Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser 595, 600, 650, które wybrać?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tematów o słuchawkach jest wiele i tyle samo różnych opinii o wymienionych przeze mnie modelach. Jako, że w słuchawkach nie mam specjalnie doświadczenia, proszę Was o pomoc. Budżet jest elastyczny, ale max powiedzmy 700-800 zł. Mogą być używane.

Słuchawki mają być uniwersalne, tzn. będę na nich słuchał różnej muzyki i na razie bez wzmacniacza słuchawkowego, podpięte będą bezpośrednio do wzmacniacza Arcam A32. Będą też wykorzystywane do pracy i rozrywki przy komputerze. Pewnie to świętokradztwo, ale skoro mam kupić słuchawki, to wolę zapłacić raz, a nie kupować byle czego do kompa i lepszych do hi-fi. I tak dużo gratów w domu;)

Są 650 na Allegro za 799 zł, tylko jak zagrają bez wzmacniacza słuchawkowego? Są jeszcze 555, ale to chyba nie ta liga. Może jednak są warte swojej ceny. Z kolei Sennheisery 595 znalazłem za 549 zł,pamiętam że zbierały pochlebne opinie w wiadomej prasie.

No i znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dziękuję za Wasze wpisy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Do wszystkich ww. wymienionych bez wzmacniacza nawet ni podchodź.

Posłuchaj grado sr-60i, ona są bardzo łatwe do wysterowania a dźwięk mają wyjątkowy. Nie musi Ci się spodobać ale jezeli Ci podpasuje to zadowolenie dają ze słuchania b.duże.

.

To prawda. Ja mam HD595 i one pokazały swoje możliwości dopiero po podłączeniu doń wzmaka słuchawkowego. 600-tki są jeszcze bardziej wymagające. Mogę tylko napisać, że relacja jakość/cena w HD595 jest więcej niż dobra.

Powodzenia.

Witaj Tomku!

Nie mogłem się oprzeć aby jako posiadacz HD 650 nie skrobnąć paru słów. Od razu mówię że nigdy nie słuchałem ani HD 595 ani HD 600. Miałem przez ponad 2 lata HD 555 i bardzo miło je wspominam. Miały znakomitą relację jakość/cena i oferowały naprawdę wciągający słuchacza dźwięk. Mnie osobiście brzmienie tych słuchawek z kartą Audigy 2 ZS, a potem NAD 352 i 542 bardzo się podobało.

Zakup HD 650 to skok jakościowy o kilka klas w górę i nie mam tu tylko na myśli ilości wydanej gotówki. Te słuchawki kosztują swoje, to prawda, ale w moim mniemaniu są warte każdej wydanej złotówki. Egzemplarz z aukcji wydaje mi się pochodzi od osoby podobnego pokroju jak ja - ma bzika na punkcie swoich zabawek i dba o nie aż do przesady. Powinny być zatem w stanie fabrycznym, a może nawet lepszym niż fabryczne, bo już dotarte. Polecam zatem kupno tych słuchawek, zaręczam że wrażenia z odsłuchów pozwolą bardzo szybko zapomnieć o wydanych pieniądzach.

Wydaje mi się jednak, że w dłuższym horyzoncie czasowym nie obędzie się bez inwestycji w porządny wznak słuchawkowy. Piszę tak dlatego, iż chociaż jakość gniazda słuchawkowego w Arcamach jest bardzo dobra (o niebo lepsza niż w Marantz - u)to podpięte do niego słuchawki te grają niejako na pół gwizdka. Pełnię swoich możliwości pokazują dopiero po wzmocnieniu sygnału z CD.

Konkluzja: nie zastanawiać się, kupować. Jeśli to możliwe odebrać od sprzedającego osobiście i odsłuchać na miejscu. Już zacząć zbierać na wzmacniacz słuchawkowy.

Pozdrawiam - Romek

Włodku póki co ciężko jest kupić nowe HD800 w Polsce, jak się pojawią używane to nie będą w dużo niższych cenach a i tak bardzo szybko będą znajdować swoich nowych właścicieli. O ile w ogóle ktoś posiadając HD800 będzie się chciał na coś innego przesiadać.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Wielkie dzięki za Wasze wpisy. Już po ptokach, byłem 3 dni temu w RMS-ie i ostatecznie zakupiwszy Beyerdynamic 990Pro.

Słuchałem HD-280PRO - całkiem niezłe, zrównoważone, nie są sztucznie napompowane, mają takie "monitorowe" brzmienie i dodatkowo obniżoną cenę, ale te muszle są moim zdaniem trochę ciasno skrojone, słuchałem ich po Beyerach i komfort "nauszny" jest sporo mniejszy.

HD-555, nie dla mnie, za bardzo rozbuchany bas, który trochę zamula i zaciemnia brzmienie.

HD-380PRO - mniej podbite niż 555, bardziej neutralne, ale do 280pro moim skromnym zdaniem trochę im brakuje, w każdym razie różnica in minus jest wyraźnie słyszalna.

Beyerdynamic 440 - niby ok, ale trochę za płasko, jakoś tak beznamiętnie

Słuchałem jeszcze jakiś 2 modeli AKG - tańszego i zdaje się 272, całkiem ok, może nie porywają w pierwszej chwili ale czuję że mają klasę, która wychodzi przy dłuższych odsłuchach.

Beyerdynamic 990PRO - to mi pasuje, z delikatną nutką ocieplenia, ale jednocześnie najbardziej neutralne (na równi z AKG i trochę lepiej niż 280PRO) i szczegółowe. No i super wygodne - tym też mnie ujęły.

Trochę tego było, na razie droższe pozycje włącznie z 600 i 650 z różnych przyczyn sobie odpuściłem. Naszła mnie po prostu nieodparta chęć kupna słuchawek z budżetem ok. 600 zł. i zrealizowałem swoją zachciankę w 2 godziny. No i jestem zadowolony. Może i 650 zjadają na śniadanie wszystkie ww. modele i na pewno mają swoją klasę, ale nie narzekam na Beyery - chciałbym żeby tak grał cały mój system;) Dla bezpieczeństwa finansowego 650 nie słuchałem, może przy okazji następnej wizyty w rms;) Podziękowania dla P. Krzysztofa z RMS za cierpliwość, miłą obsługę, wielką kulturę osobistą i rabat;)

Przyznaję rację Romkowi - wyjście słuchawkowe w moim Arcamie mocno mnie zaskoczyło. W rms-ie słuchawki były podpięte pod cd Vicka, nie pamiętam modelu, ten z lampą w okienku. Z Arcamem jest dużo lepiej.

P.S. I do Romek - zmień Twoje "o mnie" gdzie Arcam i RS6?

P.S. II do Romek - w sprawie QED-ów bez zmian, ale jutro dzwonię i wszystko powinno być ok.

P.S. III do Mirek - dzięki za Twoją propozycję odnośnie 650, a co do Dali to sorki, ale ostatnio mam kocioł w robocie. Ale postaram wygospodarować się trochę czasu i wpaść którejś soboty z moimi "sarkofagami";) Sam jestem ciekaw jak zagrają z Twoimi bańkami, o ile nic ostatnio nie zmieniłeś.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.