Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz stabilizowany do GC - PCB

mar_70

Rekomendowane odpowiedzi

To ja się powtórzę, może jeszcze wersję PCB okrojoną o mostek i kondensator,

można by takową zaaplikować do istniejącego PSU.

Pozdrawiam,

Waldek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przemyślcie sprawę jaką płytkę chcecie. Z praktycznego punktu widzenia najbardziej pasowałaby płyteczka z samą stablizacją. Dlaczego ?

1. Mniej zajmie miejsca - łatwiej ją zaaplikować.

2. Płytkę pod mostki i kondensatory główne raczej każdy ma, bo były w kompletach.

3. W przypadku niepowodzenia bez większych ingerencji można powrócić do wersji niestabilizowanej.

4. Trzeba dokupić dodatkowe kondensatory

5. Będzie tańsza

Ustalcie co Wam pasuje :))))

Proponowany schemat tego co ma się znaleźć na PCB poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1.Tatran -- 2szt.

2.blackboy -- 2 komplety stereo

3.mar_70 -- 2 szt.

4.Tadeiro -- 2szt.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Elementem wykonawczym może być tran zamiast lm338 - ten tylko będzie stabilizował. Całość powinna być jak najbliżej nóżek LM3875/3886.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Hola ja pisalem sie na plytki gc made by Krawiec.. A tu chyba zostalem wpisany na plytki zasilacza.. Jesli to zapisy na zasilacz to ja wezme tylko 2szt na probe jesli cena nie wygorowana..

Jakoś głupio wyszło :((( Kolega "mar_70" zwrócił się do mnie w sprawie wykonania płytek pod te zasilacze, ja się wstępnie zgodziłem i tak oto powstał ten wątek. Jeżeli komuś wszedłem w paradę to bardzo przepraszam ... i zmykam.

Osnosnie plyteczek tylko ze stabilizacja to nie jest glupi pomysl zawsze mozna ja podlaczyc do istniejacych juz zasilaczy od GC a i np innych. Pkrecz w wolnej chwili zrob prototyp ;-), ja narazie siedze i ciesze uszy nowym Dac-em na PCM2704, wstepnie powiem ze jest no no :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początek schemacik :))) Regulatory LM338 będą umieszczone na jednej krawędzi tak, żeby było można przymocować je do radiatora. Jak są jakieś błędy to proszę pisać. Czy wyjście tego zasilacza ma być w postaci 3-pinowego złącza ARK czy padów ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem przenieście zamówienie na PCB do Gaiclone do nowego tematu w dziale DIY, bo tak to tylko zamieszanie się robi, czy to płytki do zasilania GC czy na wzmacniacz.

Załóżmy temat w DIY: Zbiorowe Zamówienie na PCB Gainclone . I wszystko jasne

A jakby wypaliły płytki na zasilacz, to w w/w temacie można rozgraniczyć zamówienie wzmacniacz/zasilacz dla każdego użytkownika forum.

Panowie chciałem maby zasilacz zawierał miejsce na diody i kondensatory poniewaz im bliżej tym lepiej a ponadto płytki z samą stabilizacją to mozna sobie kupic w AVT za kilka złotych ...sam mam kilka .

...there is no spoon...

Podejmijcie decyzję czy PCB ma być faktycznie z kondensatorami głównymi i diodami. Jeżeli tak to jakie kondensatory mają być.... pojemność ... wielkość.

>ahaja

Słuszna uwaga :))) Zagalopowałem się :))) Masy będą rozdzielone

Kondy:

Zamiast np 2 x 4700u warto dać naprawdę z 10 x 1000u (1500u) na gałąź. Nie będzie to zapewne popularne ze względu na powiększoną pcb ale warto. Wiem bo tak gram ... a przesiadłem się z BG ...

Do stabilizowania napiecia nawet wymagana jest duza pojemnosc wejsciowa, ten stabilizator z pojemnoscia 1000uF na wejsciu praktycznie by nie dzialal.

I tak klopotliwe bedzie ustawienie napiecie wyjsciowego tak aby w pelnym zakresie obciazenia napiecie na wejsciu nie spadlo ponizej mozliwosci stabilizacji.

Po dodaniu stabilizatora spadnie moc wyjsciowa a wiec laczna moc strat w stabilizatorze i koncowce spadnie wiec sensowne by bylo umieszczenie stabilizatora na radiatorze koncowki. Mozna rozplanowac jego wyprowadzenia zgodnie z rozstawem wyprowadzen zasilania samej koncowki.

A nie mozna zrobić takiej płytki aby częsc z diodami i kondensatorami mozna było odłamać ? I wtedy po kłopocie - niepotrzebna częśc można zastosowac w innym projekcie .

...there is no spoon...

Uwzględniając uwagi powstał taki schemat. Płytka byłaby odłamywana za baterią kondensatorów głównych. Płytka nie będzie mała, więc się zastanówcie, nad praktycznym jej wykorzystaniem :))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można je umieścić po w aparach , przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do pełnego wypasu należy jeszcze dodac pola lutownicze na drugi równoległy LM338 na każdą żyłę ( aby uzyskać zasilacza 10A ), rezystory wyrównujące ( 0,1-0,2oma ), pola lutownicze na zworę w celu utworzenia masy na tej płytce , no i gdyby to wszystko jeszcze by się udało ustawić w lustrzanym odbiciu ... to i piękne by było .

...there is no spoon...

Dwustronna plytka = drogo a to tylko prosty zasilacz.

Jakby przezygzakowac kondensatory to by troche zaoszczedzilo sie miejsca.

Rownolegly LM albo tranzystor zwiekszajacy prad. Niby ten LM ma 5A pradu ciaglego a impulsowy ma duzo wiekszy.

5A szczytowo daje tylko 50W/4omach i wtedy zasilanie +-25V.

Nie chodzi o to żeby była dwustronna. Może być zygzakiem jak irek pisał wcześniej. Chodzi o to by ich było dużo. Raster 7,5 18mm kond 12-20 na gałąź. Pomijając samą stabilizację takie rozwiązanie stawia BG'ty jako Kłapouchego vs Hatatitla ;-). Porównywałem to zarówno przy 3886 jak i przy 3875. A to że ich dużo? ... No jak się robi dla siebie to lepiej porządnie ...

Nie chodzi o to żeby była dwustronna. Może być zygzakiem jak irek pisał wcześniej. Chodzi o to by ich było dużo. Raster 7,5 18mm kond 12-20 na gałąź. Pomijając samą stabilizację takie rozwiązanie stawia BG'ty jako Kłapouchego vs Hatatitla ;-). Porównywałem to zarówno przy 3886 jak i przy 3875. A to że ich dużo? ... No jak się robi dla siebie to lepiej porządnie ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.