Skocz do zawartości
IGNORED

Porownawcze testowanie CD Playerow

Shakemaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako, ze mialem kilka dni temu pod jednym dachem trzy budzetowe odtwarzacze (Denon DCD-595, Yamaha CDX-396 oraz DVD Philips'a (modelu niepomne...) postanowilem wykonac nastepujacy test:

Wygenerowalem przy pomocy CoolEdit sygnal 1 kHz, a nastepnie nagralem go na CD i puscilem z wszystkich trzech odtwarzaczy. Sygnal wrocil z powrotem do komputera, zostal nagrany i pokazany na wykresie (wykres Hz/dB, funkcja Frequency Analysis (od razu dodam, ze karte dzwiekowa mam raczej cienka bo SB 128 ;) ale, ze przechwytywala wszyskie 3 urzadzenia wiec blad pomiaru zawsze w sumie taki sam;)

No i teraz zasadnicza kwestia: czy z takiego testu/wykresu mozna cokolwiek wnioskowac na temat samego CD playera ?

(bo np. juz na pierwszy rzut oka widac chociazby, ze w DENON'ie wykres ma odwrocona faze, a philips najdokladniej pasuje do oryginalu)

A moze ten test nie ma wiekszego sensu ? Co myslicie na ten temat ? A moze sami wykonywaliscie testy porownawcze waszych urzadzen (w jaki sposob i jakie byly wnioski)

Ja osobiscie probowalem rowniez testu w ktorym nagralem kilka sygnalow (kazdy o oktawe wyzej)

i staralem sie w ten sposob zobaczyc, czy ew. roznice w brzmieniu wynikaja z podbijania lub tlumienia niektorych czestotliwosci... niestety w tym wypadku nie udalo sie w warunkach domowych na posiadanym sprzecie niczego sensownego zauwazyc mimo iz na ucho bylo slychac roznice ?!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/58754-porownawcze-testowanie-cd-playerow/

Jak widać na rysunku (wykresie) są róznice pomiędzy nimi. 396 dzwoni przy jednym tonie (1kHz) jako podharmoniczne (400Hz ,200 Hz i ok 70-80 dB ). Jeśli będzie odtwarzać złożony sygnał z wielu różnych "zbocz" a nie jeden ton, to się zagęści zgodnie z arytmetycznym rozkładem dla tego widma. Denon posiada cykliczne stałe zafalowania . Philips jest najmniej "pofalowany". Jesli amatorska próba zapisu pokazuje cokolwiek, to zawodowe stanowisko może uchwycić więcej . Różnice w dżwięku pewnie będą.

pozdrawiam

bonaventura, 20 Paź 2009, 17:29

>Używam dvd Philipsa jako napędu

miałeś na myśli pewnie transportu :D

ja używam dvd Pioneera i także jestem usatysfakcjonowany

audiokarma.org

Shakemaster, 19 Paź 2009, 23:40

> Ja osobiscie probowalem rowniez testu w ktorym nagralem kilka sygnalow (kazdy o oktawe wyzej)

>i staralem sie w ten sposob zobaczyc, czy ew. roznice w brzmieniu wynikaja z podbijania lub

>tlumienia niektorych czestotliwosci... niestety w tym wypadku nie udalo sie w warunkach domowych na

>posiadanym sprzecie niczego sensownego zauwazyc mimo iz na ucho bylo slychac roznice ?!

bo do tego używa się białego lub różowego szumu

kolejny test do zrobienia to test na IMD

Skąd się wzięły te zafalowania ?

Zrobiłem podobnie - nagrałem na CD sin-1kHz, i nagrałem ponownie przez "wejście liniowe".

Zafalowań nie ma, za to pełno harmonicznych (pewnie w dużym stopniu "podbija" je kiepski przetwornik w komputerze).

Odtwarzacz to Sony CDP-X505ES (wg producenta thd ~ 0,0017%).

Dziwne rzeczy... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a może to wina szumblastera? swoją drogą już mnie zastanawiało czemu na pierwszym wykresie nie ma cienkich prążków tylko grube na kilkaset hertzów i wysokich na kilkadziesiąd decybeli "czopki"

Zafalowania wziely sie z innego sposobu prezentacji danych (tzn. ja wykres zrobilem z nizsza wartoscia "FFT" i jako Triangular. Ale postanowilem raz jeszcze porownac ze soba pliki, tym razem tak jak kolega "cripple kiwi" z FFT = 65536, Blackmann-Harris (zamieszczam screen ponizej)

No i tym razem pierwsze co sie rzuca w oczy, to Yamaha, ktora jakos tak mocno odstaje harmonicznymi od reszty...

Swoja droga - co ja mam w takiej sytuacji sadzic o "Yamaszce" ? (brzmieniowo mnie jakos specjalnie nie oczarowala, no ale wlasnie bylem ciekaw co na tego typu wykresach wyjdzie). Jakie mozna by wyciagnac wnioski na temat np. przetwornika na podstawie takich wykresow ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie lepiej wybierac sobie sprzet na ucho? Tylko decydowac na podstawie jakies wykresow? Przeciez to ma tobie sluzyc, nie wykresom czy jakims programom.

?👈

• Redaktorzy

Dobra, ale słyszy się ostatnio tezę, że wszystkie odtwarzacze brzmią tak samo, a dlaczegóż to, a bo mierzą tak samo. Że niby Nauka tak twierdzi. Otóż, jak widać, nijak się to nie sprawdza.

Nie no... pewnie, ze lepiej dobierac na ucho :) Tylko po prostu ciekawilo mnie, co wyjdzie z takich pomiarow.

No a poza tym zawsze nieprawdziwa wydawala mi sie opinia, ze "wszystkie CD graja tak samo", wiec chcialem sprawdzic czy roznice to tylko moja sugestia czy jednak cos za tym stoi ;).

I zastanawia mnie w zwiazku z tym... co odpowiada za roznice w brzmieniu ? Podbijanie okreslonych zakresow czestotliwosci ? Specyficzne znieksztalcenia ? Pewnie jedno i drugie... a moze jeszcze jakies inne zjawiska ?

Spróbuj jeszcze raz zrobić ten wykres, ale wcześniej zaznaczając całe nagranie (tak by było na biało) a w oknie "frequency analysis" wcisnąć "Scan".

Zostanie wtedy wykonana analiza z całego nagrania.

Zrobilem jak kolega radzi i wynik zamieszczam ponizej. Tym razem wychodzi na to, ze Denon jest najbardziej "gladki" ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jedna podziałka ma 6dB lub 12dB. zobaczcie na jakim poziomie występują te harmoniczne i się zastanówcie czy na tak niskim poziomie coś jeszcze słychać?

poza tym odblokujcie pawła i zobaczcie co będzie miał do napisania.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Te zniekształcenia są na bardzo niskim poziomie, a nie wiadomo ile komputer wnosi od siebie do tych wykresów.

Natomiast zrobiłem coś o czym lubię pisać :)

Dwa poniższe wykresy pokazują jak wyglądają bardzo małe sygnały (-86dB), tutaj sinus 1kHz, zapisany normalnie na płycie CD i poniżej jak by wyglądał np. na XRCD (z użyciem Ditheringu) – od razu widać różnice między tymi formatami. (Sygnał zapisany jest tylko na trzech ostatnich bitach).

Ukryta Zawartość

post-18516-100002618 1256221164_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

matee, 22 Paź 2009, 11:03

>jedna podziałka ma 6dB lub 12dB. zobaczcie na jakim poziomie występują te harmoniczne i się

>zastanówcie czy na tak niskim poziomie coś jeszcze słychać?

>

To jest jeden ton !!!! A co z całą orkiestrą ??? A gdzie partytura z muzyką ?

Dodaj sobie i pomnóż wszystkie sygnały w jedną "kupę" przebiegów w odstępach czasów i poziomów (!) (zakładając że z dwóch sygnałów/tonów może powstać coś innego niż dwa tony), i zauważ że jest tam zakodowana ilość kilkunastu instrumentów ze swoim "brzmieniem" . Wyobraż sobie ; Czy to da się odwzorować identycznie na każdym urządzeniu ?

Właśnie patrzysz na wykresy z jednym tonem... a nie z jednym "dżwiękiem" (!)

pozdrawiam

no, divaldi ... nieźle mnie nastraszyłeś :o)

mogę się założyć, że mimo wszystko tego nie usłyszysz. a zresztą sprawdź. zrób tego przeklętego abx i napisz co wyszło ;o)

a jak tylko pomiarami się chcesz posługiwać to przyjrzyj się uważnie lub dowiedz się na jakim poziomie odbywały się pomiary i jaki jest stosunek tego 1kHz do poszczególnych harmonicznych.

a jeśli wciąż uważasz, że to usłyszysz, to udowodnij to. bo nie wystarczy napisać, że tak będzie.

takie harmoniczne na poziomie minus kilkadziesiąt dB mają taki sam wpływ na odsłuchy, jak dodatkowa kropla wody wpływa na komfort kąpieli w pełnej wannie.

nikt nie zaneguje faktu występowania zjawiska.

ale każdy kto ma zdrowy rozsądek + ociupinkę wiedzy stwierdzi, że w jednym i drugim przypadku różnica będzie nieodczuwalna.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

ps. na moim screenie nie ma podzialki dB wiec tylko dodam, ze ten 1kHz ma wartosc -9dB, a najglosniejsza harmoniczna (Yamahy) o czest. 50 Hz ma -72 dB. Jedna kratka to odstep 6 dB

atee, 22 Paź 2009, 17:27

>no, divaldi ... nieźle mnie nastraszyłeś :o)

>

>mogę się założyć, że mimo wszystko tego nie usłyszysz. a zresztą sprawdź. zrób tego przeklętego abx

>i napisz co wyszło ;o)

>

>a jak tylko pomiarami się chcesz posługiwać to przyjrzyj się uważnie lub dowiedz się na jakim

>poziomie odbywały się pomiary i jaki jest stosunek tego 1kHz do poszczególnych harmonicznych.

>

>a jeśli wciąż uważasz, że to usłyszysz, to udowodnij to. bo nie wystarczy napisać, że tak będzie.

>

>takie harmoniczne na poziomie minus kilkadziesiąt dB mają taki sam wpływ na odsłuchy, jak dodatkowa

>kropla wody wpływa na komfort kąpieli w pełnej wannie.

>nikt nie zaneguje faktu występowania zjawiska.

>ale każdy kto ma zdrowy rozsądek + ociupinkę wiedzy stwierdzi, że w jednym i drugim przypadku

>różnica będzie nieodczuwalna.

Srednia sygnału zawiera się nie na poziomie 0 dB - bo to jest max., tylko nieco niżej ; tak -20 - -40dB- a od tego poziomu napięcia schodzimy te -40 dB dla h-1% jako spokojnie słyszalne jeszcze zniekształcenia. Tak niskie schodzenie doprowadza do granicznych mozliwosci przenoszenia toru audio dla zniekształceń. Jak pododajemy i pomnozymy (powtarzam tę zależność)ilość wektorową sygnału jednego,drugiego ,trzeciego itd ( to są tylko poziomy , a co z czasem ), to złożony sygnał sumuje te napięcia te podstawowe i te harmoniczne. Stare konstrukcje CD miały właśnie problemy z nieliniowością na poziomie już -60dB. Dziś schodzą o następne 50-60 dB czyli 110-120 dB dla tła szumu. Ale jak widać różnią się; na obrazkach jak i na ucho! Problem w tym że słuchanie muzyki to nie tylko sygnały . To jest odbiór estetyczny barw dzwięków i ich zależności w kontekscie tematycznym. Cymbał nie będzie słuchał dziś Bacha tylko właśnie "um-cyk cyk, um-cyk" wyprodukowane w PC.

Dodaj ilość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.