Skocz do zawartości
IGNORED

Co i za ile zastąpi godnie naima 3 R ?

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

Talk,którego końcówkę posiadam - także i preamp,ale go zamieniam w rozliczeniu na cedek - jest czymś pośrednim między starym Audiolabem made in the UK a Naimem. Jeśli gdzieś byłaby integra...

Robix

Zważ budżet IGNACA.Cyrus w tej cenie będzie pierdziawką, o Pliniusie należy zapomnieć-to inna półka cenowa, podobnie Linn. Co do Linn'a jeszcze - miałem niedawno 2 końcówki, miłe granie,trochę bez jaj

Cyrus pre + power 2300 zl kup teraz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cyrus 8vs 1920 kup teraz.

Ukryta Zawartość

post-1391-100002717 1256128958_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Cyrus i Linn nie mają takiej dynamiki jak Naim Nait 3, nie mają takiego wygaru. Są przestrzenne, rozdzielcze, Linn gra fajnym planktonem, Cyrus ma piękną, barwną średnicę...

IGNAC napisał wyżej że zależy mu na tych aspektach a i Linn i Cyrusa prezentują inną szkołę brzmienia.

Nie, nie poziom. Ale inny charakter.

IGNAC

Trudny wybór,miałem taki sam,ale budżet trzeba było znacznie podwyższyć.Przesłuchałem wtedy 13 pieców(Thule,AVM,Creek,dzielony Densen,MF Electra,Sphinx Myth3 i jeszcze jakieś) i dopiero A 300,którego po 1szej godzinie także chciałem pominąć, rano po stanby'u zagrał świetnie.

W twoim budżecie rozważyłbym jakąś lampę z 2giej ręki.I plizzz, nie śmiej się. U mnie 2gi system stanowi Manta V7,gra to niewiarygonie faaajnie. Tym bardziej zapisałbym się do "klubu miłośników chińskich lampowców".

a pewnie ze lampe brałem i w sumie jeszcze biorę pod uwagę. dzis wieczorkiem wpada do mnie mała ekipa na odsłuch quada. ja juz słuchałem. moze nie będę narazie zbyt duzo pisał, bo chcialbym raz ze posluchac dłuzej a dwa ze co dwie głowy to nie jedna, aczkolwiek wstepnie powiem, ze faktycznie te moje monitory były robione pod quada. naim to naim, ale quad no cóż troche mały znany i lubiany ale dla tych 2 urządzeń to tak jak porównamy bmw do audi czy meśka, ta sama klasa. moim zdaniem oczywiscie. i nawet jest drive, aczkowliek troche wolniej. zastanawia mnie skąd Ci z Quada wzieli taki twardy i punktowy bas :). ale dobra, napisze wiecej jutro :)

no wlasnie i tu spora niespodzianka, sądziłem ze srednica będzie za miekka, jest odwrotnie.

nie chce przeadzić z moją opinią bo mam te urządzenie od wczoraj, dzis będę miał 2 kompanów do odsłuchu, napisze jutro ich spostrzeżenia, swoje tez.

a fakt, reson jest dobry ale do pewnego momentu. troche wyszczupla dzwiek moim zdaniem. natomiast ma swoje zalety: kontrola basu, stereofonia i srednica, choc troche wypchana.

zildjian, 22 Paź 2009, 13:14

>bas? to jest jakiś bezbarwny pang bang, średnicy nie stwierdziłem, góra - plastyk

masz napewno wieksze doswiadczenie

a jaki bys polecił kabel ? ma byc jak najbardziej neutralny. mialem AC, w sumie OK, ale jakos nie został. wole w sumie cos co łatwiej sie montuje

zildjian

Również posiadam dzielonego dwudziestoletniego Quada i zapewniam cię,że na monitorach na scanach nie ma słodkiego pierdzenia:))Każda płyta brzmi tak jak jest zrealizowana.Quad to emocje płynące z muzyki,między innymi dzięki ekspresyjnej średnicy.

Co do Resona sie zgadzam nie cierpie tych drutow od zawsze.

Cyrus jest fajny i przy okazji ma pazurka o przestrzeni nie wspomne bo ta jest genialna do mojej muzy byl swietny (czasem zaluje ze sie pozbylem tego zestawu -Cyrus IIIi +PSXr +CD dAD1 +SF Minima Amator oj gralo to zacnie!)

Qada sluchalem pobieznie nie w swoim zestawie wiec nie wypowiadam zaslyszanych opini bo tego nie znosze.

Dodam tylko ze teraz mam Creeka i jakos nie spieszy mi sie do jego sprzedazy:)

robix

mialem creeka cd 43. swietna maszyna ale nie do konca zgrała sie z moim systemem. u mnie byo za miekko na basie. poza tym swietne uniwersalne i analogowe brzmienie. kwestia spasowania z kolumnami czyli nic nowego

witam. dziękuje za porady i propozycje. wybrałem quada. kolega Arek od którego kupiłem monitory Scan Speaka miał wczesniej ten zestaw i wlasnie pod quada te kolumny były robione. teraz mozna powiedziec ze stukam sie po głowie czemu wczesniej nie zgodziłem sie na odsluch tego zestawienia :) pewnie dlatego ze jak popatrzylem na quada to mi ciary przeszły ... pomyslalem sobie że nie postawie czegos takiego w domu !

dzis z perspektywy czasu wiem jedno, szukalem, kombinowałem i wydawałem kase nie potrzebnie. synergia którą reprezentują te urządzenia z monitorami od Sonus Olivy poprostu powala na kolana. czy NAIM jest gorszy od quada ? NIE. ale reprezentuje zupełnie inną szkołę brzmienia. jedyne co mają wspólnego to moc, którą słychać, poprzez świetny wykop i wielkość dźwięku. to nie jest pyrkanie czy plumkanie lecz podawanie na tacy dźwięku, który wydaje się być bardzo naturalny i prawdziwy. natomiast w kwestii różnic w charakterze brzmienia to faktycznie naim gra mocnym ale dość punktowym basem, z analogowym tłem. w naimie nie analizujemy poszczególnych wybrzmień tylko słyszymy ścianę dźwięku. quad natomiast jest zdecydowanie bardziej szczegółowy, oddaje detale, słychać każdy instrument. ale to nie jest poćwiartowanie dźwięku na poszczególne elementy tylko całość jest przepięknie połączona ze sobą i tworzy czytelny przekaz. srednica w quadzie jest zwarta i namacalna, ale przede wszystkim bardzo neutralna, chłodniejsza niz w naimie. wysokie tony do tej pory co słyszałem należą w quadzie do referencyjnych. chyba nie jest w stanie umknąć żaden detal, jest do tego jezcze gładka i barwna. na tej płaszczyźnie naim gra zupełnie inaczej, wysokie tony stanowią jedynie jakieś tło. tak więc naima należy łączyć z jasnymi kolumnami a quada z ciemnymi. bas mówiąc krótko mniejszy w quadzie ale niżej schodzi i to co wazne dla mniej bardzo punktowy, wręcz twardy, aczkowliek ma swoj ciężar. scena, no cóż, naim buduje jakby tło a quad scenę w głąb i w szerz.

powiem tak .... nigdy bym się nie spodziewał że taka "pierdziawka" z wyglądu potrafi tak zagrać i to chciałbym bardzo podkreślić !!!!!!!, bo jak się nie posłucha to na podstawie wyglądu można wydać werdykt, że taki sprzęt będzie plumkał do snu. jest potęga dźwięku a przy tym szczegółowość i przede wszystkim naturalność i neutralność. owszem quad nie jest dla każdego, trzeba go odpowiednio zestawić, zresztą jak wszystko. naim też jest wspaniałym wzmakiem ale tez musi miec odpowiednie towarzystwo.

dziekuję za wasze opinie i sugestie. moze ktos powiedziec ze wybrałem quada nie słuchając innych klocków. owszem. tylko quad z moimi monitorami gra tak jak bym sobie tego życzył. takiego grania szukałem ale niestety naim nie pasował do moich monitorów tak dobrze jak pasuje quad.

aha ... pilot ... masakra, wygląda jak kalkulator starszej pani księgowej z czasów PRLu (bez urazy dla pani księgowych) ale jedno ma zajeb..ste, kółko od głośności ! poprostu niesamowita wygoda.

pozdrowionka:)

• 4 miesiące później...

Temat niby zakończony...

IGNACowi polecano różne piece, niby pod jego konkretne kolumny SO, zakupił Quada...i szybko go sprzedał.

I do czego kolega IGNAC wrócił?!

Ano do Naima Nait 3R - dokleił tylko Naimowskie źródło CD3...

Także może niekoniecznie Cyrusy, Quady etc zagrają lepiej dla fana Naimowskiego brzmienia:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.