Skocz do zawartości
IGNORED

Jak k. graficzna z wybranych

marusmk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie-która z tych kart graficznych jest najbardziej wydajna?

Muszę wymienić bo Simsy 3 córce nie chcą chodzić na starej :)

Musi być na AGP 8

Lista na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/58711-jak-k-graficzna-z-wybranych/

a ja odpowiem inaczej: żadna. Przepraszam z góry, wiem, że środki ograniczone, etc. ale naprawdę - nie warto inwestować już ani złotówki w agp. co z tego, że ta gra pójdzie, jak za pół roku nic już.

lepiej kupić tanią płytę np. gigabyte z pci express, do tego ciutkę ramu, procek i kartę graficzną - przynajmniej będzie wiadomo, za co się płaci.

Ja podobne błędy popełniałem już - NIE OPŁACA SIĘ!!!!

Najmocniejsze, obecnie dostępne na AGP to chyba Radeony HD 4650/4670. Do czterech stówek takie coś kupisz spokojnie, pytanie tylko czy reszta Twojego komputera będzie potrafiła wykorzystać możliwości tej karty.

Nie zgodzę się z opinią, że nie warto inwestować ani złotówki. Skoro zaistniała potrzeba podniesienia konkrtetnej właściwości, to dlaczego nie.

Oczywiście, że nie opłaca się inwestować w stary sprzęt, ale co to za inwetsycja, jeżeli za 100-150 zł możemy kupić topową kartę na AGP niegdysiejszych czasów i powoli to pograć.

Przecież jak się wymini płytę, to do tego kartę, no o jeszcze procesor (no bo do płyty i już będzie 1000 zł conajmniej), itd, itp. i nagle zrobi się budowanie nowego komputera :), czyli poważny remont. Po co, jeżeli brak znacznych przesłanek?

Z drugiej strony propozycja kupna najbardziej wydajnej karty na AGP obecnie, z podanych przez xoka, to już może być przesada, bo wtedy robi się inwestycja, która może nie pasować do być może bardzo starej reszty komputera, i wtedy już lepiej budować od nowa.

Polecam wydać te 100-150 zł i wziąć jakiegoś Radeona 9800 i powinno wystarczyć.

Komp ma procek:

=========================

Specification AMD Athlon XP 2000+

Package Socket A (462)

CPUID 6.A.0

Extended CPUID 7.A

Core Stepping

Technology 0.13 um

Core Speed 1666.7 MHz

Multiplier x FSB 12.5 x 133.3 MHz

Rated Bus speed 266.7 MHz

======================

RAM`u będzie 1,5Gb

BIOS pozwala na podkręcenie

Procek, który masz prawdopodobnie będzie działał na 12,5x166 co da trochę ponad 2GHz, do tego wspomniana karta graficzna za ~450 pln (hd4670).

Ja jednak polecam wymianę podstawowych komponentów i nie trzeba zaraz 3000.

Zwróć uwagę, że taka karta na AGP kosztuje pewnie z 200pln więcej od podobnej na pci-e.

A te 200pln to masz już prawie połowę reszty komponentów (za ~450-500 pln zakupisz w miarę nowoczesną płytę + 2gb ddr2 + np. dwurdzeniowego athlona 45um 2x2,9 ghz. Jak uda si się spieniężyć jeszcze to co ci zostanie to masz nowy komputer za niewielkie pieniądze. Odpowiednie zestawy płyta + pamięć + procesor na allegro do wyboru do koloru na obu platformach - amd i intela.

pawelb, 19 Paź 2009, 21:25

>wspomniana karta graficzna za ~450 pln (hd4670).

... ja za tyle kupiłem znacznie szybszego HD4850 z 1GB pamięci i chłodzeniem multicore ... ale PCI-E - niech to będzie przykład dla czego nie warto iść w AGB jak z resztą @pawelb radzi. I faktycznie nie trzeba dawać 3 tys.

procesor : Athlon II 240 - 200 PLN

RAM : teraz jest drogo ... 2x drożej niż do niedawna ... za 150 PLN tylko 2GB DDR3

Płyta : Gigabyte GA-MA770T-UD3P - 285 PLN

Karta graf : ASUS pasywny GeForce 9600 GT (+wentylator ~800 RPM 120mm za 20 PLN a będzie zimno i cicho) - 350 PLN

-------- i tu mamy 1 tys. a komputer ten wgniecie w ziemię to co masz obecnie --------

teraz ... nie wiem jaki masz zasilacz ... jeśli jakiś niefirmowy to kup be quiet pure power 350W za 170-180 PLN i po problemie

A to co wyżej też istotne - nie napisałeś jaki masz zasilacz - dołożenie nowej karty, nawet takiej na agp może zabić ten który masz - pobór prądu przez nowoczesne karty jest i 5-10 razy większy niz starych modeli.

Z zasilaczy polecam modularny COOLERMASTER RealPower M620 - 235pln lub 520 - 180 pln - potężne linie 12v i niesłyszalne przy normalnej pracy.

Ale nie koniecznie - musieli byśmy wiedzieć jaką mocą można obciążyć łącznie linie +12v w tym, który masz, najlepiej dokładnie jaki to model.

No więc zdecydowałem się na dodanie RAM`u do 1,5Gb, wymianę k. graficznej na Leadtek 6600GT 128Mb i lekkie podkręcenie procka (do 1950MHz).

Na średnich i wysokich szczegółach gra chodzi płynnie-więc się udało, z czego cieszy się szczególnie córa :)

Dzięki za porady.

och, coś mało wymagająca Twoja córka, gdyby odwiedziła forum to może widząc jak podpuszczamy ojca wynegocjowała by coś więcej :), ale skoro zadowolona to ok. a kasa zaoszczędzona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.