Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowa polaryzacja kabla sieciowego DIY

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

>>>>"NIE MA NA ŚWIECIE NORMY NA ROZMIESZCZENIE FAZY I NEUTRALNEGO W GNIAZDKACH SIECIOWYCH!"

No z tym to bym uważał.

Nie mam niestety w tej chwili dostępu do norm, ale jeśli ktoś ma niech spojrzy

IEC-364 polski odpowiednik: PN-91/E-05009 tam powinno to być.

Jak pisałem nie mam tych norm przed sobą więc na 100% nie jestem pewien ale to raczej będzie to.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

PN-IEC60364 to tak właściwie cała seria norm która tak na marginesie zastąpiła starą PN-91/E-05009.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Krawiec, 29 Paź 2009, 01:43

>Jesli montuje u klienta jakies dodatkowe gniazda zasilajace do pomp ciepla itp.itd to zawsze faza

>jest po lewej stronie takie sa normy i zarzadzenia i jesli faza bedzie odwrotnie to zaden

>autoryzowany serwisant nie zrobi pierwszego uruchomienia i nie da pieczatki.

>Pozdrawiam

Bzdura. Prawie nikt nie mierzy gdzie jest faza w gniazdku tlyko podlacza odbiornik. Nawet "spece" od ciepłych pomp ciepła..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Bzdura. Prawie nikt nie mierzy gdzie jest faza w gniazdku tlyko podlacza odbiornik. Nawet "spece" od

>ciepłych pomp ciepła..

Zadna bzdura, jestem autoryzowanym monterem marki Stiebel Eltron, Viessmann, Vaillant i nie tylko, i zaden serwisant nie zrobil mi jeszcze rozruchu gotowej instalacji doputy, dopuki nie sprawdzil instalacji elektrycznej i zawsze faza musi byc prawidlowej stronie z wyjatkiem podlaczenia pompy tloczacej solanke bo ona jast na sile ( w 90 % ) i inaczej to wyglada.

Nie wiem moze ja sie nie znam ja tylko z tego zyje,ale jak robie instalacje w kotlowni gdzie same pompy ciepla to wydatek 100k pln to nie wydaje ci sie ze wszystkie normy musza byc zachowane.

Pozdrawiam

Poza tym na wszystkich zwyklych wtykach kabli sieciowych jakie znalazłem u siebie jest jak byk oznaczenie L i N po stronie odbiornika. Faza wystepuje zgodnie z tym oznaczeniem gdy kabel jest podłaczony do gniazda majacego faze po lewej stronie z bolcem uziemiajacym na gorze. Zaznaczam ze kable sa od roznych producentow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krawiec,a czy urządzenia o których mówisz podłączane są wtyczką czy też bezpośrednio do rozdzielni.

Oj roznie to bywa,niedawno ( tydzien temu ) montowalem pompe ciepla na powietrze i tam np byla na wtyczke, dodatkowy zbiornik ze sterowaniem jaki stoi kolo tej pompy tez jest na wtyczke, innym razy robie dodatkowe odejscie od rozdzielni z nowym bezpiecznikiem i puszka pod ktora na stale jest podlaczona pompa.

To wszystko zalezy od producenta i modelu ale zawsze serwisant sprawdza rozkreca puszki itp.

Krawiec jakbyś zamontował takie podwójne gniazdko jak wyżej pokazane, to co by powiedzieli panowie na odbiorze? W jednym faza będzie po prawej, a w drugim po lewej :)

Co do opisów na osprzęcie elektroinstalacyjnym to się zgadza , w gniazdach lepszych marek są opisane np.Legrand itp. ale to nie świadczy iż wymaga tego polska norma.

Fruttis, 29 Paź 2009, 12:07

>Krawiec jakbyś zamontował takie podwójne gniazdko jak wyżej pokazane, to co by powiedzieli panowie

>na odbiorze? W jednym faza będzie po prawej, a w drugim po lewej :)

Nigdy jeszcze nie montowalem podwojnych gniazd, jesli juz byla istniejaca instalacja elek to zawsze pojedyncze gniazda, ale gdybym zamontowal w/w gniazdo to serwisant kazalby mi je wsadzic wiadomo gdzie :-/

Nie wiem ja tylko mowie z wlasnego doswiadczenia z czym mam stycznosc na codzien.

Ukryta Zawartość

post-23573-100001970 1256815140_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piotr_37, 29 Paź 2009, 12:08

>Co do opisów na osprzęcie elektroinstalacyjnym to się zgadza , w gniazdach lepszych marek są

>opisane np.Legrand itp. ale to nie świadczy iż wymaga tego polska norma.

Ja nie twierdze ze takie sa Polskie normy ale takie normy przyjal producent i tych norm trzymaja sie ludzie ktorzy je montuja ( przynajmniej powinni sie ich trzymac )

>Krawiec

Tak.Ale z tym trzymaniem się zwyczajów jest różnie.Robiąc pomiary spotkałem się z takim układem jak piszemy ale i z przeciwnym, i jeżeli pomiary są prawidłowe to niema podstaw do tego aby wykonywać poprawkę instalacji lub aby ktoś mógł zarzucić iż instalacja nie spełnia wymagań, i niemożna z niej korzystać.Reasumując fazowy przewód podłączamy z lewej strony, tak jak jest to zwyczajowo przyjęte.End

Owszem zgadza sie jesli istniejaca instalacja nie pasuje serwisantowi to on zamienia kabelki w gnizdzie ja tam nic nie tykam. Prosze pamietac ze to co pisalem wyzej dotyczy sie mojej profesji bo mam z nia stycznosc i moge na jej temat cos powiedziec.

No jak END to END

Pozdrawiam serdecznie

Zaden serwisant, murarz, spawacz nie moze rozkrecac puszek i grzebac przy elektryce! Od tego sa elektrycy ktory po zrobieniu instalacji robia pomiary. Po zmainach przewodow moga byc inne wyniki wpomiarach a stad inne (zle) dzialaanie zabezpieczen, roznicowek itp. Ale kogo to obchodzi, kazdy robi robote pod siebie anie pod klienta i przepisy oraz zdrowy rozsadek.Nie ma urzadzen ktore musza miec faze w okreslonym zacisku, no chyba ze sa uszkodzone i maja przebicie albo kolega Krawiec stosuje ZEROWANIE buhaha.

Dlatego aby wszystko dzialalo prawidlowo robimy jak nalezy czyli wedlug wszystkich zalecen i wszystko dziala prawidlowo i co najwazniejsze bezpieczne i nie pisz mi tu ze robie cos pod siebie bo robie od pocztku do konca wedlug zasad jakie mnie obowiazuja, a jesli instalacja elek juz istnieje to od tego jest serwisant i elektryk w jednej osobie aby ja sprawdzil i ewentualnie cos tam zmienil i uwierz mi ma on do tego stosowne uprawnienia.

Na koniec dodam ze tez niecierpie idiotow i dlatego firma prosperuje od lat i jest polecana przez samych producentow.

Dziekuje i zegnam

Acha i nie smiej sie z ludzi bo to tylko zle o tobie swiadczy.

Nie tylko takie gniazdo podwójne jak na zdjęciu pare postów wyżej ma konstrukcję uniemożliwiająca podłaczenie fazy z jednej(lewej) strony ,ale praktycznie WSZYSTKIE gniazda podwójne dostępne na rynku.Ponieważ nie podłączamy sprzętu audio w kotłowni tylko w mieszkaniu gdzie najczęściej stosuje się gniazda podwójne (i często nie ma uziemienia)to porównanie do pomp ciepła jest chyba nie na miejscu.A na pewno wielu słuchających powinno zacząc od sprawdzenia swojej instalacji

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Moze Brencik zle zrozumial moja wczesniejsza wypowiedz odnosnie otwierania puszek, chodzilo mi oczywisci o puszki montowane przez nasza firme a nie juz istniejace to tak aby bylo jasne.

Oczywiscie ze porownanie pomp jest trefne ale ja tylko napisalem jak to wyglada u nas czyli w nowo montowanej instalacji elektrycznej.

Pozdrawiam

A wyglada to tak :)

W gniezdzie jak mozemy to podlaczamy faze na lewa dziure i koniec. Tak sie przyjelo u normalnych elektrykow!!!

A dlaczego ???

Odpowiedz jest prosta .......

Bo 90% ludzi na swiecie jest praworecznych.

I jak praworeczne dziecko wezmie gwozdz do raczki i podejdzie do gniazdka to wsadzi je czesciej w prawa dziurke a nie w lewa ...... i to uratuje mu zycie KROPKA :)))))

Brencik, 29 Paź 2009, 18:17

A tu wyszedł z Ciebie kolego fachowiec-dyletant:

przykład - kocioł CO DTG E 120 Netz Diematic De Dietrich - sterowanie palnikiem

Tak jest jak się w każdym wątku robi za znawcę tematu.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ale fachowców mamy pełno na około ;-)), przełoży wtyczkę i piec nie działa, do tej pory znajomy nie rozumie dlaczego piec działa tylko przy jednej słusznej orientacji wtyczki dotyczy Beretty.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 4 miesiące później...

Brencik, 29 Paź 2009, 18:17

>Nie ma urzadzen ktore musza

>miec faze w okreslonym zacisku, no chyba ze sa uszkodzone i maja przebicie albo kolega Krawiec

>stosuje ZEROWANIE buhaha.

że tak odświeżę temat, co by się instalatorzy kotłów pośmiali :D

mamel, 30 Paź 2009, 18:30

>Brencik, 29 Paź 2009, 18:17

>

>A tu wyszedł z Ciebie kolego fachowiec-dyletant:

>przykład - kocioł CO DTG E 120 Netz Diematic De Dietrich - sterowanie palnikiem

>

>Tak jest jak się w każdym wątku robi za znawcę tematu.

praktycznie każdy piec który ma iskrownik jest czuły na polaryzację, ja się zajmuję kotłami Aristona, Vailanta, Fondital, Mora (więcej można zobaczyć tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) każdy z nich na odwróconą fazę wariuje :)

Ukryta Zawartość

Dudek - nie się na tych urządzeniach ale możesz wytłumaczyć dlaczego są czułe na "polaryzację" ? Podejrzewam, że grają tu rolę inne mechanizmy niż w audio ale sprawa ciekawa.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.