Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt kolumn pod lampę

markoni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po dwukrotnych modyfikacjach kolumn dochodzę do filozoficznych wniosków. Po zmontowaniu i pomiarach głośniki graja super ( a może lepiej powiedzieć grały), bo zaczynam się wsłuchiwać i wsłuchiwać i dochodzę do wniosku że tego i owego im brakuje. Czar pryska bo zaczyna wydawać się, że albo projekt jest nie do końca poprawny, a może złe głośniki itp.

Chciałbym spłodzić coś nowego ale powstaje dylemat, czy będzie to odpowiednio dobrze grało z lampowcem na KT88. Dlatego proszę o opinie kolegów co już niejedno słyszeli podpięte do lampowca i mają wyrobione poglądy na temat zasłyszanych diy.

Teorie są różne jedni preferują woofery papierowe inni niekoniecznie tweeder metalowiec a może lepiej nie. Jest w sieci sporo gotowych projektów, bo głównie o takie mi chodzi, ale nie chciałbym wydać pieniędzy i po kwartale być zawiedzonym. Ktoś powie to kup sobie gotowe kolumny -posłuchasz i ocenisz, ale to już mnie nie bawi. Wieksza satysfakcja jest z diy.

A.. dodam że myślę o 2 way lub ew.2,5 way do pomieszczenia 20m2. jeśli macie sprawdzone projekty to podzielcie się informacją!

https://www.audiostereo.pl/topic/58774-projekt-kolumn-pod-lamp%C4%99/

2,5 drogi to lampka nie pociagnie... lepszym rozwiazaniem byloby 2drogi plus aktywne doly. Powiedz czego do tej pory sluchales co mniej wiecej bedzie mozna powiedziec w ktora strone masz sie kierowac

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dolphin123, 20 Paź 2009, 23:29

>2,5 drogi to lampka nie pociagnie... lepszym rozwiazaniem byloby 2drogi plus aktywne doly. Powiedz

>czego do tej pory sluchales co mniej wiecej bedzie mozna powiedziec w ktora strone masz sie kierowac

Nie należy wrzucać wszystkich lampowców do jednego wora. KT88 akurat spokojnie pociągie nie tylko 2,5way ale i niskoefektywne 3 way.

lulu, 21 Paź 2009, 19:50

>845 ciagnie jak woł roboczy 3 drogi aż wióry spod kopyt lecą :)

Nie przeczę, ale...zależy jakie trzy drogi. U mnie 845 wyłożyło się totalnie i na 2 way na kewlarowych Skanach, i na 2 way na drewnianych Vifach, natomiast z palcem w d... pociągnęło Skany papierzane na piance. Dlatego nie daję wiary żadnym uogólnieniom.

A ja właśnie robię taka zabawkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na razie bez gwizdków (zobaczymy jak gra solo).

Może mi się uda skończyć do soboty to posłuchamy

post-10115-100002702 1256148166_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki ma kolega w szafie (dlatego się bawimy żeby zobaczyć jak zagrają). Na ebaju faktycznie są po ok 200EUR czyli za tanie to one nie są ale w sumie wystarczy 1 głosnik na paczkę . Zobaczymy czy są warte takich pieniedzy.

Skuteczność jest znakomita natomiast mnie interesuje pasmo i co się będzie działo na basie.

Kolega słuchał ich wcześniej w obudowie "tubowej" (tak to określił)z Amplifonem i był zadowolony. Teraz ma Tannoye Stirlingi wiec ... stad ta szafa.

Z madisound wychodza po 540zl za pare, a przy 10szt jakies 480zl. No to juz o wiele lepiej nizz e-bay 800zl + 100zl przesylka razem 900zl!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>A jak by to ktoś w stanach kupił i wysłał jako darowiznę?

To wtedy jak Ci paczka wsiąknie to za odzyskane pieniądze będziesz mógł kupić co najwyzej flaszke na zapicie smutków ;))

Druga sprawa, że takie paczki tez potrafią na cło siąść. To nie ma tak że nie ma wtedy cła. UC nie koniecznie może uwierzyć, że takie głośniki kosztują 40$ (Gift jest chyba do takiej kwoty) i mogą kazać przedstawić fakture z ceną. Jak nie przedstawisz to oni sobie wtedy sami wycenią a zrobią to na pewno tak, że się nie opłaci.

Nie ma co kombinować i ryzykować moim zdaniem, dozbierać te pare stówek i zamiawiać z ebaya. Po pierwsze wysyłka z UE, więc nie ma dodatkowych kosztów, po drugie kurierem czy nawet pocztą dojdzie w pare dni. Po trzecie zabezpiecznie PayPal. Jak coś pójdzie nie tak odzyskamy wszystkie pieniądze albo prawie wszystkie. W Europie drożej niż z USA i ta róznica w cenie to cena bezpieczeństwa :)

Dzięki za wypowiedzi.

to czego bym oczekiwał to wiarygodny przekaz (w tym znacząco pomaga wzmak lampowy), ale Yaqin 100B, którego posiadam ma tendencję do lekkiego oziębiania, więc myślę, że kolumny nieco ocieplone z solidnym basem. Jeśli jestem przy basie to rodzi się następny problem- pomieszczenie 20 m2 więc nie bardzo widzę sens pakować skrzynie po 40-litrów a z kolei w mniejsze zaimplikujemy woofery rzędu 165-180mm a to nie gwarantuje solidnego basu. Zdaję sobię sprawę, że z basem trzeba powalczyć architekturą pomieszczenia lecz dobrze byłoby zacząć z solidniejszą bazą. W tej chwili mam u góry 27tbfc/g solidny ostry, detaliczny(przy lampie czasami aż za detalicznie) na dole mam AC-165 niezły dzwięk, bas dość szybki ale nie tak głęboki jakiego bym oczekiwał. Jak ktoś przerabiał jakieś "pewniaki" to liczę na owocne podpowiedzi.

Według mnie zasadniczy problem to dobry woofer:

scany-drogie i dobre ale raczej papier

wifa- średnia cena średni przekaz (brązowa)

nie znam w ogóle dzwięku fostexa i peerlesa.

Poczekajcie z tym kupowaniem - zobaczymy jak to zagra.

Mam zamiar ich posłuchać na ... Sansuju 1000 (stary ale śliczny), potem może Amplifon.

Na tranzystorach tez przećwiczymy.

Ostatnio pewne topowe głośniki z dużym szerokopasmowcem baaardzo mnie rozczarowały (do tej pory słyszę niemiła, wysoką, papierową średnicę).

Nie pakuj się w Fostexy i inne szerokopasmowce do wzmaka na KT88 bo będzie poracha.

Długo miałem KT88, grałem najpierw na Vifach drewnianych (dobrze grało), potem na Usherach węglowych (lepsze wypełnienie średnicy ale bas nie tak szybki jak z Vify), a ostatnio na kewlarowych Skanach. No i z kewlarami KT88 grały najlepiej. A teraz poganiam te same Skany z sześciowatowego triodowca single ended i jest jeszcze lepiej.

>No i z kewlarami KT88 grały najlepiej. A teraz poganiam te same Skany z sześciowatowego triodowca

>single ended i jest jeszcze lepiej.

Myslisz o revelatorach?

A jesli na dół posłać seasa?

Przyszedł mi jeszcze pomysł, może ktoś testował zestawy akustyka z lampą?

markoni, 21 Paź 2009, 22:21

>>No i z kewlarami KT88 grały najlepiej. A teraz poganiam te same Skany z sześciowatowego triodowca

>>single ended i jest jeszcze lepiej.

>

>Myslisz o revelatorach?

A czytajże co jest napisane! Czy Revelatory są kewlarowe? Nie! Papierzane! Pisałem o Skanach kewlarowych z serii Classic. Revelatory z KT88 nie zagrają dobrze.

>A jesli na dół posłać seasa?

Podpinałem papierowe Seasy pod Cayina na KT88. Darło ryj. Nie wiem jak by było z Yaqinem.

>Przyszedł mi jeszcze pomysł, może ktoś testował zestawy akustyka z lampą?

Pytaj Nautilusa. Ale pamiętaj żeby nie wrzucać wszystkich lampowców do jednego wora, bo inaczej zagra Cayin na KT88 a inaczej Amplifon na diabełkach, a jeszcze inaczej Sun Audio na 2A3. I każdy z nich będzie potrzebował innych kolumn.

Testowałem XT2 mk II Akustyka z Edgarem - porażka.

Vifki XT18 WO + XT25 2,5 drogi , 4 ohmy. Kochaja prąd wiec lampka odpada.

Inne - nie wiem.

Co do Fostexów - jak posłucham to powiem

może i tak było - ale kilka lat temu klocek za 6kzł robił wrażenie (szczególnie skrzynka jak po ruskiej amunicji).

Po mału szykuje się do lampki - korci mnie jakieś fajne SE na triodach (10-12 wat). Wtedy XT2 niestety wyleci.

A co sądzicie o Etonach na tor nisko-średnio. U Albeckiego śa dostepne 8-472/32 HEX, głośni nie jest zbyt mały więc zastanawiam się w jakiej konfiguracji to może latać. A tak poza tym może ktoś ma linki do projektów z etonami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.