mierzyli szeregowe polaczenie trzech roznych kondensatorow, wyniki takiego pomiaru beda bardzo niejednoznaczne. I gwarantuje ze zadnych znieksztalcen nie zmierzymy bo kondensatory ich nie wprowadzaja.

>Metrolodzy wiedzą jak mierząc sprzętem o tej samej klasie dokładności wyprodukować coś >doskonalszego :).

>Metoda pomiarowa!

Zgadza sie i metoda pomiarowa zaproponowana przez kolege niestety sie nie sprawdzi. Ale widze ze Ty zaproponujesz inna lapsza no wiec czekamy?

>To sa elementy bierne ktore nie wprowadzaja zadnych mierzalnych znieksztalcen. Zreszta tego typu

>elementy sa w Twoim generatorze i analizatorze widma wiec taki pomiar nie ma sensu.

Douglas Self ktory jest ultrakonserwatywnym zwolenniniem rzetelnych pomiarow a nie audiofilskiego belkoctwa zmierzyl kiedys wplyw kondensatorow na znieksztalcenia wzmacniacza.

Kondensatory byly podlaczone szeregowo z wyjsciem jego wlasnej konstrukcji wzmacniacza ktora nazwal 'blameless'. (link do strony autora pomiarow:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Pomiary wziete z czasopisma Electronics World September 1997.

post-6832-100002635 1256209646_thumb.jpg

post-6832-100002636 1256209646_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Irku, Staram się nie angażować w dyskusję z osobami, które i tak nie zmienią swoich poglądów, gdyż nawet nie dopuszczają myśli, że mogą się mylić. Taka dyskusja niczego nie zmieni, a może tylko wywołać niepotrzebne sprzeczki. Jednak w tym przypadku zaryzykuję..

Piszesz, że elementy bierne nie mogą wprowadzać żadnych mierzalnych zniekształceń. Niestety nie jest to prawdą, gdyż rzeczywiste elementy są dalekie od ideału i niewłaściwie użyte mogą stać się źródłem dużych, i oczywiście w pełni mierzalnych zniekształceń. Pojemność pewnych typów kondensatorów zależy w dużym stopniu od przyłożonego do nich napięcia, częstotliwości i temperatury. Nawet rezystory nie są idealnie liniowe, a w przypadku niektórych typów (np. węglowych) wartość ich rezystancji potrafi się zmieniać nawet o kilkadziesiąt procent przy zmianie przyłożonego napięcia od zera do wartości dopuszczalnej, ograniczonej wartością traconej w rezystorze mocy. Do elementów biernych zaliczamy też warystory i termistory, czyli elementy zupełnie nieliniowe.

Nie obraź się, ale jeszcze bardziej zabawna jest kolejna Twoja teoria, że zacytuję: "Zreszta tego typu elementy sa w Twoim generatorze i analizatorze widma wiec taki pomiar nie ma sensu".

Gdyby przeczytali Twoją wypowiedź inżynierowie z takich firma jak FLUKE, Tektronix, czy Rohde&Schwarz, to chyba popękaliby ze śmiechu. Owszem w tej aparaturze nie ma kondensatorów Black Gate, podobnie jak nie ma ich w profesjonalnym sprzęcie studyjnym, ale za to są inne równie dobre, ale firmy które je produkują nie są znane audiofilom.

W generatorze który używam nie ma kondensatora na wyjściu. Sygnał pobierany jest bezpośrednio z bufora wyjściowego. Nie jestem też pewny, czy na wejściu analizatora widma jest kondensator. Musiałbym to sprawdzić.

Wzmacniacze akustyczne działają w oparciu o podstawowe prawa fizyki, a nie magii, choć niektórzy sprzedawcy próbują wmawiać potencjalnym klientom, że ich urządzenia są wyjątkowe, wprost magiczne, a ich "cudownych" parametrów nie da się nawet zmierzyć. To oczywiście kompletne idiotyzmy o najwyższym współczynniku durnoty, gdyż sygnały audio są jednymi z najprostszych do analizy. Wie o tym każdy student elektroniki. Natomiast wzmacniacze nie mają ani jednego parametru mogącego wpłynąć na brzmienie, którego dysponując odpowiednim sprzętem pomiarowym nie dałoby się zmienić. Ich parametry są wypadkową zastosowanej aplikacji, oraz parametrów użytych w nich elementów No cóż, dla inżynierów kablami płyną tylko sygnały, dla niektórych audiofili płynie w nich coś jeszcze...

Pozdrawiam,

Romek .

>W generatorze który używam nie ma kondensatora na wyjściu. Sygnał pobierany jest bezpośrednio z >bufora wyjściowego. Nie jestem też pewny, czy na wejściu analizatora widma jest kondensator. >Musiałbym to sprawdzić.

No wlasnie wiec moze zaczniemy cos robic praktycznie bo jak na razie widze wielu teoretykow?

Jakie masz znieksztalcenia wlasne systemu, generator plus analizator? Wlacz szeregowo w tor kilka roznych kondensatorow i sprawdz czy THD wzrosna. Mozesz to zrobic?

>Gdyby przeczytali Twoją wypowiedź inżynierowie z takich firma jak FLUKE, Tektronix, czy >Rohde&Schwarz, to chyba popękaliby ze śmiechu.

Oni juz sie smieja z tego co wogole ludzie (amatorzy) wypisuja na forach. Jesli amator wpada na pomysl ze zmierzy znieksztalcenia kondensatora to mowie jasno ze nie ma czego mierzyc!!!

>Natomiast wzmacniacze nie mają ani jednego parametru mogącego wpłynąć na brzmienie, którego >dysponując odpowiednim sprzętem pomiarowym nie dałoby się zmienić.(rozumiem ze zmierzyc?)

Niestety wielu slyszalnych cudow audiofili nie da sie zmierzyc! Jak dotad inzynierowie nie dysponuja wiarygodnym matematycznym modelem czlowieka i nie potrafia okreslic wplywu parametrow na brzmienie. Ja juz dawno pogodzilem sie z tym ze testy odsluchowe nigdy nie maja 100% trafnosci ale maja zawsze grubo ponad polowe co swiadczy o istnieniu niemierzalnego (oby na razie) zjawiska.

Juz pisalem ze dobry sprzet to dobry elektronik inzynier AUDIO plus zlote ucho. Polaczenia tych dwoch raczej sie nie spotyka, no moze Ken Ishiwata, choc chcialbym poznac polaka.

Irek:

Co się czepiasz ;) Ja tylko wskazuję, że mniej doskonałym da się wypracować doskonalsze. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać, że przyzwoite kondensatory mogą coś zmienić w systemie. Rezystory złe i dobre dadzą różnice (choćby szumy 1/f i napięciowe). Porównywane kondensatory muszą być bardzo do dupy i znakomite aby były zauważalne różnice. Zakładam, że tych do dupy nikt nie używa. . .

Wszystko ma wady i ograniczenia. Z tym trzeba żyć, ale jak lubimy zamieniać to czemu nie?

Caly czas pisze ze praktyczne eksperymenty sa jak najbardziej wskazane!

Swoja droga to jeszcze nie znalazlem ukladu w ktorym podmiana rezow na metalizowane zmniejszylaby szymy.

Ja bawiłem się w przedwzmacniacze RIAA dla wkładek magnetycznych to dało się zauważyć szumy. Robienie takich układów zasilanych z wysokich napięć (duże zapas dynamiki) i zła aplikacja (R podłączony z jednej strony do kilkunastu V a drugiej do toru sygnałowego) generuje np. duży szum napięciowy. Przypominam, że działałem w czasach kiedy rezystorem metalowym był lichy MŁT a rarytasem RMB. Bywały powszechnie stosowane jakieś kiepskie węglowe.

Nawet miałem taką listę jakości typów rezystorów (szumy 1/f, napięciowe,. . .).

Zgadzam się, że w obecnych czasach przy źródłach typu CD, DAC o poziomach 0dB na poziomie około wolta problemu prawie nie ma. No i postęp w technologii ;).

irek2, 22 Paź 2009, 19:32

>Caly czas pisze ze praktyczne eksperymenty sa jak najbardziej wskazane!

>

>Swoja droga to jeszcze nie znalazlem ukladu w ktorym podmiana rezow na metalizowane zmniejszylaby

>szymy.

A miełeś kiedy do czynienia z lampowym przedwzmacniaczem mikrofonowym albo wielostopniowym hi-hainem gitarowym czy tylko zimnokrwistymi, ciepłe kluchi, wzmacniaczami do słuchania muzyki z płyt?

irek2, 22 Paź 2009, 17:54

>>W generatorze który używam nie ma kondensatora na wyjściu. Sygnał pobierany jest bezpośrednio z

>>bufora wyjściowego. Nie jestem też pewny, czy na wejściu analizatora widma jest kondensator.

>>Musiałbym to sprawdzić.

>

>No wlasnie wiec moze zaczniemy cos robic praktycznie bo jak na razie widze wielu teoretykow?

>

>Jakie masz znieksztalcenia wlasne systemu, generator plus analizator? Wlacz szeregowo w tor kilka

>roznych kondensatorow i sprawdz czy THD wzrosna. Mozesz to zrobic?

>

Analizator widam nie musi mieć własnych znieksztacen bo pracuje na innej zasadzie w taki sposob ze jego wlasne znieksztacenia nie sa istotne.

Mam przyrzad pomiarowy charakteryzujacy sie poziomem szumów równym -150dBm i co ty na to irek? I na w sobie tranzystory i kondensatory!

>Juz pisalem ze dobry sprzet to dobry elektronik inzynier AUDIO plus zlote ucho. Polaczenia tych

>dwoch raczej sie nie spotyka, no moze Ken Ishiwata, choc chcialbym poznac polaka.

O kurde, juz myslaem że to Ty!

>Oni juz sie smieja z tego co wogole ludzie (amatorzy) wypisuja na forach. Jesli amator wpada na

>pomysl ze zmierzy znieksztalcenia kondensatora to mowie jasno ze nie ma czego mierzyc!!!

Widzisz Irku, starasz się być mądrzejszym od inżynierów firmy Maxim (pewnie w ogóle Ci nie znanej), twierdząc, że "Jesli amator wpada na pomysł ze zmierzy znieksztalcenia kondensatora to mowie jasno ze nie ma czego mierzyc!!!".

W Maximie jednak badają wpływ kondensatorów na poziom wprowadzanych przez nie zniekształceń THD w torach audio. Co za amatorszczyzna, nieprawdaż? ;)

Ukryta Zawartość

Użyte przez Ciebie sformułowanie "matematyczny model człowieka" nadaje się do wpisu w Księdze Guinnessa. Nie powiem w jakiej kategorii..

Pozdrawiam,

Romek

Ukryta Zawartość

Brencik, 22 Paź 2009, 20:13

>Analizator widam nie musi mieć własnych znieksztacen bo pracuje na innej zasadzie w taki sposob ze

>jego wlasne znieksztacenia nie sa istotne.

>Mam przyrzad pomiarowy charakteryzujacy sie poziomem szumów równym -150dBm i co ty na to irek? I na

>w sobie tranzystory i kondensatory!

W sumie o to chodzi. Same zniekształcenia nie sa istotne - istotna jest czułość.

>A miełeś kiedy do czynienia z lampowym przedwzmacniaczem mikrofonowym albo wielostopniowym hi-hainem >gitarowym czy tylko zimnokrwistymi, ciepłe kluchi, wzmacniaczami do słuchania muzyki z płyt?

Zawodowo projektowalem wzmacniacze gitarowe w tym lampowe, nie bylo tego duzo bo i rynek maly a chinczycy i ''wielcy'' go przejmuja w calosci.

>Mam przyrzad pomiarowy charakteryzujacy sie poziomem szumów równym -150dBm i co ty na to irek? I na >w sobie tranzystory i kondensatory!

Wlasnie konstruuje amatorski (tani) przyrzad do pomiarow szumow, szumy to jednak nie to samo co znieksztalcenia.

Ukryta Zawartość

W kazdym razie skoro masz to moze wreszcie byc cos zmierzyl a nie tylko gadal!?

>O kurde, juz myslaem że to Ty!

Nie ja, ja nie slucham tylko konstruuje na zasadzie pomiarow, to inni oceniaja odsluchowo moja prace.

>firmy Maxim (pewnie w ogóle Ci nie znanej),

To ta polska firma co robi rowery czy karabin maszynowy z II wojny swiatowej a moze firma produkujaca scalaki? No nie mam pojecia ale zaraz mnie oswiecisz.

>Użyte przez Ciebie sformułowanie "matematyczny model człowieka" nadaje się do wpisu w Księdze >Guinnessa. Nie powiem w jakiej kategorii..

To cytat (czesc) z wywiadu z jednym z inzynierow znanej firmy zajmujacej sie wysokiej klasy sprzetem grajacym. Poszukac kto dokladnie to powiedzial?

No to doczekam sie ktory z was wlaczy szeregowo ze swoja karta muzyczna kondensator i wykona pomiar?

Czy tylko gadac potraficie a od roboty musze byc ja?

Zaraz zmienie zdanie ze nic nie da sie zmierzyc na nikomu nie chce sie zmierzyc, oba sa nadal prawdziwe. A czekam na wyniki pomiarow, mam jeszcze zalozyc sie i cos postawic zeby was zmusic do ruszenia sie? Na prawde chce sie choc raz mylic ale cos wam nie idzie.

Ukryta Zawartość

@Romekd - kawał dobrej roboty !

@irek2 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.